Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 3 4 Lähetä aihe | Tulosta
Amputointi (Luettu 22216 kertaa)
msm85
Ex-jäsen


Amputointi
26.10.2006 klo 15:48:08
 
Hei! Kellään kokemuksia kissojen onnettomuuksista..?

Asumme omakotitalossa, lähimmälle tielle ei ole kovinkaan pitkä matka. Autoja liikkuu ihan kiitettävästi kyseisellä tiellä. Meillä kaksi nuorta kissaa, pelkäävät autoja kuin ruttoa, hyppäävät läheiseen ojaan ja hyvin ovat sieltä suunnalta pysyneetkin poissa, toisessa suunnassa peltoaukeaa, missä saalistelevat pitkin päivää.  Eivät siis mene tien liki mielellään.

Viime sunnuntaina kissat olivat normaalisti ulkona ja kävivät välillä sisällä. Kissani noudattavat tarkkaa rutiinia, tulevat syömään tiettyyn aikaan ja joka ilta tulevat samaan aikaan sisälle. Siksi voin olla melkeinpä 100 % varma, jos kissaa ei näy sisälletulo aikaan missään, että jotain on sattunut. Toinen kissoista tuli sunnuntaina normaalia aikaisemmin sisälle, toista ei näkynyt missään. Kävin huutelemassa ja kiertelemässä taloa ja tonttia, mistään ei kuulunut mitään eikä kissaa näkynyt. Yleensä kissat tulevat katselemaan ja tulevat perään jos vien roskia tai muuta. Siksi rupesin hakemaan "kadonnutta" kissaa joka puolelta.

Pyysin avopuolisoni mukaan etsintöihin. Reilun puolen tunnin ajan kuluttua kissa löytyikin sattuman kaupalla. Raukka oli mennyt talomme alle sokkeliin. Murjotti apaattisena ja liikkumattomana, kun taskulampulla häntä katselimme pienestä luukusta. Siinä samassa tiesin, että hän on loukkaantunut. Huutelimme ja yritimme saada kissaa tulemaan luoksemme. Sokkelo on äärettömän ahdas ja kissa oli erittäin huonossa paikassa. Sitkeän yrittelyn jälkeen kissa alkoi liikkua, toinen etutassu oli pahoin vääntynyt. Avopuolisoni ryömi kissaa vastaan. Nostimme kissan varovasti syliimme ja heti soittamaan päivystävälle eläinlääkärille.

Veimme kissan eläinlääkärille, eläinlääkäri epäili kissan ottaneen yhteen auton kanssa. Tutkittuaan kissan, missään ei ollut verta, ainoastaan toinen etutassu roikkui kirjaimellisesti kuin "räkä". Tassu ei kuitenkaan ollut mistään kohtaa poikki tai murtunut. Eläinlääkäri kertoi huonot uutiset, kissan tassun hermosto vaurioitunut ylhäältä asti. Tässä tapauksessa parempi olisi ollut että olisikin murtunut. Kissa ei pysty ottamaan tassullaan tukea, vaan raahaa sitä mukanaan. Hermostovaurioissa voi vain aika parantaa nuorella kissalla, vanha kissa olisi kuulemma jouduttu lopettamaan. Kellään kokemuksia?

Kissa on erittäin sitkeää sorttia ja onkin koko ajan menossa vahingoittuneesta tassusta huolimatta. Eläinlääkäri sanoi, että jos kissa ei syö tai pysty hoitamaan tarpeitaan, hänen ei ole mahdollisuuksia parantua. 1 vko katsellaan ja seurataan. 2 vkolla käynti uudestaan lääkärillä. Kissa ei reagoinut millään tavalla lääkärin puristellessa anturoita. Se on kuulemma erittäin huono merkki ja niin onkin. Kissalla on kipulääkitys, mutta lekuri sanoi että hermostovian takia tassussa ei ole lainkaan tuntoa. Päiviä kissan tilaa seuranneena kissa syö, käy laatikolla tehden molempia asioitaan ihan normaalisti. Yritti eilen ottaa toista kissaa hännästä molemmilla käpälillään. Tämän vaurioituneen tassun saa kyllä nostettua ylös, mutta ihmisen käteen verraten kyynärpäästä alaspäin ei toimi, ranne roikkuu. Amputointi mitä luultavammin edessä, jos ei ala toimimaan ajan kanssa. Nuorella kissalla nämä ilmeisesti jollain tapaa saattavat vielä korjaantua. Kissa on kuitenkin normaali itsensä. Inhottavalta vain tuo tassu näyttää.

Itse epäilen josko kissa on tippunut jostain, puusta tai vastaavalta suoraan kätensä päälle, koska muita vaurioita ei löytynyt, eikä mistään löytynyt verta tai haavoja/vastaavia. Tassu vain kärsinyt.
« Viimeksi muokattu: 22.01.2008 klo 22:13:17 Kirjoittaja romppu »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
tine
Ex-jäsen


Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #1 - 26.10.2006 klo 17:39:30
 
Itselläni ei ole kokemuksia kissojen onnettomuuksista, mutta päätin nyt kommentoida. Onneksi kissallenne ei käynyt pahemmin. Voihan se olla, että vaiva itsestään korjaantuu ja varmasti kissa pärjää kolmellakin jalalla, jos eläinlääkäri päätyy sen amputoimaan. Olen itse nähnyt kolmejalkaisen kissan, hyvinhän nuori kissa ilmankin sitä oppii toimimaan. Hyvä, että kisu on muuten entisensä Hymiö.

Sinuna miettisin tuota kissojen ulkoilua, vapaana ulkoileville kissoille on monenlaisia vaaroja luonnossa. Esimerkiksi kissatarhan tekeminen voisi olla yksi vaihtoehto tai kissojen ulkoilutus valjaissa. Kyllä ne siihenkin tottuvat.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
iitukka
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 3880
Liittynyt: 12.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #2 - 26.10.2006 klo 17:51:13
 
Meidän vanha kissamme myös loukkaantui aikoinaan ja luultavasti juuri jäi auton alle. Silläkään ei päälle päin näkynyt mitään, ei verta tai ruhjeita, vain toinen takatassu roikkui aivan "elottomana".  Epävarma ja kissalla oli myös tosi kovat tuskat.
Lääkäri sanoi, että melko varmasti oli jäänyt auton alle ja sanoi, että siitä useinkaan ei jää päällepäin näkyviä vammoja. (Siskoni kissa muuten kuoli jäätyään auton alle, eikä päälle päin näkynyt mitään ruhjeita tai verta silläkään.)
Lääkäri tutki kissan ja sillä oli koko takatassu aivan murskana.  Itku Vaihtoehdot oli jalan jäykistäminen ja amputointi. Lääkäri suositteli amputointia, sanoi että kissa pärjää kolme jalkaisena paremmin, kuin jäykistetyn tassun kanssa. Niinpä päädyttiin amputointiin. Aluksi kissa oli valtavan surkean ja jopa järkyttävän näköinen ja itkin monta viikkoa. Mutta pikkuhiljaa totuimme kaikki tilanteeseen, kissakin. Muutaman viikon päästä jo juoksenteli, kuten ennenkin.  Hymiö
Eli amputaatio ei ole mikään huono ratkaisu, jos ei jalkaa kuntoon muuten saada. Meidän Nikke-kolli eli kolme jalkaisena vielä monta onnellista vuotta. Mutta nyt on jo vuosia sitten lähtenyt sateenkaarisillalle.

  

"Kissat osaavat matemaattisen tarkasti arvioida juuri sen paikan, missä istuessaan ovat eniten tiellä." -Pam Brown-
"Kissa sallii sinun nukkuvan vuoteessa. Sen reunalla."-Jenny de Vries-
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
mushio
Ex-jäsen


Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #3 - 26.10.2006 klo 17:57:48
 
Suosittelisin lämpimästi kissojen sisällä pitämistä tai ulkotarhaa, kuten tine ehdotti uusien onnettomuuksien estämiseksi. Kissat eivät kuulu Suomen luontoon.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Tabby
Ylläpitäjä
*****
Poissa


Valvova silmä

Viestejä: 10182
Sijainti: Lohja
Liittynyt: 04.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #4 - 26.10.2006 klo 19:12:42
 
Ehkäpä nyt kantapään kautta opit, miksi kissoja ei tule päästää ulkoilemaan omatoimisesti Hymiö
  

HCS n 09 Laku R.I.P.
HCL n 09 Peku
HCL n 24 09 Lula
HCS n 02 Ässä
HCS n 24 Ninja
HCL n 24 Traks
HCL n 23 Hertta
HCL n 09 Kelmi
Sivun alkuun
WWW | Facebook | ICQ  
IP kirjattu
 
anneli
Leijonakuningas
*****
Poissa


Pössiäinen Kissiäinen

Viestejä: 5172
Sijainti: Varsinais-Suomi
Liittynyt: 08.01.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #5 - 26.10.2006 klo 19:30:48
 
Entinen kissani kuoli rekan/auton alle eikä kuulemma kissasta ollut tullut pihalle veripisaraakaan, vaikka voi vain kuvitella millainen pannukakku kissasta tuli Järkyttynyt Itku

Eikä kannata siihenkään aina luottaa, että kissa pelkää autoja sen verran, ettei jäisi niiden töytäisemäksi, koska kohdalle saattaa sattua myös sellaisia kusipäitä, jotka kissan tiellä nähdessään saattavat tehdä vaikka pienen ylimääräisen koukkauksen osuakseen kissaan Vihainen

Toivottavasti kissasi tervehtyy Hymiö Valitettavasti vapaassa ulkoilussa on vaaransa.
  

Meillä asuu Kessu (11/05) ja Simppa (08/06). Koko porukan kuulumiset löydät osoitteesta www.anneli81.vuodatus.net
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Qkiss
Ex-jäsen


Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #6 - 26.10.2006 klo 21:33:04
 
Ikävää, toivottavasti kaikki järjestyy parhain päin ja ei tosiaan kannata päästää sen jälkeen jatkossa enää valvomatta kissaa ulos. Nörtti on täysin sisäkissa mutta kunhan tottuu valjaisiin, pääsee sen turvin haistelemaan ulkomaailmaa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kanabira
Ex-jäsen


Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #7 - 26.10.2006 klo 22:15:31
 
Meillä aikanaan kun olin pieni, jäi kissa auton "alle". Tai siis auto kaiketi tönäisi meidän kissaa... Silläkin jalka roikkui rumasti, mutta se parani alle kuukaudessa. Niin muistelisin. Sen jälkeen kissa eli lähemmäs 10v, kunnes se jouduttiin lopettamaan erinäisten sairauksien takia.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mempsu-
Leijona
****
PoissaViestejä: 1401
Sijainti: Tampere
Liittynyt: 16.10.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #8 - 27.10.2006 klo 11:37:47
 
anneli kirjoitti 26.10.2006 klo 19:30:48:
Eikä kannata siihenkään aina luottaa, että kissa pelkää autoja sen verran, ettei jäisi niiden töytäisemäksi, koska kohdalle saattaa sattua myös sellaisia kusipäitä, jotka kissan tiellä nähdessään saattavat tehdä vaikka pienen ylimääräisen koukkauksen osuakseen kissaan Vihainen 


Itsekkin olen kerran tuollaiseen kusipäähän törmännut. Ajettiin auton takana ja nähtiin kuinka auto oikein teki koukkaisen osuakseen tien reunassa olevaan kissaan. Onneksi ei osunut, koska kissa ilmeisesti pelästyi ja loikkasi ojaan.

Vaari kertoi minulle, että nuorenpana oli kanssa todistanut samaisen tilanteen, sillä erotuksella että oli osunut kissaan. No vaari sitten oli ajanut auton perässä huoltoasemalle ja menny vähän jututtamaan kaveria (semoinen nuori jolppi, varmaankin juuri saanut ajokortin), että oliko tuo nyt ihan fiksusti tehty. Mitä jos joku tekisi sulle ihan samanlailla? Jolppi oli sitten siinä ruvennu vittuilemaan, niin vaari sitten oli vetässy kaveria turpaan ja sanonu jotain tämän suuntaista, että saisi kyllä sullekkin käydä samoin kuin tuolle kissalle, näin kauniisti sanottuna.

Vaari oli semmoinen aika iso kaveri ja harrasti nyrkkeilyä. Se ei vaan voi katsella vierestä, jos joku tekee pahaa eläimelle. Se puuttuu tilanteeseen välittömästi. Ja kiivasluonteinen kun on, niin aina ei käy ihan hyvin.
« Viimeksi muokattu: 27.10.2006 klo 13:23:15 Kirjoittaja Mempsu- »  

Nenna ja Nelli 9/06
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
possukka86
Ex-jäsen


Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #9 - 27.10.2006 klo 11:55:23
 
Toivottavasti raasu paranee hyvin.  Hymiö  Pusu
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
msm85
Ex-jäsen


Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #10 - 27.10.2006 klo 12:45:16
 
Todellakin opin kantapään kautta tämänkin asian.
Monta yötä valvoneena ajattelen mitä kaikkea kissalle olisi voinutkaan sattua. Turha jälkiviisaus ei omalla ja kissani kohdalla enää auta. Saa vaan aikaan pahemman olon Itku

Kissa syö ja juo normaalisti ja saa hoidettua asiansa hiekkalaatikolla. Kipulääkityksellä tälläkin hetkellä, ei missään vaiheessa vaikeroinut kivusta. Raasu yrittää mennä samalla lailla, kuin ennenkin, mutta tajuaa myös, että samalla tavalla ei pääse enää kulkemaan.

Jotain hyviäkin merkkejä ilmassa. Yritti ottaa toista kissaa hännästä molemmilla tassuillaan, saa siis kipeän tassun nostettua ilmaan ja heiluteltua hiukan mutta ei pysty varaamaan ranteelleen painoa tai venyttelemään tassuaan kokonaan suoraksi, niin että kynnet tulisi näkyviin

Alettiin suunnittelemaan isoa kissa-aitausta pihalle, tilaa kun on. Alustavasti totutetaan valjaisiin. Opin siis kerrasta. Syytän itseäni tapahtuneesta. Olisihan minun pitänyt tajuta. Sitä vaan toivoo, että omalle kohdalle ei sattuisi. Täällä me vietetään kisun kanssa vapaata, otin töistä lomaa, että saan seurattua kissan tilaa 24 h. Tuossa se makoilee selällään ja kehrää.

Päivä kerrallaan eteenpäin.  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
iitukka
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 3880
Liittynyt: 12.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #11 - 27.10.2006 klo 13:05:36
 
Toivottavasti kisu paranee pikkuhiljaa. Tuo kissa-aitaus on hyvä idea, pääsevät kissat sitten turvallisesti ulkoilemaan, eikä tarvi pelätä enää, että tapahtuu vastaavaa tai jopa pahempaa.

Valjaisiinkin on hyvä totuttaa, vaikka se varmasti kärsivällisyyttä vaatii, kun kerran kissat on vapaana tottuneet kulkemaan. Mutta tsemppiä!

Ja paranemis rapsutuksia kisulle!  Hymiö

Tuolla "in memoriam"-osiossa on muuten pari kuvaa meidän Nikke-kissasta, myös sellainen amputoinnin jälkeen otettu. Ei kauhean hyvälaatuisia kuvia, mutta vähän näkee. Katso sieltä, jos haluat. Löytyy nimellä "Niko Jäppinen eli Nikke". Siinä yhdessä kuvassa näkyy, että oikean puoleinen takatassu on amputoitu.

Laitoin muuten sulle yksityisviestin. Hymiö
  

"Kissat osaavat matemaattisen tarkasti arvioida juuri sen paikan, missä istuessaan ovat eniten tiellä." -Pam Brown-
"Kissa sallii sinun nukkuvan vuoteessa. Sen reunalla."-Jenny de Vries-
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
msm85
Ex-jäsen


Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #12 - 27.10.2006 klo 13:57:20
 
Kiitos Iitukka. Kävin katsomassa kuvia, hyvin niistä selvän sai. Ja kiitos yksityisviestistä. Toivotaan parasta.
Ihana kisuli sullakin ollut.  Hymiö

Yritin lisätä kuvia meidän ipanoista siinä onnistumatta, mutta joskus kun tästä viisastun, niin koitan saada kuvat meidän Leenusta ja Liinusta  Hymiö
« Viimeksi muokattu: 24.11.2006 klo 21:40:45 Kirjoittaja romppu »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
msm85
Ex-jäsen


Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #13 - 16.11.2006 klo 20:22:15
 
Jalansa loukanneen kissan kohdalla hermosto parantui ranteeseen asti. Tassuosa ei toimi. Edessä amputaatio tai lopettaminen. Kissan on tähän asti ollut oma pirteä itsensä ja leikkii aivan kuin ennenkin.
Pihalla käyty enää vain valjaissa. Alkuun maukuivat oven takana tunnista toiseen, mutta nyt ovat "unohtaneet" ulkoilun. Kellään muilla kokemuksia amputaatiosta, kuin Iitukalla?


« Viimeksi muokattu: 24.11.2006 klo 21:41:31 Kirjoittaja romppu »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
iitukka
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 3880
Liittynyt: 12.03.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissan onnettomuus
Vastaus #14 - 17.11.2006 klo 08:32:20
 
Voi miten surullista, ettei kissan jalka sitten parantunut.  Epävarma  Mutta toivottavasti uskallatte harkita sitä amputaatiota ennen kuin lopettamista. Kissa tottuu uskomattoman nopeasti kolmen jalan kanssa elämiseen. Niinkuin meille silloin leikannut lääkäri sanoi, että omistajille se on paljon kovempi pala, kuin kissalle itselleen.
  

"Kissat osaavat matemaattisen tarkasti arvioida juuri sen paikan, missä istuessaan ovat eniten tiellä." -Pam Brown-
"Kissa sallii sinun nukkuvan vuoteessa. Sen reunalla."-Jenny de Vries-
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: [1] 2 3 4
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun