Kissamaailma
KISSAN HYVINVOINTI >> Psykologia ja käyttäytyminen >> 3kk ja 10kk kissa-leikki, reviiritaisto vai sota?
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1484496719

Aiheen aloittaja pelokaspentu 15.01.2017 klo 18:11:59

Aihe: 3kk ja 10kk kissa-leikki, reviiritaisto vai sota?
Kirjoittaja pelokaspentu 15.01.2017 klo 18:11:59
Hei! Meille muutti alle viikko sitten 3kk ikäinen poikapentu 10kk ikäisen tyttökisun seuraksi ja haluaisin tietää onko kissojen käytös normaalia nahistelua vaiko jotakin hälyttävää.

Tilanne siis tämä, kissojen hajuja vaihdeltu lelujen kautta sekä hieromalla liinalla kummankin naamaa ja tuomalla sitten toisen hajuisen liinan toisen nukkumapaikalle, olemme myös vaihtaneet kissojen paikkoja eli pienempi saanut seikkailla ja haistella "isomman kissan alueella" ja taas isompi kisu ollut silloin pienemmän "turvahuoneessa" haistelemassa ja leikkimässä. Yhdessä ollaan myös oven raosta haisteltu sekä niin että toinen kisu on kopassa ja toinen vapaana. Kun kaikki siinä meni hyvin, pieniä sähinöitä lukuunottamatta, pidimme kissoille yhteisen ruokailuhetken noin metrin päässä toisistaan ja niin että vahdimme silmä kovana tapahtumia, siinäkin kaikki meni hyvin. Myös leikkihetket samassa tilassa sekä nukkuminen parin metrin päässä toisistaan onnistuu kun molemmat ovat väsyneitä.

Päätimme siis antaa kissoille vapauden tutustua toisiinsa. Isompi kissa on kovin kiinnostunut pienemmästä eikä sähise, haluaisi vain kovasti päästä haistelemaan, noh tässä heräsi sitten ongelma meillä. Jos vahempi kissa tuli metriä lähemmäs nuorempaa niin nuori aloitti kauhean sähinän ja murinan joka johti sitten siihen että vanhempi alkoi sähistä ja murista takaisin, aivan yhtäkkiä molemmat alkoivat läpsiä toisiaan ja pienempi heittäytyi maahan selälleen. Tässä kohtaa säikähdin ja erotin kaksikon.

Kissat hakeutuvat silti tämänkin jälkeen tuijottamaan toisiaan ja pienempi oikein seuraa vanhempaa aivan kuin mennäkseen tahallaan vain lähelle sähisemään.

Tänään sitten vanhempi kissoista oli leikkisällä tuulella ja juoksi pienen luo josta pieni tietysti säikähti ja alkoi sähistä jolloin vanhempi hyppäsi nuoremman päälle.
Edelleen jatkavat tätä kissa-hiiri leikkiä (vai pitäisikö sanoa kissa-kissa) molemmat seuraavat toisiaan kiinnostuneina kaikkialle mutta pitävät etäisyyttä ja sitten kun vanhempi uskaltautuu lähelle alkaa pienempi sähistä ja murista, tai pienempi itse tietentahtoen menee vanhemman lähelle sähisemään, näiden tapahtumien seurauksena tassut nousevat ja isompi kissa joko tämän jälkeen juoksee kauemmas ja juoksee hetken päästä uudestaan pienen luo tai sitten isompi juoksee pienen luo, läimäisee, ja juoksee jälleen karkuun parin metrin päähän.

Tänään kävi myös tilanne jossa pienempi kissa meni makoilemaan ison raapimapuun alimpaan koppaan jonka vieressä on taso, isompaa alkoi tietysti kiinnostaa minne pieni katosi ja hän juoksi kopin viereiselle tasolle jolloin yllätys yllätys pienempi aloitti kauhean sähinän ja murinan jolloin isompi läppäsi tassulla pienempää (isompi kuitenkin hyvin hyvin harvoin on pienelle enää näissä tilanteissa sähissyt takaisin) sitten alkoi molemminpuolinen läpsiminen ja isompi kissa välillä lopetti ja haisteli ympäristöä mutta palasi sitten takaisin  nostelemaan yläruumistaan sekä tassujaan ja läpsimään. Hetken tätä kesti kunnes isompi täysin rauhallisesti lähti pois ja meni syömään.

Olenko tehnyt jonkin suuren virheen tässä tutustumisprosessissa vai onko tälläinen normaalia?
On vain hyvin pelottavan näköistä kun vanhempi ja niin paljon isompi kissa rynnistää pienemmän luo kuin vaaniessa ja pieni alkaa hätäisenä sähisemään ja sitten tassut nousevat.

Olen aika varma että vanhempi tahtoisi vain leikkiä mutta kun pienempi alkaa sähistä ja murista niin vanhemman täytyy alkaa isottelemaan takaisin.
Ei näitä vielä uskalla ilman valvontaa jättää keskenään, mutta kuinka kauan tuota läpsimistä jatkuu ja voiko se äityä kunnon tappeluksi? Pitäisikö läpsiminen estää kokonaan kissojen välillä?

Toivottavasti tästä tekstistä tuli edes jotakin fiksua ilmi ja joku osaisi kertoa olenko täysin mokannut kissojen yhteiselon toteuttamisen ja onko tämä muutenkin tuhoon tuomittu parivaljakko vai onko tämä normaalia käytöstä.
Kiitos jo etukäteen!

Kissamaailma » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2021. Kaikki oikeudet pidätetään.