Elinikätilastot jalostuksessa (Luettu 2068 kertaa)
Norjalainen Untamo
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 5
Liittynyt: 04.05.2014
Elinikätilastot jalostuksessa
21.01.2015 klo 09:20:53
Tulosta viesti  
Kova hinku näyttäisi "rotupiireissä" olevan terveiden kissojen kasvattamiseen. Ja sitten testataan/lasketaan sairauksia..... Noh, ajateltaisiinko asiaa vähän toisin pain? Oletetaan, että terve kissa elää ilman tapaturmia pitkään, ainakin 10 ikävuoden kieppeille. Onkohan kukaan tilastoinut rekisteröityjen kissojen elinikiä? Mitä mieltä olette, parantaisiko pitkäikäisten sukujen suosiminen rotujen terveyttä?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Elinikätilastot jalostuksessa
Vastaus #1 - 21.01.2015 klo 20:59:35
Tulosta viesti  
Parilla eri tavalla olen yrittänyt saada kissojen omistajia kiinnostumaan tuostakin asiasta, mutta huonolla menestyksellä. Jonkun verran onneksi kuolleiden kissojen tietoja lisättiin ProCatin terveyskyselyyn - että sai edes summittaisen arvion kuoliniästä, mutta vielä parempi toki olisi jos ihan kissojen rekisteriinkin niitä tietoja lisättäisiin, jonka jälkeen niistä voisi laskea erilaisia tietoja.

Eli olen sitä mieltä, että olisi kyllä varsin hyvä tieto kaiken kaikkiaan niin omistajien kuin kasvattajienkin näkökulmasta.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Norjalainen Untamo
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 5
Liittynyt: 04.05.2014
Re: Elinikätilastot jalostuksessa
Vastaus #2 - 23.01.2015 klo 08:55:58
Tulosta viesti  
Minäkin löysin tuon terveyskyselyn. Jo analysoitujen tulosten perusteella näyttää hieman huolestuttavalta. Rotukissat, pidempään kasvattajien jalostamana, selkeästi kuolevat sairauksiin maatiaisia nuorempina. Mutta kysely ei kata kaikkia, eikä sitä voi yksilötasolla soveltaa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Elinikätilastot jalostuksessa
Vastaus #3 - 23.01.2015 klo 18:39:31
Tulosta viesti  
Totta, hieman huolestuttavalta näyttää, mutta tiedossaoleva asia, että rotukissat (ainakin eläinlääkäreitten mainintojen mukaan) kuolevat nuorempana. Tosin skaala on laaja, kissoja kuolee ihan kaiken ikäisenä (ja samalla tavalla sekä rotu- kuin ei-rotukissoilla hajonta on suurta). Josta johtuen yksilökohtainen tieto on aika merkityksetön tieto, paitsi silloin jos etsii itselleen kissanpentua ja silloinkin kuitenkin asiaa pitäisi katsoa laajemmin sukutaustan osalta - onko sukutaustassa useita nuorena / johonkin tiettyyn sairauteen kuolleita jne.

Itse olen ylipäänsä sitä mieltä, että yksilötieto on yleensä aika merkityksetöntä, paitsi ehkä silloin kun valitaan jalostuskissoja mutta silloinkin siis koko sukutausta on tärkeämpi asia kuin yksittäisen kissan tiedot (toki juuri niiden jalostukseen käytettyjen kissojen tiedot loppuvaiheessa tulevat merkityksellisiksi, ja niiden lähisukulaiset, ihan siis siinä loppuvaiheessa). Ja toisaalta jalostuskissojen osalta olisi tärkeämpää ne hyvät tiedot kuin negatiiviset asiat. Eli jalostuskissaksi pitäisi valita se paras kokonaisuutena, ja monien sairauksien osaltahan riittää että se toinen osapuoli on varmuudella terve, olkoonkin että toinen osapuoli ei täysin moitteeton olisikaan tai jopa sairaskin. Siis tarkoitan resessiivisesti periytyviä sairauksia - tärkeämpää on löytää varma terve (ei-kantaja) kuin syyllistää niitä sairaita kissoja tai varsinkaan niiden omistajia. Ja tässähän onneksi DNA-testit ovat hyvä apuväline - löytää ne varmat terveet, siltä osin kuin DNA-testi on olemassa (eihän niitä kuitenkaan ole kuin muutamille yleisimmille sairauksille).

Josta johtuen siis itse pidän tilastoja hyvinä tiedonvälitykseen - mieluummin niin kuin yksilöimällä yksittäiset kissat (ja noiden sairauksienkin osalta siis tärkeämpi tieto on se, kuinka paljon taustassa on sairautta ylipäänsä, ei niinkään se mikä yksittäinen kissa on sairas). Ja samoin siis olisi jalostuksen kannalta tärkeämpi tieto se, miten vanhaksi kissat suvussa ovat eläneet keskimäärin kuin minkä ikäiseksi joku yksittäinen kissa on elänyt.

Ja jos vielä jatkaa tästä että kokonaisuus on tärkeämpi kuin yksittäinen sairaus. Eli kun kissojen sairauksien perinnöllisyydestä tunnetaan kuitenkin toistaiseksi vain hyvin vähän, niin muutkin kuin varmuudella perinnölliset sairaudet ovat merkittäviä tietoja - nykyään kuitenkin tuntuu, että kasvattajat keskittyvät aivan liikaa vain niihin perinnöllisiksi varmistuneisiin sairauksiin. Ja toisten syyllistämiseen sairauksien osalta. Kun tosiasia myös kissojen osalta on se, että jokainen kissa sairastuu ennemmin tai myöhemmin ja toistaiseksi jokainen kissa kuolee ennemmin tai myöhemmin. Ja usein kissa joka sairastuu, on ensimmäinen suvussa tunnettu tapaus eli ettei kasvattaja ole pystynyt varautumaan niihin kasvatustyössään ennalta. Se on tietenkin eri asia jos tiedosta huolimatta ei välitä sairauksista tai ei halua etsiä / saada tietoa.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Elinikätilastot jalostuksessa
Vastaus #4 - 24.01.2015 klo 07:16:06
Tulosta viesti  
Tämä aloittamani ketju on jostain syystä tipunut kasvattamisalueen viimeiseksi (vaikka se on aloitettu viime vuonna, esim. vuoden 2012 ketjuja sen edellä), mutta siellä nyt on tuollainen vakuutusyhtiön tutkimus, jossa sivutaan hieman aihetta:

http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1412028342
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Norjalainen Untamo
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 5
Liittynyt: 04.05.2014
Re: Elinikätilastot jalostuksessa
Vastaus #5 - 30.01.2015 klo 19:17:10
Tulosta viesti  
Eikö enää löydy jalostettavia, jos kasvattaja vapaehtoisesti itse vaatisi, että molemmat vanhemmat/isovanhemmat ovat pitkäikäisiä ja tiettävästi terveitä?

Yksi heikkous, josta en ole nähnyt keskustelua, on vastustuskyvyn puute ulkoloisia vastaan. Törmäsin esim. eläinlääkärin tutkimukseen, jossa norjalaiset metsäkissat olivat kuolleet muita useammin ulkona lähes poikkeuksetta saatavaan alkueläintartuntaan, vaikka normaalisti kissa jää oireettomaksi. Tällaiset heikkoudet jäävät sisäkissoilla piiloon.

Niin tai näin, terve kissa ei kuole esim. 1-vuotiaana. Paitsi tietenkin tapaturmat pitäisi tilastoida erikseen.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun