kolli naaraiden keskellä (Luettu 11267 kertaa)
Mintan
Leijona
****
Poissa


Topi, Tessa ja Minttu

Viestejä: 2403
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 12.05.2011
Sukupuoli: Nainen
kolli naaraiden keskellä
25.06.2013 klo 09:58:13
Tulosta viesti  
Ensimmäinen pentueeni on syntymässä nyt heinäkuussa ja siitä on tarkoitus jäädä tyttö kotiin, mutta samoihin aikoihin syntyy kiinnostava pentue toiseen kissalaan, josta mahdollisesti kollipentu kiinnostaisi.

Tämä kollipentu olisi tarpeeksi kaukaista sukua myös tyttöpennulle (jos sellainen syntyy), vaikka tulisi nykyiselle naaraalle tulevaksi sulhoksi, joten siinä mielessä kollin pitäminen tyttöjen joukossa ei olisi ongelma. Kuitenkin käytännön järjestelyt mietityttävät. En halua eristää kollia muista kissoista jatkuvasti (kiimat on asia erikseen), joten haluaisin kuulla ihmisten kokemuksia siitoskollin elämisestä tyttölaumassa. Koitteko järjestelyt/kiimaeristykset hankaliksi tai tuntuiko kolli merkkaavan tyttöjen läsnäolon takia?

Sijoituskotihan olisi helpompi toisaalta, mutta luotettava sellainen pitäisi ensin löytää.
  

Tessa HCS n 24 03 7.3.2011
Minttunen "Minttu" EUR fs 24 13.7.2011
http://werunthehouse.blogspot.com/
RIP Topi HCS 16.3.11-24.4.13
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: kolli naaraiden keskellä
Vastaus #1 - 25.06.2013 klo 18:28:24
Tulosta viesti  
Itse en suosittele, jos vain mahdollista, pitämään samassa taloudessa naaraita ja kolleja. Mutta riippuu toki aika paljon "tilanteesta" (siis rodun kissanomistajien asenteista, mahdollisuuksista saada siitosuros käyttöön jne.)

Tuossa naaraitten ja kollien yhdistämisessä on monta ikävää puolta. Ja ehkä pahimpana se, että kollit kyllä merkkailevat varmasti enemmän jos niillä on naaraita ympärillään. Toki se loppuu sitten kun kolli on leikattu, mutta jos sitä aikoo käyttää jalostukseen, voi tämä aiheuttaa omat päänsärkynsä.

Toinen minkä uskoisin aiheuttavan mahdollista haittaa, on se, etteivät naaraitten kanssa asustelevat kollit tule välttämättä keskenään toimeen niin hyvin kuin ilman niitä "morsiamia". Ja se ei välttämättä ole hoidettavissa leikkauttamalla (kokemusta omaavana - ongelmat alkoivat kun ensimmäinen kolli kastroitiin).

Naaraatkaan eivät välttämättä pidä kolleista, mutta luulisin kuitenkin ongelmien tulevan lähinnä kollien kesken vastaan. Ja jos kasvattaa aikoo, on varmasti varauduttava siihen, ettei se kissamäärä jää niihin ensimmäisiin hankittuihin kissoihin. Toisaalta kasvatus vaatii jatkuvaa täydennystä katraaseen, toisaalta niitä pentuja voi jäädä käsiin tai palata takaisin kasvattajalle jne. Ja tämä tarkoittaa samalla sitä, että voi tulla vastaan se tilanne, että niitä kolleja ja naaraita joudutaan oikeasti erottamaan toisistaan (eivät sovi yhteen liian läheisen sukulaisuuden jne. takia ja siihen ei riitä se, että erotellaan kiiman lähestyessä tms. kissat kyllä ovat sen verran näppäriä, että toimivat ihan lupaa kysymättä...)

Ainakaan itse en enää tuohon ruljanssiin lähtisi, sen verran kokemusta on tilanteesta. Mutta sen sijaan voisi ehkä ryhtyä pelkkien siitoskollien omistajaksi - sitten joskus kun aika noista naaraista jättää (kasvattajaksi tuskin enää jaksaa ainakaan ryhtyä).
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mintan
Leijona
****
Poissa


Topi, Tessa ja Minttu

Viestejä: 2403
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 12.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: kolli naaraiden keskellä
Vastaus #2 - 25.06.2013 klo 20:06:46
Tulosta viesti  
Munkin ideaalitilanteessa olisi nyt alkuun vain tyttöjä (ainakin leikkaamatta) ja, kun kodin kissaluku on lähes täysi ja kodin naaraat leikattu, jäisi/tulisi kolli kotiin siitoskissaksi.

Omassa rodussa kolleja on kyllä ihan hyvin tarjolla, mutta ei välttämättä juuri sitä mitä haluaisi eniten, joten oman omistaminen (vaikka sijoituksessa) takaisi sen oikeanlaisen löytymisen. Tosin kollin tuominen tänne nostaisi kissalukua ja "veisi paikan" tulevaisuudessa naaraalta.

Ajatus ei varsinaisesti houkuttele käytännössä, mutta haluan silti ihmisten kokemuksia, sillä koskaan ei voi tietää miten käy...
  

Tessa HCS n 24 03 7.3.2011
Minttunen "Minttu" EUR fs 24 13.7.2011
http://werunthehouse.blogspot.com/
RIP Topi HCS 16.3.11-24.4.13
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Merja
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 109
Sijainti: Klaukkala, Nurmijärvi
Liittynyt: 17.10.2007
Sukupuoli: Nainen
Re: kolli naaraiden keskellä
Vastaus #3 - 28.06.2013 klo 11:41:45
Tulosta viesti  
Siitoskollin pitämisessä naaraslaumassa leikkaamattomana on aina haasteensa. Mutta hyvän kollikodin löytäminenkin on vaikeaa, ja varsinkin kun haluaa pitää pojan leikkaamattomana vähänkin alkuteini-ikää pitempään, joskus pääsee helpommalla kun ottaa sen pojan omaan kotiin vaan...

Vahinkoastuminen on musta se suurin riski, myös siinä tapauksessa että yhdistelmä olis muuten ok tai suunniteltukin, mutta tuskin kukaan haluaa tutkimattomia ja/tai lapsi- tai teinivanhempia. Toinen juttu on se merkkaaminen (ja mouruaminenkin) mutta siihen täytyy jollainlailla aina varautua. Uskon kans et merkkaamisriski on suurempi naaraiden keskellä asuessa mutta ainakin omassa rodussa pojat tuntuu merkkaavan ainakin jonkin verran, asuu se kolli missä hyvänsä. (Uskon tosin et tähän vaikuttaa myös ikä mistä puhutaan, meillä  yritetään kollit pitää leikkaamattomana ainakin sinne 2-3-4 v ikään asti ja puhun siis tästä koko ajasta.)

Mut sanoisin että kolli naaraslaumassa -kuvion onnistuminen riippuu ihan olosuhteista missä asuu (lähinnä ne eristysmahdollisuudet jne) sekä omasta kärsivällisyydestä Silmänisku Meillä on pojat saaneet olla vapaana tyttöjen keskellä aina jos ei ole kiimaa ja sit on eristetty joko tyttö/tytöt tai poika. Kastraatit on saaneet kulkea missä haluavat.

Tälläkin hetkellä kotona on siis leikkaamaton poika (2v 2kk) mutta nyt olen hieman miettinyt että josko käyttäisin sitä lähiaikoina kerran ja leikkaisin ja EN ottais uutta poikaa meille ihan hetkeen (kissalukukin täysi, se on se toinen puoli asiaa).
  

Hobbitqueen's sfinxit
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Mirkka
Karvakorva
*
Poissa


Kissojen onnellinen palvelija

Viestejä: 71
Sijainti: Hyvinkää
Liittynyt: 11.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: kolli naaraiden keskellä
Vastaus #4 - 28.06.2013 klo 14:11:42
Tulosta viesti  
Meillä oli nyt ekaa kertaa sukukypsä kolli ja naaras samassa taloudessa. Kolli leikattiin aika nuorena onneksi, koska olo alkoi käydä tukalaksi. Asiaa helpotti se, että naaraalla oli Suprelorin-implantti koko kollin sukukypsyyden ajan, mutta eipä se silti helppoa ollut.

Leikkaamaton kolli ahdisteli naarasta usein ja se jouduttiinkin usein sulkemaan toiseen huoneeseen rauhoittumaan. Aluksi kolli ei merkannut mutta pari viimeistä kuukautta merkkailu yltyi koko ajan (en osaa sanoa, vaikuttiko naaraan läsnäolo tähän, mutta muut kollini eivät ole merkkailleet samassa määrin). Lopulta merkkailu oli sellaista että kun kuljin siivoamassa toisella puolella asuntoa merkkaili kolli jo uutta kierrosta. Lopulta kolli oli pakko pitää työpäivän ajan saunaosastolla, sekä merkkaamisen että naaraan kiusaamisen takia. Onneksi kaikki soketut naaraat saatiin astutettua ja kolli pikapikaa leikkaukseen. Ja pari kuukautta leikkauksen jälkeen elo onkin ollut mukavaa ja lepposaa kaikkien kannalta.

Kokemuksesta huolimatta tämä ei jää viimeiseksi kollikseni. Sen sijaan voi olla että leikkaamattomia naaraita ei kotiin varmaan vähään aikaan tuon tämänhetkisen jälkeen tule. Naaraita on paljon helpompi sijoittaakin kuin kolleja, ellei satu löytämään aivan superihanaa kollikotia, jotka ovatkin sitten aika harvassa.
  

Mirkka & kissat:
Edi, BUR n 4/2005
Neffi, OSH n 7/2010
Nasu, BUR n 1/2012
Raksu, SIA b 2/2013

Kotisivu:http://frostnights.wix.com/kissat
Blogi: frostnights.blogspot.com
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
4Cats
Leijona
****
Poissa


Miau

Viestejä: 1323
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 16.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: kolli naaraiden keskellä
Vastaus #5 - 28.06.2013 klo 16:11:02
Tulosta viesti  
Meillä odotellaan nyt lopettaako leikattu uros merkkailun, kun ei enää pallillisia poikia taloudessa.

Meillä siis Balamutin kanssa ei ollut ongelmia, ei merkkaillut  ja tuli hyvin toimeen muiden kissojen kanssa... paitsi Kofin, joka siis koki palllillisen Balamutin uhkana ja merkkailu alkoi, kun Balamut tuli meille. Merkkailussa oli myös taukoa, mutta alkoi taas ja nyt hieman vähentynyt, mutta ei loppunut.

Eli ongelmiin saa kyllä varautua ja yleensä kai ongelmat nimenomaan merkkailu/urosten väliset suhteet.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun