Varisten outo kiinnostus kissaa kohtaan (Luettu 592 kertaa)
Kari Häkkinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 58
Liittynyt: 14.06.2014
Varisten outo kiinnostus kissaa kohtaan
30.04.2017 klo 14:07:13
Tulosta viesti  
Kun vien kissaani kävelylle Helsingin Kaivopuistoon, niin varikset ryhtyvät joskus seuraamaa meitä.

Ensin yksi lentelee yllämme huutaen, aivan kuin tiedottaen kissasta lajitovereilleen. Variksia saattaa kertyä useita, kahdeksan olin laskevinani eräällä kerralla. Varikset seuraavat kävelyämme lentäen katulampuista tai sähköjohdoista toiseen sitä mukaa kun etenemme.

Tätä tapahtuu ympäri vuoden. Mitä vastaantulleilta koiranulkoiluttajilta olen kysellyt, niin nämä eivät ole kokeneet vastaavaa.

Merkillepantavaa on myös se, etteivät muut puiston linnut, esimerkiksi harakat tai lokit käyttäydy noin. Ainoastaan varikset.

Mistä tuossa on kyse? Miksi varikset reagoivat noin kissaan?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kari Häkkinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 58
Liittynyt: 14.06.2014
Re: Varisten outo kiinnostus kissaa kohtaan
Vastaus #1 - 12.06.2017 klo 04:45:16
Tulosta viesti  
Korkeasaaren eläintarhasta vastattiin näin:

Lainaus:
Varislinnuilla on hyvä muisti ja ne välittävät tietoa myös muille saman elinpiirin variksille. Ilmeisesti variksilla on huonoja kokemuksia kissoista; ne tavallaan kantavat kaunaa ja opettavat sen myös uusille tulokkaille.

Olisi mielenkiintoista tietää reagoivatko varikset kaikkiin Kaivopuistossa ulkoilutettuihin kissoihin vai ovatko ne päätelleet juuri teidän kissanne olevan tarkkaan vahdittava ja seurattava  petoeläin.

Varislintujen pitkää muistia ja vihanpitoa on myös tutkittu. Englannissa tietyiltä peltomailta aggressiivisesti pois pelotellut linnut kiersivät samat peltoaukeat useiden vuosikymmenten ja lintusukupolvien ajan.

Amerikassa taas testattiin mustavaristen rengastamista erityiset maskit rengastajien kasvoilla. Myöhemmin tutkijat seurasivat varisten reaktioita rengastajan maskissa, neutraalissa maskissa tai ilman maskia liikkuviin vapaaehtoisiin. Ajan myötä ärhäkkäästi rengastajan maskiin suhtautuvien lintujen määrä vain kasvoi eli linnut opettivat toinen toisiaan varomaan uhkaaviksi kokemiaan piirteitä.

Amerikkalaisista mustavariskokeista on suomenkielinen juttu Tiedebasaari-blogissa, mikäli aihe kiinnostaa: https://tiedebasaari.com/2011/06/30/varis-ei-unohda-vihollisiaan/Kysy kirjastonhoitajalta -palvelusta:

Lainaus:
Me ihmisethän emme varisten kaltaisten älykkäiden lintujen kaikkia toimia ymmärrä, mutta omat kokemukseni koirista ja variksista panevat kysymään, mistä päättelet varisten reagoivan juuri kissaan? Itse pidän todennäköisempänä, että ne reagoivat ihmiseen, jolla voi olla jotain maukasta syötävää jaettavana. Olen itse nähnyt monet kerrat, kuinka varis seuraa yhtä ja samaa koiranulkoiluttajaa, koska tämä on muutaman kerran heittänyt koiran makupalan myös varikselle. Muuta ei tarvittu. Varis päättelee, että kun kerran sai, voi saada toistekin.

On toki myös mahdollista, että kissan tapauksessa on myös kysymys potentiaalisen vihollisen vartioinnista. Kaupungissa vapaana liikkuvat kissat ovat uhka varikselle varsinkin pesimisaikana. Varikset reagoivat varsin herkästi esimerkiksi petolintuihin ja rupeavat äänekkäästi seuraavaan ja härnäämään huomaamaansa haukkaa. Ulkoilevan kissan seuraamisessa voisi olla kysymys myös tällaisesta käytöksestä.

Kysyjä ei mainitse, että varikset olisivat tehneet valehyökkäyksiä kissaa kohtaan. Siksi pidän todennäköisempänä selitystä sitä, että variksen arvelevat kissan mukana olevan ihmisen olevan potentiaalinen herkkupalojen lähde. Sellaisestakin voidaan kavereille huutamalla ilmoittaa, vaikka sitten tosipaikan tullen tietysti tapellaan siitä, kuka palan nappaa.

Edellä olevat arvelut ovat tällaisia amatöörin havaintoja, biologeilta voisi löytyä muitakin selityksiä. Varis on joka tapauksessa nokkela, hyvämuistinen ja erittäin hyvin ihmisen toimiin sopeutunut lintu, joten siltä voi hyvin odottaa myös epätavallista käyttäytymistä, jos siitä pidemmällä tähtäimellä on jotain hyötyä.Hyökkäyksiä eivät varikset ole meitä kohtaan tehneet, joskus lennelleet kyllä aika läheltä kovasti vaakkuen. Siis niin, että ääntely on kohdistettu meille, eikä omille lajitovereille.

En ole milloinkaan antanut variksille mitään syytä odottaa minulta herkkupaloja.

Jos olen yksin Kaivopuistossa, niin varikset eivät ole koskaan osoittaneet minua kohtaan mitään mielenkiintoa. Eivätkä niitä pariakymmentä koiraansa Kaivopuistossa ulkoiluttavaa ihmistä joilta olen vuosien mittaan asiasta kysynyt. Kyllä varisten aktivoituminen ja parveilu meidän ilmaantuessamme johtuu nimenomaan kissasta.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun