Jo yli 100 000 kissaa... (Luettu 8388 kertaa)
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Jo yli 100 000 kissaa...
26.06.2014 klo 21:53:56
Tulosta viesti  
Minulla on ilo kertoa, erityisesti nyt kun huomasin, että rekisteriin ovat muutkin kuin minä lisänneet taas enemmän kissoja, että ProCat-kissarekisteri on saavuttanut jälleen yhden merkittävän etapin: kissojen määrä rekisterissä ylitti sadan tuhannen kissan rajan, oikeammin kissoja on jo lähes 101 000. Itse olen täydentänyt kevään ja kesän aikana venäjänsinisten tietoja netistä löytämistäni virallisista (Ruotsin ja Puolan "kissaliittojen" rekisterit, jo aiemminhan on venäjänsinisten tiedot olleet varsin kattavat kaikkien Suomen Kissaliiton rekisteröimien kissojen osalta) ja vähemmän virallisista rekistereistä siten, että rodusta olisi mahdollisimman kattava otos ainakin 2000-luvulla syntyneitten kissojen osalta (ja lopputulos onkin varsin hyvä - tietoja on enemmän kuin missään toisessa rekisterissä 2000-luvun osalta). Mutta lisäksi ainakin ocicattien ja turkkilaisten angorien tietoja on tullut mukavasti lisää rekisteriin viime aikoina. Toki muutamasta muustakin rodusta tietoja on varsin paljon, kuten american curleista ja burmilloista, ja lukumääräisesti eniten toki persialaisista, mutta niiden osuus kaikista on kuitenkin suhteellisen pieni.

Ilman tietosisältöä ProCat-kissarekisteri ei saavuta sitä tavoitetta, jonka takia se on (jo lähes 10 vuotta sitten) kehitetty: auttaa kasvattajia kasvattamaan entistä helpommin entistä terveempiä kissoja samalla suojaten yksittäisen kissan tietoja - eli tarjota mahdollisuus kertoa kissojen sukutaustassa esiintulleista terveystiedoista tilastollisena tietona, mutta antaa tietojen lisääjälle mahdollisuus rajata tietojen näkyvyys yksittäisen kissan tietona vain niille tahoille, joiden hän itse sallii näkevän tiedot.

Toisaalta tähän tavoitteeseen on pyritty tarjoamalla mahdollisimman hyvät työkalut kasvatuksen suunnitteluun - ProCat-kissarekisteri ei siis ole pelkkä kissarekisteri vaan se on ennenkaikkea kasvatuksen suunnittelun apuväline, suunnittelutyökalu, joka pureutuu pintaa syvemmälle (käyttäen hyväksi esimerkiksi genotyyppiä eli perimää ulkoasun lisäksi). Se on niin rotu-, maa- kuin järjestörajatkin ylittävä kohtaamispaikka kaikille kissojen terveydestä kiinnostuneille - niin kasvattajille kuin mahdollisimman tervettä kissaa itselleen etsivälle tai vastuullista kasvatustyötä tukevalle tulevalle kissan omistajalle.

Kuitenkin kaikki perustuu siihen, että rekisterissä on tietoja kissoista. Mahdollisimman monesta kissasta ja mahdollisimman paljon tietoa kissoista. Mitä enemmän tietoa, sen parempi hyöty kaikille. Mutta siihen tarvitaan kaikkia kissojen omistajia. Sekä jakamaan tietoa omista kissoistaan että kannustamaan myös muita jakamaan tietoa.

Korostan edelleen, että vain te (kaikki yhdessä) voitte luoda yhteisen tietopaketin. Toisaalta siksi, että vain kasvattajilla ja omistajilla on ajantasaisin tieto kissoistaan, ja rekisteri tarjoaa mahdollisuuden lisätä kissoille lähes rajattomasti erilaista tietoa ja toisaalta siksi, etteivät ylläpitäjät lisää muita tietoja kuin kissojen perustiedot mukaanlukien kissojen vanhemmat (luottamuksellisuuden takaamiseksi). Lisäksi rekisteri perustuu siihen, että tiedon lisääjällä on täydet tietojen hallinnointimahdollisuudet - todellakin rajaten tietojen näkyvyyttä jopa käyttäjätasolla.

Hallinnointia helpottamaan on mahdollista luoda myös käyttäjäryhmiä, joten myös esimerkiksi rotukissayhdistykset voisivat hyödyntää rekisteriä tiedon jakamisessa ja myös tilastoinnissa. Sillä yksi tärkeä osa-alue rekisterissä on myös tilastointimahdollisuudet - räätälöiden tilastot tarpeen ja tietosisällön mukaan. Eikä kannata unohtaa myöskään sitä, että rekisteri on muokattavissa käyttäjän omien tarpeiden mukaan - esimerkiksi tietyn rodun rekisteriksi pääsääntöisesti.

Usein toistuva palaute ProCatista on se, että sitä on hankala käyttää. Käytettävyyttä on yritetty parantaa monin keinoin vuosien aikana, mutta on selvää, että monipuoliset toiminnallisuudet luovat myös aina kuvan monimutkaisuudesta. Mutta voin todeta, että perustoiminnallisuudet kuten kissojen haku, on tällä hetkellä varmasti yksi helpoimmista ja tehokkaimmista - oikeastaan ongelmana on lähinnä se, että käyttäjät mielellään antavat liian tarkat hakuehdot, vaikka he voisivat löytää haluamansa kissan paljon vähemmälläkin... Loput toiminnot ovatkin sitten "yhden klikkauksen" takana - kannattaa testata mitä mistäkin linkistä tapahtuu... sillä ProCat-kissarekisteri on ehdottomasti myös kaikkein monipuolisin kissarekisteri.

Tervetuloa tutustumaan kansainväliseen mutta myös ihan suomenkieliseen ProCat-kissarekisteriin - se löytyy osoitteesta http://procat.dy.fi ja jos itse havaitset rekisterin hyväksi, kerropa siitä myös muille (tätä tiedotetta saa toki levittää vapaasti), rekisteröityneitä käyttäjiä on jo yli 40 maasta, joten mahdollisuudet maailmanlaajuiseen tietojen välittämiseen ovat olemassa - se ei loppujen lopuksi vaadi kuin pientä kannustamista! 
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Jo yli 100 000 kissaa...
Vastaus #1 - 10.09.2014 klo 18:38:11
Tulosta viesti  
Voisi vaihteeksi päivittää tilannetta... nyt olen saanut nimittäin venäjänsinisten tiedot sille tasolle, johon aion ne jättääkin. Kaikki löytyneet kissat 1993 vuodesta eteenpäin, ja näiden kissojen sukutaulut niin pitkälle kuin tietoa löytyy. Käytännössä siis kaikki ne kissat, joista jalostukselliselta kannalta on merkitystä. Ei varmastikaan kaikki kissat, mutta kaikki joiden tiedot löytää nettirekistereistä.

Lopputuloksena yli 20000 venäjänsinisen tiedot, ja lisäksi muutama sata nebelungia. Jos vertaa esimerkiksi usein verrattua Pawpedsia, niin venäjänsinisiä on yli tuhat enemmän kuin Pawpedsissä on yhteensä Venäjänsinisten ja nebelungien rekisterissä kissoja (joka siis kattaa myös kaikki venäjänsinisten kasvatuksessa käytetyt kotikissat ja muiden rotujen kissat, ja niitäkin on jonkin verran...) - yhteensä PawPedsissä oli eilen 18692 kissaa.

Ja olen huomannut myös vihdoin joidenkin uusien turkkilaisten angorien kasvattajien löytäneen rekisterin. Toivottavasti into jatkuu ja sellaisetkin kasvattajat, jotka eivät ole tietoja ilmoittaneet toiseen rodun rekisteriin, löytävät rekisterin... muidenkin rotujen osalta tietenkin, mutta nuo kaksi rotua ovat nyt ne täydellisimmät kansainvälisellä tasolla ajateltuna. Lisäksi toki kissoja on paljon myös Amerikan curleissa ja ocicateissa, ja burmilloista olisi hyvä pohja jatkaa.

Ja ainakin itseäni on kiinnostanut kaiken aikaa tilastot - ja nythän niistäkin alkaa olemaan jo käyttöä, kun kissoja on pitkälti toista sataa tuhatta. On mielenkiintoista saada perspektiiviä niin roduittain, ajallisesti kuin maittainkin, viimeksi mainittu vain venäjänsinisten osalta mutta kuvastanee kuitenkin pitkälti myös eri rotujen osalta tilannetta...
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun