Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2]  Lähetä aihe | Tulosta
 25 Rotukissojen hankinta vs maatiainen (Luettu 7436 kertaa)
Pikkuhukka
Karvinen
**
Poissa


poju & halla

Viestejä: 348
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 13.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #15 - 26.09.2014 klo 10:47:04
Tulosta viesti  
Eikö ole myös niin että kasvattajat voivat kiertää liiton asettamia pennutuksen määräyksiä siten, että rekisteröivät samalta emolta esimerkiksi vain joka toisen pentueen? Eli näin harjoittaa mukamas rehellistä toimintaa.

Itse myös kannustan edelleen vahvasti olemaan yhteydessä ensin eläinsuojelutahoon ja ehkä myös sen jälkeen liittoon johon kissala kuuluu. Ainakin noista pahimmista tapauksista mihin törmäsit.

Onnea kissan etsimiseen! Toivottavasti saat tästä eteenpäin vain positiivisia kokemuksia kasvattajista. Hymiö
  

    Poju :: HCS :: 1.10.2008
    Halla :: HCS :: 25.4.2014
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
chocspot
Mörökölli
***
Poissa


Heippa!

Viestejä: 937
Liittynyt: 02.11.2011
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #16 - 26.09.2014 klo 15:57:45
Tulosta viesti  
Tuohon kiertämiseen ei kyllä auta sitten mikään, kuin että ihmiset eivät ostaisi rekisteröimättömiä pentuja. Valitettavasti aina kuitenkin löytyy niitä, joille halpa hinta on pääasia  Surullinen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #17 - 26.09.2014 klo 20:20:07
Tulosta viesti  
Luin vasta aloittajan kirjoituksen, ja pakko todeta, ettei yllättänyt yhtään minua. Silloin aikanaan kun olin mukana harrastuksessa, opin sen, ettei puheilla ja teoilla ole todellakaan mitään yhteyttä kissamaailmassa. Ja kasvattajat todellakin vaativat ostajilta mitä vain keksivät vaatia, mutta ei se todellakaan ole merkki siitä, että kasvattajan itse pitäisi noudattaa samaa tasoa kuin mitä vaativat tulevilta pentujensa omistajilta.

Hommahan menee yleensä siten, että noilla vaatimuksilla ostajaille yritetään osoittaa olevansa "vastuullinen kasvattaja" - mutta minusta kyllä vastuullisuus tarkoittaa sitä, että kasvattaja itse toimii vastuullisesti.

Mutta näistä epäkohdista ei  saa puhua. Kasvattajat ovat jumalia, jotka toimivat _kaikessa_ kissojen parhaaksi. Vaikka motiivit ovatkin ihan muuta kuin kissojen parhaaksi toimiminen. Ne, jotka haluavat toimia kissojen parhaaksi, yleensä painostetaan ulos kasvatuksesta. Se kun ei oikein ole yhteensopiva näyttelyharrastuksen kanssa.

Mutta hienoa, että olet ottanut asian esille. Niin pitäisi tehdä monen muunkin - tuoda esille kaikki havaitsemansa epäkohdat. Vain siten tilanne saadaan (ehkä) paranemaan. Ja silmät aukeamaan niiltä, joilla ne silmät tulisi olla avoinna (eli pentujen ostajilta) - sillä se, että on olevinaan erinomainen kasvattaja (tai esimerkiksi aktiivitoiminnassa kissajärjestöissä jne.) ei todellakaan ole laaduntae - vaan usein näiden varjolla saa vapauden toimia miten haluaa.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Lucilla
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 750
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 13.01.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #18 - 27.09.2014 klo 19:44:58
Tulosta viesti  
Mä olen joskus huvikseni selaillut eri rotujen kasvattajien sivuja, ja olen myös kiinnittänyt huomiota siihen, että joissain kissaloissa kissoja on aivan järjetön määrä, naaraita ja uroksia molempia. Ja näillä samoilla kasvattajilla tuntuu olevan myynnissä paljon leikattuja entisiä siitoskissoja. Eli kissat pistetään kiertoon siitosuran jälkeen. Selvähän se on, että tuollaisissa olosuhteissa elävät kissat ovat aivan jotain muuta kuin rakkaita perheenjäseniä. Pyöritä silmiä

Jotenkin tuntuu, että juuri näistä suosituista puolipitkäkarvaroduista löytyy tällaisia "massakasvattajia". Itse olen ainakin törmännyt tällaisiin norskien ja ragdollien kasvattajiin. En usko, että koskaan tulen rotukissaa hankkimaan, mutta jos näin kävisi, niin ehdottomasti hankkisin pennun pienkasvattajalta, jolla on kotona vain muutama kissa ja ehkä lisäksi joitain sijoituskissoja. Kuitenkin niin, että kissankasvatus on selvästi rakkaudesta rotuun lähtenyt harrastus, eikä euron kuvat ja näyttelytittelit silmissä puuhailtavaa liukuhihnatuotantoa.
  

Kotikissat: Cthulhu (9/07) ja Mephisto (9/07). "Isin" luona asustavat Sofia (3/08) ja Lumia (3/08).
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
angelcat
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 11
Liittynyt: 27.02.2014
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #19 - 28.09.2014 klo 09:29:04
Tulosta viesti  
Moni täällä on ehdottanut, että ilmoittaisin eläinsuojeluun ja kissaliittoon. Tässähän se ongelma just onkin, että suomessa ei juuri mitään sanktioita tule ellei saa media näkyvyyttä. Asuin kerran maaseudulla ja siellä ihmiset oli tehny useita valituksia hoitamattomista koirista ja hevosista jotka nääntyivät pystyyn. Joku viranomainen kävi ja yhä edelleen sillä ihmisellä on eläimiä. Kodin epäsiisteys ja kissojen likaisuudesta tuskin seuraa yhtään mitään. Olen ajatellut ottaa yhteyttä lehteen ottamieni kuvien kera. Se saa puhtia tohon eläinsuojeluvalvojaan. Ehkä sitten ihmiset tajuavat, että tartteis vähän katsoa mistä ottaa pennun. Tollaset kasvattajat puhuvat ihan puutaheinää tietämättä asioista yhtään mitään.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
noora-
Leijona
****
PoissaViestejä: 1937
Sijainti: Kuopio
Liittynyt: 04.03.2011
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #20 - 28.09.2014 klo 10:43:50
Tulosta viesti  
Eikös siinä ole joku sääntö että montako pentuetta kukin naaras kissa saa saada? Ja kai uroksillakin on määritelty joku astutusmäärä. Eli pakkohan niitä "eläkkeellä" olevia kissoja on laittaa eteenpäin jos meinaa kasvatustoimintaa jatkaa. Tietenkään se jos joka vuosi laittaa 20 kissaa eteenpäin ei vaikuta kovin hyvältä.Mutta siihenhän se sijoitustoimintakin perustuu että kissa muuttaa pois kasvattajalta, saa x määrän pentuja/käytetään x määrän verran astutuksissa ja sitten se jää uudelle omistajalleen.

Suomessa on valitettavasti melko löysää tämä eläinsuojelaki ja toimivalta. Yleensä jos havaitaan puutteita niin annetaan ohjeita ja määräaika milloin muutoksien on oltava valmiina. Lisäksi jos eläimellä on suojaa, vettä ja ruokaa niin periaatteessa ei ole rikottu lakia. Eli aika huonoissa oloissa eläin saa olla ennenkuin voidaan puhua rikoksesta ja rueta oikeisiin toimiin.
  

Oliver SIA n
28.12.2010
Chanel OSH d 24
30.10.2010

"Koirat tulevat, kun niitä huutaa. Kissat vastaanottavat viestin ja palaavat myöhemmin asiaa
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #21 - 28.09.2014 klo 11:30:03
Tulosta viesti  
Tuo mitä Angelcat mainitsi ilmoittamisesta eläinsuojeluvalvojille tosiaan pitää paikkansa - saa olla todella huonosti asiat, että toiminta katsotaan eläinsuojelulain vastaiseksi, ja vaikka toiminnan katsottaisiin olevan väärää, rangaistukset ovat mitättömiä.

Niin, ja Kissaliittoon on ihan turha ilmoittaa kasvattajista, joilla on yhteyksiä Kissaliiton hallituksen / muiden toimielinten jäseniin. Paitsi jos kasvattaja muuten sattuu olemaan Kissaliiton hampaissa - sitten toki ottavat ilomielin vastaan kaikki valitukset ja toimivat. Mutta eivät siis kaikkien kasvattajien kohdalla. Ja pahimmassa tapauksessa tuomitaan sellainen kasvattaja, joka ei ole toiminut lainkaan sääntöjen vastaisesti.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
angelcat
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 11
Liittynyt: 27.02.2014
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #22 - 28.09.2014 klo 11:45:21
Tulosta viesti  
Noora- sitä varten on sijoitus sopimukset keksitty ettei tarvitse ruveta uroksia/naaraita myymään. Kissolle tarjotaan lopunelämän koti mutta niitä käytetään tietty määrä astutukseen. Ei silleen, että urokset lukittuna ja eläkkeelle jäätyään ne vaihtavat kotia. Se on kissalle stressaavaa eikä kasvatuksen kuulu mennä näin. Tulee x määrä astutuksia täyteen ni pistetään myyntiin kun ne kissat voisivat asustaan kodeissa sijoitus sopimuksen kanssa. Se on järkevää toimintaa eikä silleen, että pidetään kaikki melkein itellään. En hyväksy tällasta toimintaa kasvattajilta jotka pitävät uroksia ja naaraita. Itsestäänselvyyshän se on ettei niitä voi pitää samoissa huoneissa. Joten sijoitus on ainut järkevä ratkaisu.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
MomoSan
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 44
Liittynyt: 23.08.2014
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #23 - 28.09.2014 klo 22:39:30
Tulosta viesti  
Lainaus:
Olen ajatellut ottaa yhteyttä lehteen ottamieni kuvien kera. Se saa puhtia tohon eläinsuojeluvalvojaan. Ehkä sitten ihmiset tajuavat, että tartteis vähän katsoa mistä ottaa pennun. Tollaset kasvattajat puhuvat ihan puutaheinää tietämättä asioista yhtään mitään.

Olet kyllä tärkeällä asialla, mutta tämä on kyllä vähän niin ja näin. Täh Ei varmastikaan oli ihan ok ottaa luvatta kuvia toisen kotona mahdollisista epäkohdista, saati julkaisuttaa niitä kohua toivoen.

Tärkeintähän olisi, että kissan ostajat eivät ostaisi kasvattajien syystä-tai-toisesta rekisteröimättä jättämiä pentuja, mutta sitä voi varmasti edistää myönteisimmilläkin keinoilla. Samoin kuin muutenkin ostajan vastuuta. Ja aivan varmasti kissaliittoon kannattaa ilmoittaa huonoista oloista ja arveluttavasta toiminnasta vaikka ei sen suurempia sanktioita olisikaan luvassa. Ainakin kannattaisi ilmoittaa, jos esim. näkee, että joku rekisteröitynyt kasvattaja teettää ja myy "salaa" pentueen, jota ei rekisteröidä, koska siinä saattaa olla yritys kiertää pennutussääntöjä tms. Luulisi, että mahdollisista hallitusyhteyksistä tms. kytköksistä huolimatta toimielimissä on sen verran täysjärkisiä, korruptoimattomia ja eläinrakkaita kissaihmisiä, että ne jotain keksisivät. Pyöritä silmiä Eli vaikka epäkelvosta kasvatustoiminnasta ei saisi sakkoja tai menettäisi eläimiään, saattaisi esim. joutua luopumaan kasvattajanimestä, mikä olisi suuren luokan himokasvattajalle kurja juttu.

Minusta kasvattajia voisi (ehkä valvonnan lisäksi) myös tukea, kurssittaa ja neuvoa enemmän. Kissakaupalla ei kuitenkaan ihan oikeasti ole taatusti kovin helppoa rikastua vaikka miten oikoisi mutkat suoriksi, eikä homma ole ihan varmaa tai riskitöntäkään, joten minulle ainakin tulee ekana mieleen, että kieroilun ja rahanahneuden sijasta huonolaatuinen toiminta voi olla ihan vaikka osaamattomuudesta kiinni. Kissat ovat kuitenkin ihania, eläviä otuksia, ja jos ei ole ihan sosiopaatti, niin on aika poikkeuksellista jos ihan tietoisesti pitäisi eläimiään ja niiden pentuja huonoissa oloissa. Apua siinä varmaan tarvittaisiin enemmän kuin sakkoja ja medianolausta.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
angelcat
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 11
Liittynyt: 27.02.2014
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #24 - 29.09.2014 klo 10:33:44
Tulosta viesti  
Kyse ei ole ollut rekisteröimättömistä pennuista vaan ihan rekisteröidyistä. Olen aina kysynyt luvan ennen kuin olen ottanut kuvan.
Kyllä nyt täysijärkisen aikuisen kuuluisi tietää missä oloissa eläimiä pidetään etenkin jos kasvattajasta on kyse. Ei voi piiloutua tietämättömyyden taakse.
Esim " Maine coon:i on sosiaalinen kissarotu mutta pidän nyt näitä uroksia eristyksissä" Siinä ei ole kyse tietämättömyydestä vaan ei ole tiloja ja mahdollisuuksia pitää eläimiä.
Minä en toivo kohua vaan ettei tämmöisiä kasvattajia olisi ja että tästä aiheesta puhuttaisiin enemmän ja puututtaisiin epäkohtiin.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #25 - 29.09.2014 klo 16:23:50
Tulosta viesti  
Pakko todeta tässä vaiheessa, vaikka pääsääntöisesti siis olen samoilla linjoilla kuin angelcat, että tietyt asiat ovat kasvatuksessa pakkoja ja jopa eettisesti parempia kuin se äkkiseltään ihannekuva kasvatuksesta.

Ja niihin kuuluu se, että on parempi pitää leikkaamaton kolli erillään naaraista. Se on sille kollille ja naaraillekin parempi - mutta sen lisäksi monista muistakin syistä välttämätöntä useimmiten. Siis kolli on se, joka on altavastaaja - ja jatkuvasti "kiinnostunut" - eli jos se on ympärivuorokaudet naaraiden seurassa, se on ympärivuorokaudet stressaantunut.

Ja toisekseen, yhdistelmä että naaraat ja kollit ovat samoissa tiloissa tarkoittaa kyllä todellisuudessa täysin suunnittelematonta kasvatusta - sillä kyllä ne astuu kaikkea liikkuvaa (eli kaikkia kiimaan tulevia naaraita) ja naaras voi olla kiimassa jo paljon ennen kuin omistaja edes tajuaa sen.

Ja jos tähän yhdistää sen, ettei eläkkeelle siirtyneitä kissoja saisi myydä eteenpäin. Käytännössä tarkoittaa, ettei voi olla kasvatusta. Sillä se kolli voisi olla leikkaamattomana vain sen pari vuotta korkeintaan - ja toista kollia ei juurikaan voi hankkia edes naaraiden kanssa elämään, mutta joka tapauksessa, kissa elää jopa 20 vuotiaaksi.
Yhtälö vain on mahdoton - myös teoriassa. Kasvattaa ja pitää pientä määrää eläimiä taloudessa jos ei voi myydä niitä pois käytön jälkeen.
Niin, ja kun vastuullisessa kasvatuksessa siis ei samalla kissalla tehdä kuin korkeintaan pari pentuetta. Mieluiten vain yksi.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
angelcat
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 11
Liittynyt: 27.02.2014
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #26 - 29.09.2014 klo 16:31:01
Tulosta viesti  
Eikö kukaan ole kuullut sijoituksesta? Ei tarvitse omistaa edes naarasta/urosta jos ne pistää sijoitukseen. Eli kukaan ei joudu olemaan lukkojen takana. Sijoitus sopparilla saadaan kissalle myös elinikäinen koti.
Meinaatko ettei uros haista jos on lukittuna huoneeseen ja samalla naaraat mouruaa?Eihän se ole stressaavaa yhtään.

Kasvatustoimintaa voi harrastaa sijoitus soppareilla eikä tarvii luopua yms.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #27 - 29.09.2014 klo 17:16:54
Tulosta viesti  
Sijoitussopimus on maailman huonoin sopimus pääsääntöisesti - sekä kasvattajan että sijoituskissan omistajan näkökulmasta. Ja erityisesti sen sijoituskissan omistajan näkökulmasta.

Kun usein jo myyntisopimuksissa tulee erimielisyyksiä, niin sijoitussopimuksien osalta se on enemmän kuin todennäköistä, että sukset menevät ristiin jossain vaiheessa.

Toisaalta se johtuu tietenkin siitä, että sijoituskissan omistaja kuvittelee saavansa mukavan lemmikin halvalla - mutta todellisuus on se, että olet kasvattajan armoilla seuraavan pari kolme vuotta (tai miten pitkä sopimus nyt sitten tehdäänkään). Ja kasvattajat nyt ovat mitä ovat - jos he vaativat ostajiltakin vaikka mitä, saati sitten sijoituskissojen omistajilta. Ja sinä tottelet - etkä voi sille mitään. Kun olet sopinut olevasi kasvattajan palvelija sopimuksen ajan.

Ja kasvattajalle taas riski on suuri siinä, löytääkö hän omistajan joka sitoutuu siihen, mitä häneltä odotetaan.

Eikä se kissallekaan ole välttämättä kovin stressitöntä. Useimmiten sijoitussopimuksissa naaras menee kasvattajan luo synnyttämään - eli joutuu vieraaseen ympäristöön varsin pitkiksi ajoiksi. Samoin uros usein menee sitten naaraiden luo - ei sekään kollille välttämättä kovin stressitöntä ole.

Itse pidän oikeastaan parhaimpana vaihtoehtona sen, että kissa myydään käytön jälkeen lopulliseen kotiinsa. Se on luultavasti kissalle se paras vaihtoehto. Ellei oteta huomioon pienkasvatusta - siis sitä silloin tällöin kasvattamista. Mutta se ei ole mahdollista, jos haluaa kasvattaa tavoitteellisesti (siis siirtäen omien kasvattien jälkeläisten geenejä eteenpäin kaiken aikaa  - ja valiten vain ne parhaat yksilöt jalostukseen. Sillä sitä on kasvatus - valikoivaa mutta jatkuvaa kasvatusta. Jossa tunnet kasvatukseen käyttämäsi yksilöt ja niiden taustat - sitä et nimittäin tunne välttämättä riittävästi jos ostat aina uuden yksilön käyttöön siinä vaiheessa kun tarvitset kissan - uusi kissa on aina riski, mutta välttämätön toki ajoittain).
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
chocspot
Mörökölli
***
Poissa


Heippa!

Viestejä: 937
Liittynyt: 02.11.2011
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #28 - 29.09.2014 klo 22:39:45
Tulosta viesti  
Mulla on ollut kollikissa osaomistuksessa kasvattajan kanssa. Omistimme siis kissan puoliksi 3 kk:n iästä siihen asti, kunnes sopimus täyttyi. Sopimus oli tehty tarkkaan, ja siinä oli mietitty esim. kollin merkkailut yms. ja sopimuksen kesto tarkkaan. Tämä toimi hyvin omasta mielestäni. Toki varmasti vaikutusta oli sillä, että kasvattajan tiedän hyväksi tyypiksi ja mulla oli jo ennestään yksi kissa heiltä eli tunnettiin entuudestaan.

Nykyisellään poika on leikattu ja jatkaa leppoisaa elelyä täällä loppuelämän kodissaan  Pusu
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ming
Karvinen
**
PoissaViestejä: 321
Liittynyt: 28.08.2012
Re: Rotukissojen hankinta vs maatiainen
Vastaus #29 - 18.10.2014 klo 02:06:02
Tulosta viesti  
Onpa ollut ikäviä kissaloita, onneksi kuitenkin hyviäkin kasvattajia on, joilla kissamäärä pysyy rajattuna.

Esimerkkisi tuovat ilmi hyvin sen, miksi pentua harkitsevan tulisi aina käydä kasvattajan luona ennen pennun varaamista ja muutenkin tutustua kasvattajaan ja kysellä kaikista tärkeimmistä asioista jo etukäteen.

Itse maksan mielelläni rotukissan hinnan, jos tiedän, että sillä saa kissan, jolla on hyvät tutkitut taustat ja varmistuksen siitä, että se on hoidettu asianmukaisesti alusta lähtien. Ainahan hinta ei ole takuu tästä, niin kuin esimerkkisi tuovat ilmi.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2] 
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun