Kissamaailma
ARKISTO >> Arkisto >> Pennun märkäruokinta
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1347192502

Aiheen aloittaja Ansa 09.09.2012 klo 15:08:21

Aihe: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Ansa 09.09.2012 klo 15:08:21
Meille tuli perjantaina noin 4kk ikäinen narttupentu. Koska hänet haettiin Tesyltä, niin hänet on jo steriloitu eli kauluri päässä sählätään. Meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut pentua (ensimmäinen kissa oli noin 3-vuotias meille tullessaan), joten mietityttää tuo märkäruoan annosmäärät.

Hänelle on koko ajan tarjolla pentukuivaruokaa ja ystäväni kertoi, että pentu tarvitsee enemmän märkäruokaa kuin täysikasvuinen kissa. Olen nyt antanut hänelle aamuisin ja iltaisin märkäruokaa noin pussillisen kerrallaan. Siksi "noin pussillisen", koska hän totuttelee pois Tesyn antamasta märkäruuasta meidän suosimaamme märkäruokaan eli ruokakupista löytyy samanaikaisesti kahta märkäruokaa :) Onko tämä pussillinen aamuin illoin sopiva määrä kasvavalle pennulle vai pitäisikö lisätä märkäruokintaa kolmannella pussilla?

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Mintan 09.09.2012 klo 15:10:44
Kasvavalle pennulle voi oikeastaan antaa niin paljon ruokaa, kuin pentu syö. Itse olen antanut ainakin 300g märkäruokaa päivässä per pentu. Itse lisäisin vielä kolmannen märkäruoka aterian, vaikka raksuja on koko ajan tarjolla.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Kat 09.09.2012 klo 15:48:12
Nämä ruokintamäärät kuulostavat ihan järjettömiltä mun kokemuksiin verrattuna. Mulla on siis nyt 5 kuukautta vanha eurooppalaispentu Veera, jonka märkäruokamäärät ovat edelleen naurettavan pieniä.

Tavoitteeni olisi, että puolet päivän ruoasta olisi kuivaruokaa ja puolet märkäruokaa. Annan Sanabelle Kitten -raksuja n. 30-35 g päivässä (ruokintasuositus 4 kk vanhalle aikuisena 4 kg painoiselle kissalle 60-65 g/vrk) ja sitten märkäruokaa. Märkäruokaa ei kuitenkaan mene enempää kuin n. puoli pussia päivässä kahdelle ruokintakerralle jaettuna. Kupista vaan ei katoa enempää, vaikka antaisin ruoan seisoa yön yli.  Märkäruoan menekki tuntuu lisäksi vaihtelevan: välillä jokin ruoka kelpaa hyvin, välillä taas ei juuri ollenkaan. Raksut sen sijaan kelpaavat aina, mutta en halua tarjota pelkästään niitä.

Märkäruokaa olen yrittänyt tarjota monipuolisesti, kaapissa on Latz As Good As It Looks -penturuokaa, Animondan Rafine Soupe Kitteniä, Miamorin Ragout Royale Kitteniä sekä Animonda Carny Kitteniä, jota en tosin ole voinut syöttää, koska sen pakkauskoko on liian iso menekkiin nähden. Lisäksi olen tarjonnut välillä aikuisten märkiksistä Pirkan viljattomia kastike- ja pateeruokia sekä kasvitonta Latz Exoticia (ei maistunut). Pari kertaa Veera on saanut herkkuna Sheban pikkurasioita, ne menivät kuin kuumille kiville. Kerran viikossa olen antanut pakasteseitiä ja nyt olen ostanut myös broilerinfileesuikaleita, joita ensimmäisellä tarjoamisella meni reilusti (eli meidän tapauksessa ehkä 50 g).

Toisaalta kissan paino on noussut tasaisesti ja on tällä hetkellä 2,6 kg. Emonsa painoi ennen tiineyttään 2,7 kg ja kasvattaja ennusti Veerasta tulevan vähän yli kolmikiloisen. Kissa ei näkyvästi kerjää lisää ruokaa tai hotki koko raksuannostaan kerralla, vaikka innoissaan tuleekin kupille aina kun raksupurkki avataan. Pitäisikö näin heikoista ruokintamääristä olla jotenkin huolissaan? Veera näyttää hyväkuntoiselta eikä mitenkään liian laihalta ja on aktiivinen.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Ansa 09.09.2012 klo 15:49:17
Selvä juttu, kiitoksia :) Ansalle varmasti maistuu kolmaskin märkäruokapussi, vaikkei kaikkea ruokaa suoraan syökään. Käy syömässä puolet kupista ensin, sitten leikkii ja riehuu ennen toisen puolikkaan syömistä. On nuo pennut kyllä ihania ;D

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Toscana 09.09.2012 klo 16:04:15
^ Kissallehan on ihan luonnollista, ettei sitä kuppia hotkaista kerralla tyhjäksi samalla tavalla kuin koirat tapaavat tehdä.   Poikkeus tietysti vahvistaa säännön, mutta hyvin tyypillistähän tuo on, että vähän syödään ja sitten tehdään jotain muuta, ja taas käydään vähän kupilla mutustelemassa ja mennään pois jne.  Meidänkin kissalla kestää ruokailu tyypillisesti sellaisen tunnin, jopa puolitoista...pikkuhiljaa hyvä tulee.   :)

 

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Mintan 09.09.2012 klo 16:19:32
Kat: en mä huolestuisi tuosta vähäisestä märkismenekistä. Tosin siihen luultavasti vaikuttaa ne raksut. Mulla kun ei alkuun pennut syönyt oikein raksuja ja myöhemmin poistui kokonaan vapaa raksutarjoilu niin on menny helposti se 200-300g märkistä ainakin per naama.

Aktiivisuushan myös vaikuttaa. Mulla kun on aina ollut vähintään 2 kissaa niin ehkä ne leikkivät keskenään niin, että energiaa kuluu enemmän kuin ainoana kissana olevalla pennulla, joka ei satu olemaan duracell pupujen sukua.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Ansa 09.09.2012 klo 16:36:45
Okei, eli märkäruokaa vaikka kolmaskin pussi kehiin, kyllä mä sitten huomaan, onko sille tarvetta vaiko eikö ::) Neiti nukkuu tossa sohvalla nyt kolmatta tuntia, taisi äiti vähän innostua leikittämään päivällä niin paljon, että energiat on tosi vähissä ;D Tärkeintä taitaa olla, että iltaspurtteihin kerätään energiaa ja illalla taas leikitään.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Tintti 09.09.2012 klo 18:38:20
Sanoisin, että on yksilöllistä. Meillä on kaksi 13vk vanhaa pentua, ja märkäruokaa menee 2-3 pussia päivässä yhteensä. Syövät n. 4 kertaa päivässä, yhdellä aterialla saavat lihoja. Raksuja on tarjolla yleensä vain yöksi (syövät usein aamulla ennen kuin ihmispalvelijat heräävät  :)) tai jos ollaan pitempään pois kotoa.

Eli jos pakettien ruokamääräsuosituksia katselee, niin jäävät reilusti sen alle. Ja tosiaan syövät useassa osassa. Painoa on kuitenkin molemmille tullut reilut 100-150g/viikko, eli en ole huolissani. (Ja osaavat kyllä pyytää jos on nälkä ja kuppi on tyhjä :D)

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Ansa 09.09.2012 klo 22:02:56
Eipä ainakaan tänään Ansaa jaksanut kiinnostaa kolmas märkäruoka-ateria. Jätti kokonaan välistä, mutta söi hyvällä ruokahalulla iltaruokansa :)

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja skarlett 12.09.2012 klo 19:39:52
Aika paljon riippuu kissan tulevasta koosta aikuisena kuinka paljon se syö. Meillä syödään 120g raakaa lihaa, 300g märkäruokaa ja kuivia päälle. Tämä siis 5kk vanha ja painaa 4kg.
Eli kannattaa antaa niin paljon ruokaa kuin maistuu. Minä en pidä raksuja esillä kun olen kotona, koska muuten toi ei koskisikaan märkäruokaan. Eli jos haluat kuivien määrää vähentää niin ottaa ne vain pois ja antaa silloin kun ei itse voi olla ruokaa antamassa, esimerkiksi yöllä.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Ansa 13.09.2012 klo 19:02:56
Kissan tulevasta koosta on vaikea sanoa mitään. Olen nyt antanut Ansalle kaksi märkäruoka-annosta päivässä, kun kolmatta ei olla raksujen kanssa tarvittu. Kuivaruokaa hän syö silloin tällöin, mutta nälkäänsä ehdottomasti märkää :)

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Kiss 26.09.2012 klo 18:36:05
En tiedä olenko nyt oikeassa ketjussa kysymykseni kanssa, mutta kysynpä nyt kuitenkin  :) Eli, olen etsiskellyt kissanpennulle viljatonta märkäruokaa. Almo ja Applaws muuten ok, eivät vaan ole täysravintoa. Vinkatkaapa hyvistä viljattomista kissanpennun täysravinto ruuista  :)

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Mintan 26.09.2012 klo 19:01:25
Animonda Carny Kitten, Animonda vom Feinsten kitten, Miamor Kitten on todettu täällä hyviksi viljattomiksi vaihtoehdoiksi. Kaikista löytyy vähintään kahta eri makua. Miamor on hyytelöä paloilla ja Animondat pateeta.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Fermionie 26.09.2012 klo 22:00:11
^^ Graulta löytyy myös pennuille viljaton märkäruoka.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Toscana 27.09.2012 klo 18:52:51
^^^ Leonardolta löytyy myös viljatonta penturuokaa - annospussi 85g tai tölkki 100g ( pate-tyyppistä).    FopCat - sarjasta löytyy myös penturuoka ( kanapate) 85g tölkki.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja ansku72 27.09.2012 klo 21:29:44
Sarjassa tyhmiä kysymyksiä...
Eli koska pentu ei syö märkäruokaa kerralla kovin paljon niin kuinka kauan voin säilyttää ruokapurkkia huoletta pöydällä ja josta sitten annan taas pienen määrän? Se kun pitäisi tarjota kuitenkin huoneenlämpöisenä. Onko esim 12-22 liikaa?
Kiitos :)

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja noora- 27.09.2012 klo 21:36:50
Itse pistäisin ennemmin purkin jääkaappiin ja lämmittäisin ruokaa mikrossa tai omille elukoille tuntuu usein riittävän kun laskee hiukan kuumaa vettä sekaan.

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja ansku72 27.09.2012 klo 21:50:33
Minusta vaan tuntuu että kissa ei tykänyt mikrossa lämmitetystä ruuasta kun kerran kokeilin... Ei ollut liian kuuma, pistin sormen siihen  ;D

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Toscana 27.09.2012 klo 21:58:20
Avattu ruokapurkki tai annospussi pitäisi säilyttää jääkaapissa ( avaamaton tietysti huoneenlämmössä), säilyvät siten käyttökelpoisena 1-2 vrk.  Huoneenlämmössä pilaantuvat kuitenkin nopsaan, lautaselle laitettua ruokaakaan ei kannata muutamasta tunnista kauempaa pitää kissalle tarjolla.  Itse lämmitän aina hivenen jääkaapista otettua ruokaa mikrossa ja/tai lisään hivenen kuumaa vettä joukkoon. 

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja ansku72 27.09.2012 klo 22:04:49
Kiitos, näin teen  :-*

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Kiss 29.09.2012 klo 22:25:37
Kiitos hyvistä vinkeistä!  :)

Aihe: Re: Pennun märkäruokinta
Kirjoittaja Sointu 25.10.2012 klo 14:02:59
Kiitos kokemuksista :) Olen itsekin miettinyt meidän kahden 4 kk ikäisen pennun ruokailua, ja kuinka paljon sitä ruokaa oikeastaan pitäisi antaa. Olen pitänyt penturaksuja saatavilla koko ajan, ja seitiä/kanaa/jauhelihaa/katkarapuja pennut saavat kolme kertaa päivässä. Ruoka maittaa hyvin ja vauhtia riittää. Molempien turkit kiiltävät ja vatsa toimii. Pennut kasvavat hyvää vauhtia :) Eli sinänsä määrät ovat tainneet toimia hyvin, mutta aika arvalla olen ne heittänyt. Märkäruoaksi ostin ihan tavallista Latz junioria. Lähinnä sen takia että tottuvat uusiin makuihin. Eli tuota ruokaa maistellaan silloin tällöin, mutta pääruokavalioksi en ruokakaupan kissanruokia kyllä ota.

Kissamaailma » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2020. Kaikki oikeudet pidätetään.