Kissamaailma
KISSAN HYVINVOINTI >> Psykologia ja käyttäytyminen >> Kissojen syömiskäyttäytyminen
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1421953253

Aiheen aloittaja Pikkuhukka 22.01.2015 klo 21:00:53

Aihe: Kissojen syömiskäyttäytyminen
Kirjoittaja Pikkuhukka 22.01.2015 klo 21:00:53
Miten teidän kissanne käyttäytyvät ruokakupilla tai muualla syödessään? Hotkivatko ne kaiken kerralla, vai närppivät vähäsen pitkällä aikavälillä? Kuinka paljon ne keskittyvät syömiseen? Onko niiden syömiskäytös muuttunut uuden kissan, paikanvaihdoksen tai stressin myötä?

Hallan kausittaisen nirsoilun inspiroimana aloin miettimään meidän poikien käyttäytymistä syödessä kupilla. Poju hotkii kuin ei olisi ruokaa nähnytkään, mitä nopeammin sen parempi. Se ei malta pureskella melkein yhtään jos ei ole ihan pakko. Kun Poju saa ruokaa, sen maailmasta katoaa kaikki muut aistiärsykkeet ja sitä voi töniä ilman että se reagoi mitenkään (kokeiltu on kun joskus hallan kupille livahdettuaan ainoa keino on tuuppia poju pois - muu ei tehoa jymähtäneeseen kissaan.) Sen vieressä voisi vaikka räjähtää pommi eikä Poju huomaisi mitään ;D

Halla sen sijaan syö hyvinkin hitaasti, ja siirtelee ruokaa kupista lattialle paloitellakseen sen jos on isoja paloja. Lattia on aika ihana sen ruokapaikan edustalla. Halla myös vilkuilee paljon, varsinkin sitä missä poju on. Olen välillä epäillyt että se ahdistuu Pojun ruuanahneudesta, koska Poju on kuitenkin "pomo" meillä ja himoaa Hallan ruokaa. Se ei tule aggressiivisesti päälle tai vahdi omaa ruokaansa. Kerran-pari se on saattanut jyrätä hallan joka on ollut vähän kauempana kupistaan mutta kumminkin syömässä tai aloittamassa syömistä. Halla väistää tilanteessa ja luovuttaa ruokansa ilman mitään vastaväitteitä. Poju ei yleensä tule kovin lähelle kuppia kun halla on ihan sen vieressä syömässä, osittain siksi että annamme niille usein ruuan samaan aikaan. Se saattaa kyllä yrittää tulla ensimmäisenä hallankin kupille ja se pitää työntää pois.

Mietinkin siis josko Pojun ruuanhimo vaikuttaisi välillä Hallan nirsokausiin; silloin kyttäys Hallan osalta tuntuu olevan suurempaa. Sillä on nyt taas ollut pari päivää "hyi, en syö"-vaihde päällä (ilmeisesti juuri hänelle kelpaamaton ruoka) ja aina kun halla suostuu syömään, minkä se kyllä tekee ihan hyvin, se kyyläilee missä poju on. Haluan tietysti ruokailuista stressittömiä tilanteita.

Joudumme usein myös aika äänekkäästi kieltämään pojua menemästä hallan kupille, jos siltä on jäänyt ruokaa. Halla usein saa sätkykohtauksen tästä vaikka äänen korotus, käsien läpsyttely tms. ei kohdistuisi siihen. En tahdo että halla yhdistää ruokapaikkaansa kielteisiin juttuihin. 

Oletteko havainneet vastaavia juttuja omilla kissoillanne? miten olette ratkaisseet ongelman?

Kissamaailma » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2021. Kaikki oikeudet pidätetään.