10 Kollikissa haussa pk-seudulla (Luettu 3522 kertaa)
MSt
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 2
Liittynyt: 12.05.2015
Kollikissa haussa pk-seudulla
12.05.2015 klo 12:27:43
Tulosta viesti  
Meillä 11 kk ikäinen naaras. Kissa on ulko/kotikissa, sille hankittiin Sureflap-luukku joka toimii sirulla, joten kissa kulkee oman tahtonsa mukaisesti. Sunnitteilla yhden pentueen hankkiminen, mutta asuinseudullamme (Suomenlinna) kaikki ulkokissat taitavat olla leikattuja. Mistä löytyisi kissallemme seurustelukumppania?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
noora-
Leijona
****
PoissaViestejä: 1937
Sijainti: Kuopio
Liittynyt: 04.03.2011
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #1 - 12.05.2015 klo 16:11:19
Tulosta viesti  
Kissan ei tarvitse saada yhtään pentuetta tai "kokea äitiyttä" ennen sterilointia. Onko sinulla jokin erityinen syy hankkia pentue? Minkälaisia testejä olet ajatellut tehdä tyttökissallesi, entä mitä vaadit poikakissalta? Pentueen teettäminen tuosta vain voi olla kohtalokasta sekä pennuille että emolle.
  

Oliver SIA n
28.12.2010
Chanel OSH d 24
30.10.2010

"Koirat tulevat, kun niitä huutaa. Kissat vastaanottavat viestin ja palaavat myöhemmin asiaa
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Toscana
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 2864
Liittynyt: 21.11.2010
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #2 - 12.05.2015 klo 18:49:32
Tulosta viesti  
Foorumin säännöissäkin taisi lukea, ettei tämä foorumi ole mikään kissojen treffi-palsta  Pyöritä silmiä   

Miksi kissallanne on suunniteilla pennutus?  Onko esim. kaikille tuleville pennuille jo hyvät kodit tiedossa?   Kodittomia kissoja on pilvin pimein ja syksyn tullen vielä enemmän...
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
MSt
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 2
Liittynyt: 12.05.2015
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #3 - 15.05.2015 klo 06:18:06
Tulosta viesti  
Voi hyvä Sylvi. Viestini aikaansai ryöpytyksen itseäni paremmilta ihmisiltä! Olen havainnut että netissä näitä kissa-trolleja liikkuu paljoltikin.

Olkaatte huoletta, hoidan kissani oiken hyvin. Syötän viljattomilla tuotteilla, harjaan turkkia 2-3 kertaa viikossa. Rokotukset on hoidettu, madottamisestakin huolehditaan. Kissani on ulkokissa, koska nähdäkseni kissan luonteeseen kuuluu luonnossa kulkeminen, ja kahlitseminen neljän seinän sisälle on luonnotonta ja kenties jopa kidutusta. Siru laitettiin kissan niskaan, jotta se voi omia aikojaan kulkea ulos ja sisälle seinään avatun luukun kautta. Totta kai tiedän testeistä joita on hyvä suorittaa ennen pariutumista. Noorat ja Toscanat, miksi uskotte itsellännne olevan paremmat tiedot kuin minulla??? Ja kertokaapahan minulle, missä piilee se moraalinen oikeus synnyttää pentue degerenoituneelle ja luonnottomalle "rotukissalle", vaan ei maatiaiskissalle?

Mutta trollit epäilevät kykyäni hoitaa ja huolehtia kissastani? Täysin älytöntä toimintaa, en ole sellaista kysellyt enkä halua kuulla.

"Kissanpentuja on maailmassa liikaa". Ahaa. No sitten ei kai olisi pitänyt synnyttää omia lapsiakaan, koska lapsia taitaa olla maailmassa liikaa? Puhumattakaan siitä, kuinka monta Pietarin katulasta olisinkaan pelastanut niillä varoilla joita tuhlasin omien lasteni kasvatukseen ja koulutukseen! Eli lasten hankinta, onhan se turmiollista ja vahingollista toimintaa, totta tosiaan.  Kissallistetaanpa hetkeksi ihminen - jälkeläisten synnyttäminen pitäisi olla aatelisten erioikeus eikä rahvaan oikeuksia?

Ei minun tarvitse kellekään trollille lähteä selittämään perusteluni miksi haluan kissanpentuja. En kyselle naapuriltanikaan miksi ihmeessä synnytti lapsen ylikansoitettuun maailmaan. En inhimillistä kissaa enempää kuin trollit asettavat ihmiselle kriteeriksi kissan oletettua ajatusmaailmaa.

Haluan kissalleni pentueen, samoilla perusteilla joilla halusin kissamme kotiin. Viihdymme kissan seurasta, ja jokunen pentu mahtuisi hyvin taloomme. Jos pentuja tulee enemmän kuin itse olemme valmiit kasvattamaan, on liuta hyviä ystäviä jotka ovat pyytäneet pennun itselleen jos siihen on mahdollisuutta. En ole tämän asian osalta kenellekään tilitysvelvollinen, mutta näkyään hyvä kuitenkin todeta?

Tykkään lapsista ja kissoista, eritoten omista lapsistani ja omasta kissastani. En näe siinä mitään väärää, enkä kritisoi lähimmäisiäni lasten tai kissojen hankinnasta. En edes katso tehtäväkseni lausua mielipiteeni kissojen "jalostuksesta", vaikka se onkin mielestäni kauheata ja tuomittavaa, geenimanipulointia sairauksineen kaikkinensa. Ja vieläpä useimmat "rotukissat" pidetään kahlittuna häkkeihin ja asuntoihin. Hyi saatana, lausui keihäänheittäjä Räty vähemmästäkin!

Sainpahan tuotettua itselleni terapiaa tätä viestiä kirjoitettaessani! Hymiö

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #4 - 15.05.2015 klo 18:24:38
Tulosta viesti  
Otan osaa - siihen, että olet joutunut tuon tuikitavallisen trollin uhriksi. Ulkokissa on punainen vaate useimmille - ja kuitenkin ehdottomasti kissalle parempi vaihtoehto kuin sisäkissan elämä, jos ulkoilun pystyy tarjoamaan kohtuullisen turvallisesti. Ja kumma kyllä, kissa osaa varoa vaaroja (jopa paremmin kuin ihminen). 

Ja kissa kuin kissa on yhtä arvokas suvunjatkaja. Ei se rotustatus muuta tilannetta - yhtä lailla jokainen rotukissa tuottaa maailmaan sen "turhan" kissan, jos sitä lähdetään ruotimaan että kissoja on muutenkin liikaa.

Tietysti toivon, että jos ryhdyt puuhaan, teet sen huolella ja vastuullisesti - sillä niitä vastuullisesti hoidettuja maatiaiskissoja tarvittaisiin lisää, niitä on aivan liian vähän tarjolla. Ja toki niistä sitten pitää ottaa myös sellainen korvaus, että se kattaa pennutuskustannukset (ainakin suurimmaksi osaksi). Eli ilmaisia kissoja ei tarvita lisää, vaan asiallisesti hoidettuja kissoja asiallisella korvauksella (että pikkuhiljaa kissan arvo nousisi sille tasolle, jonka se on ansainnut).

Niin, ja terveitä kissoja, laajalla geenipohjalla.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
noora-
Leijona
****
PoissaViestejä: 1937
Sijainti: Kuopio
Liittynyt: 04.03.2011
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #5 - 17.05.2015 klo 11:30:10
Tulosta viesti  
Toki maatiaisetkin saa lisääntyä, kunhan se tehdään vastuullisesti. Eihän tässä nyt siitä ole kyse että rotukissat on jotenkin parempia ja arvokkaampia ja etuoikeutettuja lisääntymään. Tässä lienee ihan hyvä tekstinpätkä lukea itsekunkin: http://reetanelukkala.blogspot.fi/2015/05/kissanpentubuumi.html
  

Oliver SIA n
28.12.2010
Chanel OSH d 24
30.10.2010

"Koirat tulevat, kun niitä huutaa. Kissat vastaanottavat viestin ja palaavat myöhemmin asiaa
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
4Cats
Leijona
****
Poissa


Miau

Viestejä: 1323
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 16.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #6 - 18.05.2015 klo 13:21:28
Tulosta viesti  
Itse en vain ymmärrä tuota perustetta, että koska löytyy huonosti hoidettuja ja kodittomia kotikissoja, niin niiden hyvin hoitaminen ja suunnitellusti teettäminen testien kera olisi suorastaan rikollista Järkyttynyt.

Ja miten se hyvin hoidetun ja suunnitellun kotikissapentueen teettäminen lisää kissamäärää jotenkin "enemmän" kuin rotukissapentue???

Melkoista epäloogisuutta Pyöritä silmiä.

Samaa epäloogisutta edustaa se, että kotikissasta maksun pyytäminen on rahastamista ja hyötymistä, vaikka ei kattaisi edes pentujen kuluja, mutta rotukissoissa taas on ihan sallittua jopa tienata Pyöritä silmiä.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #7 - 18.05.2015 klo 20:54:56
Tulosta viesti  
Tuota rahastuksesta syyttelyä on tullut usein ihmeteltyä - siis sitä, että ne samat kasvattajat, jotka väittävät että rotukissakasvatus on tappiollista (sillä mitähän ne pennut nykyään maksavatkaan, jotain tonnin luokkaa kaiketi), listaavat sitten kuinka kotikissoilta pitäisi ottaa vaikka mitä testejä (yleensä enemmän kuin mitä rotukissojen kasvatukselta vaaditaan) ja seuraavaksi väittävät että 100 euroa on rahastusta. Eikä sille rotukissallekaan minimissään tarvitse mitään suuria kustannuksia (on siis rotuja, joille ei ole yhtään pakollista terveystestiä, esimerkiksi nuo FeLV / FIV jne. testithän olivat ainakin aikanaan pelkkiä suosituksia, ja silti annettiin mielikuva, että ne ovat pakollisia ja kaikki kasvattajat joutuvat ne joka pentueelle (usein vielä laskien testi yhden pennun kustannukseksi) ottamaan, vaikka kolli saattoi esimerkiksi sillä yhdellä testaussetillä olla vaikka kuinka monen pentueen osapuolena. 

Rotukissakasvatuksessa ei ole mitään sellaisia kustannuksia, joita ei olisi myös vastuullisessa kotikissakasvatuksessa - se rekisteröinti on se ainoa vain rotukissoja koskeva kustannus, ja se nyt on ihan mitätön osa kokonaiskustannuksista (mitähän mahtaa olla tänä päivänä, olisko 30e edes - ei siis todellakaan selitä tuota satojen eurojen hintaeroa). Näyttelykustannuksethan toki usein lasketaan rotukissan pennutuskuluihin, mutta ne eivät liity millään tavoin siihen kasvatukseen, vaan ovat sitä kasvattajan oma intressiä.
Myös astutusmaksuja tietenkin pidetään pelkästään rotukissoja koskevana kuluna, mutta vastuulliseen kasvatukseen kuuluu toki myös sen isän testaaminen - ja astutusmaksu on vastine niille (ja tulevat siis mahdollisesti sen kotikissapentueelle kustannuksina aivan vastaavasti, vaikkei astutusmaksuja harrastettaiskaan - mutta kai jokainen uroksen omistaja ottaa maksun, jos teettää kissalleen noita pennutustestejä).

En ainakaan itse tappiolle jäänyt rotukissanpennuista vaikka hinnat olivat todella matalat verrattuna kalleimpiin rotuihin (siis siitä halvimmasta päästä rotukissoille) ja vaikka teetin kaikki silloiset testit, mitä silloin pystyi kissoille teettämään (tosin silloin ei vielä ollut DNA-testejä ja eläinlääkärien hinnatkin kai olivat aika paljon halvemmat kuin nykyään, mutta niin oli pentujenkin hinnat). Mutta en tietenkään laskenutkaan kustannuksiksi kaikkia kuluja mitä kissoihin meni (jos kaiken laskee, silloin toki kasvatuksen olisi saanut tappiolliseksi, mutta meille siis ne kissat olivat kuitenkin lemmikkejä, joten niiden normikustannukset laskin niiden normikustannuksiksi, ja pennutuskustannuksiksi vain ne normaalista poikkeavat, juuri sitä pennuttamisesta johtuvat kustannukset). Niin, ja kun usein perustellaan että kustannuksia tulee niistä tuontikissoista... niin tuli meillekin, meidän kissoista kuitenkin 3 oli tuontikissoja (ja pentueita 5). 

Toki myös se vaikutti, ettei meillä tullut vastaan mitään erityiskustannuksia - mutta kai se nyt aika harvinaista pitäisi ollakin, ettei synnytys tapahdu normaalisti. Ei niitä kaikkia pentueita keisarileikkauksella synnytetä (toki näihin kustannuksiin on varauduttava eli rahastoa on oltava mahdollisille hätätilanteille).
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
MomoSan
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 44
Liittynyt: 23.08.2014
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #8 - 18.05.2015 klo 21:50:44
Tulosta viesti  
abcdrf kirjoitti 18.05.2015 klo 20:54:56:
Tuota rahastuksesta syyttelyä on tullut usein ihmeteltyä - siis sitä, että ne samat kasvattajat, jotka väittävät että rotukissakasvatus on tappiollista (sillä mitähän ne pennut nykyään maksavatkaan, jotain tonnin luokkaa kaiketi), listaavat sitten kuinka kotikissoilta pitäisi ottaa vaikka mitä testejä (yleensä enemmän kuin mitä rotukissojen kasvatukselta vaaditaan) ja seuraavaksi väittävät että 100 euroa on rahastusta.


Minä en ole koskaan törmännyt siihen, että etenkään kasvattajan tai muun tolkullisen kissaihmisen mielestä 100e olisi rahastusta. Päinvastoin, mielestäni vallalla on selvästi sellainen kanta, että kissoilla pitäisikin olla hintaa, jotta niitä ei enää ajateltaisi ilmaisena kulutustavarana, jota ei tarvitse rokottaa, madottaa tai muuten hoitaa eikä viitsitä nimetä tai valvoa, kun naapurin navetasta voi kuitenkin hakea aina uuden jos entinen katoaa. Edelleen osa ihmisistä pitää ihan hulluna sitä, että kissaa käyttää eläinlääkärissä, että sitä ulkoiluttaa valjaissa, tai että sille ostaa laadukasta ruokaa. Miksi viitsiä, kun se on vaan kissa - niitähän saa kahdellakympillä milloin vain?

Minusta tonni ei ole mitenkään kohtuuton hinta tällaisesta lemmikkieläimestä. Rotukissaa ostaessa voi parhaimmillaan tietää tosi paljon eläimen terveydestä, aikuisuuden ulkonäöstä ja siitä, mitkä luonteenpiirteet on vahvoilla. Saa ehkä tavata eläimen molemmat vanhemmat ja nähdä kasvatusolot, ja voi parhaimmillaan luottaa siihen, että pentu on asiallisesti hoidettu ja sosiaalistettu. Kissa saattaa olla perheenjäsen vaikkapa 15 vuotta - ei mikään ihan pikku juttu. Minulle juuri tällaisen lemmikin omistaminen on tärkeää. En ottaisi riskejä. Ja lisäksi, toki kasvattajatkin jää tappiolle, jos kissat eivät menekään kaupaksi ja jää ne tonnit saamatta.

Yhtään arvottamatta rotu- ja maatiaiskissoja erilailla, tms., täytyy kyllä Mst kommentoida, että eihän se missään nimessä kuulosta kovin harkitulta ja perinnölliset sairaudet huomioivalta, jos pohdit, miten sikäläiset ulkoilevat kollit taitavat harmillisesti olla leikattuja. Ulkokissojen nimenomaan pitäisikin olla. On ihan fakta, että pahimmassa tapauksessa joku mielipuoli munuaisvikainen hiv-kissa saattaisi astua sinun erinomaisesti hoidetun kissasi milloin tahansa - voit kontrolloida oman kissasi terveyttä, mutta et isäehdokkaan, jos se saattaa olla ulkona "kuka tahansa". Kasvatuksessa mukana olevien rotukissojenkaan ei anneta lisääntyä niin. On hienoa, että jopa mahdollisesti mielipuolille, munuaisvikaisille hiv-pennuille saattaisi olla kodit jne., mutta ymmärrät varmasti, että ei täällä purskahtanut huoli ihan aiheeton ole? Ja vaikka sinä olisitkin vastuullinen kotikissakasvattaja, on Suomikin pullollaan myös niitä, jotka eivät ole, ja hankkivat pentuja ilman mitään harkintaa tai tietoa, juurikin antamalla kissojensa vaan juoksennella leikkaamattomina ulkona.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
4Cats
Leijona
****
Poissa


Miau

Viestejä: 1323
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 16.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #9 - 19.05.2015 klo 11:52:00
Tulosta viesti  
Tuosta täytyy kyllä olla sama mieltä MomoSan kanssa, että ei ole kovin vastuullista pitää leikkaamatonta sukukypsää kissaa täysin vapaana, olkoonkin, että niitä muita leikkaamattomia tuskin tapaa.

Myöskin muistuttaisin, että emo tulisi mielestäni pitää sisällä jo jonkin aikaa ennen synnytystä ja myöskin se aika, kun sillä on pentuja kotona(ensin sen tähden, että pennut ovat niin riippuvaisia emon maidosta ja sen jälkeen tartuntariskin takia, koska vaikka emo olisi rokotettukin, se voi tartuttaa pennut jos liikkuu vapaana).

Muuten minä en mene tuomitsemaan kissan vapaanapitoa, jos sille on mahdollisuus suht'koht turvallisessa ympäristössä. Kissa aivan varmasti nauttii jos pääsee liikkumaan vapaana.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Kollikissa haussa pk-seudulla
Vastaus #10 - 19.05.2015 klo 19:07:12
Tulosta viesti  
Minun on kyllä pakko todeta, etten pysty pitämään erityisen vastuuttomana Suomenlinnan kaltaisessa paikassa kissan pitoa vapaana tai esimerkiksi sitä, että kissa pääsee itse valitsemaan partnerinsa.

Suomenlinna on kuitenkin eristetty alue käytännössä, siellä on varsin vähän asutusta ja varsin vähän autoja. Luontaisia petojakaan ei taida olla kovin paljon jne. Ja koska se on eristetty alue, ei se sairauksienkaan osalta ole luultavasti erityisen herkkä alue (tai jos olisi, sen kyllä omistajatkin tietäisivät).

Ja koska luontaisesti eläimillä on keinonsa, jolla välttävät esimerkiksi sisäsiitosta - ja tiedättehän te kaikki varmasti, mitä esimerkiksi sisäsiitoskerroin tarkoittaa, siis että 0% (koko taustaa ajatellen, ei siis 4 sukupolven tms. sisäsiitoskerroin) tarkoittaa vapaasti lisääntyvän eläimen sisäsiittoisuutta. Eli luontaisesti lähdetään siitä, että vapaa lisääntyminen on se vähiten sisäsiittoinen lisääntymistapa.

Mutta toki, suotavaahan se olisi testauttaa vapaasti ulkoilevalta kissalta ennen pentujen syntymää (tai sitten pennuilta syntymän jälkeen) FeLV ja FIV, lisäksi toki itse aikanaan testautin sienet (vaikka kissat olivatkin sisäkissoja), veriryhmä kannattaisi toki selvittää (ja siinähän riittää useimmiten emon veriryhmän tunteminen - eikä ole minkäänlaista huolta jos se on A). Ja toki olisi hyvä tutkia sydän (HCM siis koska sitä esiintyy maatiaiskissoillakin, vaikkakin kapean geenikannan takia se taitaakin yleistyä lähinnä vain rotukissoilla), PKD nyt tuskin on maatiaiskissan ongelma (mutta ei tietenkään täysin poissuljettu varsinkaan jos taustalla on persialaiskissaa) - mutta muutenhan voi todeta aika pitkälti, että perinnöllisten sairauksien esiintyminen on huomattavasti harvinaisempaa ulkosiittoisilla laajan geenikannan omaavilla kissoilla kuin rotukissoilla, joiden geenikanta on kapeutunut ihan väistämättä ja myös toki tutkitusti. Ja kun siis se geenikannan laajuus vähentää todennäköisyyttä perinnöllisen sairauden esilletulolle - siis niitä yhteensattumia tapahtuu sitä harvemmin mitä laajempi geenikanta (vaikka siellä perimässä siis olisi niitä virhegeenejä) kun siihen samaan lokukseen on tyrkyllä myös niitä muita geenejä, ei pelkästään niitä samoja sairausgeenejä.

Niin, ja tietysti olisi vastuullista madottaa ja rokottaa ne pennut  sitten aikanaan...
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun