Bombay (Luettu 8713 kertaa)
Fenja
Ex-jäsen


Bombay
19.05.2011 klo 22:17:55
Tulosta viesti  
Ajattelin aloittaa uuden keskustelun kun täältä ei, kuten ei oikein muualtakaan, tunnu löytyvän tietoa Bombay nimisestä rodusta. Onhan se varmasti virallinen rotu??  Epävarma
En itseasiassa ollut koskaan kuullutkaan koko rodusta ennen kuin aloin lueskelemaan enemmän eri roduista tässä rotukissan hankkimista miettiessäni. Jos joku sattui lukemaan venäjänsinisiin liittyvän kyselyni niin huomasikin jo että jotenkin nuo mustat kissat viehättää kovasti Virnistys

Kuulisin siis mieluusti lisää tästä rodusta. Kokemuksia ja kaikkea mahdollista. Kasvatetaanko Bombayta ollenkaan Suomessa? Löytyykö rotujärjestöä? Mistä ehkä voisi saada lisää tietoa ko. rodusta? Netistä tuntui ainakin suomeksi löytyvän hyvin niukasti tietoa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
santis
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 134
Liittynyt: 22.02.2007
Re: Bombay
Vastaus #1 - 20.05.2011 klo 00:18:45
Tulosta viesti  
Bombay on ihan "virallisesti" hyväksytty rotu mm.CFAssa ja TICAssa.
http://www.cfa.org/client/breedBombay.aspx
http://www.tica.org/public/breeds/bo/intro.php

Suomessa tietääkseni löytyy muutama bombay, mutta sitä en osaa sanoa kasvattaako niitä kukaan. Ruotsista taitaa löytyä lähimmät kasvattajat ja jollen ihan väärin muista niin ruotsista on joku suomalainen bombayn myös tuonut.
Suomen CFA näyttelyissä bombay rotuisia kissoja näyttelyttää useimmiten ranskalainen Mireille ja lähes joka näyttelyssä niitä on ollut paikalla muutamia. Itse en osaa sen enempää rodusta kertoa, mutta jos esim.englanti taipuu niin kasvattajilta voi kysyä lisää vaikka s.postitse tai sitten livenä näyttelyissä  Hymiö

Edit. löytyihän sieltä Siltalan näyttelykuvagalleriasta linkki ruotsalaisen kasvattajan kotisivuille:
http://www.heikkisiltala.com/galleries/ems/bos.html
  

Maine coonit Kaaos(02-09), Elvis, Frida ja Indy
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Crowmoor
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 927
Liittynyt: 10.03.2010
Re: Bombay
Vastaus #2 - 20.05.2011 klo 09:49:53
Tulosta viesti  
Bombayt ovat kyllä todella upeita turkiltaan ja silmien väriltään, mutta ainakin joillain yksilöillä näyttää olevan samanlaista "possunnenää" kuin joillain nykyisillä burmillakin. Surullinen Toivottavasti kummassakin rodussa pistettäisiin pikkuhiljaa stoppia nenän lyhenemiselle ennenkuin alkavat muistuttaa persialaisia. (tarkoitan nyt tällaisia kuonoja kuin esim.  http://www.pictures-of-cats.org/bombay-cat.html, otsikon Health yläpuolella oleva kissa)
  

GIC FI*Draconian HarmonyDivine, "Darwin" || NFO n, s. 1.2.2010
GIC FIN*Kharn-Ka Thuban Draco, "Dawkins" || SOM n, s. 8.4.2010
FIN*Cat'omatic Snöhetta, "Huxley" || NFO ns 03, s. 31.1.2012
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mirkka
Karvakorva
*
Poissa


Kissojen onnellinen palvelija

Viestejä: 71
Sijainti: Hyvinkää
Liittynyt: 11.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: Bombay
Vastaus #3 - 20.05.2011 klo 14:34:43
Tulosta viesti  
Suomessa on yksi kasvattaja, joka on kasvattanut ainakin yhden pentueen. Hänen kauttaan voi myös Ruotsista etsiä bombay-kissaa. Kasvattaja on Genuina, joka myös burmia kasvattaa. Valitettavasti en löydä toimivaa linkkiä heidän sivuilleen. Lienevätkö poistuneet bittitaivaaseen vai minne.

Muutamia bombayta tosiaan suomessakin asuu. Rotu ei siis ole hyväksytty Suomen Kissaliitossa, joka on Fifen alainen järjestö. Mutta on hyväksytty TICAssa ja CFA:ssa, jotka ovat sitten näitä muita isoja järjestöjä, tosin suomessa aika pieniä toimijoita. Bombayta välillä näkee ihan FIFenäyttelyissäkin vieraana. Tampereellakin oli viime viikonloppuna.

P.S Ihan samaa mieltä Crowmoorin kanssa tuosta nenän lyhentämisestä! Tässä joku vuosi sitten oli Kissalehdessä kuvat 50 vuoden takaa siamilaisesta ja burmasta vierekkäin ja näyttivät hyvin samanlaisilta. Nyt on tapahtunut iso muutos kummassakin rodussa. Burma on pyöristynyt ja nenä lyhentynyt ja siamilaisesta taas on tehty entistä kapeampi ja pitkänenäisempi. Jännä juttu kun rotuja pitää viedä aina vaan extremempään suuntaan.
  

Mirkka & kissat:
Edi, BUR n 4/2005
Neffi, OSH n 7/2010
Nasu, BUR n 1/2012
Raksu, SIA b 2/2013

Kotisivu:http://frostnights.wix.com/kissat
Blogi: frostnights.blogspot.com
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Fenja
Ex-jäsen


Re: Bombay
Vastaus #4 - 20.05.2011 klo 18:32:50
Tulosta viesti  
Kiitos kaunis linkeistä ja vinkeistä Hymiö
Löytyikin lisätietoa linkin http://iittalankollit.nettisivu.org/bombay/ kautta. Pitänee jossain vaiheessa ottaa yhteyttä tuonne länsinaapuriin jos vielä lisää innostun rodusta. Aiemmin ei olekaan tullut kissanäyttelyissä käytyä, joten sekin asia lienee parasta korjata jotta näkee näitä pikkupanttereita ja muitakin rotuja enemmän livenä. Syvällä sisimmässäni tunnen myös pienen kiinnostuksen näyttelyihin ylipäätänsä nostavan päätään.

Tuo äärimmäisyyksien jalostaminen on kyllä surullista. On taidettu liiaksi ottaa mallia koiramaailmasta Surullinen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Crowmoor
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 927
Liittynyt: 10.03.2010
Re: Bombay
Vastaus #5 - 20.05.2011 klo 22:11:52
Tulosta viesti  
Genuina-kasvattajilla on tällä hetkellä kasvatustauko ja sen vuoksi ottivat sivut alas. Mikäli haluat ottaa heihin yhteyttä, Fenja, niin laita vaikka yksäriä, luulen että löydän sulle jostain sähköpostiosoitteen tms. Hymiö Varmasti osaavat neuvoa että mistä päästä kannattaa etsiminen aloittaa.

Offtopic: Veikkaan että monesti tuo äärimmäisyyksiin meno johtuu siitä että rotumääritelmässä lukee "lyhyt kuono" tai "suuret korvat" ja sitten jalostetaan aina vaan lyhyemmäksi/suuremmaksi ja mennään pitkälle ohi sen, mikä oli standardin kirjoittajilla aikanaan mielessä. Silti nämä "ylilyödyt" (anteeksi sanavalinta mutta en keksinyt parempaakaan) muodot pärjäävät hyvin näyttelyissä koska ne vastaavat tietenkin todella hyvin rotumääritelmän tekstiä.
  

GIC FI*Draconian HarmonyDivine, "Darwin" || NFO n, s. 1.2.2010
GIC FIN*Kharn-Ka Thuban Draco, "Dawkins" || SOM n, s. 8.4.2010
FIN*Cat'omatic Snöhetta, "Huxley" || NFO ns 03, s. 31.1.2012
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
salma
Ex-jäsen


Re: Bombay
Vastaus #6 - 16.08.2011 klo 17:19:51
Tulosta viesti  
Hei!

Minulla on Suomen bombay-kissojen "kanta-äiti", joka todellakin tuli minulle Genuina-kissalan kautta. Kissani sai yhden pentueen, jonka jälkeen steriloitiin. Näistä pennuista ilmeisesti ainakin yksi naaras on saanut pentuja, eli kannattaa kysellä Hymiö Tällä hetkellä puhdasrotuisia bombay-kissoja on Suomessa varmasti reilu kymmenkunta (vasta).

Iittalan Kollit -sivustolta löytyy lisätietoa ja sieltä varmasti saat apuakin, jos kiinnostut rodusta.

Ihana rotu ja luonnekkaita, ilmeikkäitä kissoja!  Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ida
Karvakorva
*
PoissaViestejä: 157
Liittynyt: 11.04.2011
Re: Bombay
Vastaus #7 - 18.08.2011 klo 23:16:52
Tulosta viesti  
Ompa kaunis rotu, mulle ainakin ihan uus tuttavuus ja uus ihastus!  Kliseinen
Rodun sairauksien kohdalla kuitenkin puhuttiin burmien sairauksista ja siitä että rotua jalostetaan burman tapaisesti? Itse en perski-omistajana osaa mieltää näille panttereille possunokkaa, mutta sitten taas norskien/coonien/dollien/jne. omistajille nenä voi näyttää lyhyelle? Katsojan silmissä kai, mutta mä oon myyty! Oisko mahdollista kuulla rodusta lisää täällä foorumilla joltain jolla on kokemusta rodusta?  Täh

EDIT: olihan siellä yhdessä jutussa mainittu kyllä extreme-nokkakin! voisin lukea tarkemmin  Pyöritä silmiä
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Crowmoor
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 927
Liittynyt: 10.03.2010
Re: Bombay
Vastaus #8 - 18.08.2011 klo 23:26:09
Tulosta viesti  
Vahvasti yksinkertaistaen voisi vissiinkin sanoa, että rotu on "musta burma".  Hymiö Mun mielestä noissa bombayden nenissä näyttäisi olevan ainakin toistaiseksi hurjasti vaihtelua ja hyvä niin. Jos englanninkielistä wikipedia aon uskominen, niin rodusta on myöskin 2 eri versiota: "brittibombay" ja "jenkkibombay". Siitä ei ole aavistustakaan, kumpi on sitten tämä TICAn hyväksymä versio.

En kyllä ihan täysillä luottaisi tämän nimenomaisen Wikipedia-sivun sisältöön, siellä nimittäin väitetään myös, että bombay ei tule toimeen muiden kissarotujen kanssa mutta koirien kyllä.  Pyöritä silmiä Minä en vielä ole nähnyt sitä kissarotua, joka ei tulisi minkään toisten rotujen kanssa toimeen...

On kyllä muuten kiinnostava tuo "extreme burmese"-juttu. Ei ole sellainen sanapari, johon eurooppalaisena kissaharrastajana olisi tottunut!
  

GIC FI*Draconian HarmonyDivine, "Darwin" || NFO n, s. 1.2.2010
GIC FIN*Kharn-Ka Thuban Draco, "Dawkins" || SOM n, s. 8.4.2010
FIN*Cat'omatic Snöhetta, "Huxley" || NFO ns 03, s. 31.1.2012
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
tonttu
Ex-jäsen


Re: Bombay
Vastaus #9 - 20.09.2012 klo 22:11:46
Tulosta viesti  
Googlailin tuossa bombayta ja löysin tän keskustelun. Eli meiltä löytyy Ruotsista lennätetty bombay kotoa Hymiö Itse omistin bengalin ja halusin jonkin mustan kissan tälle kaveriksi. Harkitsin ihan maatiaista, mutta täysin mustaa ei löytynyt mistään. Brittejäkään ei juuri silloin ollut saatavilla. Löysin sitten netistä tällaisen ihanan rodun kuin bombay ja ihastuin heti! Sitten rupesin etsimään kasvattajaa. Suomesta tuolloin ei löytynyt ja lähin oli Ruotsissa. Otin Ruotsiin yhteyttä Twintorps-kasvattajaan (nykyään heillä vain persialaisia) ja muistaakseni Italiaan toiseen kasvattajaan. Sen italialaisen kasvattajan kanssa meillä meni heti sukset ristiin, mutta ruotsalaisen kaa päästin yhteisymmärrykseen. Heille oli juuri syntynyt musta uros ja ruskea naaras. Pentueisiin siis voi tulla molemman värisiä ja vain nuo mustat ovat "aitoja" bombay-pentuja. Ruskeat muistuttavat burmaa.

Muutaman viikon päästä meille sitten tuo musta poika lensi. Suomessa joku otti yhteyttäkin muhun, että teettäisin pentuja heidän kissansa kanssa, mutta kieltäydyin, kun tarkoitus oli leikkauttaa pentu heti kun mahdollista ja niin teinkin.

En tiedä miten totta tuo olisi, ettei tule muiden rotujen kaa toimeen. En tajua miksi ei tulisi. Meillä on tullut toimeen bengalimme kanssa. Ja tulee toimeen myös koiramme kanssa Hymiö Hieman tuo on arempi kuin bengalimme, mutta jokaisessa rodussahan voi arkuus johtua ihan yksilöstäkin.

Turkki todellakin on ihanan pehmeä ja kiiltävä! Silmät ovat keltaiset eli muistaakseni silloin tuo brittiversio. Kropaltaan tuo on selkeästi sirompi, kuin bengalimme, mutta selkeästi lihaksikas, kuten rotumääritelmäkin kertoo. Nenä ei tällä meidän kissalla ainakaan ole mitenkään lyttänä Hymiö Luonteeltaan on aivan ihana! Kehrää todella paljon ja tykkää olla sylissä ja nukkua vieressä.

Niin ja Suomessa todellakin ei ole hyväksytty rotu, koska on liian lähellä burmaa. Meillä on rekkari Ruotsista.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun