Kissa oksentelee (Luettu 19940 kertaa)
mivimi
Ex-jäsen


Kissa oksentelee
20.09.2005 klo 20:58:06
 
En oikein tiennyt, minne osioon tämä kuuluisi, niin päätin laittaa tämän tänne. Mira on oksentanut 2 kertaa muutaman viikon aikana, enkä tiedä mikä sen aiheuttaa. No äiti sanoi, että olisi paras jos sille annettaisiin ruokaa aamuisin kerran, ja iltaisin kerran. Että voisikohan Miran oksentelulla olla jotain tekemistä ruoan saamisen kanssa.. Mutta se oksensi äsken, vaikka ollaan annettu sille aamuisin kerran ja iltaisin kerran ruokaa. En tiedä, mistä se voisi johtua. Epävarma ???
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kattu
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #1 - 20.09.2005 klo 21:14:08
 
Onko madotukset kunnossa? Ruoka liian kylmää tai kuumaa? Hotkiiko ruokansa? Aiheuttaako jokin tietty ruoka? Allergia (esim kalalle tms)? Syönyt heinää?

2 oksennusta pitkällä ajalla ei vielä ole paha juttu. Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
hyndla
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #2 - 20.09.2005 klo 21:17:59
 
Liikkuuko Mira (vapaana) ulkona tai pääseekö muuten syömään ruohoa tai jotain vastaavaa? Kissathan syövät heinää mm. puhdistaakseen suolistoansa karvapalloista.
Ylipäänsä, kissat ovat monesti melko "herkkävatsaisia" ja oksentavat suht helposti ilman mitään vakavaa syytä. Jos kissa voi muuten hyvin ja varsinkin jos oksentelua tapahtuu kohtalaisen harvoin, ei kannata huolestua. "Ensiavuksi" voi kokeilla madotusta, vaikka kissa olisikin äskettäin madotettu.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Funnycat
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #3 - 21.09.2005 klo 14:11:09
 
Jos muutaman viikon aikana kissa on oksentanut vain 2 kertaa, on kyseessä luultavasti vain karvapallo-oksentelu, joka on normaalia ja mieluummin niin, että kissa oksentaa ne poies kuin että ne aiheuttaisi ummetusta kuten Natallamme.
Seuraavalla kerralla kun kissasi oksentaa, katsoppa koostumusta: Jos se on enimmäkseen karvaa täynnä, ei syytä huoleen.Hymiö

Kannattaa myöskin kokeilla antaa vaikka kerran viikossa kissanmallasta, jota saapi eläinkaupoista.Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
ujopiima
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #4 - 21.09.2005 klo 14:49:18
 
Todellakin ensimmäisenä pois suljettavia syitä ovat sisäloiset, hotkiminen, ruohon popsiminen ja mahdolliset "sopimattomat" ruoat.

Vinkkejä aiheuttajasta voi saada esim. miten kauan ruokailun jälkeen kissa oksentaa? Mitä oksennuksessa on (sulamatonta ruokaa, karvatukkoja, pelkkää vatsanestettä)? Oksenteleeko tietyn ruoan antamisen jälkeen? jne.

Meidän Santtu on ollut sitkeä satunnaisoksentelija ja syytä on etsiskelty kotona ja lääkärissä kohta vuoden ajan enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Nyt ollaan allergioiden poissulkemisdieetillä eli siis ensin 6-8 viikkoa vain ja ainoastaan eläinlääkäriltä saatavaa vatsa- ja suolisto-ongelmaisten erikoisruokaa. Sen jälkeen erikoisruoan lisäksi kahden viikon välein lisätään ruokavalioon aina yksi "aines" lisää. Testiajat ovat tosiaan melko pitkiä, jotta muista syistä johtuva oksentelu ei aiheuta "vääriä" tuloksia.

Meillä näyttäisi pikku hiljaa siltä, että vihulaiseksi on paljastumassa tuikitavallinen ruohon pureskelu, joka yleensä on ihan kissalle hyväksikin. Meidän tapauksessa näyttäisi kuitenkin siltä, että ruoho jostain syystä ärsyttää Santun vatsan niin, että se alkaa oksentelemaan liiaksikin. Nyt on siis Santtu ruohonpureskelukiellossa ja karvapallojen ehkäisy hoidetaan öljyn avulla. Oksennusten määrä on radikaalisti vähentynyt.

Silloin tällöin satunnainen oksentelu ei ole kissoille vaarallista eikä välttämättä oire mistään muusta, mutta jos tuntuu siltä, että oksentelu on säännöllisempää, kissan yleiskunto laskee tai oksentelua alkaa tapahtua pitkällä aikavälillä usein, kannattaa asiassa kääntyä lääkärin puoleen.

EDIT lisäys: Jos vaikuttaa siltä, että oksennukset johtuvat hotkimisesta, asiaa helpottaa se, että kissan ruoka jaetaan päivän mittaan useampiin pieniin annoksiin ja 24h raksubaari suljetaan väliajoiksi.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Birbir
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #5 - 25.09.2005 klo 13:24:16
 
Lainaus:
Mitä oksennuksessa on (sulamatonta ruokaa, karvatukkoja, pelkkää vatsanestettä)?


Mitähän se sitten meinaisi, jos oksennuksessa on vain vatsanestettä (tai ei ainakaan mitään sulamatonta ruokaa, karvatukkoja, tms. näkyvää)?
Meillä Vilma on nyt oksentanut pariin otteeseen n. parin viikon sisällä. Toisella kertaa oli varmaan löytänyt jostain jotain, joka näytti keksimäiseltä (ei vaan millään keksitty mistä olisi löytänyt ja mitä). Silloin oli oksentanut muutamaan otteeseen vähän ja joka oksennuksessa oli tuota jotain" mukana. Mutta toisen kerran kun Vilma oksensi, ei joukossa ollut mitään. Olisiko oksentaminen voinut kuitenkin johtua jostakin tietysti ruuasta tai ruoka-aineesta, vaikka siis oksennuksessa ei mitään ruokia näkynyt? Olemme nimittäin huomanneet, että Vilman vatsa näyttäisi reagoivan kana- ja/tai kalkkunatuotteisiin vatsan löytymisellä. Voisiko siis myös oksentelu liittyä tähän samaan? Tosin ei Vilma ole oksentanut kuin tosiaan tuon kerran siten, ettemme keksineet syytä. Muuten ei ole oksennellut edes kana/ kalkkuna-aterioiden jälkeen.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Piuku
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #6 - 28.10.2005 klo 14:05:33
 
En viitsinyt aloittaa uutta ketjua oksentamisesta, niinpä jatkan tähän.

Ongelmana on meidän Misu, se on taas alkanut oksentamaan noin kerran parissa päivässä. Eli se oksenteli ennenkin kun söi vaan purkkiruokia, mutta kesällä kun aloin syöttämään kissoille lähinnä lihaa, niin oksentelu loppui. Mutta nyt oli välissä jakso kun kissat söivät lihojen lisäksi pussin tai kaksi whiskassin kerta-annospusseja, niin oksentaminen alkoi uudelleen.

Nyt kissoille on tarjolla taas suurimmaksi osaksi lihaa, eikä valmisruokia, mutta Misulle ei enää kelpaakaan liha, se vaan haistelee ja syö ehkä yhden pienen palan. Valmisruokia se syö mielellään, mutta oksentaa joskus jo suoraan ruokakuppiin tai melkein heti syömisen jälkeen. Tai sitten se ahmii raksuja ja juo vettä tosi paljon kerralla ja oksentaa taas. Raksuina ovat Nutron kitteneitä ja RC:n indoor/hairball sekoitusta.

Oksennus on yleensä sulamattomia raksuja/ruokaa, joukossa saattaa joskus olla myös karvoja. Lihat ovat yleensä pakastettuja, sulatettuja ja huoneenlämpöisiä. Muut kissat eivät oksenna. Matoja/ripulia ei ole, eikä kissoilla ole kasveja tai ruohoa syötävänä. Muuten Misu on ihan pirteä ja leikkisä, turkki on hyvässä kunnossa jne.  ???
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Hipsu
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #7 - 28.10.2005 klo 14:23:51
 
Viivi on nyt siirtynyt Sensible ja Sensitive stomach raksuihin ell:n neuvosta. Sille ei löytynyt mitään syytä verikokeista eikä röntgenistä oksenteluun eli tod. näköisesti on vaan herkkä massu. Lihaa ell suositteli syömään myös, mutta kun ei neiti syö oikein.

Misulla voi olla toki karvojakin, Viiivillä ei noita karvoja ikinä tullut. Mutta kannattaa kokeilla herkkämaharaksuja.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Piuku
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #8 - 28.10.2005 klo 19:15:15
 
Onko ne sensivite stomach Hill's:n, sensiblet ovat ainakin RC:n, vai ? Täytyy kokeilla jos ne auttaisivat, sitten ajattelin kokeilla Misulle jotain "hellää" ruokaa, kuten keitettyä kanaa, tai jauhelihakermaviilimössöä, joka kyllä viimeksi jäi kuppii  Pyöritä silmiä
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Hipsu
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #9 - 28.10.2005 klo 20:08:17
 
Lainaus:
Onko ne sensivite stomach Hill's:n, sensiblet ovat ainakin RC:n, vai ?


Hill's:n ovat. Noita ell suositteli. Mutta olen itse sitten antanut myös noita RC:n Sensitivejä.

Lisäystä: Tuli mieleen, että pidä Misun ruokavaliota muuttumattomana, tämä oli ell:n neuvo.  Olin itse sortunut siihen, että syötin hirveästi erilaisia ruokia. Waksulla maha ainakin vielä kestää eri raksuja, mutta Viiville tämä ei ollut hyväksi.
« Viimeksi muokattu: 29.10.2005 klo 07:45:50 Kirjoittaja »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
ujopiima
Ex-jäsen


Re: Kissa oksentelee
Vastaus #10 - 29.10.2005 klo 19:35:27
 
Oksentelua voi yleensä vähentää (jos ei ole kyse jostain erityisestä sairaudesta) ainakin:

- madottamalla kissa säännöllisesti
- jatkuvan kuivamuonaruokinnan sijasta tarjoamalla kuivamuona annoksina
- tarjoamalla riittävän pieniä annoksia kerralla (varsinkin kuivamuonaa, joka turpoaa vatsassa)
- testaamalla, mikä on omalle kissalle vatsaystävällistä ruokaa (tässä on nimittäin eroa kissojen välillä)
- välttämällä ruokailua oksentelun jälkeen (taukoa, jotta vatsa ehtii rauhoittumaan - ei kuitenkaan mitään pitkiä paastoja)
- tekemällä ruoasta toiseen siirtyminen vähitellen (esim. 4 päivän siirtymä uuteen ruokaan) - vähittäistä siirtymää ei käsittääkseni kuitenkaan yleensä tarvita eri lihalaadusta toiseen
- harjaamalla kissan turkkia säännöllisesti (karvapallojen muodostumisen estämiseksi)
- (Joskus) liiallisen ruohon natustelun vähentäminen vähäksi aikaa, kunnes vatsa taas kestää ruohon syömistä
- tarjoamalla ruoan noin kädenlämpöisenä, ei jääkaappikylmänä

Oksentelu ja sen syyt tuntuvat olevan hyvin kissakohtaisia, joten yleispäteviä neuvoja on vaikea antaa. Oman kissan oksenteluun vaikuttavat asiat selviävät kokeilemalla.

Ruoka-aineallergiat aiheuttavat myös oksentelua, mutta niiden selvittäminen on pitkäjänteisempää puuhaa. Yleensä allergiat aiheuttavat myös muita oireita (esim. iho-oireita), joten läheskään aina ei oksentelussa ole allergiasta kysymys.

Allergioiden selvittämiseksi yleensä (mainitsin aiemmin, mutta laitan lyhennettynä tähän):
- Ensin 6-8 viikkoa ainoastaan kissan vatsalle varmasti sopivaa ruokaa (esim. ell määräämää)
-> sen jälkeen n. 2 viikon jaksoissa kokeillaan uusia ruokia, yhtä ruokaa kerrallaan aina yksinomaan kahden viikon ajan.
Eri ruokien vaikutusta allergiaoireisiin seurataan ja sitä kautta pitäisi selvitä, mille aineelle kissa on allerginen.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun