Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 3 4 Lähetä aihe | Tulosta
 25 Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen (Luettu 35444 kertaa)
Tinttu
Ex-jäsen


Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
21.01.2011 klo 02:20:57
Tulosta viesti  
Suunnittelin tässä aloittavani tuon meidän juniorin kanssa ulkoilun valjaissa, kerrostalotaajamassa kun asutaan. Nyt kaipaankin vinkkejä (edelliset olleet täysin sisäkissoja) ja opastusta, kuinka homma toimii.  Hymiö

Eli ensin pitäisi hommata ne valjaa, vaan millaiset on hyvät?
Sen jälkeen ilmeisesti harjoitellaan sisällä totutellen vangittuna olemiseen..? Sitten pöljä kysymys, mistä tiedän koska katti on "ulkokelpoinen"?  Pyöritä silmiä

Entä kuinka usein olette ulkoiluttaneet kissaanne ja onko se tämän jälkeen joka oven avauksella menossa ulos?

Rasmus on meillä ollut vasta kaksi kuukautta ja on ollut ulkona, aivan vapaasti aiemin. Käsittääkseni, ei kuitenkaan ole ollut mikään himo ulkoilija. Tällä hetkellä hän on vielä leikkaamaton (noin 1-vuotias) uros, joten voiko tällaisen kanssa olla hankalampi tässä vaiheessa ulkoilla? ..tuntuu kovasti tyttöseuraa tässä kohtaa kaipaavan..  Kliseinen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Lassi_ja_Lilja
Mörökölli
***
Poissa


Kaksi karvatassua NFO
7/2009

Viestejä: 996
Liittynyt: 26.03.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #1 - 21.01.2011 klo 08:55:26
Tulosta viesti  
Rasmus kannattaisi varmaan leikkauttaa mahdollimman pian. Muuten varmaan alkaa koko ajan vaan enemmän huutelemään tyttöjen perään ja pihalle.
Valjaita on monenlaisia. Meillä on ollut jo pitkään kummallakin Vänttiset ja ollaan oltu tyytyväisiä. Samoin talutusnaruja on monenlaisia. Meillä Lassille sopii parhaiten fleksi ja Lilja taas tykkää mieluummin ulkoilla pitkässä narussa, kun pelkää flexin narun takaisinkelautumista. Valjaisiin kannattaa ensin totutella sisällä esimerkiksi leikin lomassa. Pihalle kannattaa ehkä mennä vasta keväällä. Tämä riippuu tietenkin Rasmuksen mieltymyksestä lumeen ja kylmään. Voithan kokeilla nyt jo talvellakin. Usein kissa notkuu ensimmäiset valjastelukerrat ulko-oven lähellä eikä oikein uskalla mennä mihinkään. Kuitenkin silti kannattaa sitkeästi jatkaa ulkoilua. Yleensä kissa oppii siitä pitämään ja lähtee koko ajan tekemään vaan pidempiä lenkkejä. Kissoissa on kyllä eroja. Meillä Lassi on "himovaljastelija" eli valjastelee kesät ja talvet yhtä mielellään. Lumi ja hanget eivät Lassin mielestä ole mikään este, ehkä välillä vähän hidaste  Kliseinen. Lilja taas valjastee mielellään vaan muina vuodenaikoina paitsi talvella. Talvella käy portailla ja haluaa sisään. Meillä on tosin ympärivuoden ulkoilumahdollisuus omakotitalon parvekkeellä, joten siellä Liljakin sitten hengailee myös talvelle pidempiä aikoja.
Tuohon pihalle huuteluun on vaikea sanoa mitään. Jotkut ovat joutuneet lopettamaan valjastelun, kun huutelusta on tullut jatkuvaa mutta nämä tapaukset taitavat olla poikkeuksia. Meillä Lassi tietää, mihin aikaan päivästä pääsee yleensä valjastelmaan ja pyörii silloin jaloissa tai istuu ovella. Kesäisin käy välillä istumassa ovella pitkin päivää ja naukuu. Kun huomaa ettei pääse naukumalla pihalle, lopettaa yleensä parissa minuutissa ja menee sitten parvekkeelle tai jatkamaan muita hommia. Hymiö
Suosittelen valjastelua. Se tuo paljon sisältöä kissan elämään ja on turvallinen ulkoiluvaihtoehto. Itse olin yllättynyt, kuinka hyvin kissa oppii kulkemaan valjaissa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
elosalama
Leijonakuningas
*****
Poissa


Kaksin aina kaunihimpi

Viestejä: 5099
Sijainti: Rovaniemi
Liittynyt: 09.03.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #2 - 21.01.2011 klo 09:05:47
Tulosta viesti  
Suosittelen Vänttisiä, niissä on vain yksi solki ja ainakin pitkäkarvaiselle ne ovat erinomainen valinta. Opetelkaa valjaiden pitäminen ensin sisällä, voit laittaa ne ensin kokeeksi ja sitten sen mukaan, miten kissa niissä viihtyy.
vaikka ei kävisikään valjastelemassa, valjaiden pito on hyödyllinen apu esim. eläinlääkärireissuilla, pyllynpesu operaatiossa ja voihan muutoinkin olla tarve valjaisiin.
Peppiä olen käyttänyt yhden kerran valjastelemassa, olimme ulkona tunnin, jonka aikana se eteni n. 15 m, sadeojasta auton peräkärryn alle. Mökillä se kyllä viihtyy erinomaisesti omissa touhuissaan ulkosalla. Kotona ne saavat ulkoilla verkotetulla parvekkeella halutessaan, joten kyllä ne tosiaan ulkona viihtyvät.
  

Kuka kaipaa telkkaria, kun talossa on kissoja?
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Tinttu
Ex-jäsen


Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #3 - 21.01.2011 klo 13:07:30
Tulosta viesti  
Kiitos vastauksistanne.
Ehkä tutustun noihin Vänttisiin, Rasmus kun on pitkäkarvainen ja 100% vastuksista tykkäsi niistä..  Silmänisku

Rasmus kyllä leikataan mahdolllisimman pian, mutta nyt vielä sitä ei ole voinnut tehdä, koska hän on ollut lääkekuurilla silmätulehduksen ja hengitystieinfektion takia. Aika sitkeessä tuntuu olevan.

Rasmus ei tunnu lunta pelkäävän, koska marraskuussa oli jo lunta kun hänet haimme joten uskoisin, että häntä voi jo viedä ulos. Siis kunhan valjaisiin tottuu.. Voipi olla, että mammalta pääsee pari ärräpäätä ennen kun päästään  ulos asti, sen verran riehakas kaveri on kyseessä!  Virnistys

Käytättekö aina säännöllisesti tiettyyn aikaan vai onko jotain muita rituaaleja, millä kissa esim. itse pyytää ulos? Jossain täällä oli joku "kellojuttu", vaan en löydä sitä enää..
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
henni
Leijonakuningas
*****
Poissa


möhmöset <3

Viestejä: 2592
Sijainti: Salo
Liittynyt: 17.07.2008
Sukupuoli: Nainen
Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #4 - 21.01.2011 klo 16:25:12
Tulosta viesti  
Meillä on molemmilla kissoilla jotkut säädettävät random-valjaat, toiset ostettiin Mustista ja Mirristä, ja toiset markkinoilta. Ovat kuitenkin ihan tukevan oloiset, ja meidän kissoille valjastelu on kuitenkin vähän vieraampi asia, niin eipä ne hirveästi ulkona riehukaan, lähinnä vaan tönöttävät paikallaan.
Ja meillä kun kissat ulos viedään, ne kaapataan syliin ja vaan viedään pihalle. Jos antais niiden ihan itse kävellä, niin se pihallepääsy kestäisi joku 500 vuotta Pyöritä silmiä Ja ainakaan meillä kumpikaan ei tykkää sisällä valjaista, yleensä menevät makaamaan surkean näköisinä (heittäytyvät ihan veteliksi jo siinä vaiheessa kun valjaita aletaan pukemaan). Valjaat unohtuvat vasta siinä vaiheessa kun kissa tönöttää ulkona. Että jos tuntuu siltä että kissa ihan masentuu niistä valjaista, niin mielestäni kannattaa vaan kiikuttaa kissa ulos, tyhmät valjaat unohtuu sitten siellä, kun on paljon katseltavaa ja ihmeteltävää. Toki sen verran kannattaa sisällä katsoa ettei kissa saa kiemurreltua valjaista ulos Hymiö

Edit: Niin ja ekalla kerralla kun valjaat on puettu, kannattaa varautua siihen että kissa menee ihan sekaisin, juoksee kuin päätön kana ja tekee kuperkeikkoja. Meillä ainakin kaikki kissat on käyttäytyneet aluksi tuolleen.
  

NFO BeautyHill By the Way, "Nikki" (04/2008)
NFO BeautyHill Blue Angel, "Nuno" (04/2008)
RAG Mirandos Frodo Baggins, "Nemo" (11/2010)

RIP RAG Mirandos Surprisingly Blue, "Ruusa" (11/2006 - 6/2008) <3
Sivun alkuun
IP kirjattu
 
vastalause
Leijona
****
Poissa


Hilda ja Turo

Viestejä: 2081
Sijainti: Jyväskylä
Liittynyt: 12.12.2008
Sukupuoli: Nainen
Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #5 - 21.01.2011 klo 16:51:53
Tulosta viesti  
^Meillä on sama juttu, Turo on sisätiloissa todella kiusaantunut valjaista ja makaa ja tekee ihmeellisiä kupperskeikkoja saadakseen ne pois päältään. Ulkona sitten on niin paljon muuta jännää, ettei se muista ollenkaan, että sillä on jonkinlaiset henkselit päällä. Sinänsä ei siis kannata liian kauan sisätiloissa niihin valjaisiin totutella, jos kissaa ne vaikuttavat hirveästi häiritsevän. Me ei näin talviaikaan kissan kanssa ulkoilla (toinen on niin arka panikoitsija, ettei sitä olla kiusattu ulos viemisellä kun se valjaiden pukeminenkin saa sen todella pelokkaaksi). Lumettomana aikana käydään silloin tällöin. Meillä on aika rauhaton piha tässä, niin Turo ei hirveästi tykkää tuolla olla. Edellisen asunnon pihassa oli rauhallisempaa ja siellä se mielellään jahtasi öttiäisiä ja kiipesi pari kertaa puuhunkin.
  

Kotona orjuuttavat maatiaiskakarat Hilda ja Turo, molemmat syntyneet syyskuussa 2008.
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Tinttu
Ex-jäsen


Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #6 - 22.01.2011 klo 00:58:59
Tulosta viesti  
Hmm.. tuo meidän juniori on niin kärsimätön luonne, että siinä voi tosiaan käydä niin, että tuo on ensimmäisestä kokeilusta kiikutettava pihalle.  Pyöritä silmiä Intoa näyttäisi sinne olevan.
Mitä mieltä olette, olisiko tässä vaiheessa kuitenkin parempi, että vien sen sinne ulos vasta kun leikkausoperaatio on suoritettu? Tuo tuntuu olevan nyt niin himoissaan, että tuon kanssa saisi tuolla kylillä painella varmaan  kolme päivää!  Virnistys
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Piiku
Leijona
****
PoissaViestejä: 1883
Liittynyt: 19.01.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #7 - 22.01.2011 klo 01:08:22
Tulosta viesti  
Meilläkin kissa reagoi valjaisiin, no ei niin toivotulla tavalla, kun koitettiin totuttaa sitä niihin sisätiloissa. Ulkona se ei edes huomaa niitä. Hymiö

Mikäli olet Flexiä ajatellut käyttää, kannattaa miettiä sellaista, jossa on kangaspätkä tuossa narun alkupäässä, eli tällaista. Meillä oli ensimmäinen flexi sellainen, josta tuo kangaspätkä puuttui ja ei montaa puraisua tarvittu kun tuo naru oli haperoa.
  

"Kissat viis veisaavat muista. Ne ovat itsetietoisia, niillä on valtava ego eivätkä ne pidä rajoituksista. Ne nukkuvat päivät ja ovat ulkona yöt, mikä sopii taiteilijalle."

Maatiainen -08
OSH var -14
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Tinttu
Ex-jäsen


Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #8 - 22.01.2011 klo 12:34:24
Tulosta viesti  
Kiitos Piiku, eipä olisi tullut mieleenikään!  Pyöritä silmiä
Nyt kai olen valmis valjas/talutinkaupoille..  Silmänisku
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mintan
Leijona
****
Poissa


Topi, Tessa ja Minttu

Viestejä: 2403
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 12.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #9 - 15.05.2011 klo 18:38:21
Tulosta viesti  
Meidän kissanpennut kävi tänää ulkona ekan kerran. Parina päivänä pistäny valjaat päälle niille sisällä ja vaikutti jo suht sietävän niitä (vaikka välillä piti yrittää nuolla niitä pois). No vietiin vaan tohon kerrostalon pihalle niin kummatkin tärisi ja meiän ei sylikissa Topi olis mieluiten jääny mun syliin istumaan.
Ei sitte kauaa pidetty ulkona, mutta täytyy kyllä kokeilla vielä uudestaan josko vähän rentoutuis, kun ei oo koskaan oikeestaan ees ollu ulkona noi.
Topi säikky vielä pihalla remuavia lapsia niin että mun sylissä vähän sähistiin kun oltiin sisälle menossa.
  

Tessa HCS n 24 03 7.3.2011
Minttunen "Minttu" EUR fs 24 13.7.2011
http://werunthehouse.blogspot.com/
RIP Topi HCS 16.3.11-24.4.13
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
metsäkissa
Ex-jäsen


Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #10 - 05.06.2011 klo 18:08:17
Tulosta viesti  
Voisikohan aikuisen kissan totuttaa valjaisiin? Jos voi, niin miten se pitäisi tehdä, ettei kissalle tule ikäviä kokemuksia?
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mintan
Leijona
****
Poissa


Topi, Tessa ja Minttu

Viestejä: 2403
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 12.05.2011
Sukupuoli: Nainen
Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #11 - 05.06.2011 klo 18:20:22
Tulosta viesti  
Kyllä yleisesti ottaen voi, mutta kissat on kaikki yksilöitä. Ite kokeilisin samalla tavalla kuin pentujakin eli ensin valjaita sisällä vähän aikaa päällä vaikka parin päivän välein ja pidentää sitten sitä aikaa jos vaikuttaa sopeutuvan. Ite oon meidän kissanpentuja myös vähän "hämänny" ruoalla ja leikillä (ei muista häiriintyä valjaista jos saa herkkuja tai pitää jahdata jotain).
  

Tessa HCS n 24 03 7.3.2011
Minttunen "Minttu" EUR fs 24 13.7.2011
http://werunthehouse.blogspot.com/
RIP Topi HCS 16.3.11-24.4.13
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
metsäkissa
Ex-jäsen


Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #12 - 05.06.2011 klo 18:53:03
Tulosta viesti  
Pitääpä sitten kokeilla valjastusta tuon tulevan kissan kanssa, mutta taidan kuitenkin antaa sen ensin pari viikkoa totutella uuteen kotiin rauhassa. Ehkä valjaisiin totuttelukin sujuu paremmin, jos kissa jo luottaa jonkin verran enemmän uuteen omistajaan.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Crowmoor
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 927
Liittynyt: 10.03.2010
Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #13 - 09.06.2011 klo 18:17:03
Tulosta viesti  
Sisällä opetellessa kannattaa ehkä ensin kokeilla miten kissa regoi hyvin löysällä oleviin valjaisiin. tietenkään kissalle ei ole hyvä opettaa, että valjaista voi kiemurrella pois, mutta löysät valjaat häiritsevät vähemmän kuin tiukat. Hymiö
  

GIC FI*Draconian HarmonyDivine, "Darwin" || NFO n, s. 1.2.2010
GIC FIN*Kharn-Ka Thuban Draco, "Dawkins" || SOM n, s. 8.4.2010
FIN*Cat'omatic Snöhetta, "Huxley" || NFO ns 03, s. 31.1.2012
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
sinnaku
Ex-jäsen


Re: Vinkkejä valjaissa ulkoiluttamiseen
Vastaus #14 - 12.07.2011 klo 14:02:48
Tulosta viesti  
Tilasin juuri zooplussasta alesta pentuvaljaat, niin voidaan aloittaa totuttelu jo kotona. En usko että vielä valjastellaan ulkona, kun on niin kuuma ilma ja pentu on ollut niin vähän aikaa meillä. Mutta totutellaan nyt kotona ettei ihan nollasta tarvi aloittaa myöhemmin Hymiö

Tekisi mieli ostaa tuollaiset vänttiset joskus, mutta en edes tiedä miten isoksi kissa kasvaa  Hymiö ehkä tilaankin sitten kun Léonie on kasvanut isoksi ja kâyn suomessa lomalla niin saa ne matkaan.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 3 4
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun