Kollin ongelmakäyttäytyminen elämänmuutoksissa (Luettu 2669 kertaa)
NM
Maitoviiksi
PoissaViestejä: 2
Liittynyt: 28.12.2014
Sukupuoli: Nainen
Kollin ongelmakäyttäytyminen elämänmuutoksissa
28.12.2014 klo 09:21:43
Tulosta viesti  
Hei, nyt tarvitse kiperästi apua.

Meillä on noin 1,5v ragdoll-uros, joka on leikattu. Kerron aluksi historiaa: Kissa on ollut leikkisä "normaali" pentu, mutta kasvettuaan leikkiminen ja leikkiin innostuminen vähentynyt. Otimme kissallemme kaverin, kun tämä oli 8 kk ikäinen. Valitettavasti kaveri sairastui niin vakavasti, että se piti lopettaa. Kollimme pärjäsi ihan hyvin sen jälkeen, kun annoimme extrapaljon huomiota ja olimme enemmän hänen kanssaan kotona. Tämä kaverin kuolema oli siis pääsiäisenä. Touko-kesäkuun vaihteessa meille tuli muutto eteen. Alkuun meni ihan hyvin muistaakseni, mutta joskus kesän aikana alkoi mouruaminen ja ovien ja kaappien raapiminen sekä paukuttelu. Ajattelimme, että syy on muutosta aiheutunut stressi sekä kenties kissakaverin poismenosta aiheutunut stressi. Se alkoi pikkuhiljaa helpottaa Feliwayn avulla ja otimme uuden kaverin kollille, tyttökissan, kun olimme asuneet uudessa asunnossa 5 kk. Kissat tottuivat toisiinsa jo samana iltana. Nykyäänkin leikkivät/juoksevat paljon yhdessä. Kollilla oli näihin aikoihin ripulointia, joka helpotti, kun vaihdoimme ruoan. Valitettavasti jouduimme marras-joulukuun vaihteessa jälleen muuttamaan. Kollilla alkoi viikon-kahden päästä muutosta ilmetä täysin uudenlainen ongelma: alkoi tekemään aluksi kakkaa epäsäännöllisesti, nykyään koko ajan vessan lattialle hiekkalaation lähelle. Nyt myös pari kertaa tehnyt pissat lattialle, hiekkalaatikon läheisyyteen. Olemme suihkutelleet feromonia, paikka vain vaihtuu.

Eläinlääkärissä kävimme marraskuussa sen ripuloinnin takia, jolloin myös muuten kissa tarkastettu: kaikki oli hyvin. Turkki voi hyvin. Silmät vain rähmivät välillä, mutta terveet silmät on. Syö, juo ja nukkuu hyvin. Leikkii toisen kissan kanssa. Pissan ja kakan määrät ja laadut ok.

Vielä lisäksi sellainen tieto tähän, että olen viimeisilläni raskaana. Minulla oli hyvin hankala alkuraskaus (kesällä) ja sitten kun kissa aloitti metelöinnin, niin kärsin unettomuudestakin. Myönnän, että hermostuin kissaan monesti, mutta en käyttänyt väkivaltaa tms. Ainoastaan huusin kissalle. Surullinen Tiedän, että kissa siitä kärsi. Kuitenkin kissa luottaa minuun vielä(?), ei ole arka tms. Koen, että osoittaa vain mieltään. Nykyään huomioin extrasti ja huomattavasti vähemmän huomioin toista kissaa. Mieheni on koko ajan panostanut kissojen huomiointiin. Itse henkkoht pelkään, etä olen "pilannut" kissan mielenterveyden muutoilla ja väsymykselläni sekä raskaudella. Kissa ei nykyään enää tule edes makuuhuoneeseen nukkumaan, vaikka aiemmin aina nukahti viereeni. Tiedän, että olen kissalle tärkeämpi kuin mieheni. Pelottaa vauvan tuominen kotiin, kun kissa tajuaa, että se vie energiaani ja huomiota hänestä pois. Aikaa laskettuun aikaan on enää vain 1 kk!

En todellakaan aio pitää lopettamista tai toiseen paikkaan luovuttamista vaihtoehtona, joten niitä kommentteja en edes halua tähän. Pyydän, että antaisitte vinkkejä, mitä kotikonstein tehdä vielä. Onko kellään kokemusta niistä ahdistusta lieventävistä lääkkeistä, joita saa eläinlääkäriltä? Muuton yhteydessä hävitimme toisen, vanhan, hiekkalaatikon. Pakko myöntää, että toisen ostaminen on unohtunut kaikessa kiireessä. Aion tänään käydä hakemassa uuden laatikon kakkoslaatikoksi. Mihin sen sijoitan? (Vessassa ei ole tilaa toiselle laatikolle)

Kiitos jo etukäteen!
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Toscana
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 2864
Liittynyt: 21.11.2010
Re: Kollin ongelmakäyttäytyminen elämänmuutoksissa
Vastaus #1 - 28.12.2014 klo 20:42:28
Tulosta viesti  
Vähintäänkin pitäisi kahdella kissalla olla käytössä hiekkis/kissa + mahdollisesti jos mahtuu niin vielä yksi ylimääräinenkin hiekka-astia.  Väärään paikkaan tarpeiden tekeminen voi ratketa jo ihan sillä, jos kerran ongelma on alkanut samaan aikaan kun viimeksi muutitte ja hävititte toisen hiekka-astian pois.  Sijoita hiekka-astia mahdollisimman rauhalliseen paikkaan, pääasia ettei ole ruokapaikan läheisyydessä.   Vääriin paikkoihin tehdyt pissa/kakkakohdat kannattaa pestä huolellisesti jollakin "pissipois"-tuottella ( eläintarvikeliikkeestä esim.), jotta paikat eivät houkuttele kissaa  tarpeiden tekoon.   Ja fyysiset syyt on siis pois suljettu ( esim pissanäyte tutkittu)?

Kissoille on saatavilla erilaisia "mieltä rauhoittavia"/ongelmatilanteisiin tarkoitettuja valmisteita.  Apteekista, el-asemalta ja joitain ihan eläintarvikeliikkeestäkin, joita voi myöskin kokeilla( esim Zylkene, Serene-Um, RC Calm-ruoka jne).

Zylkene-valmisteesta on jonkin verran kokemusta tälläkin foorumilla ( Arkiston puolella ketju) , jotkut ovat kokeilleet Serene-Um-valmistetta ja Royal Canin Calm-ruokaa on myöskin kokeiltu (ketju tässä osiossa).
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
MomoSan
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 44
Liittynyt: 23.08.2014
Re: Kollin ongelmakäyttäytyminen elämänmuutoksissa
Vastaus #2 - 28.12.2014 klo 20:56:28
Tulosta viesti  
(Oho, kirjoitin niin hitaasti, että yllä ehdittiinkin ensin! No eipä mitään, samoja juttuja minäkin kirjoitin!  Kliseinen )

Onhan kissalla muuten omaa tilaa ja turvallisia paikkoja? Jos tila meinaa loppua, niin sitä kannattaa lisätä ylöspäin, eli tarvittaessa uudesta kiipeilypuusta tai raapimistynnyristä tms. voisi olla hyötyä. On muutenkin hyvä jos kissa saa kivan uuden oman ja sallitun paikan, koska vauvan myötä kotiin tulee varmaan myös uusia hienoja paikkoja, joihin ei saakaan mennä.

On kyllä ollut teillä vilskettä muuttamisen kanssa. Toivottavasti pian helpottaa.  Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Kollin ongelmakäyttäytyminen elämänmuutoksissa
Vastaus #3 - 05.01.2015 klo 14:34:15
Tulosta viesti  
Itsekin tahtoisin vielä varmistaa, onko pissanäyte otettu/tutkittu? Jos ei, suosittelisin tutkituttamaan.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
NM
Maitoviiksi
PoissaViestejä: 2
Liittynyt: 28.12.2014
Sukupuoli: Nainen
Re: Kollin ongelmakäyttäytyminen elämänmuutoksissa
Vastaus #4 - 12.01.2015 klo 19:16:41
Tulosta viesti  
Kiitos teille.

Elikkäs. Tilanne on nyt helpottunut, muttei kokonaan väistynyt. Me kaiken stressin ja kiireen aikana unohdimme tosiaan toisen hiekka-astian ostaa ja nyt olemme sen hankkineet. Kolli näyttää tekevän kakkansa (2 x pvssä) molempiin hiekkalaatikoihin. Vaikuttaa siltä, että on vain hyvin tarkka ja nirso. Esimerkiksi eilen illalla teki kakat lattialle yli viikon tauon jälkeen, kun molemmissa laatikoissa olikin jo kakat eikä niitä oltu siivottu. Tai sitten suuttui minulle, kun en antanutkaan ruokaa tismalleen samaan aikaan kuin normaalisti annan. Kliseinen Eli en usko, että kyse on mistään muusta kuin mielenosoituksesta, kun teemme virheitä hänen silmissään. Hymiö Lisäksi olen pitänyt vaihtoehtona myös valejuoksuja (on siis leikattu). Tai sitten taustalla on stressi, joka on helpottumaan päin, sillä nykyään kolli hakeutuu viereeni entiseen tapaan nukkumaan ja alkanut muutenkin olemaan rennompi. Hymiö Seuraillaan vielä, kuitenkin parempaan suuntaan ollaan menty, niin en näe lääkärikäyntiä tarpeellisena. Turkki, silmät, suu ym. näyttää kaikki hyvältä. Ruokahalu ja juominen normaalia edelleen.

Hyvä idea tuo, että vauva kun tulee, niin annetaan uusi sallittu paikka myös. Nyt on tosiaan hyvä aika ostaa se tunneli, jota olemme suunnitelleet kissoillemme Silmänisku Meillä on tilaa kyllä 120 neliötä ja 2 kiipeilypuuta, joten en usko, että kissoille käy ahtaaksi paikat. Lisäksi olemme pitäneet vauvajuttuja, kuten pinnistä, sitteriä ja vaunuja näkösällä, mutta olemme suojanneet ne niin, etteivät kissat niihin pääse. Näin näkevät ne, mutta tajuavat myös, että sinne ei saa mennä. Pakko mainita näin sivulauseena, että on se kumma, miten kaikki kissattomat ihmiset kauhistelevat vauvan ja kissojen yhdistelmää... Huoh. Surullinen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Kollin ongelmakäyttäytyminen elämänmuutoksissa
Vastaus #5 - 24.01.2015 klo 08:59:12
Tulosta viesti  
Mukavaa, että tilanne on helpottunut. Virtsavaivat eivät kuitenkaan välttämättä näy mitenkään muuten ulospäin kuin vääriin paikkoihin virtsaamisella. Minusta kannattaa harkita tuota virtsan tutkituttamista, käsittääkseni stressikin voi aiheuttaa virtsakiteitä joillain. Tietysti jos vaiva nyt jää kokonaan, ei luultavasti ole syytä huoleen. Testaaminen ei maksa silti kauhean paljon ja mielestäni on parempi toimia aina ajoissa kuin liian myöhään, vaikka voisikin olla kyse pelkästä stressaamisesta (ja sitä myötä "turhasta" testaamisesta).

Kauhistelijoista ei kannata välittää, itseäni surettaa enemmänkin ne, jotka luopuvat kissoista vain sen takia, että lapsia on tulossa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun