Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 3 ... 15 Lähetä aihe | Tulosta
 25 Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus (Luettu 50463 kertaa)
P1ppurinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 192
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 19.05.2012
Sukupuoli: Nainen
Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
22.05.2012 klo 10:34:00
Tulosta viesti  
Hei kaikki,

onko kenelläkään kokemusta kissan maksa-sappitietulehduksen hoidosta ruokintaletkun avulla? Miten hoito sujui? Onko vinkkejä mitä kannattaa tehdä / välttää kissan paranemisen jouduttamiseksi?

Kuten arvata saattaa niin täällä meillä on juuri tälläinen tilanne menossa. En löytänyt monia keskusteluja aiheesta joten ajattelin aloittaa uuden saadakseni tietoa muilta ja myöskin jakaakseni meidän kokemuksen toisten avuksi. Niinpä aion vähän päiväkirjamaisesti kirjoitella miten hoito meillä sujuu ja mielelläni kuulisin teidän kommentteja ja ajatuksia aiheesta.

Kerron ensin vähän Pippuri kissan (15v.) terveys taustaa. Pippurilla on hieman herkän sorttinen kissa, stressiin reagoi punaisella pissalla, mitään kiviä ei ole mutta kun alkaa hermostuttamaan niin pisu muuttuu punaiseksi. 2 vuotta sitten sairastui giardian takia sappitietulehdukseen ja samalla maksassakin oli vähän tulehduksen poikasta, tämä saatiin hoidettua pitkällä antibioottikuurilla ja mahalääkkeillä. Nyt sitten Helmikuussa alkoi taas oksentelemaan tiuhaan tahtiin ja kokeissa todettiin munuaisen vajaatoiminta. Kun ruokavalio muutettiin munuaisruokavalioksi niin kisu lopetti syömisen kokonaan. On aina ollut nirso ruuan kanssa ja enimmäkseen kuivamuona on kelvannut. Muutaman päivän paaston jälkeen menimme eläinlääriin ja huomattiin mm. kalium tason olevan alhaalla. Kissa jäin kolmeksi päiväksi tiputukseen ja lääkittäväksi. Siitä hyvin piristyikin ja jotta ruokahalu saatiin pysymään hyvänä aloitettiin Mirtazapinin anto, lääke myös esti pahoinvointia. Samalla myös kaliu lisää annettiin. Mirtazapin maistui niin kauhealle että lääkkeen antaminen oli hyvin tuskaista ja puolet siitä meni hukkaankin varmasti. Mutta kissa söi kuitenkin ja oli virkeä. Lääkeestä tuli sivuvaikutuksena levottomuutta. Reilu kuukausi sitten otettiin uudet verikokeet ja munuais ja kalium arvot olivat hyvät. Mirtazapinin antoa kuitenkin jatkettiin jotta ruokahalu pysyi yllä. Levottomuus oli kuitenkin aika runsasta joten annostusta pienennettiin. Lisäksi heti lääkkeen annon jälkeen kissa ahmi ruokaa, söi kaiken mitä lautasella oli ja vaati lisää. Aluksi en tajunut tätä ahmista kunnes kerran kissa syötyään ison määrän märkäruokaa ja raksuja lyhyessä ajassa oksensi niin rajusti että kärsi hetkellisestä hapen puutteesta ja vaikutti siltä että sai jonkin kohtauksen. Hengitty todella nopeasti ja kieli ulkona tuijotti vain seinää. Onneksi kissalla ei ole sydänvikaa niin tuo kohtaus meni itsekseen ohi ja sen jälkeen uudet kohtaukset estettiin siten että ruokaa annoin vain pieniä annoksia kerrallaan. Viime tiistaihin asti ruokamaistui mutta sitten tuli täysi stoppi, mikään ei mennyt alas eikä mikään pysynyt sisällä. Viime perjantaina mentiin Felinaan.

Felinassa Suvi Pohjola-Stenroos tutki ja totesi kissa olevan tietysti kuiva mutta myös keltainen. Vakava merkki maksan toiminan häiriöstä. Tähän vielä se munuaisen vajatoiminta mikä oli aikaisemmilla käynneillä havaittu. Tilanne oli hyvin kriittinen ja maksan toiminnan ennallee palauttamiseksi tarvittiin kissa laittaa ruokintaletkuun. Perjantai päivän ajan ensin nesteytettiin ja iltapäivällä sitten letku asennettiin, lauantaihin asti Pippuri toipui eläinlääkärin hoiteissa. Verikokeet osoittivat että munuaisarvot olivat hyvät. Diagnoosi oli Cholangiohepatitis/maksa-sappitietulehdus. Avai asemassa toipumisessa on ruokinta ja Pippurille määrättiinkin toipilas ruuaksi Hillsin a/d koska elimistö sieti hyvin proteiinia (muuten vaihtoehto olisi ollut munuaisruoka). Lisäksi annetaan antibioottia (Amovet 2x1,5ml), maksan antioksidanttia nimeltä Denosyl ja sapen eritystä stimuloivaa lääkettä nimeltään Adursal.  Ruokaa annetaan tällä hetkellä 4h välein 35ml ja samaan aikaa myös vettä. Kissa on ollut todella heikossa kunnossa, eikä tilannetta ole parantanut se että ruokintaletku on irronnut nyt 2 kertaa. Eilen hylättiin teippikiinnitys (letku teipin välissä ja teippi tikattu ihoon kiinni) ja letku tikattiin kiinni ns. Kiinalaisella sormikidutustikillä. Nyt sitten seurataan toipumista, sitä kuinka kauen ruokinta tapahtuu letkun kautta ei vielä tiedetä. Laitan tälle päivitystä miten asiat etenee.

Jos olette törmänneet samaa sairauteen olisi kiinnostava kuulla miten kissa on toipunut ja millaista lääkitystä/hoitoa kissalle annettiin.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pumpuli
Mörökölli
***
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 804
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 05.08.2011
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #1 - 22.05.2012 klo 11:03:01
Tulosta viesti  
Valitettavasti olen törmännyt ihan samaan vaivaan ts. giardiasta aiheutuneeseen sappitietulehdukseen, meillä kissa ikävä kyllä kuoli seuraavana päivänä ruokintaletkun asentamisesta. Kissa heikkeni tosi nopeasti, torstaina aamulla mentiin tälle viimeiselle eläinlääkärille ja perjantaina kissa kuoli iltapäivällä kotiin. Olen kyllä lukenut, että tuo ruokintaletku sinänsä saattaa toimia hyvinkin. Maksavaivan hoitaminen voi kuitenkin viedä viikkoja, yli kuukaudenkin. meillä letku pysyi hyvin, siinä ei ollut ongelmaa. Kaulan ympäri meni muistaakseni teippiä ja letku siellä alla kiinni, ainakin systeemiä oli vaikea irroittaa kuolleestakin kissasta. Meillä kissalla oli paljon lääkkeitä, oli huonossa kunnossa kyllä diagnoosin löytyessä, koska pari aiempaa eläinlääkäriä eivät diagnoosiin kyenneet ja diagnoosi saatiin kun oli jo liian myöhäistä. Ei lopputulosta olisi toki varmaksi voitu tietää muutenkaan. Meillä sappineste oli aivan tahnamaista ja sitä ei saatu juoksevaksi. Meillä ensimmäiset oireet ilmaantuivat viikonloppuna, kissa oli väsynyt ja alle viikossa se oli jo kuollut. Sinänsä teillä kuulostaa paremmalta jos lääkkeet kuitenkin lähtevät auttamaan tai kissa ei ainakaan enää huonone. Maksan toipuminen vie kauan. Onhan kissallasi hyvät kipulääkkeet? Meillä oli muistaakseni Fentanyl-laastari, en tiedä oliko riittävä.
  

Pipari 07/2010 Maxie 08/2009

Pumpuli 09/1998-03/2011 Pörri 09/1998-09/2010 Sepe 08/1994-09/2009 Tyson 05/1992-04/2009
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
P1ppurinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 192
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 19.05.2012
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #2 - 22.05.2012 klo 12:25:37
Tulosta viesti  
Voi miten surullinen tarina Pumpuli. Ja todella järkyttävää että eläinlääkärit eivät kyenneet antamaan oikeaa diagnoosia ajoissa. Olen ymmärtänyt että tämä ruokintaletkun laitto ei ole Suomessa vielä kovin yleistä vaikkakin maailmalla on.

Pippuri oli kotiin palatessa launtaina todella heikossa kunnossa ja vielä kun se ruokintaletku irtosi niin täällä paniikki oli valmis. Onneksi Suvi vastasi  minun hätäisiin viesteihin ja sunnuntai aamuna laitettiin letku uudelleen kiinni. Eilen alkoi Pippurissa olemaan pieniä virkoamisen  merkkejä kunnes letku irtosi taas, tällä kertaa piti laittaa uudet tikitkin niin sitten eilen oltiin ihan sekaisin nukutuksen jäljiltä. Tänään sitten jo kehräsi kun tulin kaupasta kotiin ja kävin tervehtimässä, nousi jo ylös tepastelemaan kun harjasin turkkia. Kauaa ei jaksanut olla jalkeilla mutta hetken kuitenkin. Lisäksi menee itse laatikolle pissalle ja kakalle joten ehkä tässä on jokin toivon kipinä.

Tässä vielä kuva Pippurista launtaina


ja eilen


Pippurilla on täällä kotona myös kaveri Remu, joka ei ymmärrä yhtään miksi kaverilla on päänympärillä outo side
« Viimeksi muokattu: 22.05.2012 klo 13:55:29 Kirjoittaja P1ppurinen »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pumpuli
Mörökölli
***
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 804
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 05.08.2011
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #3 - 22.05.2012 klo 13:27:13
Tulosta viesti  
Teillä kuulostaa tilanne paljon paremmalta. Meillä Pörri oli niin huonossa kunnossa, ettei se itse edes yrittänyt syödä mitään, pissasi alleen, eikä elimistö enää lopulta toiminut eikä kakkaa tullut enää viimeisinä päivinä. Samalla lääkärillä mekin aikoinaan oltiin, Felinassa vasta selvisi, mikä meidänkin kissalla edes oli. Muissa paikoissa sitä vain vähän nesteytettiin ja lähetettiin kotiin, mikä saattoi olla ratkaisevaa, koska maksan tila etenee jo vuorokaudessa paljon huonompaan suuntaan ilman oikeaa hoitoa. Kuvat ei ainakaan minulla auennut, mutta jos kissa jaksaa tulla vastaan niin uskon, että teillä voidaan vielä toipua hyvin. Meidän kissa oli tuolloin 12v, aikaisemmin täysin terve ja hyväkuntoinen lukuun ottamatta tuota viimeistä elinviikkoaan. Minusta kuulostaa hyvältä, että kissa käy vessassa ja jotain tulee! Tiovotaan, että letkukin pysyy paikoillaan. Saiko kissa olla klinikalla yön yli? En ole tiennyt, että se olisi edes mahdollista. Tosi hyvä että sait apua viikonloppuna.
  

Pipari 07/2010 Maxie 08/2009

Pumpuli 09/1998-03/2011 Pörri 09/1998-09/2010 Sepe 08/1994-09/2009 Tyson 05/1992-04/2009
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
P1ppurinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 192
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 19.05.2012
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #4 - 22.05.2012 klo 13:55:01
Tulosta viesti  
Mikähän minun kuvissa sitten vikana... pitää tutkia ja koittaa ladata ne uudestaan.

Juu, sai olla klinikalla yötä. Oli reppana siellä jo aimminkin edellisen paaston aikana, silloin 3 yötä. Erittäin hyvin on Pippuria kyllä hoidettu. Helatorstaina jo asiaa käsiteltiin ja viikonloppuksi sovittiin "päivystys" että voin olla viikonloppuna yhteydessä jos jotain tapahtuu. Nyt sitten päivittäin sähköpostilla raportoin tilanteesta ellei ole mitään suurempa hätää.

Todella pelottavaa että noin nopeasti terve kissa voi sairastua ja jopa kuolla.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
P1ppurinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 192
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 19.05.2012
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #5 - 22.05.2012 klo 14:00:33
Tulosta viesti  
Näkeekö kukaan muu kuvat?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ansi
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 4619
Sijainti: Nastola
Liittynyt: 11.09.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #6 - 22.05.2012 klo 14:07:53
Tulosta viesti  
Mulla ainakin täällä työkoneella näkyy.

Pikaista paranemista Pippurille!
  

Mökö ja Luru, maatiaissisarukset, s. 20.6.2009
IP FI*Draconian Ataegina "Hippu", NFO, s. 10.4.2011
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
olde
Leijona
****
PoissaViestejä: 1344
Liittynyt: 22.12.2011
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #7 - 22.05.2012 klo 14:17:05
Tulosta viesti  
Täällä myös näkyy potilaan kuvat, tassutuksia Pippurille!
  

Olivia s. ~00-02
Nalle Puh s. ~02-04
Juuso s. 16.5.09
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Toscana
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 2864
Liittynyt: 21.11.2010
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #8 - 22.05.2012 klo 14:27:38
Tulosta viesti  
Täälläkin kuvat näkyvät.  Hurjasti toipumishaleja Pippurille ! Toivottavasti ruokintaletkun kanssa sujuisi ongelmitta.  Hienoa jos jaksat päivittää tänne Pippurin tilannetta. 
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
gatis
Mörökölli
***
Poissa


Nastamuumiot

Viestejä: 833
Sijainti: Espanja
Liittynyt: 21.06.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #9 - 22.05.2012 klo 15:48:17
Tulosta viesti  
Rapsutuksia toipilaalle! Varmasti on nyt parhaassa mahdollisessa hoidossa, mitä maasta löytyy.

Tuo ruokintaletku on ilmeisesti tulossa hiljalleen "muotiin". En ole toistaiseksi omin silmin nähnyt ko. viritystä täällä Euroopan eteläisessä periferiassa, mutta juuri viime viikolla eläinlääkäri suunnitteli sen laittavansa kotihoidettavallemme hampaidenpoiston jälkihoidon ajaksi. Itse en tosin "pääse" letkuruokintaan omakohtaisesti tutustumaan, koska kissa menee operaation jälkeen toiseen sijaiskotiin hääreissumme takia.

Kirurgisesti kysymyksessä taitaa olla aika pieni operaatio vaikka ajatuksena vähän hurjalta saattaa tuntua. Ideanahan tuo on ihan loistava, koska täälläkin varmaan melkein kaikilla on kokemusta ruokahaluttoman kissan pakkosyötöstä, joka ei tosiaankaan ole kovin miellyttävää puuhaa.
  

Lara 3/2007
Nikita 3/2007
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
P1ppurinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 192
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 19.05.2012
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #10 - 22.05.2012 klo 16:29:00
Tulosta viesti  
Yllättävän näppärä tuo ruokintaletku on. Ruokailu on aika leppoisa hetki (ainakin vielä), eikä tunnu aiheuttava kipua tai epämukavaa oloa, muuten kun sillä että on jotain  ylimääräistä kulkee mukana.
Pumpuli tuolla aikaisemmin kyseli onko hyvä kipulääke, mutta ei ole kipulääkettä ollenkaan.

Kirjoittelen illemmalla tarkemmin päivän kuulumisia.

Ja kiitoksia kaikille kannustuksesta, Pippuri tarvii kyllä kaiken mahdollisen tuen toipumiseensa ja samoin myös emäntä. On tämä ollut sellainen yllätys ja shokki kun ihan puun takaa näin vakava sairaus tuli.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
P1ppurinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 192
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 19.05.2012
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #11 - 22.05.2012 klo 21:00:14
Tulosta viesti  
Tämän päivän kuulumisia.
Niin kuin aiemmin tuossa jo mainitsin niin vähän jaksettiin tänään kehrätäkkin ja harjaamisesta nauttia. Kovin on voimat vielä vähissä, mutta optimistisesti sanoisin että vähän on jo Pippuri pirteämpi. Hereillä ollessa seurailee enemmän, reagoi kosketukseen ja kun kävelee niin askel on vähän varmempi. Kakat ja pissat teki laatikkoon ihan omia aikojaan. Mutta noista huolimatta, kyllä on toiselta voimat pois. Ja vaikka ei oksenna niin kuolaa aikalailla joka on merkki pahoinvoinnista. Luulen myös että herkkänä kissana Pippuri kärsii siteestä jonkin verran. Toivottavasti siihen tottuu sillä sitähän ei tiedä kuinka kauan tuon pitää olla paikallaan. Pieniä edistysaskeleita mutta paljon matkaa on edessä.

Tässä kuva ruokinta operaatiosta. (ruoka ruiskuja on 2 + lääkeruiskut ja vesiruisku)
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Toscana
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 2864
Liittynyt: 21.11.2010
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #12 - 22.05.2012 klo 21:26:57
Tulosta viesti  
Kovin hurjalta tuo ruokintaletku-systeemi kyllä kieltämättä kissalla näyttää ja oikeastaan ajatuksenakin aika pelottava, jos omalle kohdalle sattuisi.  Mutta varmaan paras mahdollinen tämän hetken hoito Pippurille.  Toivotaan, että Pippuri vaikkakin pienin askelin, mutta varmasti, tästäkin koettelemuksesta toipuu.  Kovasti jaksamista myös emännälle ! 
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pumpuli
Mörökölli
***
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 804
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 05.08.2011
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #13 - 22.05.2012 klo 23:08:35
Tulosta viesti  
^ MEillä oli vähän erinäköinen viritys. Meillä letku oli tosiaan teipattu kiinni kaulaan ja se oli paljon lyhyempi, jatkokappale kiinnitettiin vain ruokailija varten, eli kissasta muulloin heilui vain ehkä 5cm letkunpätkä. Meillä se oli tosiaan teipattu niin tiukkaan kissaan kiinni että saatiin oikein tosissamme vetää, että edes kuolleesta kissasta saatiin letku lyhyemmäksi. Jokin kappale edelleen jäi, mitä emme saaneet irti ollenkaan. Meillä kissa huusi aina kun letkua pitkin laitettiin vatsaan jotakin, kipulääkkeistä huolimatta. Pippurilla näyttää toipuminen kuitenkin hyvältä, toivottavasti tulee kuntoon.
  

Pipari 07/2010 Maxie 08/2009

Pumpuli 09/1998-03/2011 Pörri 09/1998-09/2010 Sepe 08/1994-09/2009 Tyson 05/1992-04/2009
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
P1ppurinen
Karvakorva
*
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 192
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 19.05.2012
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissa ruokintaletkussa maksa-sappitulehdus
Vastaus #14 - 23.05.2012 klo 22:39:30
Tulosta viesti  
Tästä letkusta ja kiinnitystavasta ei kyllä vaikuta olevan muuta harmia kun tuo tympeä side pään ympärillä. Ruuan anto on ihan kivutonta ja vaikka vahingossa letkua vääntää tai tökkää siihen niin ei aiheuta kipua. Tuolla kiipeilypuussa olevassa kopissa on nukkunut ja kolina sieltä aina kuuluu kun vaihtaa asentoa mutta ei se tunnu suurempaa epämukavuutta aiheuttavan.

Tänä aamuna aloitettiin Cerenian anto pahoinvoinnin estämiseksi. Ja ei kyllä päivän aikaa kuollannutkaan, mutta nyt sitten iltapalan aikana kuolaus taas alkoi. Mikähän siellä pahoinvoitia aiheuttaa...
Muuten tänään on ollut kyllä monia ilon hetkiä. Pippuri on selvästi vähän reipastunut. Edelleen köllötellessä menee melkein koko päivä mutta tänään jaksoi hieman seisoskella ruuan annon aikana ja sitten kun makoili niin piti päätä pystyssä ja tarkkaili mitä tapahtuu. Ruuan jälkeen piti hellyyttä saada ja tuttuun tapaan tepasteli pitkin sohvaa kun rapsuttelin, puski ja kehräs. Lisäksi jäi sohvalle lemppari paikkaan torkkumaan iltapäivällä ruuan jälkeen, eikä mennyt suoraan piiloon koppiin. Illemmalla muisti että ylempänä kiipeilypuussa on kivempi nukkumapaikka ja loppujen lopuksi kiipesi ihan katon rajaan pötköttelemään.
Ruuan määrä nostettiin tänään 40ml ja ruokintaväliä pidennettin 5 tuntiin.
Alkaa olemaan jo sellainen olo että tästä sittenkin selvitään.
Laitan jotain kuvaa näkyviin huomenissa, nyt pitää mennä iltarapsutuksille ja sitten nukkumaan.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 3 ... 15
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun