Kissa muuttunut toisen kissan myötä (Luettu 3922 kertaa)
Kim
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 8
Liittynyt: 15.03.2013
Kissa muuttunut toisen kissan myötä
29.05.2013 klo 12:58:01
Tulosta viesti  
Elikkäs meillä on kaksi poikakissaa, ikää 8kk ja 5kk. Pojat ovat samaa rotua, samalta kasvattajalta, eri pentueista mutta käytännössä jotain serkuksia keskenään Hymiö Otimme nuoremman kissan ensimmäisen seuraksi. Kissa oli selkeästi kaverin tarpeessa; roikkui meissä koko ajan, maukui, puri ja paini käsien ja jalkojen kanssa jne. Ennen töitä ja töiden jälkeen ei muuta tehtykään kuin leikitty kissan kanssa monta tuntia, puhumattakaan että oltaisi menty esim. leffaan. Tuntui koko ajan hakevan huomiota.

Ensimmäinen kissa oli erittäin energinen ja villi tapaus, ja kastroitiin 5 kk iässä. Tämän jälkeen muuttui entistäkin leikkisämmäksi ja hellyyden kipeämmäksi. Siitä parin kuukauden jälkeen otettiin tämä kaveri, tasan 12vkon ikäisenä. Pojat on selkeästi kavereita keskenään, nukkuvat usein yhdessä, pesevät toisiaan ja painivat, juoksevat rallia jne mitä nyt kissat puuhailevat keskenään. Isompi kissa on heti pienen tultua ottanut tällaisen "isoveljen" roolin, eli pieni riehuu ja iso vahtii vieressä.

Ongelma (?) on se, että isompi ei oikein osaa osallistua enää leikkimiseen ollenkaan, vaan perääntyy heti, kun pienempi tulee väliin, ja jää surkeana nököttämään viereen. Pieni siis toisin sanoen vaan tulee ja vie kaikki lelut, millä isompi leikkii, ja tämä iso ei ymmärrä edes puolustautua. Pieni kyllä murisee heti, jos isompi lähestyy hänen leluaan. Ajattelin että tämä on jotain alkujärkytystä, kun uusi kissa tuli, mutta kohta on kolme kk mennyt, eikä iso vieläkään ole muuttunut yhtään reippaammaksi. Meidän kanssa kyllä leikkii oikein innokkaasti, mutta vain jos pienempi kissa ei ole paikalla. Mutta heti kun pieni tulee mukaan, tämä luovuttaa. Kaikki kissat, mitä olen nähnyt, ovat kyllä yhdessä leikkineet ja jahdanneet leluja.
Oltiin ihan varmoja, että uusi pentu jää ihan jalkoihin tuon meidän jättiläisen kanssa, mutta kävikin niin, että uusi pentu pomotti heti alusta alkaen ja röyhkeästi! Hassua kun toinen on tuplasti isompi, ja silti alistuu. Leikkipainissa kyllä isompi vie voiton, luonnollisestikin.

Lähiaikoina, tämä iso on myös alkanut näykkimään. Näykkäisee ja tuijottaa perään, ihan kuin kiukuttelisi jostain. Ja välillä haluaa selvästi huomiota, mutta heti kun juttelee tai paijaa, se hieman hurisee ja lähtee sitten pois! Ja jos menee rapsuttelemaan, se lähtee kohta jonnekin parin metrin päähän istumaan. Kun pieni näkee että iso saa rapsuja, sen pitää tietysti heti tulla itsekin rapsuteltavaksi. Pieni sattuu olemaan varsinainen huomion keskipiste, ja on kyllä koko ajan mukana.

Jos se on mustasukkainen, niin miksi se sitten lähtee heti muualle, kun antaa sitä huomiota? Kissat molemmat ovat erittäin seurallisia ja ihmiseen kiintyviä. Isompi on aina ovella vastassa ja kiipeää usein syliin, kunhan siinä saa olla ihan YKSIN.. Tämä isompi oli ennen toista kissaa todella leikkisä, pentueen energisin ja pomottava tapaus, nyt ihan vastakohta, muuttunut sellaiseksi sivusta-seuraajaksi. Siksi siis huolestuttaa. Mahtaisiko myös nuoremman kissan leikkaus auttaa, että olisivat sitten ns. samalla viivalla. En ajatellut, että sillä olisi väliä, kun toinen on vielä niin pieni.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
chocspot
Mörökölli
***
Poissa


Heippa!

Viestejä: 937
Liittynyt: 02.11.2011
Re: Kissa muuttunut toisen kissan myötä
Vastaus #1 - 29.05.2013 klo 14:13:34
Tulosta viesti  
Meillä kävi ihan sama ilmiö, kun nuorempi kissa saapui taloon. Nuorempi eli Aslan "valtaa" kaikki leikit ja ennen leikkisä Landau vain katsoo vierestä tai vetäytyy kokonaan, vaikka sitä miten houkuttelisi mukaan. Se on selvästi kiinnostuneempi siitä mitä toinen kissa tekee, kuin itse leluista. Tosin ennenkin Landauta kiinnostivat vain tietyntyyppiset lelut, kun taas Aslan on herkempi innostumaan mistä tahansa.


Tätä on meillä kestänyt nyt 3 kuukautta eli pennun saapumisesta lähtien. Olen yrittänyt ottaa Landaun sitten muilla tavoilla huomioon enemmän, ja leikittääkin sitä aika ajoin yritän, vaikkakin melko turhaan. Kyllä se joskus innostuu hetkeksi, kunnes Aslan äkkää mistä on kyse ja tulee väliin... Onneksi pojat kuitenkin painivat ja ajavat toisiaan takaa ihan ilman minun apuani  Hymiö Myös ulkolenkeillä käytän molempia kissoja erikseen, eli silloinkin kumpikin saa jakamattoman huomion.


Muistan lukeneeni muiltakin samantapaisia kokemuksia. Mistä tuo sitten johtuu, niin olis kiva kuulla jos joku tietää.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
callette
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 601
Sijainti: Tampere
Liittynyt: 19.06.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa muuttunut toisen kissan myötä
Vastaus #2 - 29.05.2013 klo 15:25:50
Tulosta viesti  
Meillä kävi samalla ikäerolla olevien tyttöjen kanssa juuri samoin! Nyt tytöt ovat siis kolmivuotiaita ja edelleen Neffi on selkeästi isosiskohahmo Mörrille, vaikkeivat olekaan enää niin tiiviisti yhdessä kun pentuaikoina. Pentuna kuvio oli juuri tämä: Neffi väisti Mörriä ruokakupilla pyytämättä, kun leikittiin niin se oli Mörri joka aina vaani leluja ja Neffi katseli vierestä. Neffi myös aina oli se, joka pesi Mörrin turkin; nykyään asia on myös toisinpäin.

En lähtisi huolestumaan. Jos haluat leikkiä enemmän vanhemman kissan kanssa, kannattaa se tehdä omassa tilassa. Samoin rakkautta jakaessa pennulle voisi nimittää "oman ihmisen", jotta myös vanhempi kissa saa oman osansa rapsuttelusta. Pentuaika ei kestä loputtomiin, joten pienempikin varmasti rauhoittuu pikkuhiljaa kun kuukausia tulee lisää. Leikkautus ei ole kuitenkaan huono vaihtoehto, mutta en pitäisi sitä ihmehoitokeinona.

Luultavasti pentu ei sanan varsinaisessa merkityksessä pomota "isoveljeään", vaan isoveli antaa enemmän periksi. Pentu tietenkin on huomannut tämän, ja kuten kaikki eläimet, kissat ovat opportunisteja.

Hyvin se siitä lähtee sutviintumaan!
  

"I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days."
Maatiaiset Nefertiti ja Miss Moriarty sekä MCO RaReCoon's Phedca
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Pumpuli
Mörökölli
***
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 804
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 05.08.2011
Re: Kissa muuttunut toisen kissan myötä
Vastaus #3 - 29.05.2013 klo 18:09:03
Tulosta viesti  
Minusta tuo vanhemman kissan isoveljen tai -siskon rooli kuulostaa aika tavalliselta. Nykyisistäkin maxie on vuoden vanhempi kuin pipari ja maxie harvoin leikkii niin että kukaan näkee. Joskus harvoin innostuu mutta jos huomaa ihmisenkin katsovan itseään niin usein lopettaa leikkimisen. Eipä tämä kissoja tunnu vaivaavan joten leikilläni sanon että se on niin aikuinen ettei voi leikkiä muiden nähden ettei lapsellinen pikkuveli huomaa tms. Tosin meillä nuorempikinon aikuistuttuaan lopettanut sylissä istumisen.
  

Pipari 07/2010 Maxie 08/2009

Pumpuli 09/1998-03/2011 Pörri 09/1998-09/2010 Sepe 08/1994-09/2009 Tyson 05/1992-04/2009
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kim
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 8
Liittynyt: 15.03.2013
Re: Kissa muuttunut toisen kissan myötä
Vastaus #4 - 30.05.2013 klo 11:56:42
Tulosta viesti  
Kiitos vastauksista! Ihana kuulla että muillakin on ollut samanlaisia kokemuksia Hymiö Meinas tulla jo ihan hätä, että nytkö se raukka masentuu mustasukkaisuudesta, vaikka hyvää tarkoittaen otettiin kaveri  Pyöritä silmiä Isoveli-rooli selvästi. Onhan toi pieni kyllä semmonen vilperi, että kyllä minäkin kattoisin perään Silmänisku
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kat V
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 2
Liittynyt: 04.02.2015
Re: Kissa muuttunut toisen kissan myötä
Vastaus #5 - 04.02.2015 klo 01:02:21
Tulosta viesti  
Hei,
tiedän, että tämä on melko vanha topikki, mutta jatkan tähän, koska kuulostaa tutulta, ja kysyisin, jos jollain on vielä lisää vinkkejä...

Meillä tämä vanhempi kissa on 6v. naaras ja oli leikkisä ja pentumainen ja tottunut muihin kissoihin. Yritti aina leikkiä hippaa meidän 20-vuotiaan mummokissankin kanssa (vielä tuon ikäisenäkin) ja tuli aina sänkyyn paijattavaksi, kun olin menossa nukkumaan. Tämä 6v. tyttö piti lisäksi aina häntää pystyssä, paitsi nukkuessaan, ja silloinkin nosti hännän heti, jos meni paijaamaan. Tuli aina vastaan iloista ääntä pitäen, kun tulin kotiin. Ajattelin, että on hyvä ottaa hänelle kaveriksi toinen leikkisä kissa, ennenkö ehtii unohtaa muut kissat. Joten parin kuukauden jälkeen edellisen kaverin menehtymisestä otin 4kk ikäisen poikapennun, joka myöskin on tottunut muihin kissoihin.

Nyt 6v. tyttö menee juuri kuvaamallanne tavalla aina syrjään, kun toinen tulee paikalle. Mm. kun on paijattavana niin pikkuinen tulee aivan aina paikalle, koska tykkää niin kauheasti sekä minusta että tästä toisesta kissasta. Tällöin 6v. kissa lähtee aina pois, toisinaan pientä murinaa pitäen. Myös usein muutenkin paijatessani menee kahden metrin päähän kyyhöttämään, juuri niinkuin muutkin teistä omista kokemuksistanne kerroitte.
Sängyn vieressäkin kyyhöttää nykyään, kun haluaisi tulla, mutta on nyt tottunut siihen, että pikkuinen tulee kuitenkin perässä niin ei enää tule. Eikä pidä enää häntää pystyssä, paitsi joskus paijatessa vähän nostaa. Tiedän, etteivät kissat yleensä pidä KOKO ajan, mutta tämä piti aina, joten ei voi olla pistämättä merkille, että ilmeisesti ei enää ole niin tyytyväinen.

Olen koettanut huomioida kumpaakin yhtä paljon joka päivä, ja saunassa pystynkin yleensä huomioimaan isompaa kissaa yksinään, mutta muuten en haluaisi eristää heitä toisistaan, jotta on molemmilla koko kämppä käytössä jne. Yhteisissä tiloissa kuitenkin pikkuinen liittyy aina seuraan. Joskus kissat leikkivät hippaa yhdessä, mutta enimmäkseen isolla menee selkeästi hermot siihen, kun pikkuinen on KOKO ajan niin innokkaana. Pitää sellaista matalaa murinaa ja menee pois, kun pikkuinen seuraa.

Pieni on menossa leikattavaksi jokusen kuukauden sisällä kyllä, mutta onko muuta, mitä voisin tehdä, jotta isompikin tajuaisi, että ei tarvitse jäädä syrjään, vaan että molemmat voivat olla yhdessä paijattavina ja leikkimässä. Molemmilla on omat ruokakupit (jotka eivät edes ole ihan vierekkäin, tarkoituksella) ja siltikin isompi aina ensin odottaa, että pieni on syönyt ja menee vasta sitten itse ruokapaikalle, reppana. Olen kyllä yrittänyt näyttää, että hänellä on oma kuppi...

Ei ole kiva, kun toinen on niin stressaantuneen oloinen, enkä osaa auttaa. :/ Oli niin eloisa ja iloinen ja kipitti aina häntä pystyssä luokse. Nyt vain tuo pikkuinen on semmoinen. Luonteet vastaavat aika hyvin toisiaan, mutta toki tuo pienempi on vielä innokkaampi ja leikkisämpi, kun on nuorempi. Oli kyllä odotettavissa. Mutta tuli tuo 6v:kin meille pentuna, kun meillä oli jo kissa, eikä se toinen kissa silloin ollut moksiskaan, vaikka oli jo silloin iäkäs. Tällä sen sijaan olemus muuttunut.

Kollipentu on ollut meillä nyt kuukauden verran. Onko kokemusta, kauanko teillä on mennyt, että tilanne on normalisoitunut (jos on)? Ja voiko ihminen tehdä tässä tilanteessa muuta, vai täytyykö vain antaa aikaa ja huomiota?

Kiitän etukäteen.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
chocspot
Mörökölli
***
Poissa


Heippa!

Viestejä: 937
Liittynyt: 02.11.2011
Re: Kissa muuttunut toisen kissan myötä
Vastaus #6 - 06.02.2015 klo 17:22:02
Tulosta viesti  
Meillä kesti pitkään, yli vuoden ainakin, ennen kuin vanhempi kissa alkoi taas entiseentapaanleikkisäksi. Saattoi johtua myös siitä, että nuorempi kolli oli pitkään leikkaamaton, ja se siitäkin syystä dominoi helposti leikkejä. Vanhempi kissahan myös lopetti vieressäni nukkumisen siihen, kun uusi kissa tuli taloon. Se on onneksi myöhemmin alkanut uudestaan tulla viereeni.

Kuukausi on lyhyt aika, ei kannata siinä mielessä huolestua. Paitsi tietysti jos vanhempi kissa vaikuttaa oikeasti stressaantuneelta, niin ainakin feromonihaihdutin voisi olla paikallaan.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun