Raakavalkuainen-raakaproteiini (Luettu 5333 kertaa)
Ann
Ex-jäsen


Raakavalkuainen-raakaproteiini
01.10.2010 klo 00:48:36
 
Terve,
tunnen itseni nyt vähän tyhmäksi, mutta en tätä jaksa enää pyöritellä.

Eli mitä eroa on raakavalkuaisella ja raakaproteiinilla?

Onko ruoka siis samaa sisällöltään jos siinä on 10%raakavalkuaista kuin jos siinä olisi 10%raakaproteiinia?
Lähinnä mietin miksi osassa ruuista (yleensä märkäruuat) ilmoitetaan tuo valkuainen ja osassa proteiini? Eikös valkuainen ja proteiini ole kuitenkin sama asia?
Olenko nyt aivan hakoteillä tämän asian kanssa?  Täh

Ei ehkä pitäisi takertua tähän, mutta en enää pääse yli tästä  Epävarma  Virnistys 

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Edina
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 4549
Liittynyt: 29.07.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Raakavalkuainen-raakaproteiini
Vastaus #1 - 01.10.2010 klo 15:15:19
 
Kyllä minunkin järkeni mukaan proteiini ja valkuainen on sama asia  Täh
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kisumamma
Ex-jäsen


Re: Raakavalkuainen-raakaproteiini
Vastaus #2 - 01.10.2010 klo 15:26:38
 
Samaa asiaa se on. Valkuainen on varsinaisesti suomenkielinen nimitys, proteiini on ehkä se enemmän käytetty.

Kaikki proteiini ei kuitenkaan ole ihan samaa. Kissanruuassa on hyvä etsiskellä, että löytyykö sieltä kasvisvalkuaista, kasvisproteiinia, gluteenia jne, koska niillä saadaan proteiiniprosenttia ylöspäin ilman että kissa saisi lihaa/munaa tai muuta eläinproteiininlähdettä, jota se tarvitsee.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Ann
Ex-jäsen


Re: Raakavalkuainen-raakaproteiini
Vastaus #3 - 01.10.2010 klo 18:50:31
 
Moikka,
kiitoksia selvennyksestä!  Hymiö

Tuota kasvisproteiinia järkeilin itse myös, varmaan se on sitten niin että kun valmistaja ilmoittaa nuo proteiinit, niin  ruokaan voidaan tunkea ihan mitä proteiinia tahansa.

Pysähdyin tuota miettimään kun tutkin kaapista löytyviä purkkeja. Latz:n märkäruuassa raakaproteiini oli 15,4% ja Almo naturessa 17%. Kävi mielessä et mitä ihmettä näähän on melkeen samaa tavaraa, kunnes luin sitä Latzin takakantta pidemmälle ja eihän siinä sitten muuta ollutkaan kuin noita kasvisproteiinivalmisteita ja kasvisperäisiä tuotteita.

Ohhoh, on kyllä aika älytöntä. Mulla on siis kissanpentu joka on ennen syönyt markettiruokia ja ostin niitä sen vuoksi muutaman paketin itsekin.
Mutta taitaa olla tuon kisun viimoiset markettiruuat  Silmänisku
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
lara
Leijona
****
PoissaViestejä: 1412
Sijainti: Vantaa
Liittynyt: 25.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Raakavalkuainen-raakaproteiini
Vastaus #4 - 01.10.2010 klo 19:07:22
 
Markettiruoista mm. Mjau on hyvää tavaraa, eli ihan kokonaan pikkukisun ei tartte markettiruoista luopua. Hymiö
  

Kedi ~ 2008
Aava SBI n 21, 3/2012

RIP Kaitsu ~ 7/2009-24.11.2011
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Ann
Ex-jäsen


Re: Raakavalkuainen-raakaproteiini
Vastaus #5 - 01.10.2010 klo 20:07:02
 
Oukei, hyvä juttu, täytyy tarkkailla sitä kaupoista.
Mä alan tässä pikkuhiljaa eksyä tuonne tuoteselosteiden ihmeelliseen (ja loputtomaan?) maailmaan..  Virnistys

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
MACO
Ex-jäsen


Re: Raakavalkuainen-raakaproteiini
Vastaus #6 - 02.10.2010 klo 11:59:33
 
Moikka.
Tässä lainaus kissan ruokintaan liittyvästä artikkelista.

Hiiri koostuu suurimmaksi osaksi laadukkaasta eläinproteiinista.
Proteiini (valkuaisaine) on kissan ravinnon tärkein tekijä.
Proteiinia tarvitaan ruumiin rakennusaineeksi. Kissa tarvitsee sitä kasvuun, lihasten rakennusaineeksi ja toimintaan, solujen uusiutumiseen, terveen ihon ja turkin ylläpitoon, aineenvaihdunnan toimintaan, sydämen ja silmien sekä ruuansulatuselinten terveyteen ja toimintaan. Proteiinit antavat myös energiaa ja ovat elintärkeitä terveen ja voimakkaan immuunipuolustuksen ylläpitoon.  Puute ilmenee lihasten heikkenemisenä, alttiutena sairastua helpommin infektiotauteihin, suorituskyvyn heikkenemisenä ja väsymyksenä, turkin ja ihon huonokuntoisuutena ja voimakkaana karvanlähtönä (ympäri vuoden), kroonisina ruuansulatuselimistön häiriöinä (ripuli) sekä ennenaikaisena vanhentumisena.
Proteiinin laatu on keskeinen käsite kissan ruokinnassa. Ainoastaan hyvälaatuinen proteiini mahdollistaa sen, että kissan elimistö pystyy muodostamaan ravinnon proteiinista elimistön omaa rakennusainetta helposti ja ilman  suuria määriä munuaisia rasittavia aineenvaihdunnan kuona-aineita (mm. ammoniakkia).
Aminohappojen määrä ja koostumus kussakin proteiinin lähteessä määrävät proteiinin laadun: sen biologisen saatavuuden.  Korkelaatuisia proteiinin lähteitä kissalle ovat liha, kalan liha, maksa, sydän ja kananmunat. Näistä löytyy kaikki kissalle elintärkeät aminohapot. Siksi kissan elimistö pystyy käyttämään näiden ravintoaineiden proteiinin 90-100% hyväkseen. Huonolaatuisia proteiinin lähteitä kissalle ovat kasvi- ja viljaproteiinit (esimerkiksi soijajauheen biologinen saatavuus on vain 67%, koska siitä puuttuu kissalle elintärkeitä aminohappoja) sekä teurasjätteet (nämä löytyvät tuoteseloisteista nimityksellä: lihan sivutuotteet) kuten keuhkot, utareet, nahka sekä kaikki osat, joissa on paljon sidekudosta. Näitä kissan elimistö pystyy hyödyntämään vain pieneksi osaksi tai ei ollenkaan. Elimistö joutuu kovalle koetukselle yrittäessään hyödyntää näitä huonolaatuisia proteiineja, mikä jo osaltaan rasittaa ruuansulatuselimistöä, mutta pahinta on, että samalla syntyy paljon aineenvaihdunnan kuona-aineita, mitkä rasittavat ja vahingoittavat munuaisia. Pitkään kestävä huonolaatuisen proteiinin ruokinta vaurioittaa munuaisia. Ei ole harvinaista, että kissa, jota on ruokittu koko elämän ajan huonolaatuista proteiinia sisältävällä ruualla,  menehtyy 10-12 vuoden iässä munuaisten rappeentumiseen.

Kissan valmisruokaa valittaessa on tärkeää lukea tuoteseloste, sillä ruuan raakaproteiinin määrä ei kerro yhtään mitään sen laadusta... Kannattaa valita vain ruokia, joiden tuoteseloste on seikkaperäinen ja josta käy selvästi ilmi käytetyn proteiinin lähde: esimerkiksi kananliha tai lampaanliha – EI „liha ja lihansivutuotteita“, EI „eläinproteiinia“ tai „lammasproteiinia“ (lähteenä on voitu käyttää lihan sijasta ruhon huonolaatuisia osia: nahkassakin ja sidekudoksissa on paljon proteiinia, mutta kissan elimistö ei pysty käyttämään sen kaltaista huonosti sulavaa proteiinia hyväkseen) , EI „kasvisproteiinia“, EI „gluteenia“.

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
viljotar
Ex-jäsen


Re: Raakavalkuainen-raakaproteiini
Vastaus #7 - 02.10.2010 klo 20:50:49
 
Mikähän on hiiren proteiinipitoisuus? Siis kissan luonnolisen ravinnon? Meillä kun molemmat kissat syövät myös hiiriä. Eiköhän se ole luonnollisin ja paras ravinto? Ei ainakaan sisällä soijaa, sikurijuurta tai säilöntäaineita.... Virnistys
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun