Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2  Lähetä aihe | Tulosta
 25 Pitääkö kissan päästä ulos? (Luettu 8331 kertaa)
warda
Maitoviiksi
Poissa


Kissamaailman keltanokka
etsii tietoa :)

Viestejä: 42
Liittynyt: 26.06.2013
Pitääkö kissan päästä ulos?
02.02.2014 klo 03:00:10
Tulosta viesti  
Olen itsekseni miettinyt tätä asiaa, kun uutena kissaihmisenä olen kissojen käytöstä seurannut. Moni on kysynyt minulta, ovatko kissani sisä- vai ulkokissoja ja aika hankala siihen on vastata. Tietenkin ymmärrän sen, että ulkokissalla tarkoitetaan kissaa, joka saa vapaana ulkoilla, mutta en minä ihan sisäkissaksikaan kissojani luokittelisi.

Kissani saavat olla omalla pihallani valjaissa ja toinen joskus irti, koska tulee perässä namujen toivossa Hymiö Tallille mennessäni otan kissat mukaan ja pidän niitä siellä vapaana, koska tilaa on, eivätkä ne ole lähteneet omille lenkeilleen. Lähinnä perässä kulkevat seuraamassa touhujani ja välillä sinkoilevat keskenään riemuissaan.

En itse osaisi kissoiltani estää tuota ulkoilun ihanuutta, mutta tiedän monta omistajaa, joiden kissat eivät pääse ollenkaan ulos. Toki aikuisena otettu kissa ei välttämättä ulos opikaan. Kissoja otetaan herkästi myös pieniin asuntoihin, joissa ainoa ulkoilman kokemus voi olla tuuletusräppänästä haisteleminen.

Mielestäni kissa pitäisi pentuna opettaa valjaisiin tai ulkotarhaan, jotta kisu pääsisi ulkoilemaan läpi elämänsä. Luonto on kuitenkin virikkeitä täynnä  Kieli
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
noora-
Leijona
****
PoissaViestejä: 1937
Sijainti: Kuopio
Liittynyt: 04.03.2011
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #1 - 02.02.2014 klo 11:21:20
Tulosta viesti  
Minusta taas sisäkissa on sellainen joka ulkoilee valvotusti; oli se sitten vapaana tai narussa ja elää pääsääntöisesti sisällä. Kyllä mekin erityisesti Chanelin kanssa käytiin metsässä juoksemassa niin että Chanelilla oli vain valjaat päällä mutta ei flexiä. Mikäs sen mukavempaa katseltavaa kuin kissa joka saa juosta ihan täysillä ja kiivetä välillä puuhun ja jahdata päästäisiä Hymiö
Kesän 2012 kissat asuivat äitini luona ja hän oli tehnyt niin että otti kissat pihalle mukaan kun meni itse hoitelemaan puutarhaa. Nuo on sen verran mammanmussukoita että harvemmin lähtevät mihinkään kauemmas.
Näin talvella harvemmin käydään kissojen kanssa ulkona kun eivät nuo lyhytkarvoisina ja isokorvaisina siellä oikein viihdy. Joskus lauhoina aikoina käydään esim. hakemassa postit.
Oon kyllä samaa mieltä siinä että jokaisen kissan pitäisi päästä ulos niin kauan kun kissa siitä nauttii. Ja siis nimenomaan valvotusti, jokainen sitten toteuttakoon sitä miten haluaa. Itse haaveilen omakotitalosta ja siellä takapihalla olevaa isoa aitausta kissoille.
Ulkokissoja en kannata koska mielestäni turvallinen ulkoilu on täysin mahdollista ja suorastaan helppoa toteuttaa. Omistajan laiskuutta jos ei viitsi mennä kissan kanssa ulos vaan päästää kissan menemaan omia polkujaan.
  

Oliver SIA n
28.12.2010
Chanel OSH d 24
30.10.2010

"Koirat tulevat, kun niitä huutaa. Kissat vastaanottavat viestin ja palaavat myöhemmin asiaa
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
warda
Maitoviiksi
Poissa


Kissamaailman keltanokka
etsii tietoa :)

Viestejä: 42
Liittynyt: 26.06.2013
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #2 - 02.02.2014 klo 12:26:02
Tulosta viesti  
Juurikin näin Hymiö Sisäkissojahan nuo tietenkin minullakin ovat. Tauski ei näin talvella ole innostunut tuossa omalla pihalla ulkoilemaan valjaissa, mutta tallilla on ulkona, kun saa vapaana olla. Ja voi että ne ovat rättiväsyneitä, kun saavat päivän pihalla peuhata Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
callette
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 601
Sijainti: Tampere
Liittynyt: 19.06.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #3 - 03.02.2014 klo 10:00:20
Tulosta viesti  
Itse olen sitä mieltä, että kissa ei tarvitse ulkoilua, mutta saalistajana se tarvitsee paljon aktivointia ja virikkeellistämistä, jota valvottu ulkoilu parhaiten tarjoaa! Eli siis todellakin, jos omistajalla on mahdollisuus toteuttaa ulkoilua valvotusti, sehän on kissan psyykelle erinomaista Hymiö

Meillä kissat ovat pääasiassa sisällä - ulkoillaan vaan valjaissa valvotusti. Kesäisin maalla myös on käytössä ulkoiluhäkki, jossa on kiva jahdata ötököitä ja säksätellä häkin vierestä meneville oraville. Haaveissa olisi laajentaa häkkiä isommaksi.

Neffi ja Mörri selkeästi rakastavat valjastelua, mutta Kirppu inhoaa ulkoilua. Sille saa valjaat kyllä päälle onnistuneesti, mutta ulkona se "hyytyy" koko kissa ja istuu paikallaan kauhuissaan. Yleensä myös painuu johonkin puskan alle tarkkailemaan. En ole nyt tieten tahtoen sitten kiduttanut kissaraukkaa - viime kesänä käytiin kerran Kirpun kanssa ulkona. Silloinkin mukana oli Mörri kaverina, mutta ei se oikeastaan auttanut. Jos ei ulkoilusta nauti, niin ei nauti, ja kissa on ihan tyytyväinen aktivoituna sisäkissanakin Hymiö
  

"I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days."
Maatiaiset Nefertiti ja Miss Moriarty sekä MCO RaReCoon's Phedca
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Leelou
Karvinen
**
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 461
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 25.06.2011
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #4 - 03.02.2014 klo 10:47:05
Tulosta viesti  
Meillä kissat eivät pahemmin ulkomaailmasta tiedä. Toinen ei ole ollut koskaan ulkona ja toinen joskus pikkupentuna. Ikkunalaudoilta seuraavat maailmaa ja nuuskivat ilmaa tuuletusverkon läpi. Itse olen ajatellut, että parempi näin, että sellaista ei osaa kaivata mistä ei tiedä mitään. Pelkään, että jos totuttaisin ne ulkoilmaan niin ne haluaisivat sinne sitten koko ajan, enkä pystyisi viemään niitä sinne tarpeeksi. Lisäksi molemmat ovat aikamoisia arkajalkoja ja toinen ei pelottavissa olosuhteissa luota muuten tuttuihin ihmisiinkään ollenkaan. Jos se pääsisi rimpuilemaan valjaista irti niin en varmaan saisi sitä kiinni kuin loukuttamalla. Toinen, se vähän vähemmän arka, on viime aikoina osoittanut kiinnostusta rappukäytävää kohtaan ja käynyt pari kertaa siellä tutkimassa paikkoja. Viimeksi kiipesi portaita ylös ylimpään kerrokseen ja jäi sinne maukumaan, kun oli niin kamalan pelottavaa. Kliseinen Mutta vaikea sanoa, mikä on paras tapa. Varmaan jokaisen pitää arvioida se oman tilanteen ja kissojen kannalta.

Muutenkin on kiinnostavaa miettiä, miten 100% sisäkissat ylipäätään hahmottavat maailman. Meillä kissat selvästi seuraavat silmä kovana pihan tapahtumia ja esim. lintuja, mutta en tiedä, pystyvätkö ne tajuamaan, että voisivat itse olla ulkona niitä lintuja jahtaamassa. Kun tänne eksyy kärpäsiä, niin kissat metsästävät niitä, ja jos kärpänen kehtaa olla korkealla katon rajassa, minne kissat eivät yllä, niin mourunta ja valitus on äänekästä ja surkeaa. Tuollaista reaktiota ei tule mihinkään ikkunalasin toisella puolella liikkuvaan, mihin kissat eivät vastaavasti pääse käsiksi. Ja katiskaverkko ikkunoissa on saanut olla ihan rauhassa, siitä ei yritetä läpi vaikka varsinkin kesäisin ikkuna on jatkuvasti auki.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mintan
Leijona
****
Poissa


Topi, Tessa ja Minttu

Viestejä: 2403
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 12.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #5 - 03.02.2014 klo 21:25:44
Tulosta viesti  
Mulla on kokemusta kissasta sekä kissassa, joka nautti valjastelusta hyvällä ilmalla todella paljon, että kissasta, joka ei halua ulos ollenkaan, koska pelkää siellä (kyseessä ulkoa yksinään pentuna löydetty kissa), sekä siitä väliltä olevasta kissasta. Kaikki kissat eivät sinne ulos halua ainakaan vapaana/valjaissa, mutta en tiedä miten esim. kissa-aitaus kelpaisi.

Tuo kotikissatyttöni ei tykkää olla ulkona yleensä, mutta nätillä kesäsäällä saattaa innostua vaanimaan ötököitä ja lintuja ja on varmasti hyvää aktivointia. Edesmennyt kotikissa kolli sitten viihtyi hyvällä säällä helposti yli tunnin kerrostalokompleksin pihapiiriä kiertäen, kun paikka on suhteellisen rauhallinen ja talojen takana metsää. Tajusi oikein mikä suunta tarkoittaa takaisin sisälle eikä hyvällä ilmalla tahtonut sinne, kun itse väsyin. Pakkasella sitten tultiin itsekin ovelle.

Valvottu ulkoilu on hyvää virikettä kissalle, mutta en näe sitä pakollisena kissan kannalta, jos sisällä on tarjottu tarpeeksi virikkeitä (kiipeilypuut, leluja, (kissakaveri,) huomiota omistajalta).

Kohta 7kk täyttävät pentuni olen käyttänyt ulkona valjaissa pari kertaa ja niissä huomaa ja yksilöeron ulkoilun suhteen. Poika haluaa mieluiten kyhjöttää sylissä "turvassa" ja tunkee päätä kainaloon, mutta tyttö uskaltaa istua ja katsella maassakin ja sylissäkin katselee ympärilleen. Toki totuttamisella voi jonkin verran vaikuttaa, mutta kyllä ihan yksilöstä on kiinni kuinka paljon se haluaa/tykkää ulkoilla tai olla muuten uusissa jännittävissä paikoissa ja tilanteissa.
  

Tessa HCS n 24 03 7.3.2011
Minttunen "Minttu" EUR fs 24 13.7.2011
http://werunthehouse.blogspot.com/
RIP Topi HCS 16.3.11-24.4.13
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
warda
Maitoviiksi
Poissa


Kissamaailman keltanokka
etsii tietoa :)

Viestejä: 42
Liittynyt: 26.06.2013
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #6 - 05.02.2014 klo 22:58:10
Tulosta viesti  
Kissahan varmasti pitäisi totuttaa ulkoiluun ja valjaisiin jo ihan pienenä ja ulkoilua täytyisi harrastaa säännöllisesti, jotta nuita pelkoja ei tulisi.

Mielestäni se ei ole syy olla ulkoiluttamatta, että kissa haluaisi sitten kokoajan ulos. Kissankin voi opettaa niin, ettei mankumalla pääse ulos. Toinen kissani mankui jonkun aikaa ulko-ovella, mutta se ei tuottanut koskaan sille tulosta. Toisaalta taas ne pääsevät ulos niin usein, ettei sinne varmaan ole sitten niin kauheaa kaipuuta. Vien ne ulos myös kuljetuskopassa, enkä päästä suoraan ovelta.

Mitä tarpeita me voimme eläimiltä kieltää ajattelemalla, etteivät ne tiedä paremmasta? Ulos mankuminen kertoo aika voimakkaasti siitä, että sinne on halu mennä ja silloin mielestäni sinne pitää päästä. Jos kissa on kauhusta jäykkänä ulkona, niin silloin ulkoilu ei oikein onnistu. Voikohan se kertoa siitä, että pentuna ei ole ulkoilua harjoiteltu tarpeeksi? Jos valjaat jännittävät päällä yhtään, niin ulkona jännemmässä maailmassa kissa varmasti hyytyy.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pikkuhukka
Karvinen
**
Poissa


poju & halla

Viestejä: 348
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 13.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #7 - 05.02.2014 klo 23:28:01
Tulosta viesti  
Itselläni on tosi sekavat tuntemukset oman kissan ulkoiluttamisen suhteen. Tällä hetkellä Poju ei pääse ulos.

Meillä ei ole (vielä) valjaita, mutta luulen ettei Poju niistö oikein tykkäisikään, ei tykännyt ainakaan kaulapannasta yhtään. En viitsi väkipakolla alkaa aikuiselle 8kg kissalle änkeämään päälle valjaita joita se vastustaa kynsin ja hampain tarpeen tullen, koska se vain aiheuttaa tarpeetonta stressiä eläimelle. Ei se varmaan ole koskaan ollut valjaissa 5-vuotisen elämänsä aikana.

Asumme tällä hetkellä 1.kerroksessa vuokralla ja meillä on oma pieni piha. Siihen ei pysty oikein ulkotarhaa rakentamaan järkevästi tahi verkottamaan. Lisäksi asumme tässä vain kork. 2 vuotta eteenpäin. Jos meillä olisi partsi niin verkko ilmestyisi siihen. Hymiö
Vaikka valjastelu onnistuisi, en ehkä silti sitä tekisi meidän pihalla. Vieressämme kulkee iso moottoritie, taloa ympäröi vilkkaat autotiet joka puolella sekä metrorata jossa juna kulkee parin minuutin välein.
tämän kokoinen kissa saa rikottua heikot valjaat tai kammettua itsensä niistä ulos jos säikähtäisi, ja Poju on vähän säikky uusia asioita kohtaan. En kestäisi jos oma lemmikki menehtyisi liikenteen alle tai katoaisi tuollaisesta syystä. Nytkin Pojua vähän hirvittää ulkoa tulevat autojen äänet pihalla, ja aika usein tuossa kaikenlaiset muutto/roska/muut autot käy.

Periaatteessa ajattelen niin että kissankin oikeus on päästä ulos, mutta ymmärrän niitä jotka pitävät kissojaan sisällä kun itsekin olemme siinä tilanteessa. En vain tahdo ottaa tarpeettomia riskejä kun tiedän vaarat. Eri asia jos olisi rauhallisempi piha syrjemmässä liikenteestä, jolla harjoitella valjastelua.

Luulen että sisällä olevat kissat ovat ihan onnellisia jos niillä on tarpeeksi virikkeitä, saavat huomiota ja rakkautta - vaikka emme niiden mielen liikkeistä tiedäkään. Toki ulkoilu toisi lisää virikkeitä, mutta jos se pelottaa ja ahdistaa kissaa niin en näe mitään järkeä eläimen turhassa kiusaamisessa. Virikkeitä on tarjottavissa eläimelle niin monessa muodossa muutenkin ja hyvin monipuolisesti!
Anoppini edesmennyt kissa karkasi ulos, pelkäsi ja meni piiloon useammaksi päiväksi ennenkuin se löytyi. Se oli laihtunut yli kilon ja halvaantui stressin seurauksena takajaloistaan hetkellisesti. Eipä se kyllä enää ulos mennytkään sen jälkeen...
Hänen toinen vielä elossa oleva kissansa pääsee valjaissa ulos kesäisin, mutta saa välillä pelkosätkyjä pihalla ja ryntää pää viidentenä jalkana sisään. Kieli

Pojukin ihan varmana tietää ulkoilusta jotain mutta se ei pyri ulos lainkaan, ei se kyllä toisaalta avonaisten ikkunoiden/ovien lähelle pääsekään (ja ei ehkä tajua että niistä voisi päästä ulos) - mutta rappukäytäväkään ja sen ulkotuojsut eivät lainkaan houkuta.
  

    Poju :: HCS :: 1.10.2008
    Halla :: HCS :: 25.4.2014
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
callette
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 601
Sijainti: Tampere
Liittynyt: 19.06.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #8 - 06.02.2014 klo 09:56:15
Tulosta viesti  
warda kirjoitti 05.02.2014 klo 22:58:10:
Kissahan varmasti pitäisi totuttaa ulkoiluun ja valjaisiin jo ihan pienenä ja ulkoilua täytyisi harrastaa säännöllisesti, jotta nuita pelkoja ei tulisi.

[...]

Mitä tarpeita me voimme eläimiltä kieltää ajattelemalla, etteivät ne tiedä paremmasta? Ulos mankuminen kertoo aika voimakkaasti siitä, että sinne on halu mennä ja silloin mielestäni sinne pitää päästä. Jos kissa on kauhusta jäykkänä ulkona, niin silloin ulkoilu ei oikein onnistu. Voikohan se kertoa siitä, että pentuna ei ole ulkoilua harjoiteltu tarpeeksi? Jos valjaat jännittävät päällä yhtään, niin ulkona jännemmässä maailmassa kissa varmasti hyytyy.


Kannattaa muistaa, että kissoja on myös eri luonteisia. En näe järkeä, että kissa lähes pakotetaan pihalle, vaikka se pelkää, ihan vain siksi, ettei kissalta saa kieltää ulkoilua. Esimerkiksi meillä Kirppu on totutettu pennusta lähtien valjaisiin ja ne eivät ole ongelma - ongelma on suuri maailma, joka menee ilmeisesti hilseen yli ja kissa selkeästi pelkää pihalla ollessaan. Parin kerran jälkeen voi vaan todeta, että valitettavasti tämä harrastusmuoto ei ollut tälle kissalle sopiva. Pelkoja voi tulla, vaikka kissaa totuttaisi esimerkiksi luovutusikäisestä lähtien, koska kissoilla on ihan erilaiset luonteet ja toiselle ulkomaailma avautuu seikkailuratana, toiselle se on hajuhelvetti, jossa muiden kissojen hajut ahdistavat, riippumatta siitä kuinka monta kertaa siellä ulkona käydään.

En lähde kiusaamaan kissaa sillä vain siksi, että "kissan tulee saada ulkoilla". Mielestäni ei voi yleistää, että kaikki kissat tarvitsevat ulkoilua, vaan joillekin voi olla jokin muu aktivoinnin muoto sopivampi ja halutumpi.
  

"I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days."
Maatiaiset Nefertiti ja Miss Moriarty sekä MCO RaReCoon's Phedca
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Mintan
Leijona
****
Poissa


Topi, Tessa ja Minttu

Viestejä: 2403
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 12.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #9 - 06.02.2014 klo 10:33:09
Tulosta viesti  
Omien kasvattipentujeni perusteella komppaan callettea. Saman ikäiset pennut ja 3kpl kävi 13vk iässä ekan kerran ulkona. Yksi kiipesi vaatteita pitkin hartialleni toistuvasti, yksi pysytteli lähistöllä ja sitten kiipesi takaisin syliin ja yksi istuskeli pääasiassa maassa ja katseli ympärilleen. Tämä hartialle maukumaan kiipeäjä on vielä sisätiloissa hyvin rohkea ja rento tyyppi, mutta ulkomaailma on vaan niin pelottava paikka, että piti saada ihmismamista turvaa koko ajan.

Samoin Topi ja Tessa aloittivat ulkoilun samanikäisinä ja Topista tuli kunnon ulkoilija ja Tessa vihaa kotioven ulkopuolelle joutumista (paitsi ehkä nätillä kesäsäällä, kun on paljon ötököitä).
  

Tessa HCS n 24 03 7.3.2011
Minttunen "Minttu" EUR fs 24 13.7.2011
http://werunthehouse.blogspot.com/
RIP Topi HCS 16.3.11-24.4.13
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
4Cats
Leijona
****
Poissa


Miau

Viestejä: 1323
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 16.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #10 - 06.02.2014 klo 12:43:17
Tulosta viesti  
Komppaan edellisiä lisäten kuitenkin, että uskon jokaisen kissan pitävän ulkoilusta esim. omassa tarhassa, mutta monelle todella valjastelu kauempana ei enää onnistukaan.

Eli kaikki meidän kissoista(7kpl) ovat mielellään verkotetulla terassilla, yhtä lukuunottamatta tykkäävät valjastelusta omassa pihassa ja kolme rakastaakin sitten reissata mukana muuallakin kuin ulkona. Välistä voi jänskättää näitäkin, mitä pidän itse melkeinpä enemmän terveenä merkkinä, että on varuillaan vieraassa ympäristössä.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
warda
Maitoviiksi
Poissa


Kissamaailman keltanokka
etsii tietoa :)

Viestejä: 42
Liittynyt: 26.06.2013
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #11 - 06.02.2014 klo 13:36:47
Tulosta viesti  
Niinkuin minäkin sanoin, ei kauhuissaan olevaa kissaa voi ulkoiluttaa. Toinen oma kissani ei pidä ainakaan nyt talvella valjaissa ulkoilusta. Ilmeisesti se pelkää niitä valjaita kuitenkin, vaikka kovasti niitä yritin opettaa pentuna. Tallilla se saa olla vapaana ja siellä on alkanut rentoutua. Se sai omaan tahtiin mennä sisältä ulos ja palata sisälle jos alkoi pelottaa. Ensin se katseli vain ovelta ja kävi parin metrin päässä, mutta nyt juoksentelee jo luontevammin.

Tietenkään kaikilla ei ole tällaista mahdollisuutta totuttaa kissaa ulos. Jos kissa ollenkaan jännittää valjaita, ja se pitää vain kantaa ulos, niin silloin ei ulkoilu varmasti ole nautinto.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
4Cats
Leijona
****
Poissa


Miau

Viestejä: 1323
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 16.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #12 - 06.02.2014 klo 19:55:27
Tulosta viesti  
^ tästä taas olen hieman eri mieltä. Valjaisiin totuttaminen kyllä yleensä onnistuu, varsinkin kun sen ajoissa aloittaa. Tietysti saattaa vaatia paljonkin totuttelua varsinkin vanhemmalla kissalla.

Kyllä meilläkin ovat nämä innoikkamatkin ulkoilijat saaneet välistä täyden "p***ahalvauksen kun on ollut vaikka uudet valjaat... mikä sitten yllätys ylllätys näiltä tapauksilta unohtuu alta aikayksikön Virnistys.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Leelou
Karvinen
**
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 461
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 25.06.2011
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #13 - 07.02.2014 klo 15:27:07
Tulosta viesti  
warda kirjoitti 05.02.2014 klo 22:58:10:
Kissahan varmasti pitäisi totuttaa ulkoiluun ja valjaisiin jo ihan pienenä ja ulkoilua täytyisi harrastaa säännöllisesti, jotta nuita pelkoja ei tulisi.

Mielestäni se ei ole syy olla ulkoiluttamatta, että kissa haluaisi sitten kokoajan ulos. Kissankin voi opettaa niin, ettei mankumalla pääse ulos. Toinen kissani mankui jonkun aikaa ulko-ovella, mutta se ei tuottanut koskaan sille tulosta. Toisaalta taas ne pääsevät ulos niin usein, ettei sinne varmaan ole sitten niin kauheaa kaipuuta. Vien ne ulos myös kuljetuskopassa, enkä päästä suoraan ovelta.

Mitä tarpeita me voimme eläimiltä kieltää ajattelemalla, etteivät ne tiedä paremmasta? Ulos mankuminen kertoo aika voimakkaasti siitä, että sinne on halu mennä ja silloin mielestäni sinne pitää päästä. Jos kissa on kauhusta jäykkänä ulkona, niin silloin ulkoilu ei oikein onnistu. Voikohan se kertoa siitä, että pentuna ei ole ulkoilua harjoiteltu tarpeeksi? Jos valjaat jännittävät päällä yhtään, niin ulkona jännemmässä maailmassa kissa varmasti hyytyy.


No, mä uskon, että kissani pysyvät varmemmin onnellisina näin. Eivät siis mangu ulos, ja pelkäävät hirveästi jo rappukäytävässä.  Jos alkaisin niitä ulos viedä, niin ensin niiden pitäisi päästä pelosta yli. Jos se edes onnistuisi, ja kissat alkaisivat rakastaa valjastelua, niin miten voi ennakoida, mikä on kissalle tarpeeksi? Mitä jos vaikka puolen tunnin valjastelu ei riitäkään, vaan olisivat koko ajan ovella mankumassa? Täälläkin on ollut esimerkkejä kissoista, jotka eivät vaan sisäelämään sopeudu totuttuaan ulkoiluun, ja sitten on pissaongelmaa ja häiriökäyttäytymistä ja muuta sellaista. Ei se mankuminen aina lopu sillä, että omistaja on johdonmukaisesti antamatta periksi sille.

Mutta siis kaikki kunnia teille, jotka kissojanne viette valjastelemaan. Itsekin veisin, jos kissat osoittaisivat mitään halua siihen eivätkä olisi niin valtavan säikkyjä. Mutta kun asiat ovat miten ovat, niin en näe hirveästi järkeä väkisin totuttaa niitä siihen, kun lopputuloksesta ei ole mitään tietoa. Mieluummin panostan siihen, että niillä on kotona mahdollisimman paljon virikkeitä ja liikuntaa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
4Cats
Leijona
****
Poissa


Miau

Viestejä: 1323
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 16.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Pitääkö kissan päästä ulos?
Vastaus #14 - 09.02.2014 klo 21:12:30
Tulosta viesti  
"Mieluummin panostan siihen, että niillä on kotona mahdollisimman paljon virikkeitä ja liikuntaa. "

Näin juuri Hymiö. En yritä minäkään väkisin noita pelokkaampia pidemmälle viedä, vaikka ei se valjaista kiinni olekaan.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun