10 Tavallinen kotikissa astutukseen?? (Luettu 19715 kertaa)
Paulatar
Maitoviiksi
Poissa


Vinskis...kiss...kis
s...

Viestejä: 21
Sijainti: Muhos
Liittynyt: 01.10.2012
Tavallinen kotikissa astutukseen??
02.10.2012 klo 10:10:30
Tulosta viesti  
Hei!

Kaipaisin mielipiteitä yllä mainittuun asiaan... Satuin onnekseni kesällä saamaan omakseni upean valkoisen poikakissan sinisillä silmillä ja olen harkinnut leikkauttavani kissan, mutta samalla en voi olla ajattelematta että olisi upea saada tällaista geeniä jaettua eteenpäin koska kissa on aivan huikean kaunis ja karvanlaatu meijän pojalla helppohoitoinen ja lyhykäinen. Mitä mieltä te kissaihmiset ja kasvattajat olette siitä, että maatiaiskissan ihan astuttaisi?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mintan
Leijona
****
Poissa


Topi, Tessa ja Minttu

Viestejä: 2403
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 12.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #1 - 02.10.2012 klo 10:42:48
Tulosta viesti  
Mulla ei ole mitään vastaan, mikäli kotikissoja kasvatetaan vastuullisesti. Tämä tarkoittaa, että sekä emolta että isäkissalta otetaan ainakin yleisemmät veritestit (FIV ja FeLV ja veriryhmä ainakin emolta). Valkoisen kissan kohdalla pitäisi vielä varmistua siitä, että kissa varmasti kulee, eikä ole kuuro kuten monet sinisilmäiset valkoiset ovat/voivat olla.

FIV on siis kissa aids ja FeLV leukoosi ja nämä kummatkin voivat johtaa pentukuolemiin tai ainakin niiden sairastumiseen. Tuo veriryhmä on hyvä myös tietää ainakin emolta, sillä B veriryhmän emolla on riski, että A veriryhmän kollin jälkeläiset voivat syntymän jälkeen kuolla emon maidon vasta-aineiden takia anemiaan.

Kollin omistajana myös kannattaa miettiä millaiselle naaraalle sen kollinsa antaa astumaan. Tullaanko pennut hoitamaan kunnolla, mitä käy, jos osalle pennuista ei löydykään kotia heti jne.

Tosin kotikissoja kyllä lisääntyy ihan muutenkin, joten jos ei ole valmis näkemään vaivaa testien ja pentujen hyvän hoidon muodossa niin silloin saisi puolestani olla saattamatta tähän maailmaan lisää pentuja. Niitä harkitsemattomia, testaamattomia ja huonosti hoidettuja pentuja kyllä löytyy jo esyiltä tarpeeksi. Eli asia tehdään joko kunnolla tai ei ollenkaan.
  

Tessa HCS n 24 03 7.3.2011
Minttunen "Minttu" EUR fs 24 13.7.2011
http://werunthehouse.blogspot.com/
RIP Topi HCS 16.3.11-24.4.13
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Paulatar
Maitoviiksi
Poissa


Vinskis...kiss...kis
s...

Viestejä: 21
Sijainti: Muhos
Liittynyt: 01.10.2012
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #2 - 02.10.2012 klo 12:34:10
Tulosta viesti  
Kiitos kommentistasi! Meidän kissalla ei onneksi ole kuuroutta, tulee kutsusta toiseen huoneeseen vaikkei näe kutsujaa Hymiö Tieätkö alkaako eläinlääkärit ottamaan nuo verikokeet ihan helposti?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
gatis
Mörökölli
***
Poissa


Nastamuumiot

Viestejä: 833
Sijainti: Espanja
Liittynyt: 21.06.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #3 - 02.10.2012 klo 13:29:02
Tulosta viesti  
Ihan perustestit kyseessä, eli ihan normaalilla klinikalla hoituvat kyllä. FeLV ja FIV testien kohdalla hinta vaihtelee sen mukaan, tehdäänkö pikatestillä vai lähetetäänkö labraan. Värien genetiikkaan perehtyneet osaavat varmasti sanoa, mitä emolta vaaditaan, että täysvalkoisuus ja sinisilmäisyys periytyisi pennuille. Luonnollisesti rokotusten ja loishäätöjen on syytä olla kohdallaan niin isällä kuin emollakin.

Nillitystä (voi hypätä yli):
Itse esy-aktiivina en voi kannattaa "kun niin kovasti tekisi mieli" -pennutusta, kun en ihan viimeisen päälle jaksa ymmärtää tätä nykyään muodikasta joka tytön ja pojan rotukissakasvatustakaan. Esyiltä kun löytyy hylättyjä kissoja ihan kaikissa väreissä ja turkeissa, ja nykyään alkaa jo löytyä rotukissojakin. Noh, tämähän toki on tasa-arvoa, (ylituotetut) rotukissat ja maatiaiset samalla viivalla, hylättyinä  Pyöritä silmiä
  

Lara 3/2007
Nikita 3/2007
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Toscana
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 2864
Liittynyt: 21.11.2010
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #4 - 02.10.2012 klo 14:03:44
Tulosta viesti  
Lainaus:
Meidän kissalla ei onneksi ole kuuroutta, tulee kutsusta toiseen huoneeseen vaikkei näe kutsujaa


Kissasi voi olla kuitenkin toispuoleisesti kuuro, sitä ei välttämättä omistaja huomaa ilman tarkempia tutkimuksia.
Tässä yksi artikkeli kissan kuuroudesta  http://www.clinivet.fi/artikkelit/muut_artikkelit/artikkeli_3.html

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
abcdrf
Karvinen
**
PoissaViestejä: 291
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 20.04.2012
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #5 - 02.10.2012 klo 17:59:44
Tulosta viesti  
Tuohon kuurouteen, joka mielestäni kuuluu niihin puutteisiin, joita ylifanatisoidaan ylipäänsä kissan kohdalla, sillä kuuro kissa kyllä elää lähes normaalia elämää (kokemusta kahdesta kuurosta) ja toisaalta, ei kuurous periydy niin yksiselitteisesti, että kuuro kissa periyttäisi jälkeläisilleen kuuroutta tai että kuulevan kissan jälkeläiset olisivat suuremmalla todennäköisyydellä kuulevia, ainakaan lainkaan näin yksiselitteisesti.

Kuurous liittyy siis tuohon valkoiseen väriin, mutta ei esimerkiksi enää silmien väriin sellaisenaan. Eli kuuro kissa voi saada täysin kuulevia jälkeläisiä, myös niitä valkoisia jälkeläisiä ja vastaavasti kuuleva valkoinen voi toisen kuulevan valkoisen kissan kanssa saada kuuroja valkoisia jälkeläisiä ja voi kaksi sinisilmäistä valkoista saada kuulevia jälkeläisiä jne. Kuurous ei siis periydy minkään perusgenetiikan oppien mukaisesti sellaisenaan, ainakaan minun tietojeni mukaan (tosin en nyt enää ihan viime vuosina ole seurannut asiaa kovinkaan aktiivisesti) vaikka joku tuosta voisikin ajatella sen periytyvän resessiivisenä ominaisuutena (ja valkoinen värihän periytyy dominoivasti - ja vieläpä kaiken peittävänä dominoivana ominaisuutena). En tiedä, onko edelleenkään tietoa siitä, miten kuurous periytyy tarkalleen ottaen, aikanaan olen lukenut väitteitä, että taustalla esiintyvä punainen väri saattaisi estää kuuroutta jne. mutta nämä kaikki lienevät pelkkää mutua edelleen.

Mutta se kai pitää paikkansa, että mitä enemmän valkoisia on taustalla, sen suurempi mahdollisuus jälkeläisten on olla kuuroja.

Eli itse en pidä kuulotestiä mitenkään olennaisena asiana, vaan sitä, ettei valkoista ja valkoista yhdistetä  keskenään. Eikä varsinkaan kahta sinisilmäistä valkoista, koska sinisilmäisyys lisääntyy käsittääkseni ainakin osittain suhteessa taustalla esiintyvien valkoisten määriin (eli käytännössä jos yhdistää valkoisen värilliseen, on hyvin harvinaista, että valkoisilla jälkeläisillä olisi siniset silmät). Hallitsevuutensa takia myös valkoisen ja värillisen yhdistelmästä voi syntyä valkoisia paljonkin (tai sitten ei, se on ihan sattumasta kiinni) eikä kahden valkoisen yhdistelmästä puolestaan välttämättä synny kovinkaan montaa valkoista jälkeläistä.

Se, mikä siis menetetään kun valkoinen yhdistetään värillisen kanssa, on se kaunis sinisilmäisyys, jota monet pitävät erityisen kauniina (minusta kylläkin erivärisilmäinen on se kaikista mielenkiintoisin jos pelkkää ulkoasua siis miettii).

Sen sijaan itse korostaisin kaikkien tarttuvien tautien ja mahdollisuuksien mukaan niiden perinnöllisten sairauksien ennalta tutkimista, jotka ylipäänsä ovat mahdollisia (kaikki testit kun eivät ole mahdollisia maatiaiskissoille, vaikka rotukissoille olisivatkin, siis ainakaan DNA-testeillä, ultraamalla kyllä rodusta riippumatta ne, jotka voidaan ultraamalla tutkia. Ultrauksen tulos ei tietenkään ole yhtä luotettava, mutta eivät siis ne DNA-testitkään kuin niille roduille, joille niiden luotettavuus on varmistettu). Eli tarttuvista taudeista nuo mainitut FeLV, FIV jos kissalla on mahdollisuus saada verikontakteja vieraisiin tuntemattomiin kissoihin (siis vapaana ulkoilevat kissat erityisesti) ja sienitestit (koska sieni voi tarttua myös ihmiseen). Veriryhmämääritys menee siinä sivussa, ja se on turva pennuttajalle (kuten mainittiinkin jo).

Ja itse ultraisin maatiaisen sydämen ja munuaiset (eli HCM:n ja PKD:n ehkäisy mahdollisuuksien mukaan).

Ja lopuksi vielä, minulla ei ainakaan ole mitään vastuullista maatiaiskissakasvatusta vastaan. Mutta kallista lystiä se on kasvattajalle, koska pennuista ei ikinä saa takaisin niitä kustannuksia, jotka vastuulliseen kasvatukseen menee. Mutta minusta vastuullisen kasvatuksen tuloksista pitää myös vaatia riittävä hinta  - vastuuttomasta kasvatuksesta ei pidä ottaa hintaa, mutta jos todella pystyy todistamaan hoitaneensa asiat kunnolla, silloin pitäisi myös se hinta pennuista vaatia.
  

Koti ilman kissaa on vain talo!
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
gatis
Mörökölli
***
Poissa


Nastamuumiot

Viestejä: 833
Sijainti: Espanja
Liittynyt: 21.06.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #6 - 02.10.2012 klo 22:16:10
Tulosta viesti  
Erittäin OT: missä määrin sienitartuntoja ilmenee Suomessa? Itselläni lähes kaikki käytännön kissatietous on hankittu täällä Espanjassa, joten en osaa mieltää sienitestausta rutiinitestiksi siinä mielessä kuten esim. FeLV ja FIV -testausta, koska täällä ilmastosta johtuen sienitartunnan saa ihminenkin kätevästi ihan ilman kosketusta eläimiin. Esyllä on melkein sääntö eikä poikkeus, että varsinkin heikossa kunnossa tulleet juniorit jossain vaiheessa kärsivät sienistä, mutta tämä tartunta on imho kohtalaisen kiitollinen hoidettava, ja harvemmin aiheuttaa kovin vakavia ongelmia.
  

Lara 3/2007
Nikita 3/2007
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ansi
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 4619
Sijainti: Nastola
Liittynyt: 11.09.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #7 - 03.10.2012 klo 07:22:09
Tulosta viesti  
^En tiedä onko kuinka yleistä, mutta ainakin rotukissakasvatuksessa käsittääkseni aika paljon kasvattajat teettää noita sienitestejä.
  

Mökö ja Luru, maatiaissisarukset, s. 20.6.2009
IP FI*Draconian Ataegina "Hippu", NFO, s. 10.4.2011
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Edina
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 4549
Liittynyt: 29.07.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #8 - 03.10.2012 klo 11:04:47
Tulosta viesti  
Joskus vuosi takaperin varoiteltiin sienitartunnoista, näyttelyissä otetuissa testeissä kuulema oli tullut normaalia enemmän positiivisia tuloksia. Ja tiedän itsekin ainakin kaksi paikkaa, joissa on ollut sienitartunta, mutta ovat sittemmin jo päässeet sienestä eroon.

Ihan hirveä homma on saada sieni pois huushollista, joten vaikka sienitartunnan riski olisi kuinka pieni, niin itse en suostu ottamaan pentua ilman sienitestausta. Ennenkuin Risto tuli meille, testasin omat kissani ja kasvattaja teki sienitestin omilleen. Teetän itse sienitestin qPCR-testinä, joka on varma ja tulos tulee nopeasti. Näytteen voi ottaa kotona itse ja lähettää Movetille (ohjeet ja lähetteet löyty Movetin sivuilta).

Microsporum canishan on zoonoosi, eli voi tarttua myös ihmiseen. Aikuiset kissat eivät välttämättä edes oireile mitenkään, vaan vastustuskyvyltään heikommat oireilevat. Eli käytännössä pennut, sairaat ja vanhat kissat.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kisuli
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 1
Liittynyt: 21.01.2013
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #9 - 21.01.2013 klo 16:31:58
Tulosta viesti  
Paulatar kirjoitti 02.10.2012 klo 10:10:30:
Hei!

Kaipaisin mielipiteitä yllä mainittuun asiaan... Satuin onnekseni kesällä saamaan omakseni upean valkoisen poikakissan sinisillä silmillä ja olen harkinnut leikkauttavani kissan, mutta samalla en voi olla ajattelematta että olisi upea saada tällaista geeniä jaettua eteenpäin koska kissa on aivan huikean kaunis ja karvanlaatu meijän pojalla helppohoitoinen ja lyhykäinen. Mitä mieltä te kissaihmiset ja kasvattajat olette siitä, että maatiaiskissan ihan astuttaisi?


Hei,
kiinnostaisiko astuttaa harmaavalkoinen naaras? Sillä on aika lyhyt karva ja on rauhallinen pienikokoinen kissa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Crowmoor
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 927
Liittynyt: 10.03.2010
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #10 - 21.01.2013 klo 20:10:18
Tulosta viesti  
Nyt on kyllä puppua havaittavissa tuosta valkoisuudesta, kuuroudesta ja sinisilmäisyydestä.

1. Valkoisen kissan jälkeläisistä tilastollisesti puolet on valkoisia.
2. Sinisilmäisyys ei todellakaan vaadi, että yhdistettäisiin kaksi valkoista kissaa (kuten abcdrf:n tekstistä voisi ymmärtää). Päin vastoin, rotukissakasvatuksessa ei yhdistetä kahta valkoista ja silti sinisilmäisiä syntyy. sinisilmäisyys kyllä kulkee linjoissa.
3. Sinisilmäisyys nimenomaan _on_ yhteydessä kuurouden riskin kasvamiseen, koska sinisen silmien värin ja kuurouden aiheuttavat saman geenimutaation eri toteutumisasteet. käänteisesti keltaiset silmät ja pennuilla nuorena päälaella esiintyvät vaaleanharmaat läiskät madaltavat kuurouden todennäköisyyttä, mutta poikkeuksiä siis löytyy ja pelkästään kissn aulkonäeöstä ei voi päätellä onko se kuuro, toispuoleisesti kuuro vai kokonaan kuuleva.

Se on totta, että kuurous ei periydy suoraviivaisesti koska tuon valkoisen "perusgeenin" (joka vaikuttaa tiettyyn soluryhmään sikiönkehityksen aikana ja nämä solut taas pigmenttisoluihin, korvan rakenteisiin ja silmien värikalvoon) vaikutuksia säätelevät pienemmät geenit ilmeisesti muodostavat jonkinlaisen polygeenisen ryhmän.

Valkoiset pennut varmaan saa myytyä, mutta kannattaa varautua siihen että niitä voivat olla joko kaikki pennut, puolet tai ei yksikään. Koska et varmaankaan tiedä, mitä värejä kissasi valkoisensa alla kantaa, värilliset pennut voivat olla mitä vaan ruskeatiikeristä erikoisempiin väreihin.

Yleisesti ottaen komppaan ylempiä siitä, että jos kotikissaa aikoo tarkoituksella pennuttaa niin se tulee tehdä erittäin harkitusti ja kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, koska niitä harkitsemattomia pentuja syntyy Suomessa vuosittain kymmeniä tuhansia.

Naaraan omistajaa muistuttaisin myös siitä, että todella huonolla tuurilla naaras voi kuolla synnytyskomplikaatioihin. Se on kissoilla hyvin harvinaista, mutta silti asia on syytä tiedostaa.

Ehdottomasti myös vakuuttaisin naaraan koska keisarinleikkaus (joka jälleen on kissoilla harvinainen tilanne muttei läheskään niin harvinainen kuin emon kuoleminen) voi maksaa päivystysaikaan tonnin. Siinä tulee äkkiä pennuille hintaa.
  

GIC FI*Draconian HarmonyDivine, "Darwin" || NFO n, s. 1.2.2010
GIC FIN*Kharn-Ka Thuban Draco, "Dawkins" || SOM n, s. 8.4.2010
FIN*Cat'omatic Snöhetta, "Huxley" || NFO ns 03, s. 31.1.2012
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Tabby
Ylläpitäjä
*****
Poissa


Valvova silmä

Viestejä: 10182
Sijainti: Lohja
Liittynyt: 04.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Re: Tavallinen kotikissa astutukseen??
Vastaus #11 - 29.09.2013 klo 22:27:51
Tulosta viesti  
^Oliskos nyt paikallaan perehtyä foorumin käytäntöihin? Mielestäni olen tuonne info-osioon kirjoittanut, että tämä EI ole kissojen seuranhakupalsta. Eli tätä kautta ei etsitä sulhasia ja morsiamia.

En hyväksy sekarotuisten pentujen tarkoituksellista teettämistä enkä varsinkaan tuolla "tämä on hyvin norskimainen" -verukkeella. Fine, kissa on norskimainen ja sitä ominaisuutta ilmeisesti toivotaan myös jälkeläisiltä - sitähän voisi sitten hankkia norskin kasvattajalta Hymiö Sekarotuisia on ihan riittämiin tässä maailmassa.

Niin kauan kuin löytökissojen määrä on se mikä on, ei tällä foorumilla etsi seksiseuraa sen kummemmin tyttökissat kuin kollitkaan. Ei rotuotukset, sekarotuiset eikä maatiaiset. Rotukissoilla on pikkasen muut kanavat sänkykaverin etsimiseen ja sekarotuiset taas... Noh, sekoituksien teettämistä en hyväksy ollenkaan ja maatiaisten harkitun pennuttamisenkin vain hyvin perustelluissa tapauksissa. Löytökissojen parissa tulee itsekin sen verran vietettyä aikaa, että ihan heti en mahdollisten löytökissojen määrää lisäisi teettämällä pentuja.
  

HCS n 09 Laku R.I.P.
HCL n 09 Peku
HCL n 24 09 Lula
HCS n 02 Ässä
HCS n 24 Ninja
HCL n 24 Traks
HCL n 23 Hertta
HCL n 09 Kelmi
Sivun alkuun
WWW | Facebook | ICQ  
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun