Sivunvalintanappi Sivu: 1 ... 51 52 [53] 54  Lähetä aihe | Tulosta
 25 Kissojen totuttaminen toisiinsa (Luettu 272998 kertaa)
Threesome
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 1
Liittynyt: 11.05.2014
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #780 - 11.05.2014 klo 09:28:18
Tulosta viesti  
Hei!

Uusi foorumilainen kaipaisi kipeästi neuvoja tilanteeseen...

Meillä on ollut kaksi kissaa noin 11 vuotta, joista ensimmäiset 7 vuotta laumaan kuului myös kolmas kissa. Kaksi kissaamme ovat siskokset, noin 4,1 ja 4,6 kiloisia leikattuja naaraskissoja. Kolmas kissa ei ollut sisko, mutta vanhempi leikattu naaraskissa.

Noin kaksi viikkoa sitten pelastimme nopealla harkitsemisella laumaan kolmannen kissan jälleen. Uusi kissa on 1,5-vuotias juuri leikattu kollikissa. Painoa kaverilla on 5,5 kiloa ja ruumiinrakenne vanhoja kissojamme huomattavasti isompi ja voimakkaampi.

Olemme pitäneet uutta tulokasta omassa huoneessa pääsääntöisesti, mutta mm. ruokailut on hoidettu yhdessä siten että tulokas kävelee valjaissa.

Tulokas on jonkin verran viettänyt aikaa vapaana kahden vanhemman kissan kanssa, mutta suurin huoli ja ongelma tällä hetkellä on tulokkaan halu jahdata ja painia vanhojen kissojen kanssa, jos nämä päättävät vetäytyä tai juosta pois tilanteesta. Vanhat kissat tuskin kovin hyvin pärjäisivät leikkipainissa tai aggressiivisessa kahakassa uudelle voimakkaammalle kissalle. Uusi kissa on osoittanut olevansa halukas menemään suoraan asiaan eli sähäkkään painiin. Vanhat kissat eivät todellakaan pidä tästä. Toinen vanhempi kissa pelkää uutta tulokasta, toinen sietää ja pystyy jonkn verran sähisemällä saamaan uuden kissan väistämään.

Voisin kuvitella, että uuden tulokkaan leikkihaluihin ei ole mitään kovin hyvää ratkaisua? Mitä voisimme tehdä saadaksemme kissalauman tasapainoon ja vanhoille kissoille säilytettyä rauhallinen koti? Jokainen kohtaaminen, jossa vanha kissa haluaa poistua paikalta on johtanut joko säntäämiseen perään tai sen yritykseen.

Uusi kissa on ihmiselle todella helmi, kaikki on hienoa ja kivaa, kissaa on kohtuullisen helppo käsitellä ja on oppinut kaikille tavoille hyvin.

EDIT:
- Pyllynhaistelukikkaa pitää yrittää, eli tarjotaan tulokasta haistettavaksi perä edellä. Ongelmana lienee tuo arempi kissa, joka painuu sohvan taakse piiloon kun tulokas otetaan esiin...
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
callette
Mörökölli
***
PoissaViestejä: 601
Sijainti: Tampere
Liittynyt: 19.06.2010
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #781 - 06.08.2014 klo 10:33:35
Tulosta viesti  
Vähän liian myöhässä ehkä ylemmälle kyselijälle, mutta:
http://jacksongalaxy.com/2014/07/08/cat-mojo-how-to-introduce-two-cats/

Jos englanti taipuu, todella hyvä video kissojen toisiinsa totuttamiseen.
  

"I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days."
Maatiaiset Nefertiti ja Miss Moriarty sekä MCO RaReCoon's Phedca
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Jekkunen
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 1
Liittynyt: 10.08.2014
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #782 - 10.08.2014 klo 13:25:00
Tulosta viesti  
Meille tuli neljä kuukautta sitten 5-vuotiaan leikatun naaraskissan seuraksi noin 3-v leikattu kolli paikallisesta kissatalosta. Kolli oli ja on edelleen arka, mutta nykyään hakee jo itse kontaktia, tulee silitettäväksi ja nukkuu sohvalla vieressä. Syliin ei tule eikä anna nostaa, ja jos tekee äkkinäisiä liikkeitä niin lähtee karkuun, mutta on erittäin kiinnostunut ja seurallinen poika.

Alku oli aika takkuinen, vaikka naaras oli tottunut kissaseuraan (edellinen kollimme piti lopettaa pari vuotta sitten, tämä kolli oli kuitenkin tullut perheeseen pentuna ja ne olivat tottuneet toisiinsa nopeasti). Nyt naaras ja uusi kolli ovat kuitenkin jo sillä asteella, että syövät samasta kupista, nukkuvat etenkin parvekkeella vierekkäin ja sisälläkin nyt loikoilevat lattialla suht lähellä toisiaan. Naaras ei kuitenkaan enää tule sohvalle silloin kun poika on siinä, ja vielä pari viikkoa sitten naaras oleili lähes aina muissa huoneissa, kun pojan käytössä oleva kiipeilypuu on olohuoneessa.

Olemme seuranneet sopeutumuista vähän huolissamme, kun välillä näytti siltä että naaras jahtaa ja kiusaa poikaa ihan huolella, mutta nyt tilanne näyttää kääntyneen tai olevan kääntymässä toisinpäin, tänään olen katsellut kun koko aamupäivän kissat jahtasivat toisiaan aika tasapuolisesti. En vaan oikein osaa tulkita, että onko se leikkiä vai vähän totisempaa touhua, kynsiä tai hampaita eivät käytä mutta muuten on aika rajua menoa. Edellisen kollin kanssa kyllä naaras paini myös, mutta jotenkin sen on unohtanut minkälaisia eleitä ja ilmeita käyttivät silloin.

Olen itse ollut aina ns. koiraihminen, ja kissat tulivat mukaan kuvioihin muutama vuosi sitten miehen mukana. Olen nyt yrittänyt selvitellä että miten tuohon jahtaamisleikkiin pitäisi suhtautua, että onko se leikkiä vai ei. Naaras on pari kertaa ruokaa odottaessaan hellyydenpuuskassaan nuollut kollin päätä ja korvia, mutta sitten tosiaan välillä meno taas näyttää enemmän siltä että *uck you. Ota näistä nyt sitten selvää  Järkyttynyt
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
4Cats
Leijona
****
Poissa


Miau

Viestejä: 1323
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 16.11.2009
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #783 - 10.08.2014 klo 16:13:29
Tulosta viesti  
Kuulostaa tuo meno ihan normaalilta leikiltä ja siinä samassa ehkä välillä myöskin etsitään "laumajärjestystä".

Jos kissat tappelevat tosissaan, siinä ei ilman vaurioita enää selvitä eli sen kyllä huomaa.
  
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Pumpuli
Mörökölli
***
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 804
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 05.08.2011
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #784 - 11.08.2014 klo 13:40:11
Tulosta viesti  
Joo, riidellessä tulee yleensä paljon ääntä ja jos molemmat jahtaa kuulostaisi enemmän ehkä leikkimiseltä. Tai ei ainakaan kovin vakavalta. Meillähän kissat leikkivtä aina niin päin, että kolli jahtaa ja naaras juoksee karkuun. Aluksi mietin, kiusaako kolli naarasta, vaikka on kyllä todella nössö tapaus. Nämä kyllä ihan leikkivät, koska jos kolli ei jaksakaan jahdata niin naaras juoksee nenän alta ohi härnätäkseen.
  

Pipari 07/2010 Maxie 08/2009

Pumpuli 09/1998-03/2011 Pörri 09/1998-09/2010 Sepe 08/1994-09/2009 Tyson 05/1992-04/2009
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
oopu
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 9
Liittynyt: 07.07.2013
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #785 - 18.08.2014 klo 00:40:27
Tulosta viesti  
Heips!

Täällä alkaa iskemään jonkin asteinen epätoivo.. Tässä alkuun pohjatietoja. Taloudessamme on 4 kissaa, 3 naarasta ja 1 kolli. Naaraat ovat 8v, 3v ja 16vk ja kukkona tunkiolla hyörii 2v kollipoika. Kaikki muut, paitsi 16vk leikattuja. Tilanteena on se, että 3v N ja 2v K olivat pitkään kahdestaan ja suunnittelimme ottavamme kolmannen. Löysimme pennun mutta ennen luovutusta (jonka kanssa oli hieman viivästystä, seikaisin oleva maha -> ei voinut rokottaa.) kuulimme tuttavaltamme että hänen kämppiksellään on 8v terve naaraskissa joka on menossa lopetettavaksi koska maukui sekä vaati huomiota liikaa. Päädyimme mieheni kanssa lopputulokseen ottaa 8v N meille. 8v N oli ollut meillä noin vajaan viikon ja tilanne näytti rauhoittuvan, oli vain laimeaa sähinää eikä mitään muuta. No, koitti viikonloppu jona 16vk pennun luovutus oli mahdollista ja haimme pennun kotiin. Tämän viikonlupun jälkeen tilanne on ollut aikaajoittain jokseenkin kaaottinen. 8v N ja kollipoika sähisevät ja ovat muutaman kerran pyrkineet tappelemaan, tosin aloittaja on ollut 8v N. Tilanteen olen keskeyttänyt käyttämällä suihkepulloa "hyvissä" ajoin. Meillä on käytössä Feliway haihdutin sekä suihke jota olemme suihkutelleet ovenkarmeihin, oviin ja paikkoihin jossa kissamme oleilevat.

Kysymys kuuluukin, jatkanko samaan malliin kissojen seuraamista ja mahdollisten riitojen keskyttämistä sekä Feliwayn käyttöä? Ja ennenkaikkea olenko liian hätäinen?!

Maalaisjärjen kanssa tässä ollaan yritetty rämpi eteenpäin.

Kiitos vastauksista ja vastaantulevista vinkeistä jo etukäteen. Niin ja toivottavasti tekstistä saa selvän kun sitä tässä hammaskivun kourissa kirjoitan. Kliseinen
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
chocspot
Mörökölli
***
Poissa


Heippa!

Viestejä: 937
Liittynyt: 02.11.2011
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #786 - 18.08.2014 klo 13:48:14
Tulosta viesti  
Eli kuinka kauan tuossa on nyt mennyt aikaa? Kyllähän kissoilla voi mennä aikansa ennen kuin välit lämpenevät/neutralisoituvat.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
anneko
Maitoviiksi
PoissaViestejä: 39
Sijainti: Kirkkonummi
Liittynyt: 27.01.2014
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #787 - 22.08.2014 klo 10:25:41
Tulosta viesti  
Okei, elikkä lähtötilanne:
Pepe, maatiainen, uros, kastroitu, 1-vuotias (ollut minulla luovutusikäisestä asti)
Akaasia, bengali, naaras, kastroitu, 4-vuotias

Sovimme Akaasian omistajan kanssa, että neiti tulee viikon "koeajalle". Akaasia ei ole tottunut toisiin kissoihin, mutta on kuulemma tottunut koiriin ja on omistajan mukaan oikein ihmisrakas ja leikkisä.
Pepe taas haluaa aina oikein kovasti tutustua toisiin kissoihin, ei edes sähise tai murise lajitovereilleen, vaan on heti aloittamassa leikkimisen  Pyöritä silmiä

No, Akaasia tuli eilen illalla (21.8.2014 noin kello 17:00). Laitoin Pepen makuuhuoneeseen, että Akaasia sai ensin tutkia asuntoa rauhassa ennen kuin päästin Pepen samaan tilaan.
Akaasia löysi nopeasti "oman paikkansa" sängyn alta, enkä lähtenyt sitä sieltä hätistämään väkisin pois. Murisee ja sähisee Pepelle, joka menee välillä makaamaan sängyn lähelle.

Jossain vaiheessa Pepe oli kuitenkin menossa sängyn alle Akaasian seuraksi, ja siitähän alkoi kunnon huuto. Laitoin illalla sitten makuuhuoneen oven kiinni, että Akaasia saisi oltua hieman omassa rauhassa, Pepen otin kanssani olohuoneeseen.
Nukkumaan mennessä jätin Pepen olohuoneeseen ja Akaasian kanssani makuuhuoneeseen. Siirsin jo illan aikana Akaasian vessan, ruuan ja vesikipon makkariin, neiti on onneksi syönyt ja käynyt vessassakin.

Siinä kun makkarin ovi oli kiinni ja makoilin sängyllä kännykällä räpeltäen, hyppäsi Akaasia sängylle ja tuli moikkaamaan. Yllätyin hieman siitä, että lähelle tullessa alkoi murisemaan myös minulle, vaikka samalla haisteli sormiani  Järkyttynyt Ei ole ennen kukaan kissa suoraan minulle murissut...
No, yö meni rauhallisissa merkeissä, Akaasia tuli jopa siihen sängyn päälle nukkumaan vaikka pysyttelikin minusta suunnilleen metrin päässä. Nyt aamun tullen meni takaisin sängyn alle, Pepe jälleen koittaa tehdä tuttavuutta, mutta sähinää ja murinaa sieltä kuuluu. Pepe siis ei ole murissut eikä edes sähähtänyt, hiljaa vaan maukuu ja kurisee Akaasialle.

Olisi kiva kuulla teidän ehdotuksia tästä tilanteesta. Itse olen tulkinnut tilanteen niin, että Akaasiaa yksinkertaisesti pelottaa koko tilanne. Mitä kannattaisi tehdä toisin, kannattaisiko Pepen ja Akaasian kontaktia rajoittaa Pepen innokkuuden takia?
  

R.I.P. Pörri kesä 1995 - 12.1.2011
R.I.P. Tupuna kesä 1997 - tammikuu 2012

Pepe 02.07.2013
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pumpuli
Mörökölli
***
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 804
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 05.08.2011
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #788 - 22.08.2014 klo 13:15:01
Tulosta viesti  
Kuulostaa minusta samalle kuin mitä laitoitkin, että Akaasiaa ehkä pelottaa ja jännittää uusi asunto, tilanne ja kissa. Pepe kuitenkin kuulostaisi tietyllä tapaa kunnioittavan noita viestejä? Jos, niin tilanne varmaan ihan ok. Tietysti alkuun uuden kissan hyvä varmaan saada rauhassa tutustua paikkaan. En tiedä kuinka pajon kontaktia kannattaa rajoittaa. Useinhan alku suositellaan ottamaan jopa eri huoneissa. Jos Pepe yrittää kontaktia aktiivisesti niin ehkä rajoittaisin ja yrittäisin antaa vaikka kissankarkkeja yhdessä tai leikkiä kun Akaasiakin rentoutuu niin että alkaa leikkiä.
  

Pipari 07/2010 Maxie 08/2009

Pumpuli 09/1998-03/2011 Pörri 09/1998-09/2010 Sepe 08/1994-09/2009 Tyson 05/1992-04/2009
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
anneko
Maitoviiksi
PoissaViestejä: 39
Sijainti: Kirkkonummi
Liittynyt: 27.01.2014
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #789 - 22.08.2014 klo 17:27:02
Tulosta viesti  
Kyllä Pepe taitaa niitä viestejä kunnioittaa, koska ei se väen väkisin ole sängyn alle mennyt Akaasian seuraksi vaikka kovasti haluaisikin. Eiliseen verrattuna tilanne on nyt hieman rauhoittunut, Akaasia kyllä sähisee ja murisee edelleen, muttei aivan yhtä kovaa kuin eilen. On se hieman kurkistellut sängyn altakin vaikka Pepe on ollut samassa huoneessa.
Eiköhän tämä tästä  Hymiö olisi kuitenkin edelleen kiva kuulla muiden ehdotuksia.
  

R.I.P. Pörri kesä 1995 - 12.1.2011
R.I.P. Tupuna kesä 1997 - tammikuu 2012

Pepe 02.07.2013
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pumpuli
Mörökölli
***
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 804
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 05.08.2011
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #790 - 23.08.2014 klo 11:47:14
Tulosta viesti  
Uskon että tilanne kyllä edistyy ihan itsestään kun uusi paikka tulee tutuksi. Parin viikon kuluttua on jo varmasti ihannoinnin tilanne vaikka odottavan aika on pitkä.  Hymiö
  

Pipari 07/2010 Maxie 08/2009

Pumpuli 09/1998-03/2011 Pörri 09/1998-09/2010 Sepe 08/1994-09/2009 Tyson 05/1992-04/2009
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Delilah
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 13
Liittynyt: 20.10.2012
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #791 - 10.12.2014 klo 20:09:04
Tulosta viesti  
Pistinpä epähuomiossa ihan tämän ketjun alle kuuluvasta aiheesta viestiä Psykologian ja käyttäytymisen puolelle.. Postaan nyt viestini tähän alle.

Eli siis: otimme vajaa viikko sitten kaksivuotiaan ocicat-tyttömme kaveriksi 16-viikkoisen bengalipojan. Molemmat vaikuttivat sen verran sopuisilta heti alussa, että päätimme pitää ne heti päivisin samoissa tiloissa ja yöt erikseen niin, että toinen nukkuu toisen ja toinen toisen kanssa. Kaikki on mennyt sikäli hyvin, että nuo ovat ihan rennosti lähekkäinkin ja kehräävätkin, vaikka toinen olisi vieressä. Ainoastaan leikkiminen välillä vähän huolestuttaa, emmekä siksi uskalla jättää kisuja vielä yhtään kaksistaan.

Nyt olemme nukkuneet kaksi yötä jo ovi auki, ja molemmat kissat ovat tulleet yhdessä sängylle nukkumaan meidän viereemme, pienen välimatkan päähän toisistaan.

Mutta: ocicat on tosi innoissaan pennusta ja vaikuttaa hyväksyneen sen jo täysin, mutta bengali ei ole vielä ihan vakuuttunut. Kun isompi kissa innostuu leikkimään ja ajamaan pentua takaa, pentu luimistelee korviaan, murisee ja sähisee, varsinkin jos se joutuu nurkkaan, mutta ei kuitenkaan mene pakoon. Olemme silloin menneet silittelemään ja rauhoittelemaan molempia kissoja ja yrittäneet antaa niille myös makupaloja, kun ne ovat lähekkäin.

Pari kertaa on kuitenkin käynyt niin, että kun ocicat on leikkinyt ja pentu on samalla puolustautunut, ocicat on saanut sohaistua pentua tassulla - tänään tuollaisessa rytäkässä pennulle tuli pieni naarmu nenään, joka ei vaikuta onneksi haittaavan pentua ollenkaan. Feliway-haihdutin meillä on seinässä koko ajan, ja huomioimme molempia kissoja ekstrapaljon.

Onko tuollainen rajojen hakeminen ihan normaalia? Mitä pitäisi tehdä, kun huolestuttaa, ettei pentu tätä menoa opi luottamaan isoon kissaan? Pitäisikö kisut erottaa heti kun ne leikkivät, vai antaa niiden selvittää välinsä itse? Nimim. huolestunut :/
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
sillalina
Maitoviiksi
Poissa


Täällä on kivaa. :)

Viestejä: 1
Liittynyt: 30.09.2015
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #792 - 30.09.2015 klo 21:36:58
Tulosta viesti  
Moi, uusi foorumilainen kirjoittelee täällä ja olisi vailla neuvoja.
Meillä on tällä hetkellä kaksi kissaa Ramses ja Romeo. Ramses on 2 vuotias leikattu kolli ja on asunut meillä ensin, kesäkuun 2015 alusta lähtien. Romeo on 8 vuotias leikattu kolli ja muuttanut meille viime torstaina (24.9). Kummallakin aikaisemmissa kodeissa ollut kissakaveri.

Olemme pitäneet pääsääntöisesti erillään, muutaman kerran ovat olleet hetken aikaa samassa tilassa. Samassa tilassa ollessaan ovat tuijottaneet toisiaan, heti jos Romeo kääntää selkänsä Ramsekselle, pörhistää tämä häntä- ja selkäkarvansa ja lähtee jahtaamaan Romeota, tässä vaiheessa Romeo sähisee ja tilanne on katkaistu heti. Ramses myös käy syömässä Romeon ruokakipolta jos silmä välttää ja menee tämän vessaan. Tästä seurannut suihkepullosta vedet kuonolle.

Meihin Romeo on mielestäni tottunut jo melko hyvin, antaa silittää, kehrää, puskee ja tulee syliin. Miltä tämä teidän mielestä kuulostaa? Uutena kissanomistajana vinkit/neuvot ovat enemmän kuin tervetulleita.  Hymiö Meillä on käytössä Feliway-haihdutin jonka ostimme lauantaina (26.9).

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Pikkuhukka
Karvinen
**
Poissa


poju & halla

Viestejä: 348
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 13.12.2013
Sukupuoli: Nainen
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #793 - 22.10.2015 klo 03:20:05
Tulosta viesti  
en valitettavasti osaa vastata sinulle kauhean kattavasti, mutta viestistäsi mietin lähinnä sitä että onko kissoille omat vessat?

Meillä kahdelle kissalle on kaksi laatikkoa ja kummatkin käyttävät molempia. Jos ymmärsin oikein niin teillä on omat laatikot? Ei ole kauhean rakentavaa/hyödyllistä rankaista laatikolla käynnistä. Laatikon pitäisi olla aina turvallinen ympäristö ja jos siellä tulee jotain häiriötekijöitä voi kissa alkaa stressaamaan jätöksillä käyntiä ja sitten alkaa tehdä tarpeitaan vääriin paikkoihin. Jättäisin suihkepullon välittömästi pois. Tärkeää on se myös että kissat eivät uhkaa toisiaan käydessään laatikoilla, tai häiritse siellä käynnin jälkeen.
Omat ruokakupit kyllä kannattaa tehdä selväksi. Meillä oli pakko ottaa kissoille ruoka-ajat käyttöön siksi että toinen täysin säälimättä syö molempien ruuat jos jää esille.

Toivottavasti kissat pian tottuvat teillä toisiinsa. Hymiö
  

    Poju :: HCS :: 1.10.2008
    Halla :: HCS :: 25.4.2014
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
chocspot
Mörökölli
***
Poissa


Heippa!

Viestejä: 937
Liittynyt: 02.11.2011
Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Vastaus #794 - 24.10.2015 klo 03:38:19
Tulosta viesti  
Ei tosiaan kannata rankaista vessan käytöstä. Ei kissat ajattele niin, että joku on vain jonkun kissan vessa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 ... 51 52 [53] 54 
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun