Sivunvalintanappi Sivu: 1 2 3 [4]  Lähetä aihe | Tulosta
 25 Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne (Luettu 30005 kertaa)
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #45 - 21.10.2014 klo 00:35:42
Tulosta viesti  
Todetaan nyt vaikka uudestaan, että odotan myös Lohen tutkimuksen tuloksia mielenkiinnolla.

Toisen kerran vielä tästäkin, pidän kyllä vakuutuksiin perustuvaa varsin laajaa tutkimusta luotettavana, edelleen juuri siitä syystä, että vakuutusyhtiöillä ei todella ole mitään intressejä piilotella kissojen sairauksia tai kuolemantapauksia, niin kuin joillain kasvattajilla voi olla. Lisäksi kaikki tuon tutkimuksen aineisto tulee eläinlääkärien kautta ja lausuntojen kanssa.

Ei tietenkään ole syytä ottaa edes kahden eläinlääkärinkään sanomaa itämaisten kapean suun aiheuttamista hammasongelmista yleisenä faktana, jotain suuntaa tuokin silti antaa. Samoin monen omistajan kokemuksien mukaan itämaisilla ja siamilaisilla todella esiintyy melko paljon hammasongelmia. Voin tämän vaikka itse allekirjoittaa. Ja ei, en silti yleistä sitä faktaksi, mutta ehkäpä tähän kapeaan kuonoon kuitenkin voisi olla jo syytä reagoida, ettei siitä tule entistä kapeampaa. Eläinlääkäri näkee kissoja paljon jokaisesta rodusta ja samoin maatiasisista, en osaa kauhean paljon epäillä heidän puolueettomuuttaan tässä asiassa, kasvattajien kyllä, ihan joka rodun osalta.

Hienoa, että kasvattajat tekevät yhteistyötä, sitä arvostan. Harmi, että ne huonot kasvattajat pilaavat hyvienkin työtä paljon. Mielestäni ihan kaikkia kasvattajia velvoittava julkinen rekisteri kissojen sairauksista ja kuolemantapauksista olisi varsin tasaveroinen, eikä kenelläkään pitäisi olla pelättävää, siis siinä mielessä, että heidän kissalansa nyt leimautuisi sairaaksi, kun sairaudet olisivat lääkärintodistusineen esillä ihan jokaisella. Jos itse kasvattaisin, en pelkäisi tällaista yhtään, päinvastoin tämä edistäisi kissojen terveyteen huomiota kiinnittämistä huomattavasti, mitä toivoisin muutenkin juuri pentujen ostajilta. Monihan saattaa leimata kaikki rotukissat sairaiksi otettuaan paperittoman huonosti hoidetun pennun, näin esimerkkinä. Jos kuvitteellisten kasvattieni sairauskertomukset karkottaisivat kuvitteellisia potentiaalisia ostajia, ei haittaisi, kyllä niitä järkeviäkin ihmisiä on, jotka ymmärtävät, että kaikki kissat sairastelevat, olivat ne rotukissoja tai eivät. Sellaiset kasvattajat eivät tuollaista rekisteriä pelkäisi, joilla ei ole mitään salattavaa.

Itse ainakin tiedostan, ettei kasvattaja voi mitenkään estää kaikkia kissojen sairauksia mitenkään, eikä sellaista kuulu kasvattajalta olettaa tai vaatia. Tässä asiassa olen valmis puolustamaan kasvattajia 100%, elävien olentojen kanssa ei voi ennustaa täydellä varmuudella koskaan oikeastaan mistään muusta, kuin siitä, että joskus ne tulevat menehtymään.

Lainaan taas viestistäsi, abcdrf:

abcdrf: "Ja silloin kasvattajien on korjattava ne muiden tekemät virheet - on siis käännettävä suunta, jos mahdollista. Joskus siihen tarvitaan todella radikaaleja toimenpiteitä, kuten roturisteytyksiä. Mutta voi olla että riittävän ajoissa tehty muutos ulkoasuunkin auttaisi asiassa - aina se ei kuitenkaan riitä."

Tästä haluaisin keskustelua, ihan jokaisen rodun osalta lisätä. Mielestäni ennaltaehkäisy on paras tapa reagoida, ettei päästä samaan tilanteeseen kuin joidenkin koirarotujen kanssa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #46 - 21.10.2014 klo 08:10:02
Tulosta viesti  
Lainaus:
Tämän ketjun kai kuitenkin oli tarkoitus koskettaa nimenomaan IV-kissoja ja niiden elinikää. Edelleenkään mitään IV-kissoja tappavaa sairautta ei ole tullut esille vaikka elinikä tuon ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vähän alempi olisikin kuin muilla.

Harmi kun en löytänyt mitään hyvää sivustoa siamilaisten terveystilanteesta - kyllähän noita sivuja löytyi paljonkin, mutta mitään kunnollista sivua siis ei. Tuosta ruotsalaistutkimuksestakin löytyi vain referaattisivu - itse tutkimuksesta olisi joutunut maksamaan 36 taalaa - se kyllä siis löytyi ihan sivustolta, jossa on tieteellisiä artikkeleita.

Lainaus:
Siamilaiseen on sekoitettu matkan varrella muita rotuja jonka seurauksena on saatu näitä sisarrotuja ja eri kuvioita ja värejä eli geneettisesti on ajan saatossa jo ehtinyt hyvinkin sekoittua.

Itämaisilla on todellakin suhteellisen laaja tausta ja laaja populaatio käytettävissä näiden sisarrotujen seurauksena. Se, että uusia rotuja on luotu käyttämällä roturisteytyksiä, ei tosin ole mitään kovin erikoista - roturisteytyksiä on jokaisessa rodussa tehty kautta historian - paitsi jossain vaiheessa kun rotupuhtaus nousi tärkeimmäksi asiaksi.

Lainaus:
Tuota ajatusta ihmisten omista tutkimuksista kyllä ajattelen kauhulla. Ensinnäkään eihän eläinlääkäreiltä voida mennä pyytämään muiden terveystietoja ja yksittäiset lausunnot sieltä täältä poimittuna ovat juuri niin totta kuin niihin halutaan uskoa. Kyllä nimenomaan täytyy tukeutua virallisten tahojen tekemiin virallisiin tutkimuksiin jotka on tehty kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti.


Niin, mielenkiintoista, että se samainen jonkun eläinlääkärin tekemä diagnoosi on epäpätevä joskus ja virallinen joskus.

Nimittäin kun se Lohen tutkimuskin perustuu niihin eläinlääkärien diagnooseihin - ei meidän kissat ainakaan ole olleet erikseen Lohen tutkittavana - vaan kissoista lähetettiin verinäytteen ohessa itse väsätty kyselylomake - tosin itse annoin eläinlääkärin kirjoittaa ne diagnoosit kissoista kyselylomakkeeseen (mutta mikään pakko tuo ei olisi ollut). Eli omistaja kertoo tuossakin tutkimuksessa oman näkemyksensä kissan terveydestä - ja sen perusteella sitten Lohen tutkimuspoppoo tutkii verinäytteitä. Ja se terveyskyselyhän oli kanssa ihan tavallisten ihmisten antamiin tietoihin pohjautuva.

Toisin kuin vakuutusyhtiölle toimitetut paperit. Vakuutusyhtiöt taitavat aina vaatia sen eläinlääkärin lausunnon korvauksia myöntäessään.

Ja mitä tulee näihin yksityisihmisten tekemiin tutkimuksiin - ne perustuvat siis yleensä omistajilta pyydettyihin tietoihin - siis aivan samoin kuin esimerkiksi tuo Lohen tutkimus. Joista sitten eri tilastomenetelmin mahdollisesti lasketaan tilastotietoa. On ikävää jos kasvattajat toimivat näissä kyselyissä epärehellisesti ja muuttavat tuloksia haluttuun suuntaan tai muotoilevat kysymykset siten, että saadaan haluttu lopputulos (tämähän toki tunnettua, että kyselytutkimuksilla voidaan vaikuttaa kysymysten laadinnalla merkittävästikin lopputulokseen haluttaessa) - tämän mahdollisen epärehellisyyden takia tietenkin parhaat tutkimukset ovat niitä, joissa tekijöillä ei ole kytköksiä mihinkään sellaiseen, minkä tuloksia haluttaisiin ehkä kääntää tiettyyn suuntaan. Näitä kytköksiähän voisi olla esimerkiksi lääkefirmat tai kasvattajat. Mikä ettei tietenkin tietyissä tapauksissa myös eläinlääkärit ja vaikkapa nämä mainitut vakuutusyhtiöt - mutta heillä ehkä intressit eivät ole rotukohtaisia, ennemminkin sairauskohtaisia tms. kuten tietysti myös lääkefirmoilla.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mulle kans
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 9
Liittynyt: 20.10.2014
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #47 - 21.10.2014 klo 11:41:55
Tulosta viesti  
Kuten Katzka kirjoitti, kyllä näistä asioista puhutaan kasvattajien kesken, uskokaa pois.

Mutta se että he alkaisivat jakaa jossain noita ellien antamia tokareita niin onpas kiva! Laitetaanko sitten kuititkin mukaan niin näkee että kuinka paljon sitä mania sitten oikeen uppoaa kaikkeen? Tietyt todistukset pennun ostaja saa mukaansa, onko tämä Ming sinulle uusi asia? Valitettavasti vaan kaikkeen EI ole olemassa testiä (esim. corona virus, joka joissain tapauksissa mutantoituu FIPiksi on suurimmalla osalla kissoista eikä kukaan ole vielä pystynyt selvittämään niitä tekijöitä mitkä mutaation aiheuttaa).

Kyllä pennun ostajalle kerrotaan yleisimmät sairaukset ja ne mitä taulussa olevista kissoista tiedetään; munuaisongelmat etc. niihin yleensä nämäkin kissat menehtyvät kun sisäelimet alkavat pettää. FORLia tavataan myös, niinkuin kaikilla kissaroduilla. Mutta kun jotkut sairaudet eivät vain ole sellaisia että ne olisivat pelkästään perinnöllisiä, niihin vaikuttaa hyvin paljon myös ympäristötekijät; sen kissan uuden kodin olosuhteet ja ruokinta sekä hoito.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #48 - 21.10.2014 klo 16:38:34
Tulosta viesti  
No niin, löytyihän se haettu sivusto lopulta - Sydneyn yliopiston ylläpitämä lista perinnöllisistä tai todennäköisesti perinnöllisistä sairauksista eri eläimille, kissat mukaan lukien, roduittainkin jaoteltuna listana.

Ihan ensin yleistietoa sivuston mukaan - kissoilla on todettu 318 sairautta (koirilla vastaava luku on 647).
Siamilaisilla listattiin 53 sairautta (jos oikein laskin listan sairaudet). Täytyy myöntää, ettei lista sano minulle välttämättä kovinkaan paljon, mutta ehkä teille muille nimet sanovat enemmän: http://sydney.edu.au/vetscience/lida/cats/search/breed/40/Siamese

Eikä käännöskään kovin paljon parantanut ymmärrettävyyttä, mutta sen verran kuitenkin, että voi luetella jotain.
Eli siamilaisilla tunnetuista perinnöllisistä (tai todennäköisesti) sairauksista
- sydän ja verisuonisairauksia 12
- hormonitoimintaan liittyviä 2
- ruuansulatuskanavaan liittyviä 4
- immuunijärjestelmään liittyviä 1
- ihoon liittyviä 2
- tuki- ja liikuntaelimiin liittyviä 11
- hermostoon liittyviä 16
- systeemisiä 1 (aineenvaihdunnan häiriö)
- virtsateihin liittyviä 4

Yksi ryhmä, johon siamilaisilla ei löytynyt sairauksia, on hengityselimiin liittyvät sairaudet.
Yritin etsiä hampaisiin liittyviä perinnöllisiä sairauksia - kun niistä tässä ketjussa on puhuttu. En löytänyt yhtään perinnölliseksi todettua hammassairautta listalta (siis ylipäänsä sairauksista).

Olisi tietenkin ollut mukava vertailla omaan rotuun tilannetta, mutta sitä omaa rotua ei roduista löytynyt. Lähin rotu, joka löytyi - geneettisestihän lähin rotu turkkilaiselle angoralle on venäjänsininen, mutta ehkä kuitenkin turkkilainen van on ajatuksellisesti lähin rotu... se löytyi listalta, sille oli kirjattu 3 sairautta (vai pitäisikö sanoa ominaisuutta, kun yksi listalla oleva ominaisuus oli valkoinen väri... tarkemmin kun luki, niin siihen liitetty kuurous ja siniset silmät sitten lähinnä kuitenkin oli se syy joutua tarkkailulistalle)

Ja todettakoon samalla sitten sekin, että itämaiselle pitkäkarvalle ei ollut yhtään sairautta kirjattu, itämaiselle lyhytkarvalle 1, balineesille 3.

Mutta kannattaa ehkä ottaa muitakin rotuja mukaan vertailuun tässä mielessä - niitä suurinpiirtein rotuina yhtä vanhoja rotuja voisi ehkä vertailla myös. Ja niistähän tietenkin sitten tulee ensimmäisenä mieleen persialainen - se vanhin rotu... persialaisten listalla oli 37 sairautta.
Ja muita vanhoja rotuja on aiemmin mainittu venäjänsininen - sillä oli listalla vain 4 sairautta (olin hämmästynyt että niin vähän). Ja burmakin on vanha rotu - sillä 23 sairautta.

Nuo siis eivät sano mitään sairastuneiden kissojen määristä eikä keskimääräisestä eliniästä tai muusta sellaisesta. Mutta kertoo kuitenkin siitä, että vanhoilla roduilla on enemmän tunnettuja perinnöllisiä sairauksia - mistä sitten johtuneekaan...

Yksi mielenkiintoinen sairaus piti katsoa - nimittäin HCM - sehän on ainakin joskus ajateltu olevan kaikkia rotuja koskeva sairaus. Mutta sitä sitten ei ole siamilaisilla tai siihen läheisesti liittyvillä roduilla havaittu.

Mutta tutustukaapa itse tuon linkin tietoihin - sen luulisi olevan ainakin näitä tieteellis-tasoisia julkaisuja - en sitten tiedä, onko kaikkien mielestä. Ja toki Australiassa voi olla aika lailla erilainen tilanne kissojen sairasteluissa eurooppaan nähden.

Toinen linkki, josta ehkä saa kuvaa kissojen (eri rotujen) perinnöllisistä sairauksista on http://www.dr-addie.com/Conditions.htm
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #49 - 22.10.2014 klo 14:57:14
Tulosta viesti  
Kiitos linkeistä abcdrf! Tutustun näihin tarkemmin tässä, ikävän pitkä lista siamilaisilla kyllä on. Tuota jälkimmäistä sivustoa olenkin joskus Siriuksen FIP-diagnoosin aikana lukenut.

Sieltä löytyi tällainen kohta, kun noista hampaista nyt on puhuttu:

Gingivitis-periodontitis - feline juvenile-onset

DSH, Maine Coon, Siamese

"Small stature and have a history of being "sickly" as kittens, often with chronic upper respiratory disease. Initial oral signs occur just before eruption of adult teeth. Gingival recession, pocketing, bone loss and furcation exposures are common. Lesions may be localized or generalized and often first seen in the central lower incisor area. "

Tuli mieleen, että tämä varmasti saa siamilaiset osaltaan erottumaan tilastoissa, myös sisarroduistaan (samoilta sivuilta lainattu, vaikka tässä nyt on juuri toisinpäin, eli siamilaiset erottuvat ns. edukseen):

"One gets the impression that certain breeds crop up more often, as suffering from FIP, but that has to be weighed against the popularity of the breed in question – obviously the most popular breeds will tend to show up most often in the veterinary surgery.   This question was examined scientifically by Dr Pesteanu-Somogyi et al: Abyssinians, Bengals, Birmans, Himalayans, Ragdolls and Rexes had a significantly higher risk of developing FIP, whereas Burmese, Exotic Shorthairs, Manxes, Persians, Russian Blues and Siamese cats were not at increased risk for development of FIP.  "

Näissä missään tutkimuksessa ei kuitenkaan tietääkseni ole eroteltu ns. puhtaita siamilaisia itämaistaustaisista siamilaisista.

Joka tapauksessa tuo Sydneyläinen lista on huolestuttava ja myöskin se, että siamilaiset ilmeisen suosionsa myötäkin erottuvat ainakin joissain tutkimuksissa huonolla tavalla.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #50 - 23.10.2014 klo 19:15:34
Tulosta viesti  
Ainakin täällä astma on listattu yleisemmäksi kuin muilla roduilla:

http://www.icatcare.org/advice/cat-breeds/siamese

Koskee varmaan sisarrotujakin, niin kuin uskoakseni kaikki muutkin siamilaisilla luetellut sairaudet juuri seuraavasta syystä (samoilta sivuilta lainattua ja erityisesti jälkimmäinen lihavointi):

"We have limited the information about inherited disorders to those conditions that are known and proven to exist within a breed. For many breeders and many conditions, insufficient information may be available at this time to know whether any particular breed is necessarily free of any particular condition.

In general, pedigree breeds use a much smaller gene pool for breeding than domestic cats and therefore have a higher risk of developing inherited disorders. In addition, a number of 'newer' pedigree breeds are derived from matings between one or more 'older' breeds, and in these situations perpetuation of inherited problems that were seen in older breeds is likely within the newer breeds."

Esimerkiksi balineesille on laitettu suoraan linkki siamilaisen sairauksiin:

http://www.icatcare.org/advice/cat-breeds/balinese

Edittiä: Laitetaan nyt muutkin sisarrodut samalla vaivalla (seychellin lyhyt- ja pitkäkarvat oli yhdistetty itämaisiin niin kuin "foreign white", joka on Suomessa siamilainen):

http://www.icatcare.org/advice/cat-breeds/oriental-shorthair

http://www.icatcare.org/advice/cat-breeds/oriental-longhair

http://www.icatcare.org/advice/cat-breeds/peterbald
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
MaisMais
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 28
Liittynyt: 30.08.2013
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #51 - 24.10.2014 klo 09:20:27
Tulosta viesti  
Ming, harmikseni myös minä en pysty tarjoamaan sinulle kriittisyyttä tutkimusaineistoa kohtaan tai opettamaan paremmin lähdeaineiston etsintää. Ne asiat joko osaa tai sitten ei.

Eläinlääkäreillä on minusta herkästi taipumusta tehdä ns. suosiotauteja. Tosiaan muutama vuosi sitten se oli FIP, sitten forl ja forlin jälkeen tuli tämä toinen suusairaus (bakteerinaiheuttama infektio) . Astma on yksi hyvin suosittu jos kissa kakoo.  Diagnostiikan tekemiseen tarvitaan kuitenkin muutakin kuin vain käynti ellillä, ihan oikeita kokeita ja kuvantamisia. Siksi minäkään en luota kehen tahansa ellin diagnostiikkaan koska siinä missä yksi lähtee kaivamaan autoimmuunitautia kissasta toinen jo tajuaa että siitä ei ole kyse ja siirtyy pidemmälle tutkimuksissa. Harmi vain että sen toisen lompakko pullistuu pullistumistaan niillä pois sulkumenetelmillä.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #52 - 24.10.2014 klo 11:05:24
Tulosta viesti  
Lähdeaineiston kriittisyyteen tosiaan kannattaa panostaa.
Itse luottaisin enemmän sivustoihin, joiden taustalla on vahva eläinlääkärien ryhmä ja pitkä kokemus eläinlääketieteen parissa kuin muutaman kasvattajan näkemykseen kissojen terveydestä.

Esimerkiksi tuo Mingin linkittämä International Cat Care vaikuttaa minusta, ja kumma kyllä myös esimerkiksi Sydneyn yliopiston tutkijoiden mukaan, varsin luotettavalta lähteeltä. Onhan kyseinen organisaatio toiminut jo vuodesta 1958 yhteistyössä erilaisten järjestöjen, eläinlääkärien ja tutkijoiden kanssa - aikaisemmalta nimeltään Feline Advisory Bureau (FAB), nyttemmin nimellä International Cat Care.

http://www.icatcare.org:8080/about-us
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #53 - 24.10.2014 klo 22:45:22
Tulosta viesti  
Ei lisättävää tähän:

abcdrf:"Lähdeaineiston kriittisyyteen tosiaan kannattaa panostaa.
Itse luottaisin enemmän sivustoihin, joiden taustalla on vahva eläinlääkärien ryhmä ja pitkä kokemus eläinlääketieteen parissa kuin muutaman kasvattajan näkemykseen kissojen terveydestä."

Mm. Siriuksella astmaa ei todettu ennen kuin sain hänet vietyä astmaan perehtyneelle eläinlääkärille, joka nimenomaan kuvasi keuhkot. Suosituksen tästä lääkäristä sain tältä forumilta, kun toisellakaan siamilaisella ei tehty diagnoosia ennen kuin löytyi tämä eläinlääkäri, joka ymmärsi kuvata keuhkot. Aiemmat eläinlääkärit eivät löytäneet Siriuksella astmaa, vaikka kuvailin oireet samalla tavalla, eli eivät todellakaan sitä yrittäneet huvikseen diagnosoida.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #54 - 22.11.2014 klo 00:04:02
Tulosta viesti  
Laitan tämän tännekin, vaikka tuonne rotukohtaiisin ongelmiin keskittyvään ketjuun sopiikin ehkä jopa paremmin.

http://www.elaintieto.fi/ajankohtaista/2013/blogi/jalostuslausunto.aspx

Tässä kuitenkin hyvin tiivistettynä se, miten itsekin ajattelen.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #55 - 28.01.2015 klo 22:40:55
Tulosta viesti  
Olen jo pidempään miettinyt, että pitäisi kirjoittaa tänne, että innostuin lisäämään ruotsalaisten siamilaisten ja niiden sukutaustan tiedot ProCat-kissarekisteriin, saadakseni paremman kuvan siitä, kuinka hyvät sisäsiitos- ja sukukatokertoimet siamilaisilla on - kun rotunahan nuo ovat aika erilaisia moniin muihin rotuihin nähden. Lähinnä siinä, että FIFe hyväksyy kaikkien itämaisten rotujen risteyttämisen keskenään. Vaikuttaako tämä noiden kertoimien näkökulmasta asiaan jollain tavoin jne. Tuolla ProCatissahan voi vertailla rotukohtaisia tietoja tilastoista (siksi siis tuota kirjaamista...)

Niin, miksi ruotsalaiskissat - no ihan siksi, kun en ole löytänyt muita FIFe- tai muiden järjestöjen rekistereitä netistä. Eli että nuo tiedot ovat mahdollisimman suurella varmuudella oikeita tietoja (eivät toki nekään mitään 100% varmoja...)

Aloitin vuonna 2010 syntyneistä siamilaisista - joista olen nyt tähän mennessä saanut kirjattua vasta muutaman (niitä itämaisia toki useampi tuhat jo kun taustat parhaimmillaan ulottuvat tuonna 1940-luvulle asti ainakin, en tiedä onko sitäkin kaukaisempia tullut vastaan). Mutta vaikuttaa siltä, että tilanne ei suuresti muutu kirjausten myötä.

Eikä tietenkään kertoimet kerro kissojen terveydestä - mutta ehkä mahdollisuuksista jonkun verran. Parhaiten tilanteesta ehkä kertoisi viimeisen 20 vuoden aikana syntyneet, mutta niitä on toistaiseksi vielä ihan liian vähän näistä itämaisista. See minkä ehkä voi mainita, on se, että mielenkiintoista on se, että siamilaisten sukusiitoskertoimen keskiarvo näyttää jäävän alhaisemmaksi kuin itämaisten lyhytkarvojen tai balineesin (itse olisin kuvitellut tilanteen olevan erilainen - mutta osoittanee sen, että risteytysrodut eivät sittenkään välttämättä ole sen parempia kuin ne alkuperäisrodut...)

Kaiken kaikkiaan kuitenkin itämaisten osalta tilanne näyttää näiden kertoimien valossa itämaisten osalta keskitasoiselta. Jos vertailee rodun kaikkien kissojen  tilannetta. Siamilaisia, joille löytyy täysi 4 polven sukutaulu, on rekisterissä tällä hetkellä vähän yli 7000 - ja sukusiitoskertoimen keskiarvo 3,98 (4  polven mukaan - se ei ole muuttunut kuin korkeintaan pari kymmenystä suuntaan tai toiseen kirjaamisen aikana).

Jos vertaa muihin rotuihin, niin se on hieman korkeampi kuin ehkä parhaan vertailukohdan - venäjänsinisten. Joilla vastaava keskiarvo (16000 kissaa) on 3,72. Mutta jos vertaa esimerkiksi persialaiseen, niin itämaisten tilanne on erinomainen. Persialaisten keskiarvo on 5,24 (ja kissoja varmaan kokonaisuuteen nähden aika lailla samassa suhteessa ja rotuina ne vanhimmat jne.). Samoin jos vertaa turkkilaisiin angoriin, joita rekisterissä on varsin paljon (kokonaisuuteen nähden siis), niin toki siamilaisten tilanne on paljon parempi - turkkilaisten angorien keskiarvo on 4,68. Eli tuo osoittanee sitä lukumääräisesti pienen ja suuren rodun eroa kasvatusmielessä.

Niin, jos vertaa noita eri itämaisia - balineesin keskiarvo 4,78 (tosin kissojakin vain 400) ja itämaisen lyhytkarvan 3,64 (kissoja 1200) - mutta jos näitä siis vertasi 20 vuoden osalta, tilanne näyttää selvästi erilaiselta: siamilaisten keskiarvo 1,84. Itämaisen lyhytkarvan 2,92 ja balineesin 2,79 (mutta kissoja aivan liian vähän tässä vaiheessa).

Olisi mukavaa, jos kissojen tietoja olisi enemmän eri roduista käytössä. Harmi kun tuo rekisteri ei ole houkutellut kissojen omistajia kirjaamaan kissojen tietoja - kun kuka tahansa kissan omistaja voisi sinne kissojensa tiedot lisätä - myös ne toivotut terveystiedot (ja niiden osalta valita, näytetäänkö tiedot julkisesti vai ei - mutta niitä voisi kuitenkin käyttää tilastollisena materiaalina, vaikkei kissakohtainen tieto olisikaan julkista...)
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Siamilaisten ja sisarrotujen terveystilanne
Vastaus #56 - 26.02.2016 klo 11:54:57
Tulosta viesti  
^Kiitos näin myöhässä mielenkiintoisista tiedoista abcdrf. Luin tämän kyllä paljon aiemmin, mutta unohtui vastata.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 2 3 [4] 
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun