Sivunvalintanappi Sivu: 1 2 [3] 4 5 ... 12 Lähetä aihe | Tulosta
 25 Genetiikkaa (Luettu 110502 kertaa)
Kellitys
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #30 - 27.11.2005 klo 13:48:04
Tulosta viesti  
  Juu, korjasin sen listauksen. Kyllä siis tiedän, että musta naaras x punainen uros, niin tyttäret eivät voi olla muuta kuin kilpikonnia. Voi siis luokitella kirjoitusvirheeksi tuon. Tiedän myös, että mustan diluutio on sininen, suklaan lila ja punaisen creme. Enkä mie nyt tarkoittanut sitä niin kirjaimellisesti, että logiikan lakien mukaan genetiikka toimisi. Kliseinen Tarkoitin vain sitä, että tuolla tavalla minä olen oppinut käsittelemään noita värien periytymisiä.
  Hmm. Ainoa mitä mie oon (ainakin tietääkseni) sanonut on, että nuo värit ovat sidoksissa X-kromosomiin. Siitä syystä kilpparit ovat yleensä naaraita. Joskus syntyy kyllä sellaisia harvinaisuuksia kuin kilpikonnauroksia. Nämä ovat usein kyvyttömiä jatkamaan sukuaan, mutta on myös niitä, jotka siihen kykenevät. Ja tietenkin sen perimä on kilpikonna, jos se kerta saa mustan naaraan kanssa sekä kilpikonnia että sinisiä tyttäriä. Hymiö
  Turha tästä asiasta on ilmeisesti sen enempää "käden vääntöä" käydä. Silmänisku Ymmärrän ihan täysin tuon esimerkkisi, J.Tiainen, ja itsekin ihan samaan tulokseen päätyisin. Ilmeisesti siis kuitenkin ajattelemme samalla tavalla ja ymmärrämme sen verran samalla tavalla tuon värien periytymisen, että samaan lopputulokseen päädymme. Hymiö Ei kai se nyt niin kamalaa sitten ole, jos puhuu joskus samasta asiasta vähän eri nimillä, vaikka selkeämpää olisikin käyttää yhtä ja ainoaa.
  Niin ja muuten. Silloin, kun sanoin, että siitä tekstistäni saa (ehkä) jotain apua ainakin birmoille, sanoin sen siksi, koska siinä ei käsitellä esim. savun ja hopean periytymistä eikä erilaisia kuvioita (tiikeri, täplikäs) eikä näitä valkolaikkuja. Toki samat perusteet pätevät kaikille. Genetiikka kyllä kiinnostaa, pitää yrittää oppia lisää. Hymiö
  Ja toivottavasti kenellekään ei jäänyt sellaista kuvaa, että olen joku kummallinen urputtaja, ja että pitäisi vaan uskoa itseään viisaampia. Utelias olen ja haluan oppia, ja keskustelua saa kuitenkin kai käydä? Ja kuten varmaan kaikki tietävät, uutta voi oppia, mutta entäs kun siitä oppimastaan pitäisi oppia pois: entistä vaikeampaa.
 
  Ja vielä sen lisään, etten mie sitäkään tarkoittanut, että kielioppi jotenkin määrittäisi genetiikkaa. Anteeksi edes, kun sen sinne kirjoitin. Pitää kai tästä lähtien pitää suunsa kiinni ihan joka asiasta, niin ei tule sanomisia. Hymiö Ja olisihan se aika kummallista, jos diluutio ei vaikuttaisi kilpikonnakissan kumpaankiin väriin, siis että jos mustasta tulisikin sininen, niin punainen pysyisikin punaisena. Eihän se tietenkään niin mene. Se mitä kirjoituksellani tarkoitin oli, että lila-cremenaamion tapauksessa lila ei määritä cremeä. Jos se kirjoitettaisiin lilacreme, niin se tarkoittaisi silloin lilansävyistä cremeä, tällaista ei tietääkseni ole. (Ainakaan fenotyypiltään, tokihan cremellä kissalla voi olla suklaan suhteen perimä bb, mutta tällainen kissa ei fenotyypiltään eroa cremestä, joka vain kantaisi suklaata tai ei kantaisi sitä ollenkaan.)
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #31 - 27.11.2005 klo 17:42:48
Tulosta viesti  
Niin, kun edelleenkään musta ei ole sukupuoleensidottu vaan punainen ja sen diluutio eli creme ja siitä johtuu, että naaraat ovat kilpikonnia tai että tarvitaan tietynlainen yhdistelmä jotta saataisiin aikaan punainen tai creme naaras. On olemassa oikeastaan vain 2 väriä eli punainen ja musta, sekä ns. värittömyyden geeni eli (W)valkoinen joka peittää alleen kaikki muut värit.

Jos musta olisi sukupuoleensidottu, tarkoittaisi se silloin, että kaikki värit olisivat sukupuoleensidottuja koskapa nuo muut värit on mustan eri variaatiota tai diluutioita - sininen, suklaa, lila, kaneli, beige.

Onhan olemassa myöskin punainen joka ei ole sukupuoleen sidottu, eli silloin ei synny myöskään kilpikonnaväritystä.

En ottanut noita hopea- ja kuviojuttuja mukaan ojentaakseni sinua, vaan koska halusin selventää sitä, että kaikki värit periytyvät samalla kaavalla olkoon ne sitten hopeita tai kuvioita - kaikille kun tämäkään ei ole selvää. Monethan pitävät chinchillaa valkoisena ja sitähän se ei ole, vaan yleensä geneettisesti musta. On toki olemassa myöskin sininen chinchilla, lila, suklaa ovat mahdollisia ja kilpikonnat sekä punaiset diluutiona tai täysvärisinä, joista käytetään nimitystä kilpikonna shell tai -shaded, punainen shell cameo tai shaded cameo jne.

Genetiikka on kiehtova aihe ja sitä ei kannata sotkea yhtään enempää, se kun on riittävän vaikeaa joillekin virallisilla termeilläkin puhuttaessa Silmänisku Olisin todella iloinen jos kaikki kasvattajat opettelisivat genetiikan alkeet ainakin, liian usein näkee, että kasvattajalla ei ole hajuakaan siitä mitä yhdistelmä antaa mahdollisesti ulos. Minusta esim. kasvattaja joka antaa näyttelyssä tuomareiden vaihtaa uroksensa värityksen ei-hopeaksi tietäen, että sillä on hopeajälkeläinen ja emolla ei ole hopeaa edes sukutaulussa, on kovin hakoteillä. Sehän on mahdotonta, että yhdistelmästä jossa molemmat vanhemmat on täysivärisiä siis tässä tapauksessa ei-hopeita, syntyisi hopeajälkeläinen.

Siis ainoa asia johon halusin puuttua ja korjata on tuo mustan värin sukupuoleensidonnaisuus joka ei pidä paikkaansa.
« Viimeksi muokattu: 29.11.2005 klo 10:45:43 Kirjoittaja »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kellitys
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #32 - 27.11.2005 klo 18:56:01
Tulosta viesti  
  Okei. Nyt käsitin, mitä tarkoitit. Hymiö Tämän siitä saa, kun lukee vieraalla kielellä asioista, niin sitten saattaa mennä jotain ohi. Kliseinen "Röd eller inte röd: "Normaltillståndet" för en katt är att tillverka färgämnet eumelanin som ger pälsen svart färg. Hos maskade katter gör himalaya anlaget färgen mer brun och katten blir brunmaskad. Genen för eumelanin sitter på X kromosomen. Alternativet till eumelanin är feomelanin som ger röd färg. Detta är den första av de gener som styr din birmas färg och den avgör om katten har röd färg eller inte. Symbolen för röd färg är XO och för brun Xo." Kyseinen teksti on Ruotsin birmayhdistyksen sivuilta. Jossain määrin olin käsittänyt oikein, mutta en aivan täysin. Silmänisku Siis tämä eumelaniini, joka tekee kissasta mustan, on myös kytköksissä tuohon x-kromosomiin. Tämän väriaineen tuottaminen on "luonnollisinta". Vaihtoehto tuolle eumelaniinille on feomelaniini, joka tekee kissasta punaisen. Ja tämän feomelaniinin esiintyminen ratkaisee, onko kissa punainen vai ei. Tämä feomelaniinikin on kai yhteydessä tuohon x-kromosomiin? Ainakin luulisi, kun kerta symboli on XO (tuottaa feomelaniinia). Ja taas jos kissalla on Xo, niin sillä ei tuota feomelaniinia ole, jolloin se on musta. Kylläpäs kannatti perehtyä asiaan. Kliseinen
  Toivottavasti tämä nyt meni oikein. Silmänisku Noin niin kuin asiana ainakin. Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #33 - 28.11.2005 klo 08:35:53
Tulosta viesti  
No niin, kannattaa vääntää jotta asia selviää Silmänisku

Vielä on yksi asia ainakin epäselvää, eli golden väritys ja miten se lopultakin syntyy. Goldeneita syntyy vain hopeakissoille vaikka golden ei ole inhibitorväri kuten hopea. Kuitenkin värin muodostumiseen tarvitaan tuo inhibitor (I). Väri on siis samanlainen kuin ruskeatabby muttei kuitenkaan täysin samalainen käyttäytymiseltään. Siinä missä ruskeatabby muuttuu sinitabbyksi, ei golden muutukaan kokonaan vaan vain karvan kärjet muuttuu sinisiksi alusturkki pysyy persikan värisenä.

Tästä on olemassa vieläkin useita teorioita mutta aivan 100 % varmaa vastausta ei taida vieläkään olla. Osa selittää asian rufismilla, osa esittää punaisen värin vaikutuksella (goldeneita syntyy ilman, että sukutaulussa olisi yhtään punaista tai kilpikonnaa). Se on kuitenkin varmaa, että siihen tarvitaan hopeatekijä jotta golden väri saataisiin esiin. Goldenin kantajuuskaan ei mene kuten esim. diluutio eli goldenin jälkeläinen ei välttämättä kanna sitä itse vaan se voi kulkea perimässä kaukaakin.

Kuten todettua, genetiikka on kiehtova aihe Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kellitys
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #34 - 28.11.2005 klo 09:04:10
Tulosta viesti  
Onneksi on niitä ihmisiä, joilta ei ole jokin yksityiskohta mennyt ohi ja jotka voivat sitten tällaisia, joilta se on mennyt ohi, oikaista. Silmänisku Genetiikka on varmasti yksi sellainen ala, jolta aina löytyy jotain uutta tutkittavaa. Ehkä siitä ei voi koskaan tietää kaikkea. Evoluutiota kun kuitenkin tapahtuu, vaikkakin hitaasti. Olen kyllä siinä ihan samaa mieltä kanssasi, J.Tiainen, että jokaisen kasvattajan pitäisi hallita edes genetiikan alkeet. Muuten on aika vaikea kasvattaa, jos ei ymmärrä edes perusteita. Miten muuten valita naaraalleen sopiva uros? Nykyisinhän on näitä kaikenmaailman generaattoreita, jotka ilmoittavat esim. pentujen mahdolliset värit tietyistä yhdistelmistä, mutta eihän se edellytä minkäänlaista genetiikan tuntemusta. Kunhan osaa lukea kissojen värit rekisterikirjasta. Kyllä miun mielestä on kuitenkin hyvä tietää syyt siihen, miksi jokin tietty yhdistelmä tuottaa tiettyjä tuloksia. Hymiö Itselläni on myös suunnitelmissa aloitella kasvatusta, siksi yritän imeä itseeni kaikenlaista tietoa pesusienen tavoin. Ensimmäinen pentue on vasta varhaisella suunnitteluasteella, mutta tunnen, että miulla on vastuuta siitä jo nyt. En missään nimessä halua ryhtyä mihinkään hakuammuntaan kasvatuksen suhteen. Ensimmäisenkin pentueen pitää olla tarkoin suunniteltu ja harkittu. Haluan itse ymmärtää, mitä tekemistäni valinnoista mahdollisesti seuraa. Täytyy minun myös pystyä perustelemaan, miksi tietyt valinnat teen.
  Joten ei muuta kuin lisää tietoa etsimään. Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #35 - 28.11.2005 klo 09:25:04
Tulosta viesti  
Niinpä ja kun tuo värien periytyminen ei ole ainoa asia mitä genetiikasta tulisi tietää. Eli perusteet mitä tarkoittaa mm. dominoiva, resessiivinen, homotsygootti, heterotsygootti jne. olisi hallittava myöskin muiden kuin värien vuoksi. Sairaudet ja muutkin ominaisuudet kun periytyvät samojen sääntöjen mukaan. En tiedä onko noissa ohjelmissa ("generaattorit") ainuttakaan joka kertoisi myöskin kuviot.

Ainahan poikkeus on vahvistanut säännön ja parhaita esimerkkejä tästä on mm. kahden pitkäkarvan yhdistelmästä syntyneet lyhytkarvaiset pennut. Sehän ei ole genetiikan lakien mukaan mahdollista, joten asia joka sen mahdollistaa on mutaatio. Tiedän kaksikin tapausta joissa persialaisvanhemmille on syntynyt lyhytkarvainen pentu. Toinen rekisteröitiin ihan oikein exoticiksi, mutta toinen ensin exoticiksi ja vaihdettiin myöhemmin britiksi? Kyselin tästä asiasta ja vastaus oli minusta aika omituinen ja epälooginen (vaikka genetiikka ei logiikalla menekään). Vaihto tehtiin koska pentu oli enemmän britin näköinen kuin EXOn Silmänisku Siis sillä, että pentu syntyi PER vanhemmille, ei ollut heille mitään merkitystä vaan kun pentu muistutti BRIttiä enemmän. Kun sitten kysyin "eikö heille tullut mieleen, että kyseessä voisi olla mutaatio?", oli vastaus, ettei siihen aikaan kukaan osannut sellaista edes ajatella ja kun takaisinastutuksessa syntyi lyhytkarvaisia pentuja niin heistä se riitti.

Eivät sitten ajatelleet, että EXOn ja PERskin yhdistelmästäkin syntyy EXOja sekä PERskejä riippuen siitä millainen tuo EXO on perimältään. Jos se on homotsygootti, syntyy vain EXOja, jos heterostygootti syntyy molempia. Eivät myöskään sitä, että siinä vaiheessa tyyppi hopeilla (kyseessä hopea eli shaded/chinchilla) myöskin PER kissoilla oli kaikkea muuta kuin rodulla yleensä joten EXOlla se oli vieläkin huonompi ja todellakin muistutti enemmän brittiä.

Että varsin mielenkiintoista Mahtava
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Emppuremppu
Ex-jäsen


värien periytyminen sukupuolittain
Vastaus #36 - 08.12.2007 klo 18:15:20
Tulosta viesti  
Sellaista asiaa olen tässä pohtinut, kun minulla on "punainen" maatiaiskollikissa. Naapurini sattui tässä eräänä päivänä juttusille, kun olimme ulkoilemassa ja hän sanoi kuuleensa jostain, että ainoastaan kollimaatiainen voi kokonaan omata ns. punaisen värin.

Itse en ole moista aikaisemmin kuullut, joten tulikin mieleeni, josko joku teistä olisi kuullut vastaavaa ja voiko se pitää paikkaansa?

Nyt kun tarkemmin ajattelen ,en ole missään koskaan nähnyt koko punaista maatiaisnarttua. Periytyykö väri jotenkin Y-kromosomin mukana, jos vain uroksilla sitä voi olla. Nartuilla kai kilpikonnana voi esiintyä punaista väriä?

Jos asiasta on jo jossain keskustelua, niin tämän voi siirtää sinne.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Birmuska
Ex-jäsen


Re: värien periytyminen sukupuolittain
Vastaus #37 - 08.12.2007 klo 18:25:10
Tulosta viesti  
Hymiö Ei punainen ole vain maatiaiskollien väri, naaraitakin on punaisia, mutta kolli voi olla punainen perittyään punageenin vain toiselta vanhemmaltaan kun taas naaraan on perittävä punainen geeni kummaltakin vanhemmaltaan jotta se voi olla punainen. Jos naaras perii punageenin vain toiselta vanhemmaltaan, siitä tulee kilpikonna väritteinen.

Ja värit periytyvät ihan samalla tavalla oli kyseessä sitten maatiainen tai rotukissa.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Homelo
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 3218
Sijainti: Helsinki
Liittynyt: 26.10.2005
Sukupuoli: Nainen
Re: värien periytyminen sukupuolittain
Vastaus #38 - 08.12.2007 klo 18:33:32
Tulosta viesti  
Lyhyesti sanottuna punaisen harvinaisuus naaraskissoilla johtuu siitä, että naaras on kromosomeiltaan XX ja uros XY. Kromosomi X määrää kissan värin, kun taas Y liity väreihin mitenkään vaan määrää vain uroksen sukupuolen. Ollakseen punainen naaraan täytyy periä punainen väri molemmilta vanhemmiltaan, eli sen isän täytyy olla punainen ja äidin punainen tai kilpikonna. Uros taas saa isältään Y-kromosomin ja väri periytyy ainoastaan äidin puolelta saadusta X-kromosomista. Tällöin, jos äiti on kilpikonna, on poika punainen tai musta ja jos äiti on punainen, poikakin on punainen (kun siis puhutaan vain kissan perusväreistä mustasta ja punaisesta). Eli siis kyllä naaraskissakin voi olla punainen, mutta koska väriin vaikuttavia tekijöitä on kaksi, se on yleensä epätodennäköisempää kuin uroksilla.
  

Kotikissa -02, NFO -09
Eetu & Adam
Sivun alkuun
WWW  
IP kirjattu
 
Emppuremppu
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #39 - 09.12.2007 klo 14:24:33
Tulosta viesti  
Oi, kiitos hienoista vastauksista.

Nyt voin oikaista naapurini käsityksiä, kun seuraavan kerran satutaan juttusille Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Tabby
Ylläpitäjä
*****
Poissa


Valvova silmä

Viestejä: 10182
Sijainti: Lohja
Liittynyt: 04.05.2004
Sukupuoli: Nainen
Re: Genetiikkaa
Vastaus #40 - 10.12.2007 klo 15:37:35
Tulosta viesti  
Mä tiedän ainakin kaksi punatiikeriä maatiaistyttöä Hymiö Toinen valkoisella ja toinen ilman.
  

HCS n 09 Laku R.I.P.
HCL n 09 Peku
HCL n 24 09 Lula
HCS n 02 Ässä
HCS n 24 Ninja
HCL n 24 Traks
HCL n 23 Hertta
HCL n 09 Kelmi
Sivun alkuun
WWW | Facebook | ICQ  
IP kirjattu
 
Edina
Leijonakuningas
*****
PoissaViestejä: 4549
Liittynyt: 29.07.2006
Sukupuoli: Nainen
Re: Genetiikkaa
Vastaus #41 - 10.12.2007 klo 17:45:23
Tulosta viesti  
Ja meidän Kaukolla on punatabby sisko Hymiö Isä on punainen, äiti ruskeakilpparitabby.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Poppyla
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #42 - 12.08.2008 klo 17:13:12
Tulosta viesti  
Osaako kukaan sanoa, minkä värinen on kissa, jos isä on lila ja emo lilakilppari, niin emo antaa pojille Xp:n (O:n), jolloin pentu olisi b-d-XpY, mutta punaisissa väreissä on ainoastaan B-D-Xp(Y) ja B-d-Xp(Y).  Järkyttynyt
Osaisiko joku minua fiksumpi tuohon vastata?!?  Hymiö
Vai onko pentu sitten vain lila??
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kellitys
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #43 - 12.08.2008 klo 18:12:49
Tulosta viesti  
Hmm. Vähän sekavasti esitetty. Mutta siis, lilan kissan perimä on suklaan suhteen bb (toinen b isältä, toinen äidiltä, niitä on aina tuplaten, ei ole kissaa, jolla olisi esim. vain B tai b, vaan on joko BB, Bb tai bb), diluution suhteen dd ja punaisen suhteen pojalla XoY (Xo = ei punaista), tytöllä XoXo. Lilakilpparin perimä taas noiden em. asioiden suhteen on bb-dd-XoXO, melkein ainahan kilpparit ovat tyttöjä. Yhdistelmästä lila ja lilakilppari tulee vain liloja tai cremejä poikia ja liloja tai lilakilpparityttöjä. Syntyvät cremepojat olisivat siis geneettisesti suklaita (bb-dd-XOY), mutta päälle päin sitä ei näe, joten sen takia ei tehdä eroa cremejen/punaisten ja creme-/punasuklaiden välillä. Hymiö

Niin, ja siis emohan voi antaa pojille joko perimän punaiselle värille tai sitten ei. Silmänisku Eli poika voi saada kilppariemoltaan joko XO:n tai Xo:n.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
kissiäinen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #44 - 15.11.2009 klo 11:04:18
Tulosta viesti  
Minkä värisellä uroksella kaikista todennäköisimmin saan
sininen/valkoinen -väriselle nartulleni sinisiä pentuja  ??

Onko varminta valita täysin sininen uroskin ?
Nartun oma isä on sininen, emo ruskeatabby   Hymiö

Teoriapohjalta kyselen, mitä sanoisitte näiden tietojen pohjalta?

Fontin väri muutettu. Punaista tekstiä tällä sinisellä pohjalla ei suositella... *anneli*
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 2 [3] 4 5 ... 12
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun