Sivunvalintanappi Sivu: 1 ... 4 5 [6] 7 8  Lähetä aihe | Tulosta
 25 Kasvatustoiminta ja rodunjalostus (Luettu 38731 kertaa)
Mintan
Leijona
****
Poissa


Topi, Tessa ja Minttu

Viestejä: 2403
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 12.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #75 - 26.07.2011 klo 21:28:19
Tulosta viesti  
Kommentoin nyt puhtaasti genetiikka asiaan:

Kissan (ja ihmisenkin) genomit on varsin tuoretta tietoa tiedemaailmassa, joten oikeastaan tarpeeksi kattavan tiedon saamiseen vaaditaan vielä luultavasti vähintään kymmeniä vuosia. Myöskään kaikista alun perin mutaatioista, joista voi olla resessiivinä homotsygoottina (peittyvä ominaisuus ja kaksi samaa alleelia) jopa kuolettavat seuraukset voi yllättävää kyllä olla jossain tilanteissa hyötyä, jolloin kyseistä ominaisuutta ei pitäisi edes kokonaan poistaa vaan pitää koko kissakanta negatiivisena/kantajana.

Esimerkki nyt ihmisestä:
Sirppisoluanemia -> homotsygootti alleelille on aneeminen ja eliniänodote huonompi kuin terveen.
Heterotsygootti -> sairauden kantaja on lievästi aneeminen, mutta on vastustuskykyinen malarialle, joka ei viihdy kantajan vääränlaisissa punasoluissa.
Suomessa ei alkuperäisväestöllä ole ollut tarvetta malariavastukselle -> geeni karsiutunut pois, jos on kehittynyt mutaatiolla. Afrikassa kantajat eläneet pidempään kuin terveet malariaan sairastuneet -> geeni säilynyt ja yleistynyt.

En nyt väitä, että littana naama olisi hyödyllinen, mutta esim. resessiivisten sairauksien kohdalla ei voida olla 100% varmoja vielä nykytiedolla, että tietty mutaatio olisi vain haitallinen. Mutaatio voi kuitenkin säilyä vapaasti lisääntyvässä populaatiossa (jota toki rotukissat ei ole) vain jos siitä on hyötyä tai se on samantekevä yksilölle.
  

Tessa HCS n 24 03 7.3.2011
Minttunen "Minttu" EUR fs 24 13.7.2011
http://werunthehouse.blogspot.com/
RIP Topi HCS 16.3.11-24.4.13
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Alli
Karvinen
**
Poissa


Täällä on kivaa!

Viestejä: 297
Liittynyt: 04.03.2007
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #76 - 26.07.2011 klo 22:11:45
Tulosta viesti  
Koska kissat eivät ole rahoituksellisesti suosittu tutkimuskohde, on monista kissoihin liittyvistä sairauksista vain todella vähän korkeat tieteellisen tutkimuksen kriteerit täyttävää faktaa, mutta sitäkin enemmän eläinlääkärien käytännön kokemusten pohjalta tulevaa tietoa.

Kuitenkin, brakykefalisten (hienompi nimi lyhytpäisille eläimille) kissarotujen osalta löytyy joitakin ihan oikeita tutkimuksia, joista kyllä käy hyvin selville se, että myös terveydellisiä ongelmia tähän ominaisuuteen liittyy. Koirista löytyy varmasti paljon enemmän.

Aloittaa voi vaikkapa tästä:

Claudia Schlueter, Klaus D. Budras, Eberhard Ludewig, Elisabeth Mayrhofer, Horst E. Koenig, Alice Walter, Gerhard U. Oechtering. Brachycephalic feline noses: CT and anatomical study of the relationship between head conformation and the nasolacrimal drainage system. Journal of Feline Medicine & Surgery, Volume 11, Issue 11, November 2009, Pages 891-900

Pääkirjoitus asian tiimoilta löytyy samasta numerosta ja siinä on käytetty viitteinä myös esimerkiksi hännättömien rotujen ja scottish foldin terveydellisiä ongelmia käsitteleviä artikkeleita.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ida
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 157
Liittynyt: 11.04.2011
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #77 - 26.07.2011 klo 22:52:55
Tulosta viesti  
"Ida: en ole roturasisti, minusta kissa voi olla sininen, punainen, iso tai pieni. Silloin jos kissalle jalostetaan tarkoituksellisesti jokin sen elämää haittaava vamma, niinkuin scottish foldin korviin liittyvä selkärankaongelma, tai perskin äärimmäisempien muotojen hengitysongelmat, minusta kyse on eläinrääkkäyksestä eikä kyseessä ole mielipide-ero siitä, että jokin eläin olisi ruma tai kaunis. Perskeillä tilanne ei käsittääkseni ole kovin paha, ainakaan vielä, mutta niiden lyttynaamaisuuskin on aika tuoretta. Koiraroduilla, joilla tuota on esiintynyt pidempään, on jo oikeasti vaikea tilanne. Ei minkään eläimen kuulu huohottaa ja korista vain siksi, että se näyttäisi ihmisestä kauniimmalta. (Ja en ole tätä mieltä vain perskeistä, vaan ihan kaikista eläinroduista, joita näillä jalostusvalinnoilla pahoinpidellään.) "

Olethan ja tällä kommentilla jälleen sen todistit (ja vertaapa huvikseen vaikka omia kommenttejasi muiden kommentteihin täällä)  Virnistys Persialaisilla lyttynaamaisuus ei ole viety hengitysongelma -tasolle ja miksi vietäisiin? Miksi kasvattaja kasvattaisi kissoja, jotka saavat näyttelyistä hylättyjä? Katsos kun, persialaisella ei saa olla ahtaat hengitystiet/pienet sieraimet/etc ja se sanotaan/kuvataan ihan selkeästi rotumääritelmässä -suosittelen sinulle lämpimästi siihen tutustumista ja muutenkin siihen kuinka suuri perskikanta on ja mimmoisella prosentilla hengitysongelmia esiintyy.. Sulla ei ole perskiä? Et niitä kasvata? Kasvatatko kissoja ylipäätään? Mihin tämän eläinrääkkäys-väitteesi perustat, muuta kuin omaan mielipiteeseesi?

On minustakin ikävä katsoa kun helteellä ylipainoinen vanha mopsi lyllertää tien yli henki pahasti krohisten, mutta ei ole Kisumamma ihan verrattavissa persialaisiin  Kieli

EDIT: en taaskaan saanut lainattua tekstiä oikein  Nolostunut
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ida
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 157
Liittynyt: 11.04.2011
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #78 - 26.07.2011 klo 23:23:04
Tulosta viesti  
Kisumamma, sinulta lainattua (persialainen -ketjusta);
"Kissamaailman hyvä puoli moniin muihin forumeihin on ollut juuri siinä, että keskustellaan nimenomaan faktoista ja kissojen terveelliseen elämään liittyvistä asioista. Moni uusi vielä etsii täältä tietoa ja neuvoa kissan hankintaan tai hoitoon. Rotuun liittyvät ominaisuudet ovat ainakin minun mielestäni hyvin olennaisia asioita. Jos rodunjalostusta vastustavat eläinlääkärit tai muut tahot ovat asiassa väärässä, voisi olla hedelmällisempää kertoa miksi, eikä vaientaa keskustelua. Tuli äkkiseltään mieleen "se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa" eli harvoin sitä syöksytään puolustuskannalle raivoisasti ihan ilman syytä."
Kerro vielä, ettet ole roturasisti ja kerro että eläinlääkärit vastustaa persialaisten kasvatusta koska se on eläinrääkkäystä  Kliseinen

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kisumamma
Ex-jäsen


Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #79 - 26.07.2011 klo 23:31:05
Tulosta viesti  
"Tota, niinku, tää mun kissa on ihana, ja sä oot ihan tyhmä, ku et tästä tykkää". - "Niin, mutta jos sinun kissasi rodulla on näitä ongelmia, olisi hyvä, että kasvatuksessa.." - "Ei mun kissalla mitään ongelmia oo, sä oot rasisti! Eikä sulla ees oo tällasta kissaa, ni oo vaan hiljaa, ethän sä ees tiiä mitään, ku et näitä kasvatakkaan". - "Niin, mutta kun näillä ulkomuotoa muuttavilla mutaatioilla on tapana aiheuttaa ongelmia lemmikkien keskuudessa.." - "Vatipää, pöljä, rasisti, tuu vaikka kuuntelee, tää hengittää tosi hyvin!".

Pyöritä silmiä
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ida
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 157
Liittynyt: 11.04.2011
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #80 - 27.07.2011 klo 00:33:14
Tulosta viesti  
Aivan, et osaa perustella  Silmänisku
Tuo kommentti riittää minulle ja varmasti monelle muullekin fiksulle aikuiselle ihmiselle (tai vaikkapa perskin hankintaa suunnittelevalle) todisteeksi sinun faktatiedoista, puolueettomuudesta ja kypsyydestä  Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kisumamma
Ex-jäsen


Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #81 - 27.07.2011 klo 00:58:26
Tulosta viesti  
Mitä halusit, että perustelen? Vatipäisyyttäni vai rasismiani?

Koko keskustelun ongelma on se, että keskustelun sijaan esim. sinä ja Talisman olette keskittyneet haukkumiseen. Luette viesteistäni lähinnä "perskit on rumia" ettekä edes tajua, mistä yritän keskustella. Kaikki alentuvat ja ilkeät kommentit ovat tulleet teidän näppikseltänne. Enkä ole nähnyt haukkumasanojen ohella yhtään faktatietoa, jota nyt kovasti itse kuuluttelet. Ai niin, paitsi sen, että kasvattaja kun en ole, niin en voi ymmärtää mitään. Ja sinulla on ihana perski, ja minulla ei. Toisen vähättely riittää aina loppuniitiksi, eikö?

Minä olen huolissani eläimistä, en ole täällä keskustelemassa vain niitatakseni ihmisiä, jotka ovat kanssani eri mieltä. Huoleni ei koske nimenomaisesti perskejä, vaan kaikkia eläinlajeja, joita jalostetaan fyysiseltä rakenteeltaan erilaiseksi ilman kunnollista etukäteisymmärrystä siitä, mitä niille tapahtuu. Siis yleisesti eläinjalostuksen etiikka. Minusta vastuulliseen kasvatustoimintaan pitäisi ottaa osaksi pohdinta siitä, miten paljon on järkevää puuttua rakenteeseen. Se ei tällä hetkellä ole minkään kasvatusjärjestön agendana, ja siitä tutkijatkin antavat kritiikkiä esim. Iso-Britanniassa. Tämä dokkari tuli joskus Suomessakin, ja siitä kävi surullisesti ilmi, miten vastentahtoisesti kasvattajat yms suhtautuvat rotujen saamaan kritiikkiin.

Alli laittoi sinulle yhden relevantin tutkimuslinkin, ja kvg auttaa eteenpäin sinuakin tämän asian suhteen. Perskeillä noita ongelmia on vielä vähänlaisesti, mutta (nyt jo toistan aiempia viestejäni), pidempään samanlaista jalostusta kokeneet koirarodut ovat jotkut jo huonossa tilanteessa. Se voi olla edessä myös perskeillä, jos ei jotain tehdä. Mutta tämä keskustelukin oikeastaan selittää sen, miksei tehdä. On aika surullista, että aletaan miettiä jonkun rodun kieltämistä tai lääkäriasema ilmoittaa kieltäytyvänsä jonkin rodun hoidosta. Siinä vaiheessa kehityksessä taaksepäin meno on todella hankalaa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Talisman1
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 59
Liittynyt: 29.06.2011
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #82 - 27.07.2011 klo 01:51:30
Tulosta viesti  
Ykkösessä ei olla menossa extremempään suuntaan, siellä oltiin jo ja tultiin pois, näin yksinkertaista se on (tai siis voisi olla ) Silmänisku.

On oikeasti naurettavaa automaattisesti olettaa, että kasvattajat olisivat niin tyhmiä, etteivät osaisi ottaa opiksi muiden jo tehdyistä virheistä tai eivät olisi tietoisia oman rotunsa haasteista, ilman, että joku rotuun perehtymätön palstalla asiasta huomauttaa.
Yhtä naurettavaa on väittää, ettei ss-% huomioinneilla voida rotua tervehdyttää. Korkea ss-% = alhainen syntyvyys, suuri pentukuolleisuus, pienet pentueet, perinnölliset viat.

Mutta sillähän ei liene merkitystä, koska minen vaan tykkää  Virnistys.

Riidelkää sädekehästä rauhassa, oma omatuntoni on puhdas.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Ida
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 157
Liittynyt: 11.04.2011
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #83 - 27.07.2011 klo 02:15:08
Tulosta viesti  
Vatipääksi en ole sinua missään vaiheessa haukkunut. Sen olen ilmaissut että en voi ottaa sua vakavasti sen jälkeen kun tulit kommentoimaan yks yllättäen perskiketjuun siitä että nämä seinään juosseet eivät näytä edes perskiltä ja niitä ei saisi kasvattaa jne (itsehän parhaiten tiedät mitä olet sanonut). Sellainen ei ole aikuismaista saati rakentavaa, tässä ketjussa esim. Crowmoorilta ja Elealta on tullut fiksua ja puolueetonta tekstiä  Silmänisku
Eihän sun teksteissä ole muuta kuin että seinäänjuossut eläinrääkätty rotu jota eläinlääkärit eivät halua hoitaa jadda jadda jne ja sit perään jotain jorinaa koiraroduista (sekä sun ystävistä jotka osaa valita koirarotunsa oikein ja meidän perskiläisten pitäisi tehdä yhtä hienosti) sekä linkkiä johonki cavalier dokkareihin yms. Etkö itse ymmärrä oikeasti mitä kirjoitat vai unohtuuko nyt tosissaan jotain? Kyllä, nyt karkeesti sanottuna, en tarkoita vatipääksi haukkua tällä, vaan kyseenalaistan nyt raskaasti sun oman lukemisen ymmärtämisen sun omia tekstejä koskien. Tottakai sitä hikeentyy, jos muita kissarotuja pidetään kissarotuina kun taas sitten perskin yhdistät synnytysvikasiin koiriin, cavaliereihin tai mopseihin, samalla kuin hurskastelet että pitäähän ihmisten tämä tietää..  Täh
"Se voi olla edessä myös perskeillä, jos ei jotain tehdä. Mutta tämä keskustelukin oikeastaan selittää sen, miksei tehdä. On aika surullista, että aletaan miettiä jonkun rodun kieltämistä tai lääkäriasema ilmoittaa kieltäytyvänsä jonkin rodun hoidosta. Siinä vaiheessa kehityksessä taaksepäin meno on todella hankalaa." Tämähän se on surullista, kun et tiedä mistä puhut, et siis yhtään, ja tähän(kin) olisin niitä perusteluja kaivannut; oletko perskikasvattaja? Ai et ole? No, mistäs sitten tiedät, mihin suuntaan jalostus on menossa? Mm. Talisman täällä, kuka kasvattaa, on kertonut että kuoppanokkia ei suosita kasvatuksessa. Oletko nyt tässä persialaisten kasvatusasiassa jo kasvattajien yläpuolella?  Mahtava
Ja kun sulta meni nyt huti nuo mihin perusteluja kaipasin niin tässä vielä nämä;
- Kasvatatko kissoja? Kysymys siksi, että tunnut tietävän paljon kasvattajien moraaleista ja eläinlääkäreiden mielipiteistä persialaisia kohtaan.
- Kasvatatko persialaisia? Kysymys siksi, että tunnut tietävän miten persialaisia kissoja kasvatetaan.
- Onko sinulla persialaista? Kysymys siksi, että tunnut tietävän kaiken rähmimisistä lähtien.
- Mihin perustat eläinrääkkäys -väitteesi? Kysymys siksi, että väitit perskien nykykasvatuksen olevan eläinrääkkäystä.
- Miksi eläinlääkärit eivät hoitaisi persialaisia? Kysymys siksi, että rinnastat perskikasvatuksen kulkusuunnan siihen, missä shar pein kasvatus on eläinlääkärien silmissä nyt.
Tässä nyt näin muutama mitä hätäseltään muistin. Enkä kaipaa sädekehää tai marttyyrin viittaa, haluaisin nyt vain vihdoin ja viimein selon kisumamman faktoille, jotta ne, jotka ovat hankkimassa perskiä voivat tulla tänne kissafoorumiin lukemaan faktoja (ei nyt ihan suora lainaus mutta kuitenkin).  Pyöritä silmiä
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Edina
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 4549
Liittynyt: 29.07.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #84 - 27.07.2011 klo 06:16:42
Tulosta viesti  
Perski-asiaan kommentoin sen verran, että ymmärrän erittäin hyvin ykkösen omistajien hikeentymisen (olen tämän jo tuolla perski-topsussakin sanonut). Ihan sama, missä keskustelufoorumilla ollaan, aletaan perskejä haukkua sairaiksi ja hengitysongelmaisiksi. Itse en rotua tunne, näyttelyissä nähnyt toki, mutten voi tältä pohjalta alkaa kommentoimaan mitään rodun terveystilateesta tai siitä, mihin suuntaan ulkonäkö on nyt menossa.

Ymmärrän kyllä hyvin kisumamman pointin ja olen samaa mieltä. Äärimmäisyyksiin ei pidä eläimen hyvinvoinnin kustannuksella mennä ja eläimen terve rakenne pitää kasvatustyössä muistaa. Oli rotu mikä tahansa!

Ongelmia ja huomioitavia asioita on muissakin roduissa, jostain syystä vaan ykkösen kissat saa tämän ryöpyn aina päällensä. Omassa rodussanikin näkee erityisesti jossain Keski-Eurooppalaisten kasvattajien sivuilla melkoisen kummallisen näköisiä kissoja. Esim korvat on hilattu todella ylös, lähes kiinni toisiinsa, ne on hirveän suuret ja äärimmäisen pystyt. Pää on kapea ja pitkänmallinen puikula. Ne kissat muistuttaa omaan silmään enemmän typistettykorvaista dobermannia, kuin maine coonia  Epävarma Kyllä siitä on luonnonrodun, metsäkissan ulkonäkö aika kaukana jo.... Onneksi Suomessa en ole vielä tällaisia nähnyt, toivottavasti niitä ei tulla näkemäänkään.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ansi
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 4619
Sijainti: Nastola
Liittynyt: 11.09.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #85 - 27.07.2011 klo 08:35:21
Tulosta viesti  
^Eikö nuo rotustandardit olekaan samat maasta riippumatta? Eli voiko jossain muussa maassa jalostaa rotua ulkonäöllisesti ihan johonkin toiseen suuntaan kuin vaikka täällä Suomessa? Aika hölmöä  Surullinen. Minä olen sinisilmäisesti kuvitellut, että kaikkialla maailmassa (poislukien ehkä Amerikanihme) rotukissojen kasvatuksessa tulee noudatta samoja sääntöjä jonka myötä kaikki tietyn rodun edustajat muistuttavat ulkoisesti toisiaan. Mutta en kyllä tiedäkään yhtään mitään näistä kasvatus- ja jalostusjutuista.

Vaikka tietysti jos rotumääristyksessä lukee vaikkapa "Korvat ovat suuret ja lähellä toisiaan" niin meneekö missään tosiaan rajaa siihen, että kuinka suuret ja lähellä toisiaan ne korvat sitten lopulta on. Voisiko tuollaisesta Edinan mainitsemasta tapauksesta esim. näyttelyssä tuomari kommentoida että sen ulkonäkö ei ole sellainen kuin Maine Coonilla kuuluisi olla ja sitä myöden kissa ei pärjäisi näyttelyissä.

No niin, hipsin taas pois tästä keskustelusta kun en asiasta mitään ymmärrä  Hymiö.
  

Mökö ja Luru, maatiaissisarukset, s. 20.6.2009
IP FI*Draconian Ataegina "Hippu", NFO, s. 10.4.2011
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Hankki
Karvinen
**
Poissa


Täällä on kivaa!

Viestejä: 304
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 15.02.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #86 - 27.07.2011 klo 08:40:45
Tulosta viesti  
Standardit poikkeavat jonkin verran kattojärjestöstä riippuen, eli FiFe:n standardi voi olla erilainen kuin esim. TICA:n tai CFA:n. Tai siis ainakin mitä olen oman rotuni kohdalla seurannut.

Jep, näyttelyssä tuomari voi jättää kissan sertittä, jos se ei vastaa määriteltyä standardia. Tapahtuuko aina näin, sitä on paha mennä sanomaan.

Maakohtaisesti kissoja saatetaan tyypittää johonkin suuntaan, nelosissa on nähtävissä mm. niinsanottu jenkkityyppi.

FiFe:n sääntöihin kun tutustuu, niin osa säännöistä on kansainvälisiä, osa ns. kansallisia. Miksi näitä kansallisia sääntöjä on joskus tehty, on minullekin kummastuksen aihe aina hetkittäin, kaikki kun eivät ehkä enää nykypäivänä ole paikaansapitäviä ja ne voisi ihan hyvin purkaa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Crowmoor
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 927
Liittynyt: 10.03.2010
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #87 - 27.07.2011 klo 09:40:16
Tulosta viesti  
Olit kyllä Ansi nyt minusta aika lailla asian ytimessä tuolla havainnollasi että jos standardissa lukee "iso sitä, pitkä tätä, pieni tuo, mahdollisimman tätä" niin periaatteessa homma kulkee aina vain extremempään suuntaan, ja loppujen lopuksi standardit ovat kovin tulkinnanvaraisia myös.

Asiasta kukkaruukkuun:
http://www.ingentaconnect.com/content/bpl/jvim/2009/00000023/00000006/art00008

^ Ruotsin Agria-vakuutuksen tilastoihin perustuva tutkimus, jossa todetaan että "The overall mortality of the Persian and the Siamese groups was higher than that of several other breeds."

Kaivoin myös tutkimuksen koko version Nelli-portaalin kautta (valitettavasti vaatii kirjautumisen yliopiston, ammattikorkean tms tunnuksilla). Eniten rekisteröityjä kuolemantapauksia oli birmoilla (25 000), norskeilla (18 000) ja persialaisilla (33 000) joten näiden rotujen tiedot ovat statistisesti uskottavimpia. Nelosryhmän kissojakin oli lähes 8000 ja kotikissoja hieman yli 8000. Tutkimuksessa ei huomioitu yli 13-vuotiaita kissoja koska niitä ei ilmeisesti voi Agrialla enää vakuuttaa. Mainittiin myös, että tämän tutkimuksen vakuutetut kotikissat eivät välttämättä vastaa keskimääräistä ruotsalaista kotikissaa.

Tuloksena oli seuraavaa: Breed-specific age standardized total mortality rate (ASMR)
siamilaisilla: 663
persialaisilla: 627
norskeilla: 419
kotikissoilla: 414
birmoilla: 373

Pienin luku, 285, oli bengaleilla ja venäjänsinisillä, mutta bengaleita ei ollut tutkimuksessa kuin 40; venäjänsinisiä sentään parituhatta.

Tämä olisi mielestäni yksi sellainen tutkimus, joka heijastaa rotujen yleistä terveydentilannetta - ottaen huomioon että mukana on sentään kymmeniätuhansia kissoja.
  

GIC FI*Draconian HarmonyDivine, "Darwin" || NFO n, s. 1.2.2010
GIC FIN*Kharn-Ka Thuban Draco, "Dawkins" || SOM n, s. 8.4.2010
FIN*Cat'omatic Snöhetta, "Huxley" || NFO ns 03, s. 31.1.2012
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
willicon
Karvinen
**
Poissa


Täällä on kivaa!

Viestejä: 443
Liittynyt: 27.01.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #88 - 27.07.2011 klo 09:48:19
Tulosta viesti  
^ Ähym. Oliko kuolinsyitä eritelty? Rotua ei voi leimata sairaaksi sillä perustein, että niitä vakuutetaan ja että ne kuolevat.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Crowmoor
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 927
Liittynyt: 10.03.2010
Re: Kasvatustoiminta ja rodunjalostus
Vastaus #89 - 27.07.2011 klo 10:36:15
Tulosta viesti  
Tämä tutkimus ei muuten käsitellyt sitä, että kissoja vakuutetaan ja ne kuolevat, vaan sitä että niitä vakuutetaan ja osa niistä kuolee ennen 13 vuoden ikää. Näiden välillä on omasta mielestäni aika iso ero.   Silmänisku

Syiden luokittelu oli aika karkeaa ja kärsii mielestäni siitä, että lähes 20-30% kaikkien rotujen kissoista ei oltu eritelty mitään kuolinsyytä. Siamilaisista kuolinsyy oli mainittu 73%:lla. (Liikenne-)onnettomuuksissa siamilaiset ja persialaiset olivat vähiten edustettuina, eniten taas kotikissat. Siamilaisilla yleisin kuolinsyy oli kasvaimet, seuraavaksi yleisin taas virtsatieongelmat.

Tutkimushan ei kerro oikeastaan mistään muusta kuin eri rotujen kuolleisuudesta 13 ikävuoteen mennessä, ja tämä nyt näyttää olleen korkeinta simskuilla ja perskeillä siitä huolimatta että niitä kuoli tapaturmaisesti vähemmän kuin muita. Kyllä se nyt varmasti jonkinarvoinen tieto on, ja tämän tiedon esiin tuominen tuskin on "rodun sairaaksi leimaamista". Itse asiassa toin sen esiin lähinnä siksi, että täällä on annettu ymmärtää että perski on VÄHINTÄÄN yhtä terve rotu kuin kaikki muutkin ja että niillä olisi muihin rotuihin verrattuna jopa VÄHEMMÄN terveysongelmia. Erilaisten ongelmien määrä voi ollakin pienempi, mutta ei se kissojen elinikään näytä heijastuvan.

Tutkimusmateriaaliin kuuluneista persialaisista vain 65%:lle oli ilmoitettu kuolinsyy, joten siitähän tämä ei kerro mitään enkä edes väitä sen kertovan juuri mitään siitä mistä moinen johtuu. Perskeillä kuolinsyyt olivat jakautuneet melko tasaisesti kaikkiin kategorioihin, toki ylempien virtsateiden ongelmat (PKD) olivat vahvasti edustettuna. niinpä yleinen kuolleisuus tulee varmasti laskemaan nyt kun PKD on voimakkaasti karsittu pois. Mutta kyseessä ei siis ole mikään superterve väärinymmärretty superrotukaan.

Tällaiset kiinnostavan lauseet vielä nappasin: 

From the survival analysis of the more common breeds, Siamese and Ragdolls have the lowest survival to 10 years.


Ragdolleilla kirkkaasti yleisin syy (siis todella ylivoimaisesti) olivat virtsatieongelmat. Tietääkö kukaan mistä tämä voisi johtua?

As none of the survival curves reach 50% even in the highest age category, it is evident that that median age of death in these life-insured cats is >12 years of age.

Vakuutettujen kissojen keskimääräinen kuolinikä siis ylittää reilusti tuon 12 vuotta.
  

GIC FI*Draconian HarmonyDivine, "Darwin" || NFO n, s. 1.2.2010
GIC FIN*Kharn-Ka Thuban Draco, "Dawkins" || SOM n, s. 8.4.2010
FIN*Cat'omatic Snöhetta, "Huxley" || NFO ns 03, s. 31.1.2012
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 ... 4 5 [6] 7 8 
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun