Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2] 3 4 ... 12 Lähetä aihe | Tulosta
 25 Genetiikkaa (Luettu 117573 kertaa)
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #15 - 03.08.2005 klo 20:03:33
Tulosta viesti  
Mikäli minä mitään genetiikasta ymmärrän niin kaksi naamiota tekee yhdessä vain naamiopentuja. Joten jossain ei nyt natsaa jos syntyy ei-naamioita (vaikka vain yksikin).

Naamiogeeni on resesiivinen eli väistyvä, jolloin se voi olla piilossa täysvärin alla, mutta jos kissa itsessään on naamio, ei se voi kantaa täysväriä perimässään (siis ei-naamiota). Tästä johtuen kaksi yksiväristä (täysväristä) voivat saada yhdessä naamiopentuja jos molemmat kantaa naamiotekijän, mutta toisinpäin ei.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Birmuska
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #16 - 03.08.2005 klo 20:58:39
Tulosta viesti  
Lainaus:
Aika erikoinen juttu, kun kaksi naamio kissaa ( sininaamio ja punanaamio ) tekivät pentuja, niin melkein kaikki pennut olivat tiikereitä ja täplikkäitä. Yhtään naamio pentua ei syntynyt.


Tuo on mahdotonta. Kaksi naamiota saavat aikaiseksi vain naamioita. Ja kaksi kuviotonta ei voi saada kuviollista (tiikeri/täplikäs/tabby) pentua.

Eli tässä tapauksessa isukkina on ollut joku muu kuin kuvioton naamiokissa. Silmänisku
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
tiramisu
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #17 - 04.08.2005 klo 15:02:11
Tulosta viesti  
Anteeksi, sekosin emo ei ollutkaan naamio Sinetöidyt huulet
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
milkkis
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #18 - 04.08.2005 klo 18:12:33
Tulosta viesti  
Itsekkin aikoinaan ihmettelin noiden naamioiden kanssa  Virnistys

Mutta kyllä sen oppii, hiljaa hyvä tulee.

Naamiotekiähän täytyy periytyä aina molemmilta vanhemmilta jotta sellaisia pentueisiin syntyisi.
Tosin aina ei ole täysin varmaa että niitä naamioita myös sitten syntyy  Virnistys

Mm. Meidän Hinkun isä kantaa varmasti naamiota ja se sai morsiammekseen naaraan joka myös kantoi varmasti naamiota mutta silti ne teki yhdessä yksivärisiä kakaroita eivätkä yhtään naamiota  Virnistys

Toinen mulle aikoinaan vaikeuksia aiheuttanut värikysymys koski punaista väriä mutta siitäkin selvittiin  Kliseinen

Samoin diluutioiden kanssa teetti vaikeuksia mutta ihan vain kysymällä ja lukemalla niitä alkaa saada päähänsä aika kivasti.

Tällä hetkellä "väännän kättä" erään kanssa kuvioista, toinen väittää että 2 kissaa jotka eivät kanna eivätkö ole tabbyjä voivat saada tabby jälkeläisiä!
(kyseessä siis itämaiset kissat)
Ja mun järkeen ei käy miten ne kaksi voivat saada tabby pentuja  Pyöritä silmiä
Kumpikaan ei kanna eikä kumpikaan ole tabby, ja tabby täytyy tulla molemmilta vanhemmilta periytyäkseen..
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #19 - 05.08.2005 klo 06:58:55
Tulosta viesti  
Oikeastaan nyt pitäisi tietää enemmän kissojen väristä ja nähdä sukupuu.

Jos mukana on hopeatekijä, voi tabby olla mukana vaikkei turkin ilmiasu siltä näytä. Monella punaisella on sama juttu, mustalla kissalla kuviot mustalla pohjalla - ei näkyvissä Silmänisku jne.

Esimerkkinä otan oman yhdistelmän sininen x shaded silver: tuloksena hopeakuvioita (täplikkäitä ja pari tiikeriä) jotka kaikki kantavat diluution. Mistä nuo johtuu? Tuo shaded on agouti väri eli kuvio vaikkei päällepäin uskoisi (savu on non-agouti), sininen (non-agouti) kantaa kuvion (emon puolelta isoisä mm. tiikeri/täplikäs) vaikka sinisen molemmat vanhemmat on kuviottomia (musta=naaras ja sinikilpikonnavalkoinen=uros). Diluution saa jokainen pentu emoltaan 100% varmasti ja koska isä on homotsygootti hopea=periyttää inhibitor-geenin aina pennuilleen, on jokainen pentu myöskin hopeapohjalla koska inhibitor on vallitsevan ominaisuuden geeni siis näkyvissä (ellei dominantti W sitä peitä).

Yhdistelmä sininen x hopeatabby (klassinen tabby) tuloksena yksi savu (kuvioton eli non-agouti), ruskeatäplikäs, hopeatabby (klassinen) ja hopeatäplikäs. Tämä kertoo vanhemmista lisää, eli emo kantaa perimässään myöskin klassisen tabbyn, tuo isä ilman muuta koska on itse klassinen tabby (tiikeri dominoi klassista), isä kantaa perimässään yksiväritekijän (on siis heterotsygootti hopea) koska mukana on ruskeatäplikäs pentu siis ei-hopeakissa.

Agouti-geeni ei kerro muuta kuin sen näkyykö kuvio ilmiasussa vai ei.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #20 - 05.08.2005 klo 08:01:35
Tulosta viesti  
Täytyy vielä tarkentaa tuota milkkiksen tekstiä, lähinnä kohtaa "aina ei ole täysin varmaa....". Jos vanhemmat on itse naamioita, on täysin varmaa, että pennut on naamioita kaikki. Jos taas vanhemmat on vain naamio-kantajia, voi pennut olla sekä naamioita, että ei-naamioita. Se miten suhde jakautuu on sitten eri asia.

Jos toinen on naamio ja toinen ei edes kanna naamiota, on pennut ei-naamioita mutta jokainen kantaa naamio-tekijän perimässään. Jos taas toinen on naamio ja toinen kantaja, on taas mahdollista syntyä sekä että. Jos kasvattaa naamioita, ei suositella yhdistettäväksi kantajia keskenään, vaan mieluummin käytetään naamio x kantaja yhdistelmiä=lisätään perimään monimuotoisuutta, tai naamio x naamio yhdistelmiä=vahvistetaan ominaisuutta .
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Maikki16
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #21 - 05.08.2005 klo 18:44:07
Tulosta viesti  
Eli siis jos kaksi tabbykuvioista kissaa tekee jälkeläisiä niin pennut ovat tabbyjä? Näin ihan karkeasti "suomennettuna"  Virnistys

Itse olen hulluna hopeamuunnoksiin väreissä ja mieltäni askarruttaa että miten paljon jommankumman vanhemmista pitää kantaa hopeaa että joku jälkeläisistä on hopea?
Menikö vaikeaksi kysymys? Paremmin en osaa muotoilla...
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
HELINE
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #22 - 05.08.2005 klo 21:42:53
Tulosta viesti  
Eikös se ole niin että toisen vanhemmista tulee olla hopea ? Näin meidän kasvattaja on minulle selittänyt.

Minua kiinnostaa valkoisen perityminen eli voiko valkolaikkuja syntyä jos vanhemmilla ei ole ilmiasussa valkoista mutta takaa löytyy?

  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Mettisfani
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #23 - 05.08.2005 klo 21:46:11
Tulosta viesti  
Hopeaa ei voi kantaa niin kuin esim. sinistä väriä

Hopea on dominoiva, eli jomman kumman vanhemmista pitää olla hopea että syntyisi hopea pentuja.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #24 - 06.08.2005 klo 11:19:06
Tulosta viesti  
Valkoinen (W) on dominoiva kuten myöskin laikku (S) eli jomman kumman vanhemmista on oltava itse joko valkoinen tai laikku jotta se pennuille periytyisi. Sitä ei siis voi kantaa kuten ei tuota hopeaakaan (I) se joko on näkyvissä tai sitä ei ole lainkaan.

Laikku voi tosin olla vaikka yksikin valkoinen karva jolloin sitä ei tule ajatelleeksi laikkuna. Yleensä kyllä selvempinä laikkuina.

Dominoiva=vallitseva on aina näkyvissä kissan perimässä, merkitään isolla kirjaimella.

Resessiivinen=väistyvä, voi olla piilossa kissan perimässä dominoivan ominaisuuden alla, merkitään pienellä kirjaimella.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #25 - 06.08.2005 klo 14:01:22
Tulosta viesti  
Maikki16: mitä luulet jos kissa on agouti eli kuvio Aa (kantaa perimässään non-agoutia siis ei-kuviota ja kaksi tällaista yhdistetään keskenään Aa x Aa, mitä syntyy?

Vastaus 1 AA homotsygootti kuviokissa, 2 x Aa heterostygootti kuviokissa ja 1 aa homotsygootti ei-kuviokissa.

Jos taas yhdistetään kaksi non-agoutia aa x aa, syntyy pelkästään yksivärisiä ei-kuviokissoja. Ne voivat kantaa perimässään tuota tabby-geeniä mutta se ei tule ilmi kahden kuviottoman yhdistelmässä. Eli niiden perimässä voi olla aaTT tai aaTt jolloin ensimäisessä on kyseessä tiikeriraidat ja toisessa tiikeri joka kantaa tabbyn mutta kuviot eivät näy kummassakaan.

Eli kuten tuossa esimerkissäni sinisen emon vanhemmat ovat yksivärisiä eivätkä ole voineet saada kuviopentuja mutta se kuvio on periytynyt siniselle jälkeläiselle ja tulee esille sen pennuissa yhdistettynä kuviokissan kanssa (toinen isä shaded ja toinen klassinen hopeatabby).

Lisäys: homotsygootti=samaperintäinen molemmat geenin alleelit samanlaiset, heterotsygootti=eriperintäinen geenin alleelit erilaiset.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kellitys
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #26 - 21.11.2005 klo 19:46:37
Tulosta viesti  
On sitä kyllä tullut värien periytymistä kummasteltua jos jonkin verran, mutta nyt on näin naamiokissojen osalta selkeää, kuinka se nyt tapahtuu. Hymiö Naamiokissoissa tosiaan ei tarvitse silmien väriä pähkäillä, kun sama geeni, joka tekee kissasta naamion, aiheuttaa silmien sinisen värin. Hymiö
Kissojen väreistä punainen ja musta (naamioissa siis punainen ja ruskea) ovat sukupuolikromosomiin X sidonnaisia. Uroksillahan on normaalisti vain yksi X-kromosomi, jonka saavat emältä, joten emän perimä määrää, tuleeko uroksesta musta(ruskea) vai punainen. Naaraat taas saavat kummaltakin vanhemmalta yhden X-kromosomin, joten ne voivat olla myös kilpikonnia, siis samalla sekä punaisia että mustia(ruskeita). Kumpikaan ko. väreistä ei ole dominoiva toiseen nähden, niiden periytyminen on vain erilaista kuin esim. diluution. Mutta toki usein punaista väriä tapaa harvemmin kuin mustaa, rotukissoissa usein punainen ja kilpikonna tulleet myöhemmin kuvioihin mukaan. (No, ainakin joissakin tapauksissa.)
Oman kissan perimän selvittäminen värin suhteen on kyllä hauskaa. Hymiö Ainakin oman birman kohdalla ei ollut ylivoimaisen vaikeaa. Onneksi kyseessä sinikilppari (SBI g), niin ei jäänyt hirveästi vaihtoehtoja. Kliseinen Kun tosiaan punaisissa ja cremeissä (joskus kilpikonnissakin) voi olla tosi hankala erottaa tabbya ja "tasaväristä" toisistaan. Elli-Kellin perimä on aa-Bb-dd-XoXO. Kantaa suklaata, kun isukki on lila. Hymiö

Jos jotakuta kiinnostaa, niin kotisivuilta löytyy jonkin pituinen tekstin pätkä värien periytymisestä. Birmoilla lähinnä, mutta kyllä muillekin roduille voi saada jotain "vinkkiä". http://www.sydanyon.net/varit.html Ja jos joku löytää jotain kummastuttavaa tuosta tekstistä tai kysyttävää tai huomautettavaa, niin saa ilmoittaa. Hymiö Jos virhe löytyy, niin pitäähän se korjata. Hymiö
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #27 - 26.11.2005 klo 21:06:48
Tulosta viesti  
Vain punainen tai sen diluutiot (creme) on sukupuoleen sidonnaisia värejä, ei musta tai sen diluutiot (sininen) tai eri muunnokset (suklaa jonka diluutio on lila tai kaneli jonka diluutio on beige). Musta siis periytyy samalla kaavalla molemmille sukupuolille, punainen taas ei.

Eli musta emo x punainen uros, tekee yhdessä vain kilpparinaaraita ja mustia uroksia, mutta kilppari naaras ja musta uros, tekee yhdessä sekä kilpikonna että mustia naaraita ja punaisia että mustia uroksia. Tarvitaan siis kilpikonna naaras ja punainen uros tai punainen naaras ja punainen uros jotta saadaan aikaan punaisia naaraita. Siis sen punaisen värin on tultava molemmilta vanhemmilta tullakseen esille naaraspennuissa. Tuliko liian monimutkaisesti?

Naamiovärit kulkee täysin samalla kaavalla kuin täysvärit, samoin hopeat ja kuviot sekä hopeakuviot.
« Viimeksi muokattu: 29.11.2005 klo 10:43:31 Kirjoittaja »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Kellitys
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #28 - 26.11.2005 klo 22:12:30
Tulosta viesti  
Hmm. En nyt täysin kyllä ymmärtänyt, että kuinka niin eri tavalla. Kyllä, musta naaras ja punainen uros: tuloksena tyttöpennut kilpikonnia ja urokset mustia. Jne, kuten J.Tiainen tuossa sanoi, mutta siis eihän punaisen ja mustan periytymisessä ole eroa. Vai? Naaras voi olla musta vain, jos se saa tuon mustan värin sekä emältään että isältään (siis isä musta, emä musta tai kilpikonna). Taas naaras voi olla punainen vain, jos saa punaisen sekä emältä että isältä (isä punainen, emä punainen tai kilpikonna). Ja olen tosiaan ihan "virallisista lähteistä" tietoni tästä hankkinut, ja kyllähän koulun biologian kirjoissakin sanotaan, että kilpikonnanväriset kissat ovat lähes poikkeuksetta naaraita, koska tuo "pohjaväri" periytyy x-kromosomissa. Y-kromosomi ei siihen vaikuta ilmeisesti sitten mitenkään. Uroksen väri määräytyy äidin värin perusteella. Kuten J.Tiainen sanoi: musta naaras x punainen uros, tuloksena vain mustia uroksia. Miksi näin olisi, jos nuo värit eivät periytyisi niin, kuin olen lukenut niiden periytyvän?

Kyllä oppimallani logiikalla päästään ilmeisesti aivan samoihin tuloksiin:
musta naaras x musta uros: kaikki pennut mustia
musta naaras x punainen uros: tytöt kilpikonnia, pojat mustia
kilpikonna naaras x musta uros: tytöt mustia tai kilpikonnia, pojat mustia tai punaisia
kilpikonna naaras x punainen uros: tytöt kilpikonnia tai punaisia, pojat mustia tai punaisia
punainen naaras x musta uros: tytöt kilpikonnia tai punaisia, pojat punaisia
punainen naaras x punainen uros: kaikki pennut punaisia

Siis päädyn siihen tulokseen, että naaras voi olla musta vain, jos se saa kummaltakin vanhemmalta mustan värin, samalla tavalla punainen vain, jos saa kummaltakin punaisen värin. Mitä eroa siis? Kilpikonnahan on sitten sekä punainen että musta, vaikka nimityksenä yleensä käytetäänkin esim. ruskeakilpikonnanaamio, mutta, kuten minua on vastikään valistettu, mm. ulkomailla on kyllä käytössä noista kilpikonnaväreistä myös nimityksiä kuten lila-cremenaamio. Hymiö Huomatkaa tuo yhdysmerkki (siis väliviiva) tuossa sanassa (englanniksi myös lilac-cremepoint): tarkoittaa, että nuo peräkkäiset osat, siis lila ja creme, ovat rinnasteisia eli saman arvoisia. Lila ei määrittele cremeä, eikä toisin päin. Näin siis nimityskin antaisi vahvistusta käsitykselleni. Mutta jos olen koulussa ja nyt tietoa etsiessäni käsittänyt väärin, ja käyttämissäni lähteissä (joista siis olen tietoni hankkinut) on virheitä, niin toki minua saa valistaa tästäkin asiasta. Hymiö

Ja OT: olen tosiaan lukenut Suomen kielioppia suht koht huolella, kun vasta on pitänyt opettaa lukiolaisillekin noita yhdyssanoja, mm. sitä, miksi joissain sanoissa on tuo yhdysmerkki. Silmänisku Siksi tuon ainakin tiedän, jos muuta en tiedäkään. Kliseinen
« Viimeksi muokattu: 27.11.2005 klo 13:36:22 Kirjoittaja »  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
J.Tiainen
Ex-jäsen


Re: Genetiikkaa
Vastaus #29 - 27.11.2005 klo 10:36:36
Tulosta viesti  
Kellitys, genetiikka ei mene logiikalla vaan tietyillä genetiikan säännöillä, joihin kuuluu tuo punaisen värin sukupuolisidonnaisuus. Eli se tarkoittaa sitä, että punainen uros x musta naaras tekee erilaisia värityksiä kuin musta uros x punainen naaras. Sitä tarkoitetaan kun sanotaan, että punainen väri on sukupuoleensidottu eli se periytyy eri tavalla uroksille kuin naaraille. Musta taas periytyy molemmille sukupuolille samalla tavalla.

Meillä on sukutaulussa yksi tämän genetiikan lain poikkeama eli kilpikonnavärinen uros (sinikilpikonnavalkoinen) ja sen on todettu olevan myöskin se kaikkein harvinaisin eli geneettinen kilpikonna ja siitoskykyinen. Mistä tämä on voitu todeta? Siitä, että se on mustan naaraan kanssa tehnyt sekä sinisiä että kilpikonna naaraita. Jos se olisi ollut geneettisesti creme, olisi naaraspennut olleet vain kilpikonnia (sinikilpikonnia) ja jos se olisi ollut sininen, olisi naaraspennut olleet vain mustia (sinisiä). Koska siis syntyi molempia, tiedetään että uros on genotyypiltään (perimältään) sekä fenotyypiltään (ilmiasultaan) kilpikonna. Samoin tiedetään, että emo kantaa sinisen eli diluution.

Tästä punaisen värin periytymisestä löytyy kyllä jokaisesta genetiikan opuksesta selvitys ja mm. kissamaailman sivuilta sen voi löytää.

Lila on suklaan diluutio, sininen mustan ja creme punaisen. Suklaa taas on mustan geenin variaatio eli kaksi suklaata ei voi tehdä mustia jälkeläisiä, mutta kaksi mustaa voi tehdä suklaan jos molemmat kantaa suklaatekijän. Kaneli samoin on mustan värin variaatio. Tabbyna musta muuttuukin ruskeaksi jossa on mustat kuviot, samoin ruskeanaamio on todellisuudessa musta kuten jo taisit mainitakin. Ruskeakilpikonna on siis samalla tabby eli kuviokissa, mutta värit on musta ja punainen + agouti joka tekee kuviot ja muuttaa mustan ruskeatabbyksi.

Kieliopilla ei ole mitään tekemistä genetiikan kanssa, sinicreme tai sini-creme eli sinikilpikonna on ihan sama asia, eli se tarkoittaa, että kissa on diluutiovärinen siis molemmat värit esiintyy vaalennoksina. Kilpikonnalla taas molemmat värit on täysvärejä eli musta ja punainen.

Lisäys kun huomasin tuossa listassasi virheen, eli musta naaras x punainen uros tekee vain kilpikonnanaaraita ei mustia ja vain mustia uroksia.
  
Sivun alkuun
 
IP kirjattu
 
Sivunvalintanappi Sivu: 1 [2] 3 4 ... 12
Lähetä aihe | Tulosta
 
  « Koti ‹ Alue Sivun alkuun