Miksi kissa kehrää? (Luettu 2351 kertaa)
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Miksi kissa kehrää?
24.01.2015 klo 19:43:49
Tulosta viesti  
Katselin tuossa päivä pari sitten erittäin hyvin tehtyä kissa-aiheista ohjelmaa SVT:llä - en tiedä ohjelman nimeä, mutta siinä käsiteltiin mm. Britanniassa tehtyä tutkimusta kissojen liikkeistä (jossa 50 vapaana kulkevan kissan elämää oli seurattu GPS-paikantimilla ja kameroilla jne.), mutta ohjelma oli kylläkin USAlainen. Toivottavasti tulee joskus Suomen televisioon (tai muualle suomenkielisillä käännöksillä, koska osa ohjelman annista kyllä jäi epäselväksi, kun puhe oli englantia ja tekstitys ruotsiksi (josta apua oli vielä vähemmän)...)

Tuossa ohjelmassa tuli esille että kotikissat käyttäytyvät omistajiaan kohtaan pentukäyttäytymisellä - tuossa ei mitään uutta, mutta se mitä en ollut ennen kuullut, oli se, että kissan kehrääminenkin perusteltiin tuolla pentukäyttäytymisellä. Ja ehkä mielenkiintoisin oli perustelu. Nimittäin perusteluna todettiin, että luonnossa kissaemo ja pentu pitävät yhteyttä kehräämisen avulla. Ja mikä mielenkiintoisinta... siksi, että se on paras keino pitää yhteyttä hiljaa (houkuttelematta mahdollisia vihollisia lähelle).

En ole ennen ajatellut asiaa tuolta kannalta, mutta tuntuu luontevalta perustelulta.

Toinen tähän ehkä liittyvä huomio oli se, kun ohjelmassa mainittiin kissat, joita ruokitaan ihmisvoimin. Siis kissoja, jotka elävät villeinä, mutta jotka ovat tottuneet siihen, että ihmiset ruokkivat niitä (taisi olla Italiasta esimerkki). Siinä kohtaa todettiin, että kissat käyttäytyvät hyvinkin samalla tavalla kuin lemmikkikissat, mutta on yksi ero. Kissat syövät täysin hiljaa - kun taas lemmikkikissat esittävät kotioloissa tarpeensa kovalla äänellä (nimettiin että ovat oppineet "talk human" - eli ovat oppineet käyttämään ääntään ihmisille tyypillisellä tavalla).

Mielenkiintoinen näkökulma asiaan - mutta varmaan ihan totta. Kissat ovat todellakin oppineet ihmisten tapoja / toimimaan ihmisten toivomalla tavalla. Ja varmaan siinäkin mielessä, joka myös ohjelmassa todettiin, että vaikuttaa siltä, että kissa on kesyyntynyt, jopa halunnut elää ihmisten kanssa (toisin kuin monet, elleivät kaikki, muut eläimet, jotka ihminen on kesyttänyt - tätä ei mainittu ohjelmassa, eli oma maininta).

Mitä mieltä olette - voisiko kehräys selittyä tuolla pentukäytöksellä? Ja mitkä kissojen tavat ovat tuota "halua elää ihmisten kanssa" (tai vastaavaa). Mitä muita pentumaisia tapoja kissoiltanne löytyy? (ohjelmassa oli esitelty mm. leipominen puhtaasti pentumaiseksi käytökseksi).

Niin, yksi toinenkin mielenkiintoinen selitys ohjelmasta - kissa tuo omistajilleen saaliit ihan siksi, että "haluaa pitää meidät hengissä" (eli tuo ruokaa meille) - olisiko se syy?
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pikkuhukka
Karvinen
**
Poissa


poju & halla

Viestejä: 348
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 13.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Re: Miksi kissa kehrää?
Vastaus #1 - 24.01.2015 klo 23:20:58
Tulosta viesti  
Tuo dokumentti on tullut ihan suomenkielisesti tekstitettynä varmaan viime syksynä ja sen jälkeen ainakin kerran uusintana ylen kanavilta. Onkohan sitä vielä Areenassa?

Tulee mieleen joskus lukemani teoria siitö että koirat ovat "jälkeenjääneitä" susia. Anteeksi halventava termi mutta ehkä sitä voi tässä yhteydessä käyttää. Mutta teoria oli jotenkin juuri tuohon pentumaiseen käytökseen ja pelkäämättömyyteen liittyvää. Sudet karttavat uusia juttuja ja muuttuvat tosi varovaiseksi heti kun vähän kasvavat mutta koirat ovat avoimempia ja uteliaita = koirat ovat tietyiltä osin älyllisesti kehittymättömämpiä. En sano juuta enkä jaata koska kuitenkin koiran ja ihmisen suhteesta on tullut ainutlaatuinen eläinmaailmassa, että onko se sitten älyllistä kehittymättömyyttä. Koiistakin on vain tuhansien vuosien ajan otettu ne yksilöt jotka ovat olleet parempia lemmikkejä/hyötyeläimiä. Ymmärtääkseni koira/susi on kissan tavoin alun perin vapaaehtoisesti hakeutunut ihmisen elinpiiriin.
Kissoihin periaatteessa sopisi samankaltainen asia, jos ajatellaan että niistä on jalostunut ihmisen valinnan kautta kesympiä ja pentumaisempia. Niillä ei vain ole ollut aikaa kehittyä ja jalostua niin pitkään kuin koirilla, mutta nyt jo monet kissat ovat tosi "koiramaisia", minkä voisi mieltää jo itsessään käytökseksi joka pyrkii miellyttämään ihmistä. Minustakin ihan päteviä selityksiä siis.

Mietin usein kissojen kurnauttelua. Meillä varsinkin poju juttelee meille ihmisille lähes ainoastaan kurr-äänillä, kun se haluaa huomiota eikä sinänsä vaadi ruokaa tai muuta. Se vastaa "kur" kun sille puhuu/katsoo tai sitä kutsuu. Olen monissa videoissa kuullut emokissojen juttelevan pennuilleen samalla äänellä, että olisikohan siinäkin samaa ajatusta kuin tuossa kehräämisessä?
  

    Poju :: HCS :: 1.10.2008
    Halla :: HCS :: 25.4.2014
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Miksi kissa kehrää?
Vastaus #2 - 25.01.2015 klo 00:08:10
Tulosta viesti  
Olikohan sama ohjelma kuin mihin Pikkuhukka viittaat. Tämä ei ollut se ohjelma, jossa tuota Britti-tutkimusta varsinaisesti esiteltiin, ja joka tuli joskus Suomen TV:stä.

Itse en kyllä osaa ajatella kissaa koiramaisena, ainakaan nämä meidän kissat eivät ole olleet koiramaisia (yksikään) siis ainakaan siinä mielessä, että haluaisivat miellyttää ihmistä (tai totella ihmistä) kuten koira. Mutta silti ovat erittäin ihmiskeskeisiä (enemmän meidän seurasta kuin muista talon kissoista pitäviä). Mutta silti itse tunnistan mielestäni monia pentukäyttäytymisen muotoja.

Mutta samalla olen tunnistanut myös tapoja, jotka ovat näkyneet myös lapsuuden vapaana kulkeneissa kissoissa. Aikanaan esimerkiksi huvitti meidän Deniz, joka kiikutti pennuilleen "saalista" - siis käyttäytyi täysin kuten aikanaan vapaana kulkeneet kissat toimivat omien pentujensa kanssa. Deniz siis kuulutti pennuilleen kuten nuo vapaana kulkeneet kissatkin kutsuivat pentujaan kun toivat niille saalista, mutta Denizin saalis oli leikkiviuhka...  ja tätä se harrasti molempien pentueittensa kanssa.

Ja toisaalta on nähnyt kuinka kissan käytös on aivan toisenlaista sisätiloissa kuin ulkona (siis jos kulkee vapaana ulkona). Eli kissa selvästi muuttuu ulkona käytökseltään (valppaammaksi jne.). Jonka olen arvioinut johtuvan siitä, että sisällä kissa käyttäytyy kuten pentu emoaan kohtaan ja ulkona muuttuu aikuiseksi kissaksi (kuten on joskus väitetty kissan toimivan).
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Miksi kissa kehrää?
Vastaus #3 - 25.01.2015 klo 09:02:42
Tulosta viesti  
Kyllä nuo kuulostavat ihan järkeviltä väitteiltä minusta.

Minusta koiramaista käytöstä on lempilelun noutaminen ja sen heittämisen kerjääminen/vaatiminen (meillä poikakissat ovat tätä harrastaneet eniten, Minjakin kyllä, mutta Minja haluaa leikkiä niin, ettei muut kissat rynni päin).

Tuota ihmismäistä puhetta on kyllä havaittu, kaikki meillä tätä harrastaa (/on harrastanut). Ihan selvästi on erilaisia äänenpainoja, esim. leikkiä saatetaan ensin pyytää lempeästi ja jos ihmisillä on muka jotain muuta tekemistä, aletaan vaatia ja komentaa, heh.

Kissat puhuvat ihmisille minusta vähän niin kuin ehkä itse yrittäisi kommunikoida jossain ulkomailla, jos ei osaisi alkuperäisväestön kieltä. Toisilleen kissat taas puhuvat ihan eri tavalla, koska tajuavat, että toinen kissa tietysti ymmärtää ihan eri tavalla kuin ihminen, jolle tarvitsee vääntää rautalangasta kaikki, heh.

Leipomisen pentumaisuus käy minusta järkeen ihan jo siksi, että käsittääkseni se perustuu juuri siihen, miten kissat pentuina saavat maitoa (eli leipomalla emon nisien ympäriltä).
« Viimeksi muokattu: 25.01.2015 klo 10:13:18 Kirjoittaja Ming »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun