Lyhytkarvaisen kotikissan turkinhoito


Lyhytkarvainen musta harlekiini kotikissanaaras Mira

Lyhytkarvaisen kotikissan turkinhoito on helppoa ja lyhytkarvainen kotikissa sopiikin hyvin ihmiselle, joka ei ole erityisen kiinnostunut turkinhoidosta. Irtokarvaa lyhytkarvaisista kotikissoista kyllä lähtee, joten jos irtokarvat ovat ongelma, kannattaa harkita jotakin muuta rotua.

Lyhytkarvaista kotikissaa ei yleensä tarvitse harjata siksi, että turkkiin tulisi takkuja. Poikkeuksen tähän tekevät tietysti vanhat kissat, jotka eivät enää samalla tavalla pysty hoitamaan turkkiaan kuin nuoremmat kissat. Lyhytkarvaisen kotikissan turkinhoito onkin lähinnä irtokarvojen poistamista ja näin ehkäistään myös karvojen joutuminen kissan suolistoon.

Lyhytkarvaiselle kotikissalle yleensä riittää harjaaminen silloin tällöin. Mikään ei kuitenkaan estä harjaamasta kissaa vaikka päivittäin - ja monet kissat nauttivatkin harjaamisesta suunnattomasti. Keväisin karvanlähtöaikaan on hyvä harjata kissaa normaalia useammin, jotta irtokarvat eivät joudu kissan suolistoon. Suuri määrä irtokarvoja suolistossa voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen suolitukoksen.

Lyhytkarvainen kotikissa ei tarvitse suurta määrää harjoja. Hyvin pitkälle pärjätään metallikammalla sekä pienellä metallipiikkisellä karstalla. Halutessaan voi hankkia myös luonnonharjaksisen harjan, joka poistaa irronneet karvat hellästi. Näyttelyissä käyvien lyhytkarvaisten kotikissojen turkit viimeistellään juuri ennen arvostelua joko säämiskällä tai mikrokuituliinalla pyyhkimällä.

Lyhytkarvaista kotikissaa ei tarvitse pestä kovin usein. Jos kissa ei käy näyttelyissä, se pestään vain kun se todella on likainen. Toki kissan voi pestä useammankin, jos se rakastaa suihkussa käymistä. Lyhytkarvaiselle kotikissalle riittää ihan tavallinen kissanshampoo. Kokemuksesta voin sanoa, ettei lyhytkarvaista kotikissaa kannata pestä pitkäkarvaisille kissoille tarkoitetulla tuuheuttavalla shampoolla. Kerran olen sen virheen tehnyt ja Ässän koko turkki oli kirjaimellisesti pystyssä monta viikkoa.

Jos omalla lyhytkarvaisella kotikissallasi on paksu pohjavilla, voit kokeilla myös Furminatorin käyttämistä. MUTTA tee se varoen, sillä Furminatorilla on helppo saada kissalle kaljuja laikkuja turkkiin. Maltti on valttia myös Furminatorin käytössä.

Muistathan, että nämä tiedot perustuvat omiin kokemuksiini. On olemassa erilaisia lyhytkarvaisia kotikissoja ja juuri omalle kissallesi parhaiten sopivat turkinhoitoniksit löydät vain kokeilemalla.

©Tabby 2013, tekstin luvaton julkaiseminen kielletty