Tilastoja geneettisestä näkökulmasta (Luettu 13073 kertaa)
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Tilastoja geneettisestä näkökulmasta
04.09.2013 klo 18:09:27
Tulosta viesti  
Ajattelin vaihteeksi kirjoittaa kasvatuksesta kun on aihetta kehuihin  Pusu

Jo jokin aika sitten siirsin ProCat-kissarekisteristä käyttöön uuden version, joka toivottavasti käyttäjien mielestä on entistä käytettävämpi vaikkakin pääasia oli teknisessä uudistuksessa (otan mielelläni vastaan palautetta kissarekisterin toiminnasta). Ja tästä teknisestä uudistuksesta johtuen pitää myös kissojen osalta laskea sukusiitos- ja sukukatokertoimet uudelleen. Teknisiin uudistuksiin liittyi myös se, että tilasto-osuus on siirretty laajempaan käyttöön  (aikaisemmin siis "räätälöidyt tilastot" olivat vain suomenkielisillä sivuilla käytössä, nyt kaikilla eri kielillä).

Samalla kun olen laskenut uudestaan kissojen kertoimia, olen seuraillut parin uuden tilaston osalta tilannetta. Ja nyt sain laskennan siihen vaiheeseen, että tilastot osoittavat koko rekisterin osalta tilanteen - ja nyt siis on syytä kehumiseen.

Tilastot ovat nyt huomattavasti entistä luotettavammat siksi, että niissä huomioidaan vain kissat, joilla on täysi 4 polven sukutaulu. Ja kun kissoja rekisterissä on kuitenkin kaiken kaikkiaan jo lähes 70 000 (niistä pitkälti yli 20 000 kissalla täysi 4 polven sukutaulu), uskoisin että tilastot kertovat jo suhteellisen hyvin todellisuudesta.

Ja mitä ne tilastot sitten kertovat? Toinen uusista tilastoista kertoo sukusiitos- ja sukukatokertoimien keskiarvot vuosikymmenien perusteella. Eikä voi muuta todeta kuin että tilanne näyttää hyvältä ja selvästi kasvattajat ovat sisäistäneet geneettisen monimuotoisuuden vaalimisen periaatteen. Katsoo asiaa mistä näkökulmasta tahansa.

1900 - 1909 syntyneiden kissojen (no lukumäärä on pieni, 26 kissaa) 4 polven mukaan laskettu sukusiitoskertoimien keskiarvo on lähes 9% ja 10 polven mukaan laskettuna pitkälti yli 10%. Siitä eteenpäin aina 1980-luvulle asti keskiarvot liikkuvat pääsääntöisesti 6-7 (4 sp) /10-11% (10 sp) paikkeilla, 1980-1989 syntyneiden kissojen mukaan laskettu keskiarvo pahimpana (kissoja noin 3000): 4 polven mukaan 7% ja 10 polven mukaan laskettuna jopa yli 12%.
Ja vastaava näkyy myös sukukatokertoimien osalta.

Mutta 1990-luvulta eteenpäin keskiarvot ovat lähteneet selvästi paranemaan (ja kissojakin on selkeästi enemmän rekisterissä): 2000-2009 väliseltä ajalta sukusiitoskertoimen keskiarvo oli erinomaiset 2.35 / 5.34%, ja tällä nykyisellä 2010-vuosikymmenellä tilanne näyttää vielä tätäkin paremmalta: 1.8 / 4.1% - ja sukukatokertoimien keskiarvo on 4 sukupolven mukaan laskettuna yli 10% parempi kuin huonoimpina vuosikymmeninä - lähes 96% (heikoin keskiarvo on 83%, kuinka ollakaan 1980-luvulla), 6 polven mukaan laskettuna ero on vieläkin selkeämpi (pahimmillaan alc(6) jää  noin 60%:iin kun 2010-luvulla luku on yli 80%).

Toinen tilasto vertailee eri kissarotujen kertoimia - siinä tilastossa näkyy selvästi se, miten eri aikakausina on kasvatus ollut hyvinkin erilaista - uusilla roduilla tilanne on selvästi parempi kokonaisuutena kuin vanhoilla roduilla - ja syy tietenkin pitkälti on se, että ennen vanhaan kasvatusperiaatteet olivat hyvinkin toisenlaiset kuin tänä päivänä. Mutta se ei selitä kaikkea - täytyy sanoa, että siamilaisten osalta tilanne näyttää varsin hyvältä, vaikka rotu on yksi niistä roduista, joille rekisterissä on tietoja hyvinkin kauas historiaan.

Mutta täytyy myöntää, että joka kerta kun näitä lukuja katsoo, tietyt luvut nostavat kyllä "karvat pystyyn" - nimittäin ne pahimmat yhdistelmät - eli maksimisukusiitoskerroin ja minimisukukatokerroin on kyllä varsin murheellista luettavaa: 1960 - 1990-luvuilla maksimit liikkuvat 70 - 85% paikkeilla sukusiitoskertoimien ja minimi-sukukatokertoimet alle 5% luokassa (nämä on katsottu 10 sukupolven osalta) - ja jos katsoo roduittain, jolloin mukana ovat myös ne kissat, joille ei ole syntymäaika tiedossa, niin löytyypä jopa yli 90% sukusiitoskerroin ja se minimi-sukukatokerroin on niinkin alhainen kuin 3%. Onneksi nämä ylilyönnitkin ovat vähentyneet selvästi - 2010-luvulla toistaiseksi korkein sukusiitoskerroin on vain 35% ja sukukatokerroinkin yli 10% (se pienin arvo siis).

Mutta tutustukaapa itse tilastoihin - ne löytyvät osoitteessa: http://www.itapu.fi/prcat/statsVastaukset.php?nls=fi ja nämä tilastot, joihin viittasin tässä kirjoituksessa ovat ne ensimmäiset kaksi tilastoa listalla. Ja toivottavasti kasvattajat jatkavat samaan malliin tai vielä paremmin huolehtien tästä osa-alueesta!

Tilastot tietysti antaisivat entistäkin paremman kuvan, mitä enemmän (ja useammasta rodusta) tietoja olisi käytettävissä. Ja mitä enemmän olisi tietoja, sen erilaisempia tilastojakin voisi kehittää - siitähän esimerkkeinä ovat suomalaisten venäjänsinisten tilastot - ne nimittäin kuvaavat oikeasti tilanteen, rekisteriin on ainakin käytännössä lisätty kaikki Suomessa rekisteröidyt venäjänsiniset.

PS. Jos olet joskus käynyt ProCat-kissarekisterissä, mutta et uudistuksen jälkeen, saattaa sivu näyttää varsin oudolta - saat sivun asianmukaisen näköiseksi painamalla selaimen Päivitä / Refresh-painiketta.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Tilastoja geneettisestä näkökulmasta
Vastaus #1 - 23.02.2014 klo 14:17:46
Tulosta viesti  
Voinkin jatkaa oman tekstini jatkoksi... kun sopii hyvin tähän. Tuon syyskuun jälkeen olen jatkanut siitä mitä itse peräänkuulutin. Eli löysin netistä yhden varsin kattavan persialaiskissojen rekisterin (puoli miljoonaa kissaa), ja tarkensin sitten ProCat-kissarekisteriin lisättyjen kissojen taustat niin täydelliseksi kuin tuosta rekisteristä tietoja löytyi. Näin ProCat-kissarekisterin kissamäärä kasvoi yli 20 000 kissalla - ja jakautuu aina 1880-luvulle asti. Persialaiskissojen rekisteri antaa siis entistä huomattavasti laajemmat tiedot sukutaustasta - tosin vain niille kissoille, jotka rekisteriin on lisätty, mutta auttavat varmasti myös uusien rekisteriin lisättyjen persialaisten (ja exotic:ien) lisäämistä.

Ja jos huomaan jonkun lisänneen kissan, jolle löytyy netistä sukutaustaan lisäystä, lisään kyllä niitä kissan tietoihin (kun alkaa olemaan melkoinen rutiini kissojen lisäämiseen, joten käy kyllä itseltäni melko nopeasti). Mutta en voi lisätä mitä tahansa kissoja - kaikki kasvattajat kun eivät pidä siitä, että heidän kissojensa tietoja lisätään rekisteriin (mutta hyväksyvät sen, että sukutaulu on kissan tietoa).

Nyt tilastot - joihin on lisätty yksi tilasto lisää eli viimeisen 20 vuoden sukusiitos- ja sukukatokertoimien keskiarvot roduittain - lasketaan entistäkin laajemmasta materiaalista - ja noita täyden neljän sukupolven omaavia kissoja on jo yli 50 000. Antanee kuvaa entistä tarkemmin kissakasvatuksen kehityksestä vuosikymmenittäin (toki myös nyt persialaiskissojen osalta rotuna).

Mutta tämä ei ole ainoa uudistus. ProCat-kissarekisterihän on tarkoitettu työvälineeksi niille kasvattajille, jotka ovat kiinnostuneita kasvattiensa terveydestä laajemmin. Ja antaa siis tähän työkalut monilla eri tavoilla - suunnitteluun erityisesti oikean työkalun (ei vain pelkkää testiastutusten tekemistä).
Mutta eivät kasvattajat ole ainoita, jotka tiedoista voisivat hyötyä - jos tietoa olisi tarjolla. Myös pentua itselleen etsivät voisivat hyötyä tiedoista.

Ja jotta tietoa tulisi enemmän, muutin tähän liittyvää apuvälinettä eli Ominaisuudet sukutaulussa -hakua (jota tilastoksikin voinee kutsua) kattavammaksi. Nyt tietoihin lasketaan paitsi suoraan kissan sukutaulu, myös laajennettuna haku samoissa pentueissa syntyneiden kissojen tiedoilla.

Tämä laajentaa terveystietojen hyödyntämistä uudelle tasolle. Nyt siis voivat kissojen omistajat osallistua kissojen terveyden edistämiseen entistä paremmin. Kertomalla omilla kissoillaan esiintulleista sairauksista ja muista ominaisuuksista.

Ja korostan, että tämän voi tehdä yksilöimättä / julkaisematta tietoja kissakohtaisella tasolla. Hyvin yksinkertaisesti - ruksaamalla ominaisuustiedoissa valinnan "Ominaisuudet näytetään vain erikseen määritetyille käyttäjille". Tiedot eivät näy tämän jälkeen kissan tiedoissa, mutta ne tulevat Ominaisuudet sukutaulussa-tilastoon, jossa kerrotaan lukumäärinä kissat, joille on merkitty jokin ominaisuus ja lähin sukupolvi, jossa ominaisuus on esiintynyt.  Toki jokainen voi antaa oikeudet haluamilleen käyttäjille nähdä nuo tiedot. Esimerkiksi kissan omistaja kissan kasvajalle jne.

Tämä auttaisi nyt kasvattajia ja kissanpentua itselleen etsiviä selvittämään mahdolliset riskit. Sillä näitä tietoja voi todella käyttää hyödykseen myös pentueiden suunnittelussa - eli myös suunnitelluille pentueille voi katsoa ominaisuustiedot sukutaulussa.

Nyt siis jokainen kissanomistaja voi auttaa kasvattajia ja pentua etsiviä kissojen terveyden edistämisessä!
Muistutan samalla, että kaikki voivat edelleen osallistua myös  Terveyskyselyn muodossa kertomaan missä mennään kissojen terveyden osalta - kysely on edelleen olemassa ja tulokset kenen tahansa katsottavissa.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun