Kissojen syömiskäyttäytyminen (Luettu 5192 kertaa)
Pikkuhukka
Karvinen
**
Poissa


poju & halla

Viestejä: 348
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 13.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Kissojen syömiskäyttäytyminen
22.01.2015 klo 21:00:53
Tulosta viesti  
Miten teidän kissanne käyttäytyvät ruokakupilla tai muualla syödessään? Hotkivatko ne kaiken kerralla, vai närppivät vähäsen pitkällä aikavälillä? Kuinka paljon ne keskittyvät syömiseen? Onko niiden syömiskäytös muuttunut uuden kissan, paikanvaihdoksen tai stressin myötä?

Hallan kausittaisen nirsoilun inspiroimana aloin miettimään meidän poikien käyttäytymistä syödessä kupilla. Poju hotkii kuin ei olisi ruokaa nähnytkään, mitä nopeammin sen parempi. Se ei malta pureskella melkein yhtään jos ei ole ihan pakko. Kun Poju saa ruokaa, sen maailmasta katoaa kaikki muut aistiärsykkeet ja sitä voi töniä ilman että se reagoi mitenkään (kokeiltu on kun joskus hallan kupille livahdettuaan ainoa keino on tuuppia poju pois - muu ei tehoa jymähtäneeseen kissaan.) Sen vieressä voisi vaikka räjähtää pommi eikä Poju huomaisi mitään Virnistys

Halla sen sijaan syö hyvinkin hitaasti, ja siirtelee ruokaa kupista lattialle paloitellakseen sen jos on isoja paloja. Lattia on aika ihana sen ruokapaikan edustalla. Halla myös vilkuilee paljon, varsinkin sitä missä poju on. Olen välillä epäillyt että se ahdistuu Pojun ruuanahneudesta, koska Poju on kuitenkin "pomo" meillä ja himoaa Hallan ruokaa. Se ei tule aggressiivisesti päälle tai vahdi omaa ruokaansa. Kerran-pari se on saattanut jyrätä hallan joka on ollut vähän kauempana kupistaan mutta kumminkin syömässä tai aloittamassa syömistä. Halla väistää tilanteessa ja luovuttaa ruokansa ilman mitään vastaväitteitä. Poju ei yleensä tule kovin lähelle kuppia kun halla on ihan sen vieressä syömässä, osittain siksi että annamme niille usein ruuan samaan aikaan. Se saattaa kyllä yrittää tulla ensimmäisenä hallankin kupille ja se pitää työntää pois.

Mietinkin siis josko Pojun ruuanhimo vaikuttaisi välillä Hallan nirsokausiin; silloin kyttäys Hallan osalta tuntuu olevan suurempaa. Sillä on nyt taas ollut pari päivää "hyi, en syö"-vaihde päällä (ilmeisesti juuri hänelle kelpaamaton ruoka) ja aina kun halla suostuu syömään, minkä se kyllä tekee ihan hyvin, se kyyläilee missä poju on. Haluan tietysti ruokailuista stressittömiä tilanteita.

Joudumme usein myös aika äänekkäästi kieltämään pojua menemästä hallan kupille, jos siltä on jäänyt ruokaa. Halla usein saa sätkykohtauksen tästä vaikka äänen korotus, käsien läpsyttely tms. ei kohdistuisi siihen. En tahdo että halla yhdistää ruokapaikkaansa kielteisiin juttuihin. 

Oletteko havainneet vastaavia juttuja omilla kissoillanne? miten olette ratkaisseet ongelman?
  

  Poju :: HCS :: 1.10.2008
  Halla :: HCS :: 25.4.2014
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #1 - 24.01.2015 klo 08:53:14
Tulosta viesti  
Minja tykkää syödä rauhassa mieluiten, ei tykkää varsinkaan Pietun maisuttelusta, kun tunkee samalle kupille, vaikka omassakin olisi täysin samaa ruokaa (kaikki pojat ovatkin meillä aina enemmän roiskineet/hotkineet ruokia kuin Minja, Jöns taitaa olla pojista siistein ruokailutottumuksiltaan, heh). Pietulla onkin monesti syömisen jälkeen ruokaroiskeita otsassaan... Monesti Minja odottaakin, että pojat ovat valmiita. Silloin kuitenkin poikkeaa tästä, kun on jotain oikein herkkua tarjolla, kaikki kolme puskevat sitten samalle kupille varsin hanakasti.

Ikävää, että Halla tuntuu vähän stressaavan syömistilanteita, ehkä voisitte koittaa ihan nostaa Pojun pois ja jättää kovalla äänellä komentamisen ja käsien taputtelun, jos vaikka äänettömämpi toiminta ei häiritsisi Hallaa? Tai ehkä Pojun voisi siirtää ensin kauemmas ja komentaa vasta siellä? Vaikea tällaisia on välillä ratkoa mitenkään kyllä.

Sellaisen ainakin olen huomannut, että kissat seuraavat paljon toisiaan ruokailun suhteen. Jos joku ei kelpaa yhdelle, muitakin alkaa epäilyttää. Jos taas jonkun kelpuuttamaton kelpaakin toiselle, alkaa se sittenkin kiinnostaa nirsoilijaakin.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pikkuhukka
Karvinen
**
Poissa


poju & halla

Viestejä: 348
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 13.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #2 - 24.01.2015 klo 23:08:35
Tulosta viesti  
Haha, roiskeita otsassa. Kliseinen voi Pietu.

Noita kieltämistilanteita on vaikeaa tavallaan hallita. Usein minulla palaa lopulta päreet ihan oikeasti niin että alan huutaa pojulle kieltoja tai tömistelen niin eytä halla pelästyy. Se on niin rasittavaa kun mikään ei toimi, siis jos pojun käskee tai nostaa pois se käytännössä suuntaa kupille takaisin heti kun tassut koskettaa taas maata. Sama jos laittaa jäähylle se ryntää suoraan takaisin tarkistamaa hallan kuppia.
Välillä hallan syötyä se menee nuolemaan lattiaa jos halla olisi jättänyt edes nuppineulan kokoisia nokareita siihen. Epävarma

Superärsyttävää kun hallalle olisi ehkä ominaisempaa tehdä niin että se saisi omia tahteja käydä syömässä, vaikka on se oppinutkin melkein aina syömään heti. nyt se on tavallaan pakolla laitettava kupille kun on ruoka-aika että se varmasti tajuaa käydä syömässä, jos se jää lainehtimaan jonnekin ruoka-aikaan. Ei tietenkään pakkosyötetä kissaa mutta jos sitä ei käännytä omalle kupille niin varmana eräs läskikasa on siellä kuin rasvattu salama tai ruoka on pantava pois. Muuten ok mutta jatkuva kieltäminen on tosi inhottavaa ja aamulla kouluun lähtiessä ei voi jäädä vahtimaan ja odottelemaan milloin kissa syö. Sitten kun halla syö hitaammin kuin poju niin poju menee jotenkin aina vahtii hallan syömistä tietyllä tavalla.

Olen havainnut tuon saman laumamentaliteetin ruuassa. Tosin meillä se menee niin että hallaa kiinnostaa aina pojun ruoka vaikkei se edes söisi sitä. Usein se saattaa mennä ekana katsomaan pojun kuppia, kun poju syö halla vain seisoo sen edessä ja kehrää eikä itse tahdo sitä ruokaa. On kai läsnä  Virnistys luonnollisesti halla ei myös saa häiritä pojun ruokaa ja saa häädön.
  

  Poju :: HCS :: 1.10.2008
  Halla :: HCS :: 25.4.2014
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #3 - 25.01.2015 klo 08:45:52
Tulosta viesti  
Heh, Pietu kyllä syö antaumuksella ja nirsoilee vähiten, mikä selittynee herran menneisyydellä (huostaanotettiin edellisestä kodista aivan nälkiintyneenä, kaverinsa oli jo ehtinyt kuolla nälkään...). Onneksi Rekku Rescuella saatiin kuntoon!

Kuulostaapa hankalalta, unohdinkin, että teillä tosiaan vaikeuttaa tuo aika paljon asiaa, kun Pojun ruokailua pitäisi rajoittaa. Kiinnostaako Pojua mikään leikki erityisesti? Meillä saa poikia harhautettua kupilta, jos leikittää esim. narulla tai huiskalla (tai miksei lempileluhiirilläkin, huiskat ja narut huomataan vain ehkä nopeammin).

Entä herkuilla kouluttaminen sillä aikaa, kun Halla syö (vaikka toisessa huoneessa suljetun oven takana ensin)?

Pitäisi olla joku paikka, mihin vain Halla pääsisi, mutta sellaista on kyllä todella vaikea järjestää (muistaisin nähneeni jonkun tällaisen kokeilun teillä, näytti oikeasti tosi kekseliäältä, mutta taisi jotenkin kariutua sekin?).

Toivottavasti joku osaisi neuvoa vähän paremmin, on kyllä hankala ja harmittava tilanne teillä.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
4Cats
Leijona
****
Poissa


Miau

Viestejä: 1323
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 16.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #4 - 25.01.2015 klo 14:13:20
Tulosta viesti  
Meillä tähän laumaan mahtuu todella erilaisia syöjiä. Osa todella ryntää kupille aina kuin olisi nälkään kuolemaisillaan, kun uutta ruokaa antaa.... osa taas mielummin odottelee, että tämä rohmulauma on ensin oman asiansa hoitanut.

Aiemmin annoin omiiin kuppeihin kaikille ruoat ja oli paljon enemmän sählinkiä.... aina oli viereisessä kupissa parempaa Virnistys. Nykyisin annan isoihin kuppeihin ja sen verran että riittää sekä ahmateille että niille, jotka odottavat että muut syöneet ensin.

Iltaisin on erityisjärjestely(saavat nykyisin kuivamuonaa vain iltaisin), jolloin Kofille annetaan ensin cystaid ja sen jälkeen saavat kuivamuonaa, muut aktivointi pömpeliin ja Kofi omaan kippoon. Joskus joku ahmatti yrittää Kofin kipolle, mutta ovat melko hyvin oppineet, kun olen siihen puuttunut määrätietoisesti. Lauman ahmatit hyökkää aina ensin ruoan kimppuun kuin nälkään kuolemaisillaan(lähinnä isot pojat ja Chaya), mutta yleensä siltikin kuivamuonan jämiä löytyy vielä aamustakin eli eivät siltikään ahmi kaikkea kerralla.

Itse olen todella sitä mieltä, että monestikin liian tarkka ruoan ja ruoka-aikojen tarkkailu ja laskeminen usein vain sekoittaa kissan omaa luonnollista "ruokarytmiä" ja saa aikaan vain enemmän ongelmia.

Kaikista huvittavinta on kun meillä on välistä hoidossa pari Yanishan pentua naapurista. Kotona tarkat ruoka-ajat ja omat kupit ja varsinkin toinen auttamaton ahmatti ja rohmu eli saman kaltaiset ongelmat kuin teillä. Meillä ollessa taas ei esiinny samaa eli ovat sen verran tottuneet meidänkin tapoihin, että vaikka rohmu meilläkin liittyy ahmattijoukkioon eli niihin, jotka kupilla ensimmäisinä niin täällä ei ole tarvetta vetää kaikkea heti.

Nirsoilu taas on oma lajinsa ja sitäkin esiintyy ihan kaikilla välistä, yritän olla asiaan kiinnittämättä huomiota. En usko, että terve kissa nälkään kuolee, kun ruokaa koko ajan kupissa. Viho viimeistä on tuossa tilanteessa alkaa tarjoilemaan lempiruokaa... itse päin vastoin tarjoan sitä nirsoiluruokaa niin kauan kunnes taas alkaa maistumaan.
(Eri asia tietysti uudet ruoat, joihin ei edes kosketa. Meillä esim. Smillaa ei suostunut syömään kukaan vaikka kuinka yritti).

Eli vaikka meillä ruokaa kokoajan kupissa, niin enemmän olen huolissani siitä kuinka vähän meillä itse asiassa ruokaa menee ja sitä joutuu heittämään poiskin(ja uskon, että huoleni on turha... kissat voivat hyvin eikä ole painoongelmia kumpaankaan suuntaan...mutta tämä kuuluu juuri niihin meidän kissahöpöjen jatkuviin tarkkailuhuolestumisiin  Pyöritä silmiä ).  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
kurnau
Karvinen
**
Poissa


they call me the boss

Viestejä: 441
Sijainti: KS
Liittynyt: 08.12.2008
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #5 - 27.01.2015 klo 22:20:04
Tulosta viesti  
Kun Sakke syö, mikään ulkopuolinen ärsyke ei saa sitä liikkumaan kupilla. Se ei salli muiden kissojen katsoa saatika koskea sen ruokaan, tarpeeksi ärsytettynä se saattaa myös räjähtää silmille. Syömisnopeus on jostain syystä hidastunut nuoruusajoista.

Ruokinta tapahtuu meillä 3x pvässä ja Sakke myös "tietää" milloin on ruoka-aika. Ja tietää myös vallan hyvin sen, että jos kupilta nousee, sen myös menettää....
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kisuliii
Maitoviiksi
PoissaViestejä: 26
Liittynyt: 25.09.2013
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #6 - 09.05.2015 klo 16:05:36
Tulosta viesti  

Misu on ihana kun sille antaa vaikka raakaa kanaa, niin se oikeen innostuu ja tyyliin häntä värisee ja nappaa sieltä kupista aina yhen palan ja vie sen kauemmas ja sit mussuttaa siellä Kliseinen on se jännää
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pikkuhukka
Karvinen
**
Poissa


poju & halla

Viestejä: 348
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 13.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #7 - 11.05.2015 klo 14:12:08
Tulosta viesti  
^ hassua tuo hännän värisyttäminen. Olen kuullut että se liittyy nimenomaan innostukseen, mutta meillä Halla väriosyttää häntäänsä VAin ja AINOASTAAN kun se saa jotain tosi, tosi pahaa ruokaa tai on ruokahaluton. Se nuuskaisee ruokaa, kääntyy pois ja tärisyttää häntäänsä. Kliseinen
  

  Poju :: HCS :: 1.10.2008
  Halla :: HCS :: 25.4.2014
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Miima
Maitoviiksi
Poissa


<3

Viestejä: 4
Liittynyt: 27.05.2014
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #8 - 11.05.2015 klo 22:46:49
Tulosta viesti  
Piippa syö vähän kerrassaan ja kuopsuttaa sitten lattiaa "haudatakseen" ruokansa ja tulee myöhemmin keittiöön ja ilahtuu kun ruokaa onkin vielä kupissa. Aika säännöstelijä, tai sitten se tykkää syödä märkäruokansa vähän "kuivahtaneena" :-D

Vähän toinen on tilanne, jos itse jää keittiöön syömään. Eletään kahdestaan, niin uskon sen olevan joku laumajuttu että Pii viipyy keittiössä syömässä pitkän kaavan mukaan jos minäkin olen siellä.

Sellainen hassu juttu vielä, että pateet ja jotkut erityisen jynkyt ruoat pitää antaa valmiiksi vaikka haarukalla pureskeltuna, muuten kisu nuolee pelkät hyytelöt. En minäkään toisaalta söisi esim. puuroa jos se olisi kuin kiinteä leipä. Kliseinen
  

Kissat protestoivat menemällä naulakkoon.
Sivun alkuun
IP kirjattu
 
Pasa
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 9
Liittynyt: 19.07.2016
Re: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Vastaus #9 - 14.08.2016 klo 20:26:39
Tulosta viesti  
Meillä onkin kolme varsinaista ongelmatapausta, eli meidän kaikki kissat.

Aloitan nuoremmalla: se on hirveä syöppö. Me ei voida pitää märkäruokaa vapaana tarjolla, koska Tämä meidän Safiiri menee ja syö pussillisen kissanruokaa hotkimalla alle minuutissa. Tämä on suuri ongelma, koska syötyään ruuan se menee heti toisten ruokakupeille ja toiset syövät hitaasti. Nykyään pidämme sellaista käytäntöä, että nirsoin (Turbo) syö ensin jos se syö, sitten Susi ja Safiiri saa rääppeet. Se ei saa niin paljoa ruokaa ku normaalisti pitäis antaa, koska se on yksinkertaisesti niin lihava.

Toisena onkin Susu. Se syö kun tarjotaan, mutta on silti ihan helvetin laiha. Sitä joutuu käskemään syömään, koska silloin kun se on mielestään syönyt ja sen laittaa takaisin kupille, saattaa se syödä vielä vaikka kuinka ja paljon. Se syö siis enemmän kuin Safiiri mut on silti ihan luuviulu.

Kolmantena on Turbo. Se on nirsoista nirsoin. Se ei syö lainkaan märkäruokaa, paitsi silloin jos kaikkia paastotaan samaan aikaan kuivaruuan käytössä. Sille ei kelpaa ku vahvasti tonnikalalta haisevat ruuat. Niistäkin kissojen tonnikaloista on vaan muutama, jota se syö. Kesti kauan kunnes me saatiin sitä syömään Latzia, parin päivän paastolla. Nykyään se syö kerran päivässä märkäruokaa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun