Ihmisystävällinen, mutta arka kissa. Neuvoja? (Luettu 2728 kertaa)
Ananas
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 3
Liittynyt: 09.08.2013
Ihmisystävällinen, mutta arka kissa. Neuvoja?
09.08.2013 klo 21:17:52
Tulosta viesti  
Heippa.

Toivottavasti joku jaksaisi tämän lukea ja antaa mahdollista ohjeistusta/neuvoja. Haimme eilen parivuotiaan tyttökissan, joka on täysiverinen norjalainen metsäkissa. Tyttö on aina kuulemma ollut luonteeltaan sellainen, että tykkää olla omissa oloissaan, mutta kuitenkin hyvin ihmisrakas.

Kun pääsimme eilen kotiin, kissa aika pikaisesti löysi sängyn alle ja on siitä lähtien viihtynyt suurimman osan ajasta siellä. Aluksi tyttö ei uskaltanut tulla sängyn alta pois, mutta saimme totuteltua sen läsnäoloomme antamalla naksuja, juttelemalla ja lopulta silittäen. Tyttö alkoi välittömästi kehrätä, kun tulimme eri ajoin sängyn viereen hakemaan kontaktia siihen. Illan aikana jossakin kohtaa mieheni kanssa saimme houkuteltua tytön sängyn alta pois ja kissa käveli pitkin olohuonetta ja eteistä häntä pystyssä tutkien ympäristöä ja puskien samalla oven pieliä ja muita eteen osuvia spotteja. Lopulta tyttö löysi ruoka-astioille ja söikin normaalisti, sekä kävi hiekkalaatikolla ja tuli puskemaan meitä kumpaakin, kehräsi ja pyyteli rapsutuksia kääntyen selin makaamaan ja kieri matolla hetken käyden aina välillä puskemassa ja tutkaillen ympäristöä. Jonkun ajan kuluttua tyttö sitten meni kuitenkin takaisin makuuhuoneen sängyn alle ja vietti siellä suurimman osan yöstä, mitä nyt välillä meidän herätessä yöllä tuli taas puskemaan ja kehräämään. Nostettiin se yöllä sängyllekin nukkumaan, mutta ei viihtynyt kauaa, vaan aika pikaiseen meni takaisin sängyn alle.

Tätä on nyt sitten jatkunut tänäänkin, mutta tänään huomasimme, että kissa erittäin helposti säikkyy jääkaapin ääniä, naapureiden kävelyä käytävällä, ääniä ulkona jne. ja ne saavat tytön juoksemaan välittömästi takaisin sängyn alle piiloon. Meidän puhetta, astioiden tiskaamista tai edes liikkumista tyttö ei pelkää tai vieroksu yhtään. Ongelma onkin, ettei tyttö viihdy huoneistossamme (paitsi siellä makuuhuoneen sängyn alla) kauaa ja tulee olohuoneeseen melkeinpä ainoastaan silloin, kun kisuttelemme sen sängyn alta pois. Olemme tänään saaneet muutaman kerran leikittyäkin tytön kanssa olohuoneessa, kun yritimme tutustuttaa tyttöä sitä kautta olohuoneeseen, keittiöön ja raapimispuuhun, jossa tyttö kuulemma aiemmassa kodissaan tykkäsi aina nukkua. Yksi kerta kuitenkin keskeytyi siihen, että tyttö ehti tohinoissaan yrittää kiivetä raapimispuun suoraa raapimispalkkia pitkin ehkä noin. 20-30cm, eikä päässyt tasanteelle, vaan joutui laskeutumaan palkkia pitkin alemmalle tasanteelle takaisin, mikä sai tytön _välittömästi_ juoksemaan sängyn alle, eikä enää tulemaan meidän luokse, jolloin annoimme olla sen taas rauhassa.

Myöhemmin tänään, kun tulimme takaisin kaupoilta, tyttöä ei näkynyt missään ja vasta jonkun ajan kuluttua huomasimme, että kissa on änkenyt itsensä sängyn alle paljon kauemmas paikkaan, josta sitä ei enää kunnolla näe. Aiemmin saimme kissaan suoran näköyhteyden (vaikka olemme välttäneet suoraa katsekontaktia) ja pystyimme helposti koskettamaan. Pohdimme, että olisiko tyttö pelästynyt menoamme/tuloamme (oven tömähdys ja askeleet käytävässä), kun jo naapureistakin pelästyy niin pahanpäiväisesti. Menin kuitenkin jonkin ajan päästä sängyn yläpäädyn kautta tarjoamaan kättäni tytölle, kun tyttö ei lempeästä juttelusta huolimatta tullut alta pois. Huomatessaan käteni tyttö oikein tarjosi kaulaansa siliteltäväksi ja kehräsi, ja hetken päästä pyydettyäni tulikin alta pois ja vierelläni kehräten olohuoneeseen, puski meitä kumpaakin ja tykkäsi leikkiä, sekä söi ja joi normaalisti.

Nyt sitten taas on tyttö mennyt sängyn alle, vieläpä sinne kauemmas nyt, mihin kai löysi kauppareissumme aikana, emmekä ole enää menneet häiritsemään, mutta olemme hieman hämmentyneinä, miten meidän kuuluisi toimia.

Mitä mieltä olette tästä ja miten meidän kannattaisi edetä, että saisimme hiljalleen tytön tuntemaan ympäristön turvalliseksi ilman, että tarvitsisi olla sängyn alla (aiemmassa kodissaankin viihtyi lattialla, sohvalla, raapimispuussa jne. makoillen)?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Virvatuli
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 83
Sijainti: Kouvola
Liittynyt: 30.09.2012
Sukupuoli: Nainen
Re: Ihmisystävällinen, mutta arka kissa. Neuvoja?
Vastaus #1 - 09.08.2013 klo 21:29:40
Tulosta viesti  
Aikaa ja kärsivällisyyttä. Kissalle on suuri muutos tulla yhtäkkiä uuteen ympäristöön ja se on selvästi ottanut sängyn alusen turvapaikakseen. Meillä oli kotihoidossa arka kissa joka myös pelkäsi hieman ihmisiä ja saapumisen jälkeen se vietti kolme päivää sängyn alla ja tuli sieltä pois vain yöaikaan kun oli hiljaista. Kävi silloin syömässä ja hiekkiksellä, kupit ja vessa siis olivat silloin vielä sängyn vieressä.
Teillä on kuitenkin sen verran hyvä tilanne ettei kissa tunnu teitä pelkäävään. Tarjotkaa herkkuja ja leikittäkää samaan tapaan kuin tähänkin asti. Uskoisin, että muutamassa viikossa kissa sopeutuu uuteen kotiinsa Hymiö
  

"Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko." - Paulo Coelho
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ananas
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 3
Liittynyt: 09.08.2013
Re: Ihmisystävällinen, mutta arka kissa. Neuvoja?
Vastaus #2 - 09.08.2013 klo 23:14:31
Tulosta viesti  
Aa, selkis. Hymiö Olen tässä ehtinytkin jo lueskella, että palstoilla usein on kuvattu tilanteista, jossa kissa olisi arka myös ihmisiä kohtaan, mutta sepä tässä meitä hämmentääkin, että kissa kuitenkin meistä näyttäisi pitävän, muttei vielä ole täysin tottunut ympäristöön. Aikahan tätä tilannetta tuntuisi helpottavan. Kiva kuitenkin kuulla, että teilläkin kissa tottui jo 3 päivän jälkeen, vaikka olikin arempaa laatua. Pitää vain olla kärsivällinen ja antaa aikaa niin paljon kuin tyttö sitä vaatii.

Saatiin taas todella helposti tyttö sängyn alta hetki sitten pois, kun mentiin jutteleen. Alkoi taas heti kehräämään, kun vähänkin antoi sängyn alle huomiota ja jo kohta nousikin jo sieltä pois. Alkaa jo näyttää siltä, että tyttö nauttii saamastaan huomiosta ja pyytämisestä sängyn alta pois, varmaankin luo turvaa. Nyt päätimme olla hetki antamasta turhaa huomiota, kun meidän seurassa täällä olkkarissa on ja tyttö istuikin ikkunan ääressä sohvan nojalla jo tovin, eli meidän seurassakin uskaltaa olla jo kauemmin muualla kuin makkarista käsin. Jee. Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Virvatuli
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 83
Sijainti: Kouvola
Liittynyt: 30.09.2012
Sukupuoli: Nainen
Re: Ihmisystävällinen, mutta arka kissa. Neuvoja?
Vastaus #3 - 10.08.2013 klo 02:38:37
Tulosta viesti  
Tulipa tässä vielä mieleeni, että kyllähän tuo meidän Bellakin oli aika hämmennyksissä uuteen paikkaan tulosta kun poikaystäväni mukana muutti tänne saman katon alle. Viihtyi paljon makuuhuoneen kirjoituspöydällä ja sieltä tarkkaili silmät suurina. Vaikka muuten onkin ihan seurallinen kissa. Joillekkin se uusi ympäristö vain on aluksi pieni järkytys, mutta se menee yleensä nopeasti ohi Hymiö
  

"Unelman tekee mahdottomaksi yksi ainoa asia, epäonnistumisen pelko." - Paulo Coelho
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
callette
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 601
Sijainti: Tampere
Liittynyt: 19.06.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Ihmisystävällinen, mutta arka kissa. Neuvoja?
Vastaus #4 - 10.08.2013 klo 12:08:48
Tulosta viesti  
Joo, kaikeksi onneksi kissa on tosiaan sosiaalinen - se yleensä helpottaa muuttostressiä. Meillä kävi erään maine coonin kanssa juuri näin, kun vietiin se äidille ja isälle Raipen kaveriksi. Tiedossa tosin oli, että on hyvin arka uudessa paikassa ja niin vain siinä kävi, että saman tien kun kopasta pääsi, siitä tuli sängynaluskissa. Ensimmäisinä päivinä sitä näki juuri ja juuri silloin, kun meni silittelemään, mutta olisikohan ollut neljäs tai viides päivä kun se alkoi luottaa siihen, ettei sitä kukaan syö ja alkoi nukkua sohvalla ja meidän vieressä. Tämän aikaa siis oli eristyksissä muista kissoista, kun emme halunneet järkyttää neitiä kerralla liikaa Hymiö

Viidennen päivän jälkeen alettiin sitten yksitellen totuttaa talouden kissoihin ja viikossa neiti omisti jo täysin tuon huoneen eikä mennyt piiloon enää.

Tosi hyvin teillä on lähtenyt käyntiin ja rohkaisisin juurikin aina kun mahdollista, houkuttelemaan neitiä leikkeihin. Leikkiessään kissa yleensä unohtaa kaiken muun ja huomaamattaan rohkaistuukin.
  

"I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days."
Maatiaiset Nefertiti ja Miss Moriarty sekä MCO RaReCoon's Phedca
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Ananas
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 3
Liittynyt: 09.08.2013
Re: Ihmisystävällinen, mutta arka kissa. Neuvoja?
Vastaus #5 - 10.08.2013 klo 14:16:21
Tulosta viesti  
Ensinnäkin kiitos vastauksista!

Virvatuli: Jotenkin helpottavaa kuulla, että seurallinenkin kissa saattaa olla hämmentynyt uudessa paikassa ja mieluummin tarkkailee sen sijaan, että heti itsevarmana tutkisi paikkoja. Toivon mukaan menisi nopeasti ohi, vaikka on kyllä edistystäkin tapahtunut. Hymiö

Callette: Ihana kuulla, että ihan päivissä oli maine coon sopeutunut ja lopulta alkanut nukkua sängyllä, eikä vain piileksinyt sängyn alla, eli meilläkin on siis ehkä toivoa saada kissa vielä joku yö sänkyyn seuraksi. Meillä on tilanne juuri päinvastainen, että tyttö on tosiaan tullut monikissaisesta perheestä meidän ennestään kissattomaan perheeseen, mikä on varmasti hämmentänyt kissaa paljon, vaikka tyttö annettiinkin tänne, kun ei ollut tullut toimeen edellisessä kodissaan yhden toisen kissan kanssa.

Tässä kun pari päivää on tilannetta tarkkailtu, ollaan alettu kiinnittää huomiota, että kissa kyllä jo pystyy nukkumaan seurassamme samassa huoneessa, esimerkiksi lattialla, jos me olemme sohvalla, muttei jostain syystä uskalla pestä itseään, minkä seurauksena käppäilee aina hetkittäin sängyn alle ja lopulta jää nukkumaankin sinne. Hetken pohdittuamme tajusimme, ettemme ole koko kissaa edes nähneet pesevän kunnolla itseään, ainoastaan tassujaan nopeasti ja sekin varuillaan ja huomasimme, että aina ruuan jälkeen ja muutenkin, kun pesun aika koittaa, tyttö kipittää heti sängyn alle hoitamaan sen.

Mitenköhän saisimme rohkaistua tyttöä pesemään itseään myös muuallakin kuin sängyn alla piilossa muilta? Veikkaisin, että tämän etapin jälkeen kissa alkaisi hiljalleen unohtaa sängyn alusen, kun ymmärtäisi, että voi vapaasti olla, nukkua ja pestä itseään myös muissa huoneissa ja paikoissa ilman pelkoa mistään vaarasta.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun