Kissamaailma
KISSAN HYVINVOINTI >> Terveydenhoito >> Kilpirauhasen liikatoimintaa?
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1328886117

Aiheen aloittaja jammi 10.02.2012 klo 17:01:57

Aihe: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja jammi 10.02.2012 klo 17:01:57
Onko jollain kokemuksia?

Meillä Lilli on aina ollut pikkuinen, olisikohan enimmillään painanut 3,4 kiloa ja siitä on jo aikaa (steriloinnin jälkeen). Edellisen kerran kun punnitsin joskus syksyllä, Lilli painoi 3,2kg ja nyt punnitsin, kun tyttö tuntuu aina vain pienemmältä, niin Lilli painoi 3,1kg. Enemmänkin silmällä tuntuu, että olisi laihtunut paljon ja moni vieraskin ihmettelee, onko Lilli laihtunut.

Lilli on oikein reipas ja menevä oma itsensä, syö normaalisti ym. On aina ollut tosi ahne ja kauhea kiire ruokakupille, kun hiukankin näyttää siltä, että jotain voisi saada.  :D

Lisäksi Lilli tuntuu juovan paljon. Voi olla, että vain kuvittelen asian, koska nykyään uudessa talossa näen Lillin useammin juomassa, koska täällä tulee joka kerta mukaan vessaan ja juo suoraan lavuaarista. Ennen ei siis tehnyt sitä, niin toki nykyään näen aina, kun hän juo.

Aloin kuitenkin tutkia nyt netistä, mikäköhän mahtaa olla tai mahtaako olla mikään ja tuli vastaan tuo kilpirauhasen liikatoiminta. Lilli on kylläkin vasta 4-vuotias, muttei kai ole tavatonta nuorillakaan kissoilla?

Pitänee varata lääkäriaika, että saa asian selväksi. Laihtuminen etenkin on vaivannut tässä jo pari viikkoa. :(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 10.02.2012 klo 19:52:58
Laihtumisen takia tosiaankin kannattaa varailla eläinlääkäriaikaa.  Harvinaisempaahan tuo kilpparin liikatoiminta on nuorilla kissoilla, tosin jo 5-6 vuotiailla sitä voi olla ja toisaalta sekin on niitä sairauksia, jotka taitavat olla alidiagnosoituja. 

Periaatteessa oireet- laihtuminen, liika juominen ( + liika pissaaminen ) voivat viitata muihinkin sairauksiin, mm munuaisiin, diabetes, mutta parhaiten selvyyden saa käymällä eläinlääkärissä tutkimuksissa.

Meillä oli edellisellä kissalla kilpirauhasen liikatoimintaa.  Runsas karvanlähtö + turkin takkuuntuminen olivat ensimmäisiä oireita, sitten alkoi yöllinen levottomuus + mouruaminen ja alkoi tosiaan juomaan vettä ( ja tietysti pissasi enemmän) vaikka söi pääasiassa märkäruokaa. Laihtumista ei ollut ollenkaan oireena, eikä ruokahalussa mitään muutoksia. Verikokeissa ilmeni kilpirauhasen liikatoiminta, kuten olin sitä epäillytkin.  Sekä juominen, että yöllinen mouruaminen loppuivat kuin seinään lääkityksen alettua. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja jammi 12.02.2012 klo 15:10:23
Kiitos :) Just kun aloin tästä asiasta enempi huolestua ja puhuin miehen kanssa lekurireissusta, niin mies oli sitä mieltä, että Lilli on lihonut, ja hitsinpimpulat se onkin!  :D Painaa taas sen normaalin 3,3kg  :o Täytyy tässä nyt vielä seurata tarkemminkin asiaa kuitenkin.

Meillä on niin hankala tarkkailla pissan määrää, kun on 2 kissaa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 14.02.2012 klo 16:56:08
Meille tuli kilpirauhasen liikatoiminnan diagnoosi täysin puskista. Toki jälkikäteen ajateltuna se oli järkeenkäypää, mutta aluksi oltiin ihan ihmeissään.
Olihan meidän neiti kuitenkin laihtunut paljon ja oli suorastaan yliaktiivinen aika-ajoin. Muita oireita ei ollut.

Mutta hei; onko muilla kokemusta liikatoiminnan tuomista iho-ongelmista? Meillä neiti repii jalkansa verille ja eläinlääkäri epäilee, että syynä voisi olla jälleen lähemmäs 90 noussut kilppariarvo...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja rastas 15.02.2012 klo 03:08:08
^ Meillä oli pahat iho-oireet Mirkolla. Nyt on lääkityksen ja muun hoidon myötä helpottaneet. Nuoli tosiaan suurilta alueilta karvan pois taikka lyhyeksi. Herra sitten nuoli ja nuoli niin kauan, että iho meni rikki. Oli kyllä kamalaa katsella, kun pienellä oli koko ajan tarve nuolla ja raapia itseään. Mirkolla tosin löydettiin myöhemmin tämän liikatoiminnan lisäksi myös ruoka-aineallergia, joka myös aiheutti iho-oireita. Kilpirauhaslääkitys kuitenkin helpotti myös ihon kanssa, vaikka ei ongelmaa kokonaan poistanut. Nyt vuoden hoidon jälkeen kilpirauhasarvot ovat melkolailla normaalin rajoissa ja kissa voi taas hyvin :) 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 15.02.2012 klo 18:26:05
Wau!!! Ihanaa (mutta siis toki kamalaa) kuulla! Epäilin jo tuon eläinlääkärin pätevyyttä, kun en mistään löytänyt että tuollaisena voisi oirehtia!

Voi että. Toivottavasti meillä apu löytyisi myös jahka saadaan kilppariarvo kohdalleen! :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 15.02.2012 klo 20:37:53
Tästä kilpirauhasen liikatoiminnasta ja näistä iho-oireista, niin onko eläinlääkäri maininnut mitään, että jospa johtuukin itse lääkityksestä ?  Kumpi lääkitys teillä on, Tyrazol vaiko Felimazole ?   Tyrazolin haittavaikutuksena mainitaan kuitenkin iho-oireet, kuten ihottuma, kutina, punoitus.   Tosin samat haittavaikutukset ovat Felimazolessakin, mutta koska se on varsinaisesti kissoille tehty  ja vaikuttavana aineena tiamatsoli ( Tyrazolissa karbimatsoli - mikähän niillä on erona ? ), niin mahtaisiko lääkkeen vaihdosta olla apua ? 

Meillä oli kissalla aikoinaan Felimazole lääkkeenä ja tuntui hyvin sopivan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 16.02.2012 klo 20:22:28
Ehdotettiin sitäkin vaihtoehtoa eläinlääkärille, että vika olisi lääkkeessä mutta ei uskonut siihen... Hänen mielestään kissoilla ei siitä tulisi iho-oireita (tyrazolista siis). Kisu on saanut sitä nyt vajaan vuoden. Iho-oireet alkoivat marraskuussa.

Lääkkeeseen saattaa tulla vaihto muutenkin. Arvot kun olivat nyt nousseet annostuksen suurentamisesta huolimatta. Ensi maanantaina on uusi verikoe taas ja torstaina saadaan tulokset. Jos ei arvo ole laskenut vieläkään niin sitten vaihtuu merkki.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja sandra 21.02.2012 klo 20:48:37
Millaisilla arvoilla olette saaneet liikatoiminnan diagnoosin? Meidän Jupen monet oireet voisivat viitata kilpparin liikatoimintaan, mutta arvot ovat eläinlääkärin mukaan normaalit. Kissojen kilppariongelmista minulla ei ole vielä paljoakaan tietoa, mutta sen tiedän, että ainakaan ihmisillä nämä eivät ole ihan yksinkertaisia asioita. Eli pelkät viitteiden sisällä olevat arvot eivät välttämättä kerro, onko kilpparissa (alkavaa) liika- tai vajaatoimintaa.

Jupen tilanteesta on lisää tuolla "Jatkuva nuoleminen/peseminen" -ketjussa. Kovasti siis yritetään metsästää syytä Jupen levottomalle käytökselle, mutta mitään fyysistä vaivaa ei eläinlääkärireissuilla ole löydetty.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 21.02.2012 klo 21:48:52
Kovin on hankala tilanne Jupen kohdalla, luinkin siitä tuolta toisaalta.  Kyllä sitä itsellekin tuli ensinnä mieleen, että kilpirauhasen liikatoiminnasta voisi Jupella olla kyse.  Millaista arvoa teillä nyt sitten verikokeessa tuo T4 oli ?  Millaiset raja-arvot ovat ?

Meillä edesmenneellä kissalla T4-arvo oli 86.2 nmol/L , kun diagnoosin sai.  Eli ei kovinkaan korkealla, maksa-arvo ALT oli myös tuolloin kohollaan.  Katsottiinko teillä maksa-arvoja ?
Raja-arvot olivat:    <  13 nmol/L    Low
                           13-64 nmol/L    Normal
                           32-64 nmol/L    Borderline high
                           >   64 nmol/L    High

Hyvin nopeasti lääkityksellä arvo laski alle 30, mutta kerran oli 38.6 jolloin se sijoittui tuohon borderline high ja lääkitystä hetkellisesti nostettiin. Eli arvon pitäisi siis olla alle 32 nmol/L ollakseen oikeasti hyvä.  Reilun vuoden meillä kerettiin tuota liikatoimintaa sairastamaan ja tuota yhtä kertaa lukuunottamatta T4-arvo oli aina alle 30 ja yksi ainoa tabletti / pv lääkityksenä.   

Itse olen siinä käsityksessä, että aivan yhtä hankalata ja monimutkaista on kissankin kilpparisairaus, kuin ihmiselläkin.  Kilpirauhanen vaikuttaa koko elimistön toimintaa, fyysiseen ja psyykkiseen puoleen.  Samoin kissalla, näin ajattelen.  Oireita saattaa olla jo pitkänkin aikaa, ennenkuin verikokeissa näkyy. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 23.02.2012 klo 15:08:51
Meillä meni Porsamolla ihan kamalan korkealla arvot jo siinä vaiheessa, kun asia huomattiin aika tarkkaan vuosi sitten. Arvo oli yli 160 ja ihme kun ei sen suurempia oireita ollut... kissa oli tuolloin laihtunut 2,5 kiloiseksi (ennen painoi lähemmäs 4 kg) ja oksenteli satunnaisesti. Oli myös ylivilkas (nukkui varmaan max 5 tuntia päivässä).

Meillä arvot soutavat ja huopaavat edelleen. Itseasiassa juuri äsken soitti eläinlääkäri, että arvo oli nyt tippunut liian alas! Arvo oli enää 4,5 mikä on ihan kamala tiputus edellisestä 90 lukemasta n. kuukauden takaa! Nyt sitten kiireesti lasketaan annostusta 1/4 tabletin verran ja taas kontrolli 2 viikon päästä... tuosta kissasta on otettu jo niin monta verikoetta, että noinkohan siinä on kohta enää tippaakaan jäljellä.

Onko kukaan teistä koskaan kuullut, että noin rajusti laskisi arvo? Annostusta kuitenkin nostettiin edelliskerrasta vain 1/4 tabletin verran...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja sandra 24.02.2012 klo 00:59:17
Jupella oli T4-arvo päälle 40 nmol/L, muistaakseni tarkalleen 42. Sain tuloksen silloin puhelimitse, joten en noita labran viitearvoja valitettavasti muista. Pitääkin mennä ennen ensi viikkoa pyytämään tulokset paperille, koska ollaan menossa toiselle ell-asemalle tutkituttamaan Juppea. Maksa-arvoja ei ole otettu.

Kurjaa katsella, kun Juppe on hermostunut ja levoton koko ajan. Jos viitearvot ovat tuollaiset, mitä Toscana kertoi, niin Jupen T4-arvohan voisi viitata liikatoimintaan. Kunpa saataisiin vähitellen selville, mikä poikaa vaivaa. :-/

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Pantera 24.02.2012 klo 09:50:54
^^Mun mielestä noin kova T4:n tippuminen kuulostaa kyllä oudolta. :-? Voisiko se liittyä osittain lääkkeen ottamiseen, että lääkkeen ottamisen ja verinäytteen ottamisen välinen aika olisi jotenkin liian pieni? (Tämä ihan arvailua)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 24.02.2012 klo 13:29:23
^ Todella hurja on ollut Porsimon kilppariarvon laskeminen.  Tuosta lääkkeen ottamisesta verikoe-päivänä, niin sillähän voisi olla ainakin jotain vaikutusta.  Muistelisin, että ainakin ihmispuolella verikokeeseen mentäessä aamulla, niin ei saanut syödä mitään, ei edes tupakoida ( vain vettä sai juoda) ja aamulääke otetaan vasta kokeen jälkeen - voin kyllä muistaa väärinkin  ::) - jotta tulos olisi mahdollisimman tarkka.

Itsellä oli aina tapana, kun oli kissalla verikokeen aika, niin lääke annettiin vasta toimenpiteen jälkeen, vaikkakin joissakin ohjeissa on ollut, että "verikoe voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa, edellyttäen että aamulääke on annettu ja lääkitys on edellisten päivien aikana ollut säännöllistä". 

Millaista ohjetta muut olette saaneet tuohon kontrollikokeeseen mentäessä ?  Yksi mikä varmasti on myös tärkeä juttu, on se, että lääkitys annetaan todella säännöllisesti eli 12 h välein ( +/- 0,5h heitto max).
 

sandra - Mielestäni Jupen T4-arvo olisi hieman liian korkea - voisi siis viitata liikatoimintaan.  Meillä Toscalta otettiin viimekeväänä verikokeet ja Vetlabin tuloksissa T4 arvo oli 27,8 viitearvojen ollessa 12-58, eli arvo oli hyvä!   Hiemanhan nuo viitearvot heittävät, joten olisi hyvä tietää kuinka lähelle tuo Jupen 42 sijoittuu max.arvoa.  Joissakin viitearvot ilmoitetaan olevan 12-58 tai 13-64 tai 12-50, vähän riippuu labrasta.   Mutta tuo, että meidän seniori-kissalla T4 arvo oli noinkin hyvä, kuin tuon 27,8 ja Jupella sentään yli 40....jaa-a ??   Maksa-arvot olisi hyvä verikokeella katsoa mitä sillä sunnalla näyttää.  Yleensähän jokin maksa-arvoista kohoaa kilpirauhasen liikatoiminnan takia, meilläkin siis edellisellä kissalla oli ALT-arvo melko korkealla ( 294 viitearvon ollessa 12-130), vaikka itse kilppariarvo ei ollut kuin 86,2 ( 13-64). 

Ja uskoisin, että siinä missä ihmispuolellakaan ei verikokeiden tulos kerro koko totuutta kilpirauhasen tilasta, niin samoin varmaan kissallakin.  Jos tuolla uudella el-asemalla ottaisi kunnolleen kaikki verikokeet+T4 arvo ja edelleen tuo T4 arvo olisi melko lähellä max.viitearvoa, niin entäpäs jos kokeilisi Jupelle lääkitystä pienellä annoksella ?  Ell ei varmaankaan suostu, mutta voisihan sitä neuvotella asiasta. 

Toivottavasti Jupelle löytyisi apua, varmasti kurjaa olla epätietoisuudessa ja ylipäätänsäkin katsoa levotonta, hermostunutta kissaa.  Kovasti tsemppiä tulevalle ell-käynnille !  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 24.02.2012 klo 16:37:13
Porsamolla on testit otettu aina joko klo 17 tai 18. Ja ohjeena on ollut se että 10-12 tuntia syömättä, mutta aamulääke normaaliin aikaan (n. klo 8). Näin ollen lääke on siis aina otettu vähintään 9 tuntia ennen verikoetta.

Seuraava kontrolli on kahden viikon päästä ja eläinlääkäri pyysi meitä tulemaan taas n. klo 17, että saadaan samaan aikaan otettua testi.

Edit: niin ja meille ei olla painotettu tuota 12 tunnin väliä lääkkeen ottamisessa aamulla ja illalla...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 24.02.2012 klo 21:36:06
^ Kuinka tarkan säännöllisesti olet Porsamolle aamuin-illoin tuota lääkettä sitten antanut ?   Jos on kovinkin epäsäännöllistä ollut tuo lääkitys, niin mahtaisiko se vaikuttaa siihen, että arvo nousee ja laskee, eikä vakiinnu ?

Ainahan tietysti lääkityksen, oli kyse sitten vaikka ab-kuurista, niin pitäisi mahdollisimman säännöllisesti samaan kellon aikaan antaa, jotta lääkitys tehoaisi parhaalla mahdollisella tavalla.  Muistaakseni ei meillekään ell suoranaisesti tainut tuosta kilpparilääkkeen antamisesta ohjeistusta antaa, mutta oikeastaan pidin sitä itsestäänselvyytenä, että tasan tarkkaan tiettyinä kellon aikoina lääke annetaan.  Apteekissa kerran juttelin myös proviisorin kanssa tuosta kissan kilpparilääkityksestä ja sanoi, että puolen tunnin-tunnin heitto joskus ei haittaa, mutta mieluiten lääke samaan kellon aikaan päivittäin ( aamuin-illoin lääkitys 12 h välein ).

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 03.03.2012 klo 18:25:54
Meillä on heittänyt tunnilla tai kahdella usein lääkkeen ottaminen. Nyt ollaan kyllä tuon edellisen kontrollin jälkeen yritetty antaa ihan tunnilleen samaan aikaan (8 aamulla, 8 illalla). Ensi viikon torstaina on taas testi.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Lucilla 04.03.2012 klo 13:38:48
Mä ehdin tuossa jo friikata, että meidän Cthulhulle on puhjennut kilpirauhasen liikatoiminta, kun ikipulleroherra on lähiaikoina laihtunut todella reippaasti ja paino pääsi putoamaan vähän liiankin alhaiseksi. Olin sitten jo varaamassa ell-aikaa, kun mies lopulta tunnusti, että kyse voi olla ihan siitä, että hän on antanut Cthulhulle liian vähän ruokaa. ::)

Mä olen lähiaikoina joutunut olemaan paljon poissa kotoa, joten normaalisti mun vastuullani oleva kissojen ruokinta on jäänyt paljolti miehekkeen vastuulle ja hän sitten laiskamatona oli ilmeisesti syöttänyt kissoille paljon yökköraksuja, joita Cthulhu ei suosty syömään käytännössä lainkaan. Mä luonnollisesti hieman hermostuin asiasta ja Cthulhu pistettiin lihotuskuurille, eli jäbä saa syödä niin paljon kuin jaksaa ja märkäruokaa tarjoillaan kahdesti päivässä, eikä korvata aterioita raksuilla. Kappas vain, nyt parissa viikossa Cthulhu on saanut jo 200g lisää painoa ja alkaa olla ihan sopivissa mitoissa. :)

Ja tosiaan ainut "oire" Cthulhulla oli tuo laihtuminen, eli muuten kissa on ihan terveen oloinen ja reipas. Taisi siis tosiaan tuossa laihtumisessa olla kyse ihan vain huonosta ruokatarjoilusta. ::) Ehti kyllä säikäyttää, kun olin jo ihan varma että nyt sillä on kilppari hajonnut...


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja sandra 06.03.2012 klo 17:02:41
Sain tänään taas tuloksia Jupen verikokeista ja T4-arvo oli tällä kertaa 30,3 viitteiden ylärajan ollessa 52. Pitää vielä soittaa varmistukseksi, mitkä ne viitearvot olivat, kun olin vähän huonossa paikassa tänään el:n puhelun aikana. Tuolla arvolla ei kuitenkaan nyt lääkitystä aloiteta, eikä liikatoimintaa el:n mielestä ole. Kai se on sitten uskottava, että syyt Jupen käytökseen ovat psykologisia. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 06.03.2012 klo 23:29:58
^ Harmi, ettei fyysistä syytä löytynyt sitten kuitenkaan.  Kyllähän tuo T4-arvo ihan asialliselta vaikuttaisi, eikä tainnut maksa-arvoissa näkyä mitään kohoamisen merkkejä ?   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja sandra 06.03.2012 klo 23:40:36
Juu, maksa- ja munuaisarvot olivat kohdallaan myös. Toisaalta onhan se hyvä tieto, ettei Jupella ole kilpirauhasessa vikaa ja se on ainakin nyt poissuljettu.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 07.03.2012 klo 00:12:37
Niin, hyvähän asia se tietenkin on, ettei kilpirauhasessa ole vikaa. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 08:51:41
Äkryllä todettiin kilpirauhasen liikatoiminta, sain tulokset tuossa puoli tuntia sitten. T4 oli yli 129, tarkkaa arvoa en tiedä kun Ell:n laite näyttää tulokset vain 129 asti, ja tulos oli yli 129. Haen myöhemmin päivällä apteekista lääkkeet, ja toivotaan että arvot alkaa laskemaan.

Näin jälkeenpäin mietittynä Äkry on ollut muutaman kuukauden levoton päivisin, ei ole oikein osannut rauhoittua mihinkään kunnolla. Ruokaa menisi niin paljon kuin vaan antaisi. Maitoa juonut normaalia enemmän, ei mitenkään hälyttävän paljon, mutta tuossa muutama viikko sitten mietein, kun maito hävisi kupista muulloinkin kuin raksujen syönnin yhteydessä.

Tässä jälleen voi todeta, että kannattaa otattaa vanhoilta kissoilta säännöllisesti verikokeet, vaikkei mitään ongelmaa epäilisikään! Äkry meni hammaskiven poistoon, ja pyysin samalla kertaa laajan verenkuvan ja kilpirauhasarvot. Onneksi pyysin!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 08.03.2012 klo 10:09:19
Onneksi tosiaankin otatit verikokeet.  Kilpparin liikatoiminnan oireet huomaa monasti ajatella vasta jälkeenpäin, kun diagnoosin on saanut, sen verran epäselvää saattaa oireilu olla.

Toivottavasti lääkkeen antaminen Äkrylle onnistuu helposti ja arvo alkaa laskemaan.   


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 10:14:02
Elättelen toivoa, että Äkry ottaisi lääkkeet namipalana, kuten tähän asti antibiootit ja muut mitä on pitänyt antaa.

Mites muuten, eläinlääkäri sanoi että tabletti pitää antaa kokonaisena, ei saa hienontaa. Lääkkeen nimeä hän ei maininnut, mutta oletin että Tyrazolia aletaan antamaan. Googlettelin, eikä missään mainittu että Tyrazol pitäisi antaa kokonaisena... Monelle oli määrätty puolikasta tablettia, ja jotkut olivat hienontaneet tai liottaneet veden sekaan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 08.03.2012 klo 10:35:07
Mahtaisikos olla sittenkin määrättynä Felimazole ?  Sehän annetaan kokonaisena.  Tyrazolin saa mielestäni tosiaankin pilkkoa, koska täälläkin on monella ollut 1/2 tablettia tai jopa 1/4 tablettia aamu/ iltalääkityksenä.

Felimazole oli meidän kissalla ja sehän on tosi pieni tuo alkuun annettava 2,5mg tabletti - pieni vaaleanpunainen tabu, jonka sai todella helposti annettua kissalle.  Varaudu sitten siihen, että alkupäivinä kissa saattaa mennä ruokahaluttomaksi, pahoinvoivaksi, apaattiseksi, nukkuu ehkä vain.  Alkuun sen on tavallaan shokki elimistölle tuo lääkitys ja sivuoireita saattaa tulla.  Hyvässä lykyssä sivuoireet menevät parissa päivässä ohitse, mutta jos eivät mene niin kannattaa neuvotella ell kanssa että aloittaa lääkityksen hivenen varovaisemmin ja lisää kissan vointia seuraamalla + verikokein sitten sitä lääkitystä, esim meillä tuli pahat sivuoireet, kun aloituslääkitys oli 2,5 mg tabletti aamuin- illoin. 

Vähensin lääkitystä vain yhteen tablettin päivässä, jotta sivuoireet helpottaisi ja hyvin meni.  Oli tarkoitus myöhemmin lisätä lääkitystä taas tabletti aamuin-illoin, mutta koska verikoekontrollissa arvo oli yhdelläkin tabl. tipahtanut jo normaaliin, niin jatkettiin lääkitystä 1 tabl/ pv.  Kontrolissa toki käytiin alussa sakeasti.

Lisäys.  Ell on saattanut myös tarkoittaa, että esim. sitä 1/2 Tyrazol tablettia ei saa hienontaa, vaan annettava kokonaisena ?  Tyrazolista ei itsellä kokemusta, mutta tietääkseni se on ainakin halvempi lääke kuin erikoisluvallinen Felimazole ( 100 kpl purkki maksoi pari vuotta sitten n. 40 € ).

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 10:54:29
Voi muuten ollakin tuo Felimazole. Lukaisin netistä pakkausselosteen, ja siellä oli samoja juttuja, mitä ell mainitsi, esim käsien pesu lääkkeenannon ja jätösten käsittelyn jälkeen, raskaana ollessa varottava erityisesti jne.

Milläköhän perusteella määrätään Felimazolea tai Tyrazolia, kumpikin auttavat samaan asiaan?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 08.03.2012 klo 11:03:26
Felimazole on varsinaisesti kissoille tehty lääke ja Tyrazol on ihmisille, jota myös kissoilla voidaan käyttää.   Luulisin, että lääkkeen valintaa vaikuttaa eläinlääkärin mieltymys jompaan kumpaan lääkkeeseen, enpäs nyt oikein muuta osaa sanoa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 11:05:42
Näinhän se taitaapi olla.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Pantera 08.03.2012 klo 12:16:02
Juusolla on Tyrazolia. Meilläkin on välillä ollut 1/4 tai 1/2 tablettia. Hienontamisesta en ole koskaan kuullut mitään mainintaa. Juusolle kun saan menemään kokonaisena namin kanssa. Sivumennen, Tyrazol on tosi edullinen, jos sillä on merkitystä.

Juusolla on Tyrazol aiheuttanut joskus (ei aina) pahoinvointia, jos on sen tyhjään vatsaan antanut. Se oli kai aika yleinen sivuvaikutus, eli mieluummin vaikka juuri aterioinnin jälkeen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 17:14:55
Pikkunen hintaero Felimazolella ja Tyrazolilla... Katsoin netistä hintoja, niin 100 kpl paketti Felimazolea melkein 50 e, ja Tyrazol 100 kpl 5 mg 4 e...

Menin apteekkiin hakemaan lääkkeen, niin sitä ei löytynyt, piti tilata. Siinä sitten kävi ilmi että kyseessä oli Felimazole, mitä Äkrylle on määrätty. Pitäisköhän soittaa ell:lle, että kävisikö Tyrazol Äkrylle, kun noin valtava hintaero on. Sinänsä hinnalla ei ole väliä, mutta jos Tyrazol ajaa saman asian niin miksi maksaa 10-kertainen hinta.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Pantera 09.03.2012 klo 10:10:28
^Mä en muuten tiedä, mutta Juusolle määrättiin silloin Tyrazolia, enkä aikaisemmin ollut Felimazolesta kuullutkaan. :)

Googletin, niin vaikuttava aine näyttää olevan eri: Tiamatsoli (= Metimatsoli) (Felimazolessa) vs. Karbimatsoli (Tyrazol). Lisäksi Felimazolesta on ilmeisesti saatavilla alempaa pitoisuutta, kuin Tyrazolista. Käytännön merkitystä en tosiaan noiden lääkeiaineiden välillä tiedä.

Voithan kysyä eläinlääkäriltä vaihdosta. Tai ainakin siitä, miksi Felimazole olisi parempi.

Edit: piti nyt vielä mennä katsomaan tarkemmin... Ero näyttäisi olevan siinä, että karbimatsoli muuttuu elimistössä metimatsoliksi.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.03.2012 klo 10:43:22
Oon tässä yrittänyt soittaa ell, siellä vaan aika huonosti vastataan aamusoittoajan jälkeen. Olisi kiva saada tänään tuo lääkeasia päätökseen, että saisi aloittaa lääkkeen antamisen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.03.2012 klo 11:31:08
Sain ell kiinni. Tämä eläinlääkäri tavoitti Äkryä hoitaneen eläinlääkärin. Hän oli sanonut Felimazolen määräämisen syyksi sen, että jos on varta vasten eläimille tarkoitettu lääke, sitä käytetään mieluummin. Mutta kuulemma voidaan vaihtaa Tyrazoliinkin. Äkryn ell oli luvannut soittaa minulle tänään, ja keskustellaan tuosta mahdollisesta lääkkeenvaihdosta.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 09.03.2012 klo 12:53:29
Tosiaankin Felimazole on varsinaisesti kissoille tehty lääke ja hyvä puoli siinä ainakin on se, että tabletteja ei tarvitse alkaa puolittamaan, kun pienin annostus on sen 2,5mg tabletti ja Tyrazolissa taas se 5mg tabletti.  Toisaalta taas Tyrazolissa voi pilkkoa tablettia tarvittaessa vaikka siihen 1/4 eli tavallaan enemmän hienosäätöä, jos tarvis vaatii. 

Kumpi nyt sitten parempi lääke, siitähän voi ell kanssa keskustella.  Onko esim. Felimazole kuitenkin tehokkaampi, kun on kissalle tarkoitettu, vaikka olisikin paljon kalliimpi ?   Meillä ainakin kissalla alkuvaikeuksien jälkeen, Felimazole piti kilppariarvon hyvin normaalissa arvossa, eikä alun jälkeen tullut mitään sivuoireita eli oli kaikin puolin mielestäni hyvä lääke, tosin yksilöllistähän tämä sairaus varmasti kissoilla on.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.03.2012 klo 21:21:17
Ell soitti, ei se oikein osannut sanoa juuta eikä jaata, ei kuulemma ole itse määrännyt koskaan kumpaakaan lääkettä kissalle, Felimazole-reseptejä on uusinut. Sanoi kuitenkin tietävänsä kissoja, joille syötetään Tyrazolia... Juu, tiedän minäkin tältä palstalta, eli olen siis yhtä viisas kuin ell... Heh...

No kumminkin, tultiin siihen tulokseen, että aloitetaan Tyrazol. Kysyin ell:ltä, että pystisikö jostain saamaan tarkan tiedon Äkryn T4-arvosta, kun tosiaan se eläinlääkärin laite näyttää tuloksen vain 129:ään asti. Aikoi tiistaina selvitellä asiaa. Pyysin tarkempaa tietoa tuosta arvosta sen takia, että eihän me kontrollissa saada tietää, onko Tyrazol auttanut, jos laite näyttää edelleen arvoa yli 129...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 10.03.2012 klo 14:05:39
Apteekista voisi vielä proviisorilta / farmaseutilta kysellä ( vaikka monen ell mielipide onkin, ettei apteekissa tiedetä eläinlääkkeistä hevon vertaa  ::) ) Tyrazolin ja Felimazolen erosta / tehosta, jos siltä tuntuu. 

Millaisella alkuannostuksella teillä Äkry aloittaa tuon Tyrazolin ?  Joko lääkitys on aloitettu ja miten helposti sait annettua ?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 10.03.2012 klo 15:14:34
Tänään hain Tyrazolin, aloitan illalla lääkityksen. Kysyin apteekista mielipidettä, eipä sielläkään osattu sanoa oikein mitään muuta, kuin että kissoille on annettu Tyrazolia.

Annostus on 2 kertaa päivässä 2,5 mg.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 11.03.2012 klo 18:25:42
Me vaihdettiin nyt eläinlääkäriä. En tiedä mitä ovat kämmäilleet edellisessä paikassa (todnäk tullut virhe mittauksissa eikä arvo ole missään välissä ollut 90...). Nyt nimittäin arvo oli enää 2.2 ja meidän uusi ell laski nyt sitten annostuksen 1 tbl/2 x päivässä.

Meillä on kyllä kortisonilääkitys (Medrol vet) myös menossa, joka voi kuulemma myös laskea kilppariarvoja MUTTA ei kuulemma noin rankasti.

Parin viikon päästä mennään taas otattamaan arvot. Ja soitella pitää jos Porsamon voinnissa tapahtuu muutoksia. Nyt kissa on ollut normaali oma itsensä. Kehräilee, vahtaa lintuja ikkunasta, huutaa parvekkeelle (luulee pöljä kesän tulleen jo kun arska paistaa ja sitten kun avaa parvekkeen oven niin juostaan karkuun kylmää viimaa :P ) ja syö normaalisti.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 11.03.2012 klo 22:29:48
Voiko tuo Tyrazol tehdä kuinka huonon olon kissalle, ja ilmeneekö oireet pian ensimmäisen annoksen jälkeen?

Annoin ensimmäisen lääkkeen tuossa puoli 8 maissa. En sitten tajunnut ajatella, että pitäisin Äkryn sisällä seuratakseni, tuleeko mitään oireita. Äkry meni kohta ulos, ja sitä ei ole nyt näkynyt...

Yleensä se illan pyörii tässä meidän seurassa sisällä, välillä käväisee hetken pihalla ja tulee heti sisälle. Sellaista levotonta käytöstä, minkä oletan johtuneen kilpparin liikatoiminnasta. Nyt sitä ei tosiaan ole pariin tuntiin näkynyt. Käveleskelin ulkona, ja sataneessa lumessa näkyy jälkiä, on liikkunut pihassa ja naapurin puolella. Mutta tämä ei ole ollenkaan normaalia käytöstä Äkrylle, että on illan ulkona...

Edit. Äkry tuli sisälle... Sai tämä omistaja vähän liikaa sydämentykytyksiä, alan aina kuvittelemaan pahinta vaihtoehtoa. Mutta kyllä nyt taitaa olla Äkryn vapaat ulkoilut lopussa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 11.03.2012 klo 23:32:49
Kannattaa nyt tosiaankin pitää Äkry sisällä ja seurata alkupäivät, tuleeko kissalle mitään sivuoireita tuosta lääkkeestä.  Meillä tosiaankin aikoinaan heti ensimmäisestä tabletista kissa meni vaisuksi ( nukkui melkein koko ajan ), ruokahaluttomaksi, oli lievästi pahoinvoiva. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Pantera 12.03.2012 klo 10:39:24
Muutenkin, voi mennä jonkun aikaa, että annostus saadaan kohdilleen. Siksi meille on ainakin suositeltu kontrollia viimeistään 3 kk:n päästä annostuksen muuttamisesta. Kun annostus saattaa mennä liian suureksi, jolloin tulee tavallaan kilpirauhasen vajaatoiminnan kaltaisia oireita.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 12.04.2012 klo 11:32:01
Tänään käytin Äkryä kontrolliverikokeessa. Tähän asti ollaan siis syöty 2x2,5 mg päivässä Tyrazolia. Verikokeet lähetettiin Vetlabiin, koska siellä näkee T4-arvon paremmin. Täällä paikallisessa ell:ssä arvon näkee vain 129 asti, tuolla Vetlabissa paljon korkeammalle, en nyt muista tarkemmin, yli kahteensataan kumminkin.

Samalla otettiin pieni verenkuva. Pissanäytekin otettiin vähän niinku varalta, kun ell huomasi rakon olevan täynnä. Pidin kuppia hännän alla ja sain pissat käsille  :o . Pikatesti näytti tulehdusta... Ell laittoin pissan viljelyyn, niin huomenna kuulee varmaksi senkin. Ph kuulemma hieman koholla, en saanut tarkkaa vastausta kun testitikku näytti kahta eri väriä.

Noh, huomenna iltapäivällä kuulee, onko lääkitys tehonnut. Itse veikkaan, että arvot ovat vielä koholla, Äkryn käytöksestä päätellen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 13.04.2012 klo 16:08:15
Sain verikokeiden tulokset. T4 oli 151. Tyrazolia nostetaan 2,5 mg:lla vuorokaudessa, eli puolikas tabletti illalla ja kokonainen aamulla. Kuukauden päästä kontrolli, alkaako arvo laskemaan.

Muuten suppea verenkuva oli ok. Pissastakaan ei onneksi löytynyt tulehdusta, vaikka pikatesti siihen suuntaan näyttikin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 13.04.2012 klo 19:52:15
Hyvä juttu, että muuten Äkryllä terveyspuoli ok.  Toivottavasti kilpirauhasen liikatoiminnassakin arvo alkaisi laskemaan korkeammalla annostuksella. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 13.04.2012 klo 20:13:44
Toivotaan. Harmi kun ei tiedä ensimmäisiä T4-arvoja tarkalleen, että näkisi, onko arvot ollenkaan laskeneet.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.05.2012 klo 12:49:11
Sain Äkryn maanantaisen kilpirauhaskontrollin tulokset. T4 oli edelleen korkea, 131. Vähäsen oli laskenut edellisestä, silloin oli 151. Päätettiin nostaa annostusta 5 + 5 mg Tyrazolia. Jos seuraavassa kontrollissa ei ala tulemaan merkittävämpää laskua, kokeillaan Felimazolea.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 09.05.2012 klo 14:22:54
No eipä ole kovinkaan tuo Äkryn kilppariarvo sitten laskenut.  Oletko muuten antanut Tyrazolin aamuin-illoin tasan tarkkaan samaan kellonaikaan ?  Varmistanut myöskin, että Äkry varmasti on nielaissut lääkkeen ?  Meillä kävi joskus niin, että olin ihan satavarma, että kissa nielaisi lääkkeen, mutta kas kummaa... tunteja myöhemmin löysinkin huoneen nurkasta pienen vaaleanpunaisen tabun !   :P

Toivottavasti nyt suurempi annostus alkaisi laskemaan T4-arvoa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.05.2012 klo 18:01:48
Oon antanu puolen tunnin tarkkuudella, paitsi viime viikolla kun syöminen oli mitä oli. Murennan Tyrazolit ruoan sekaan, ja Äkry syö ne saman tien.


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 06.06.2012 klo 17:46:52
Nyt viimein Äkryn T4 on laskenut lähes normaaliksi, eilen otetussa verikokeessa arvo oli 63. Päätettiin jatkaa 2x5 mg annoksella, kuukauden päähän kontrolli.

Kumma juttu, Äkry mielestäni on edelleen levoton ja sähisee herkästi, ja tokaisee hampailla jos sitä oudompi ihminen lähestyy. En tiiä, johtuuko sitte jostain muusta, kesän vuoksi mieluummin ulkona, ja Nippe ja Peppikin varmasti stressaavat sitä. Niiden tulon aikoihinhan Äkryllä alkoi levottomuus ja sähinä ja pureminen, samaan aikaan kylläkin alkoi myös kilpirauhasen vajaatoiminta.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 11.07.2012 klo 14:32:55
Sain eilisen kontrollin tulokset, T4 laskenut 31,5:een. Eli nyt alkais Äkryn kilpirauhashommelit olemaan kunnossa. Jatketaan samalla 2x5 mg päivässä, kontrolli 3 kk päästä.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 11.07.2012 klo 19:05:06
Hieno homma, että vihdoinkin Äkryn kilppariarvo on laskenut noin hyvälle tasolle !  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 11.07.2012 klo 19:31:18
Niinpä, ei tartte sitä enää stressata. Ja kontrolliinkin pitkästi aikaa, ei tarvi Äkryä kiusata eläinlääkäriin viennillä... Oli taas eilen melkosta showta saada Äkry kuljetuskoppaan. Siinä piti parisänkykin nostaa seinää vasten että sai kissan sen alta napattua kiinni  ::)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Wilpustin 08.08.2012 klo 12:26:53
Kyselisin vähän, että mitä mahtaa nuo kissan kilpirauhastestit maksaa?
Minä tässä olen huolestunut Wilmasta kun sillä on karvanlähtöä ja siis sanotaanko että siitä ei ole ikinä lähtenyt noin paljon karvaa kuin nyt. Lisäksi sen ruokahalu on lisääntynyt, mutta kissa on laihtunut.
Juomista en ole huomannut seurata.
Ajattelin, että seuraavalla ell käynnillä voisin pyytää nuo testit, että saan mielenrauhan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 08.08.2012 klo 13:55:51
Hintahan verikokeille riippuu varmasti paljoltikin siitä, että tutkitaanko näyte omassa labrassa, vaiko lähetetään muualle.  Labramaksut ovat meillä pyörineet siinä 80 € tietämillä sisältäen pienen verenkuvan ja kilppari-, maksa-, munuais- ja sokeriarvot.  

Kannattaapas tosiaankin tutkituttaa Wilmalta T4 -arvo ( ja muutakin tietty samalla), kun kerran tuollaisia oireita olisi.   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Wilpustin 09.08.2012 klo 08:22:44
Kiitos Toscana vastauksesta. Otan asian esille seuraavan kerran kun soitan ajan eläinlääkärillemme  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 22.10.2012 klo 13:08:54
Huomenna olisi Äkryn kilpirauhaskontrolli. Kolme kuukautta ollut nyt kontrollien väli, ja jos nyt arvo on ok, seuraava kontrolli vasta puolen vuoden päästä.

Äkryn turkki on komistunut keväästä, nyt se on kiiltävä ja hyväkuntoisen näköinen. Keväällä turkki törrötti selästä ja oli vähän nuhjuisen näköinen. Äkry on lihonutkin. Luulenpa että T4 on ok. Paitsi että ruokahalu Äkryllä on pohjaton, se syö kaiken mitä vaan sattuu löytämään pöydiltä vartioimatta...

Samalla pyydän eläinlääkäriä tutkimaan Äkryn muutenkin, ja itsekkin pääsen tutkimaan kissaa kunnolla kun se ei anna ollenkaan koskea itseensä muuten kuin silittämällä niskaa. Tässä syksyn aikana on pari kertaa Äkryn etutassujen yläosiin ja kainaloon tullut kummallisia patteja, joista on vuotanut kirkasta nestettä. En tiedä, onko se loukannut itseään vai mitä ne patit olivat, kun en pystynyt tutkimaan kunnolla.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 22.10.2012 klo 13:21:27
Pidetäänpäs peukkuja, että Äkryn T4-arvo olisi ok !   :)  Ulkoiset tekijät ainakin viittaisivat siihen suuntaan.  Pohjaton ruokahalu - onhan vapaasti ulkona tepasteleva Äkry madotettu ?  Tosin pöydiltä vohkiminen voi muuten vaan olla vaikkapa tapa, ilman että nälkää täytyisi tyydyttää.  

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 22.10.2012 klo 13:38:43
Juu on madotettu. Äkry on viime vuodet ollut rohmu, mutta nykyään se vaan kyttää ja odottaa että saisi ruokaa. Istuu keittiön pöydällä tai jossain, ja vahtii kun menen kaapeille. Tunkee melkein väkisin ruokalautasillekin. Kun tenavat poistuu pöydästä, tietää kyllä että kuka heti tunkee ruoantähteille  ::)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 26.10.2012 klo 13:12:59
Sain tänään tulokset, nyt oli T4 noussu 81:een. Päätettiin nostaa Tyrazol 1½ tablettia aamuin illoin, ja kk päästä kontrolli... Voi kökkö, olin jo kuvitellu että tämä kontrollirumba loppuisi... Ell:kin olisi jo viimeksi laittanut tauon puoleksi vuodeksi, ite halusin 3 kk päähän kontrollin. Silloin ell:n mielestä arvo olisi vakiinunut normaalille tasolle, mutta ei käynytkään niin  :(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 26.10.2012 klo 13:35:52
Voi harmi !   :(     Tuliko muuten el-käynnillä selvyyttä / arviota niihin Äkryn tassujen/kainaloiden patteihin ? 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 26.10.2012 klo 15:46:06
Joo, eläinlääkäri tutki ja sanoi että näyttävät paiseilta, joita kissoille herkästi tulee pienestäkin haavasta. Eli Äkry on joskus loukannut itseään ja haavaan on kehittynyt paise, joka sitte puhjennut. Tällä hetkellä tassun yläosassa oleva paise näytti hyvältä, ell vain puhdisti sen ja sanoi että sen pitäisi parantua itsekseen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Snowfox 02.11.2012 klo 19:20:32
Stiggebyllä todettiin kilpirauhasen liikatoiminta 1.8.2012.
T4 arvo oli 101 silloin.

Stigu laihtui todella rajusti (8 kg -> 5,1 kg) ja alkoi käyttäytymään todella levottomasti.

Aloitettiin Tyrazol-lääkitys, 1/2 aamulla ja 1/2 illalla.
Kontrolleissa arvot ovat koko ajan parantuneet ja seuraava kontrolli onkin vasta maaliskuussa, jos kaikki menee hyvin.

Nyt ukkelin paino on jo lähemmäs 7 kiloa ja vaikuttaa muutenkin kaikin puolin omalta itseltään  :)


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 14.11.2012 klo 10:23:02
Jotain en nyt tajua... Onko T4-arvo eri kuin perusverikokeissa näkyvä kilpirauhasarvo? Kysyin el-asemalta Olivian viimeistä kilppariarvoa ja vastaus oli 2,5 ja viiterajat 0,9-2,9.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 14.11.2012 klo 12:11:32
Kyllä tuo T4 erikseen otetaan, ei näy perusverikokeissa. Ja viitearvot ovat suunnilleen 19-62, vähän vaihtelee. En kyllä ossaa sanoa, että mikä kilpirauhasarvo näkyisi laajassa tai suppeassa verenkuvassa, en muista että olisi koskaan ollut ell:n kanssa puhetta.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 14.11.2012 klo 13:38:30
Tosiaankin kilpirauhasarvo eli T4 otetaan kissalta erikseen.  Sitä varten otetaan siis erikseen verta näytepulloon ja yleensä näytteen pitää antaa vielä seisoa n. 20 min ennenkuin sen voi analysoida ( ainakin meillä on ollut näin ).   Kissan T4-viitearvot ovat yleensä 12-50 nmol/ml tai 13-64 nmol/ml tai 12-58 nmol/ml, vähän labrasta riippuen noissa hujakoissa kuitenkin.   

Mikähän arvo tuo Olivian arvo nyt sitten olisi - kannattaa varmaankin kysyä sitä uudestaan.  Kissalta ei kuitenkaan normaalisti tutkita muita kuin tuo T4-arvo eli ei TSH:ta tai vasta-aineita, kuten ihmispuolella ( tai kaiketi myös koirapuolella, koska kyse normaalisti kilpparin vajaatoiminnasta ).   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 14.11.2012 klo 13:51:03
^No näin minäkin olen ymmärtänyt että T4 arvo on se mikä puhuu. No laitoin sähköpostia asemalle, jospa tulisi selventävä vastaus piakkoin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 14.11.2012 klo 13:59:42
^ Laitahan tännekin sitten infoa, olisi mielenkiintoista tietää mistä arvosta kyse. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 15.11.2012 klo 07:15:42
Sain vastauksen ja oli juuri T4 arvosta kyse :-? En kyllä ymmärrä, onkohan jotain uutta teknologiaa.. :o

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 15.11.2012 klo 13:09:41
^ No jopas jotakin... mielenkiintoista !   ::)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 15.11.2012 klo 15:21:47
Kun vaihdoin Smulanin kanssa ell Catvetiin niin viitearvot 0.9-2.5, ja Smulanilla oli koholla, eli 2.9, muistaakseni. Toisaalta ne lähettää sen eteenpäin jonnekin.
Vanhassa paikassa oli kai tuo 19-62 ja siellä ainakin analysoitiin heti eikä odotettu yhtään.

e: vaihdoin pilkut pisteiksi

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 15.11.2012 klo 20:27:28
Täh, outoa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 16.11.2012 klo 09:15:25
Jep selvisikin tuo juttu. Eri labroissa on eri viitearvot ja esim. Vetlabissä on tuo isompi.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 17.11.2012 klo 19:56:55
Tuo 0,9-2,9 on saksalaisen laboratorion käyttämä viiteraja, sekin selvisi eilen kun muissa asioissa el-lääkärissä asioin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 27.11.2012 klo 13:41:36
Nyt on taas Smulanilla jokin.

Kävin viime viikolla hakemassa lisää Fortekoria, kysyivät silloin mikä vointi niin oli ollut vajaa viikon verran hieman vaisumpi, mutta silti syönyt, juonut ja hepuloinut ja vaatinut namia.

Muutenkin tässä on jaksanut huudella ruoan/namin perään mutta mikään ei ole oikein kelvannut. Eilen söi vielä (lihasuikaleita, raksuja, märkäruokaa) mutta tänään ei ole syönyt paitsi Cosma Snackies tonnikalanamipalan.
Ja muutenkin on hyvin vaisu ja näyttää kipeältä.

Tuo säpsähtelykin on taas takaisin/pahentunut. Luulin silloin kun alkoi että olisi jotain neurologista mutta ell sitten sanoi että kuuluu kilpirauhasen liikatoimintaan.

Tämä vuosi on ollut vaikea ja juostu ell:llä 3kk:den välein, joskus useammin.
Alkuvuodesta kontrollissa oli kilpirauhasarvo noussut mutta sitten tippui ihmeellisen nopeasti ja oli pitkään liian alhainen kunnes syyskuussa taas oli hieman korkealla.
Tyrazolia menee nyt 1tabl + 1 1/4tabl.
Ja Fortekoria myös kun munuaisarvot heittelehtivät, mitä enemmän Tyrazolia sitä korkeammat munuaisarvot.

Smulanilla todettiin kilpirauhasen liikatoiminta joulukuussa 2006. Miten pitkään kissa pystyy elää kun munuaiset ei pidä lääkityksestä ja kissa vaan vanhenee?

Oli jo pitkän aikaa ihan ok ja nyt taas jotain kun vasta ensi kuussa olisi ollut kontrolli mutta pitänee soittaa ensin isälle ja kysyä milloin saisi kyydin ja sitten Catvetiin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 29.11.2012 klo 14:23:02
Mikä Smulanin vointi on, onko syönnyt mitään?

Itseäkin kiinnostaisi tietää kuinka kauan kissa voi porskuttaa kilpparin liikatoiminnan kanssa? Smulan on ainakin pitkään pärjäillyt sen kanssa!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 30.11.2012 klo 14:24:41
Kyllä Smulan sitten rupesi taas syömään. Ehdin kyllä jo soittaa ell:lle ja sainkin ajan heti seuraavaksi päiväksi vaikka silloin Smulan oli jo ihan oma itsensä.

Käytiin kuitenkin Catvetissa ja otettiin laajat verikokeet + kilppariarvo. Veriarvojen mukaan Smulan on 'terve', toinen munuaisarvo edelleen koholla mutta parempi kuin viimeksi, joten sekin hyvä ja sitten vaan odotellaan kilpirauhastuloksia ja piti miettiä jatkoa sen jälkeen. Toivottavasti vihdoinkin olisi viitearvojen sisäpuolella! (peukut pystyyn)

Enemmänkin mietittiin että pitäisikö uusia suolistoantibioottikuuri ja sitten Smulanin hengitys pisti ell silmään, luultavasti jännittyneisyydestä johtui mutta sitä piti seurata kotona että ehkä röntgenkuva keuhkoista.
Ainakin kyljellään kun makasi niin vaikutti hengitys ihan normaalilta, rintakehä vaan nousi mutta nyt kun tuossa kerällä makaa niin nousee ja laskee alue kylkiluitten alapuolella (jos nyt joku tajusi tuosta selityksestä mitään).
Pitää vielä katsoa jossain vaiheessa kun makaa mahallaan suoraan että liikkuuko se "maha-alue" enempi.
Ei kyllä näytä mitenkään vaivalloiselta tuo hengittäminen.

Tänään taas jatkuu nirsoilu ja vaisuilu. Toisaalta kaikki kissat ovat vaisumpia tänään. Hetki sitten huolestuin jo kun kaikki nukkuivat eivätkä reagoineet mihinkään. Ovatkohan sitten kissatkin nukkuneet yönsä huonosti kun tuuli herätti minut monta kertaa yöllä ja aamulla?!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 04.12.2012 klo 16:15:11
Olen kuullut ihan väärin, viime kerralla oli kilpirauhasarvo 4.5, ei 2.9 (että varmaan ne viitearvotkin 0.9-2.9 eikä -2.5)
Nyt oli edelleen vähän koholla, 3.7. Eli pitää antaa 1 ja 1/4 Tyrazolia joka toinen aamu ja ilta-annos pysyy samana kun sillä 1 1/4 + 1 1/4 laski 0.2:een.

Onpas nyt hankalaa. Unohtu edellisestä että paino oli pysynyt samana, eli 2,95kg. Mitenkähän saisin Smulanin painon nousemaan?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 25.01.2013 klo 12:19:59
Käytiin keskiviikkona kilpirauhaskontrollissa, tänään sain tulokset. Ny oli sitte menny alle viitearvojen, T4 oli nyt 6,9... Lasketaan lääkitystä 1 1/4 tablettia aamuin illoin. Mieteinkin viimeksi, että turhan paljon annostusta päätettiin nostaa, mutta en alkanut vänkäämään asiasta ell:lle. Luulisin että tämä yks ja yks neljäsosa vois olla sopiva annos, kun kerta yks on liian vähän ja puolitoista liikaa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Greebo 25.01.2013 klo 22:51:41
Tuolla aiemmin oli keskustelua siitä, voiko T4 näkyä perusverinäytteessä. Joillain klinikoilla on käytössä sellainen laite, jossa sisäelinarvojen lisäksi tosiaan saa määritettyä myös tuon T4:n.

Oletteko kuulleet tai kokeilleet Hill'sin y/d ruokavaliota kilpirauhaskissoillenne? Kuulostaa aikamoiselta säätämiseltä tuon lääkityksen ja kontrollien suhteen, eikä arvot siitäkään huolimatta ole aina kunnossa. Tuossa ruoassa ei siis mitään lääkettä ole, vaan sen jodipitoisuutta on säädelty. Samassa ruoassa on huomioitu myös munuais- ja pissavaivat.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 27.01.2013 klo 20:02:07
En ole aikaisemmin tuosta ruoasta kuullut, mutta mitä nyt googlettelin, niin valmistusaineluettelot eivät olleet kovin vakuuttavia, ja ainoana ruokana pitäisi antaa.

Pitää nyt vielä kattoa, jos tuon Tyrazolin annostuksen saisi kohdilleen...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 28.01.2013 klo 14:51:43

Lainaa:
Oletteko kuulleet tai kokeilleet Hill'sin y/d ruokavaliota kilpirauhaskissoillenne? Kuulostaa aikamoiselta säätämiseltä tuon lääkityksen ja kontrollien suhteen, eikä arvot siitäkään huolimatta ole aina kunnossa. Tuossa ruoassa ei siis mitään lääkettä ole, vaan sen jodipitoisuutta on säädelty.Siis miten tämä Hillsin erikoisruoka oikein auttaa/parantaa kissan kilpirauhasen liikatoimintaa ?  Suhtaudun kyllä aika varauksella siihen, että ko. sairautta hoidettaisiin ruokavaliolla, pelkästäänkö vaiko tukihoitona ?   Erikoisruoka perustuu siis siihen, että jodipitoisuutta on säädetty ?  Ihmispuolella liiallinen jodinsaanti ( merilevästä vaikkakin) saattaa aiheuttaa hypertyreoosia, mutta ajatellaanko tässä erikoisruokavaliossa sitten sitä, että kissa saa normaalista ruuastaan liikaa jodia, jos kerran jodipitoisuutta on säädetty ?

Kissan kilpirauhasen liikatoiminnan taustalla on yleensä kilpirauhasen hyvänlaatuiset uudismuodostumat, jolloin hoidoksi paras olisi leikkaushoito, mutta käytetyin hoitomuoto on lääkehoito eli tyreostaatit, jotka vähentävät kilpirauhasen hormonituotantoa.  En jaksa uskoa, että pelkällä jodin määrän säätämisellä voitaisiin kissaa hoitaa tai että sillä olisi edes tukihoitona merkitystä, moniko kissanruoka/perusruokavalio sisältää sitten haitallisesti liikaa jodia ? 

Tätä erikoisruokavalio-asiaa täytyy kyllä miettiä ja olla nielasematta ennenkuin on hyvin pureskeltu... kellään mielipidettä/tietoa ko. asiasta ?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Annukka 13.02.2013 klo 10:37:17
Kirjoittelenpa nyt tähän meidän 18v kissamummelin Miinan kilpirauhasongelmista hyvien vinkkien ja mielipiteiden toivossa.. Ja ehkä meidän muutaman vuoden kokemuksesta kilppariongelmissa voisi olla myös jollekin muulle apua  :)

Miinalla on siis todettu liikatoiminta vuonna 2009 ja annostusta on pariin kertaan vuosien aikana säädetty. Myös maksa-arvot ovat olleet vuosien mittaan usein enemmän tai vähemmän koholla.

Kaikki sujui lääkityksen kanssa kohtalaisen hyvin, kunnes kisun vointi n. kuukausi sitten romahti. Oireilu alkoi ripulilla ja oksentelulla, ruokahalu meni ja kissa oli apaattinen. Verikokeissa todettiin kohonneet kilpirauhas- ja maksa-arvot (T4 93, ALAT 702, AFOS 334). Tyrazolin annostus nostettiin yhdestä tabletista aamuin illoin 1,5:een tablettiin 2x päivässä, ja uutena lääkkeenä maksan toimintaa tukemaan aloitettiin Adursal, jonka rinnalla jatkettiin myös zentonil, joka on ollut meillä käytössä jo pitempään.

Jo viikossa Miinan vointi koheni reippaasti ja kahden viikon kuluttua oli jo täysin oma itsensä ja ruoka maistui. Pari päivää sitten tuli tasan kolme viikkoa tyrazolin annostuksen nostamisesta ja uuden lääkkeen adursalin aloittamisesta, ja kävimme kontrolliverikokeissa. T4 oli laskenut aivan liian alas, arvo nyt 2,1   :-/ Maksa-arvot olivat kuitenkin tulleet mukavasti alaspäin, ALAT nyt 339 ja AFOS 155.

Eläinlääkäri ohjeisti lopettamaan tyrazolin kokonaan kolmeksi viikoksi, joka tuntuu aika hurjan pitkältä ajalta kokonaan ilman lääkettä, jota kisu on nyt kuitenkin saanut jo melkein 4 vuoden ajan  :o uudet verikokeet on tarkoitus ottaa taas 3 viikon kuluttua ja alkaa sitten etsimään uutta oikeaa annostusta tyrazolille.

Onko kenellekään muulle käynyt näin, että T4 on päässyt laskemaan vajaatoiminnan puolelle, ja mitä siitä on seurannut..? Meillä ei ainakaan vielä kisun voinnissa näy mitään vajaatoiminnan merkkejä, ruoka maistuu ja vatsa toimii jne..

Muutkin kommentit ja neuvot erittäin tervetulleita, jos nyt joku jaksoi lukea vähän epäselvän sepustuksen loppuun asti :P

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 13.02.2013 klo 12:49:23
^ Smulanin kanssa on ollut viime vuodesta asti aika lailla ongelmia saada lääkitys kohdalleen (diagnoosi saatiin kuitenkin jo 2006).

Ensin alkuvuodesta oli reilusti yli viitearvojen, lääkitystä nostettiin vaan puolikkaalla Tyrazolilla mutta jo kolmessa viikossa oli taas alle viiterajojen. Ja pysyi liian alhaisena jonkin aikaa kunnes sitten taas oli liian korkealla.
Ja silloin oli kyse vain 1/4 tabletista. Pitää siis antaa se 1/4 jokatoinen aamu, arvoista nykyään en tiedä, pitäisikin varata aika kontrolliin.

Kilpirauhasarvon ollessa korkealla maksa-arvotkin nousseet, mutta saatiin ne kuntoon Denosylilla ja Tyrazolin annostuksen muuttamisella.

En tiedä mitä mieltä muut ovat mutta en itse kyllä lähtisi lopettamaan Tyrazolia kokonaan. Jos puolikkaan tabletin vähentäminen nostaa arvot liian korkealle, mutta lisääminen laskee, niin yrittäisin 1/4 tabletin säätämisellä.

Meillä lääkitys nykyään 1 tabletti aamuisin, jokatoinen aamu se 1/4 lisää ja 1 1/4 tablettia iltaisin. Minulla on oma dosetti Smulanille että muistan milloin antaa 1/4 lisää :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Annukka 14.02.2013 klo 09:50:28
Kuinka alas se arvo Smulanilla laski? Ja mitä teillä lääkäri siihen kommentoi? Tuo dosetti on muuten hyvä idea, täytyypä laittaa ostoslistalle  :)

Kysyin tähän meidän tilanteeseen toisenkin mielipiteen eri lääkäriltä, joka oli sitä mieltä että ei kannata lopettaa tyrazolia vaan juurikin pienentää annostusta ja että liian alhainen T4 ei olisi mitenkään erityisen vaarallinen. Sen jälkeen soittelin taas omalle lääkärille ja hän oli edelleen sitä mieltä että se arvo pitäisi saada sieltä nousemaan takaisin viiterajoihin ja että vähintään viikko pitäisi olla ilman tyrazolia.. Sen viikon jälkeen sitten voisi alottaa taas pienellä annoksella ja kolmen viikon päähän kontrolli  :-?

Täytyypä nyt sitten miettiä että kuinka tässä tekisi..

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 14.02.2013 klo 13:10:50
Mitäs nyt tuossa selailin omia vanhoja viestejä niin ilmeisesti arvo on ollut alhaisimmillaan 0.12 jolloin viitearvot taas ovat 0.9-2.9.
Toisilla viitearvoilla 19-64 oli 12.

Eläinlääkäri ei ole ollut kovin huolissaan, tai antanut sellaista kuvaa, vaikka nuo arvot itseltä hurjilta kuullostaakin.
Jotenkin kuitenkin luulisi että se liikatoiminta on pahempi kuin vajaatoiminta.

En osaa sanoa tuohon että mitä sinun pitäisi tehdä, viikko kuitenkin kuullostaa paremmalta kuin kolmelta viikolta, silti itse kuuntelisin toista eläinlääkäriä.
Aika kiitettävässä iässä Miina jo on, niin noin radikaalia kuin kokonaan poisjättämistä itse en suosittelisi.

Minulle on sanottu että kestäisi minimi se kuukausi arvojen tasoittumisessa, ettei oikein kannata kontrolliin ennen sitä. Mutta sitten taas jopa puolikkaalla tabletin lisäämisellä Smulanin arvot tippuivat kolmessa viikossa >129 -> 12 (viiterajojen ollessa 19-64). Joten en tiedä mitenkä viikko ehtisi vaikuttaa.

Toivottavasti joku muukin kertoisi mielipiteensä, joku joka tietäisi paremmin että osaisit päättää mitä tehdä! :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Suvi80 13.05.2013 klo 17:56:28
Mitkä ovat olleet teidän kissoilla kilpirauhasen liikatoiminnan ensioireet?

Meidän Kumu alkoi muutama viikko sitten syömään normaalia enemmän. Ennen annettiin siis 3x päivässä puolikas Latz-pussi per kissa ja nyt jää selvästi nälkäiseksi, jos annetaan vain puolikas. Naukumista ja komentamista esiintyy just ennen ruokailua tai kun aamulla noustaan sängystä ja on aamupalan aika. Tätä naukumista on ollut tosin jo vuosia ja epäilen, että kyseessä on opittu tapa, koska ei tee samaa koskaan hoitopaikassa. Muuten ei naukumista ole, paitsi silloin kun on tapellut toisen kissan kanssa ja maukuu ns. reviiriään. Tää lisääntynyt syöminen huomattiin myös siitä, että Kumu kävi pöydällä nuolemassa leipää, mitä ei kyllä normaalisti ole ikinä tehnyt.

Turkki on tällä hetkellä tosi hyvässä kunnossa. Kumullahan on ollut stressiperäistä nyhtämistä kuutisen vuotta (on löytökissa) ja välillä maha on ollut aika karun näköinen. Nyt tuota vaivaa ei ole enää vuoteen ollut ja turkki tosiaan pysynyt hyvänä.

Juominen ei ole lisääntynyt eikä olla huomattu että Kumu olisi mitenkään laihtunut. Painaa 4,5kg. Painoa kyllä seuraillaan tästä eteenpäin.

Myöskään oksentelua tai ylivilkkautta ei ole. Tällä hetkellähän Kumu on jo 12 -vuotias, joten viettää aika paljon aikaa nukkuen/lojuen parvekkeella kiipeilypuussa. Leikkii silloin tällöin, mutta ei yhtä aktiivisesti kuin meidän toinen kissa. Hermostuneisuutta tms. ei todellakaan ole havaittavissa. Uloste myös normaalia, enemmän kovalla kuin löysällä.

Syksyllä oli tarkotus mennä vuositarkastukseen ja silloin voisi varmuuden vuoksi ottaa noi kilpirauhaskokeetkin. Lähinnä mietiskelen, että mitkä alkaa olla semmosia oireita, että pitäisi suunnitella aiempaa lääkärikäyntiä? Tuo lisääntynyt syöminen ja keittiössä hengailu lähinnä on alkanut mietityttämään.

Muoks. ripuliakin näköjään on. Ell ajan varaan heti perjantaille  :'( Nyt tarvisi tosissaan tsemppejä. Kumu on meinaan tosi huono ottamaan lääkkeitä väkisin. Saako noita antaa namin sisällä tai jauhettuna ruoassa?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 22.06.2013 klo 13:44:37
^ Toivottavasti asia selvisi.

Miten nopeasti/herkästi nuo arvot lähtevät nousuun jos on esim kerran viikossa saanut iltalääkkeen myöhemmin kuin pitäisi? Ehtiikö siinä viikossa tapahtua mitään kun muuten saa ajallaan?

Olen ollut parina viikonloppuna ulkona enkä ehtinyt ajoissa kotiin :( Kauhea syyllisyydentunne :'(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 22.06.2013 klo 17:49:09
^ Ei kannata potea syyllisyyttä - jos muuten Smulan saa Tyrazolin ajallaan, säännöllisesti, niin tuskinpa pienoinen, kerta viikkoon tapahtuva lääkkeen myöhästyminen heilauttaa arvoja.   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja santtu76 16.12.2013 klo 11:57:29
täältä löytyikin tällainen ketju:) meillä vanha herra sai ko dg n ja T4 oli 71 ja maksa arvot huikeat 601 (12-30)
pojalla siis sappi ja maksa tulehdus lisänä ja ab kuuri menee kilpirauhas lääkityksen lisänä.
oireena laihtuminen, ummetus ja rauhattomuus etenkin yöaikaan, samoin oksentelua ilmeni aikaajoin. Ärhäkästi on tämä alkanut, toukokuussa viellä arvot ok. Nyt näyttää hyvälle kissan touhut, syö kuin hevonen ja oksentelua ei ole ilmennyt ja muutenkin rauhallisempi kaveri. yllätyin ihan että näin nopeasti voi vointi kohentua, kun vasta to alkoi syömään lääkettä :o

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 26.10.2014 klo 20:51:11
Meidän Sofia on nyt ollut 1/4-tabletin lääkityksellä 3 viikkoa. Tämä kilpparin liikatoimintadiagnoosi tuli vähän puskista, sillä kissalla ei ollut ollut oikeastaan mitään erityisiä oireita, vain hiukan oli laihtunut, mikä minun mielestäni johtui omista pyrkimyksistäni siihen suuntaan.

Nyt Sofian käytös on muuttunut selvästi viimeisen päivän aikana. Ensinnäkin se on viihtynyt oudon kauan parvekkeella parin asteen säässä, kun yleensä viihtyy siellä vain ehkä vartin. Sitten viime yönä Sofia oli aivan kamalan levoton; suki ja nuoli itseään oikeastaan koko yön ja tepasteli meidän sängyssä pitäen meidät kaikki valveilla loppuyön. Ei asettunut ollenkaan aloilleen, lipoi, lipoi vain.

Tämä päivä on mennyt niin, että Sofia makoilee paikoissa, joista ei aiemmin ole ollut ollenkaan kiinnostunut. Se ei myöskään näytä olevan ollenkaan rentona, vaan kun makaa, se ei ns. loikoile ja nuku, vaan vain makaa suorassa asennossa ja silmät kiinni, mutta ei nuku. Syöminenkään ei maistu normaaliin tapaan.

Luin tätä ketjua, ja ilmeisesti kyse on nyt tuosta Tyrazol-lääkkeestä ja sen mahdollisista sivuoireista. Tosi sääli, että lääkitys vie ainakin mun silmissä kissan tilaa huonompaan suuntaan, ei parempaan. Ensimmäinen kontrollikäynti on varattu viikon päähän. Toivottavasti siihen mennessä Sofian vointi hiukan paranee.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 02.11.2014 klo 13:09:24
Käytiin eläinlääkärillä tiistaina, kun Sofia oli oksennellut kaiken ruoan viikonlopusta lähtien. Ell otti verinäytteet ja nesteytti kissaa. Röntgenkuvatkin otettiin. Veriarvoista tai muista tutkimuksista ei kuitenkaan löytynyt mitään syytä kissan huonoon oloon. Kilppariarvokin oli jo tullut mukavasti viitearvojen sisään (48). Mutta koska mitään muuta syytä ei löytynyt viileässä viihtymiselle, nuolemiselle ja oksentelulle, päätettiin vaihtaa lääke Tyrazolista Felimazoleen. Samalla pitää antaa viikon verran kaliumlisää.

Kotiutuksesta lähtien Sofia ei ole edelleenkään ollut oma itsensä. Se makaa vain työhuoneen sängyn alla melkein koko ajan, mitä nyt pari kertaa päivässä käy vessassa ja iltaisin on hetken vieressä rapsutettavana. Ei edelleenkään syö hyvin, ja kun aloitin uuden lääkkeen, se ei pysy sisällä, vaan kissa oksentaa sen noin puolen tunnin kuluttua. Nyt myös kaliumlisää suuhun pipetoidessani Sofia alkaa kuolata voimakkaasti.

Mitä vaihtoehtoja meillä enää on, jos kumpikaan lääke ei tepsi? Tai tepsihän lääke arvoihin, mutta kun kissa ei ole oma itsensä, pysyttelee omissa oloissaan, on apaattinen, ruokahaluton ja oksentaa kaiken lääkkeen, on vain varjo entisestä, ei tätäkään oikein jaksa surematta seurata vierestä.  :'(

Onko kenellekään ollut vastaavia kokemuksia?

Otan taas heti huomenna eläinlääkäriin yhteyttä, se on selvää.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 02.11.2014 klo 18:17:08
Eipä nyt oikein hyvältä kuulosta Sofian tilanne, voi kurjuus   :'(   

Meillä silloin aikanaan kun Hippu-kissan lääkitys aloitettiin, niin kissa meni myöskin täysin apaattiseksi, ruokahaluttomaksi, pahoinvoivaksi, ei ollenkaan oma itsensä, mutta en silloin katsonut sitä tilannetta kovinkaan montaa päivää, kun soitin jo ell ja sanoin pienentäväni kissan lääkitystä heti samantein.  No vähän ( tai siis paljonkin) tietysti ell nikotteli asiassa, mutta myöntyi sitten olemaan samalla linjalla kanssani siitä, että kilpparilääkityksessä pitää myöskin katsoa sitä kissan yleisvointia eikä pelkästään tuijottaa siihen T4-arvoon.   

Pidin varmaankin silloin myöskin ainakin yhden ellei kaksikin päivää, etten antanut lääkitystä ollenkaan ja kissan vointi alkoi hivenen kohentua ja sitten vasta aloitin lääkityksen uudella annostuksella ja se oli oikea ratkaisu. 

Eli meilläkään alunperin kissan T4-arvo ei ollut kovin hälyttävästi kohollaan, kun diagnoosi tehtiin,  T4-arvo oli silloin 86.2 viitearvojen ollessa 13-64.  Lääkitys aloitettiin Felimazole 2,5mg tabletti 2 x pv.  Tämä annostus veti siis kissan aivan apaattiseksi ja ruokahaluttomaksi, vaikka olikin jo alunperinkin se pienin mahdollinen suositusten mukainen lähtöannostus ko. sairauteen - tein siis melko nopsaan päätöksen pienentää annostusta vain yhteen 2,5mg tablettiin päivässä ja se annostus sopikin kissalle koko loppuajan, vaikka ell oli välillä hieman epäluuloinen asiasta.   T4-arvo laski siis  normaalitasolle nopeasti tuolla noinkin pienellä lääkeannostuksella ( Felimazole 2,5mg 1 x vrk) ja pysyi siellä myöskin. 

Millaisella annostuksella teillä nyt on Sofialle tuo Felimazole?   Olisiko edelleenkin liian suuri annostus, kun Sofian vointi on noinkin huono, eikä verikokeetkaan paljastaneet mitään ( otettiinko laajat kokeet?) ?    

Kovasti tsemppiä teille ja Sofialle, toivottavasti löytyisi nyt jokin ratkaisu miten Sofian olo kohenisi !   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 02.11.2014 klo 23:06:16
Kiitos paljon, Toscana, että kerroit kokemuksistasi Hipun kanssa. On siis toivoa, että tästä vielä ponnistetaan parempaan.

Lääkärillä otettiin pieni verenkuva. Annostus Felimazole 2,5 mg:aa sovittiin puolikas tabletti aamuin illoin ja aloitus päivän tai kahden päivän tauon jälkeen (aloitin perjantai-iltana). Ainakin Hipun tilanteeseen verrattuna Sofialle määrätty annostus on aika pieni.

Ell:n mukaan syy lääkkeen pilkkomiskieltoon on lähinnä se, että ihminen altistuu helpommin lääkkeelle, jos sitä pilkotaan tai jauhetaan; siksi käsienpesu sekä lääkettä käsitellessä että kissanjätöksiä siivottaessa on extratärkeää. Ainakin suhteessa Hipun annokseen Sofialle määrätty annostus on siis jo valmiiksi aika pieni, eikä paljon pienempää voi enää antaa, sillä todella pienen pyöreän tabletin pilkkominen enempään kuin kahteen osaan alkaa olla jo vaikeaa. Itse keksin oikein hyvän keinon laittaa tabletti (jossa ei ole jakouraa) kahteen osaan: kissan kynsisakset.

Perjantai-illan annos meni Sofialle hyvin alas, mutta jo lauantaiaamun annos tuli oksennettua ulos. Kissa ei myöskään syönyt mitään. Aamuannos kaliumlisää oli myös vaikea antaa, koska Sofia alkoi kuolata kamalasti. En sillä kerralla saanut annettua kaliumia toivottua 2 ml:aa, samoin kävi lauantai-illan annoksen kanssa. Tästä syystä en antanut Felimazolea enää illalla, mutta annoin tiistaina lääkäriltä mukaan saatua pahoinvointilääkettä, jonka Sofia myös oksensi ulos. Tänään sunnuntaina en ole antanut mitään lääkettä. Sekoitin vain Inupekt Fortea pieneen määrään märkäruokaa ja yritin lusikoida sitä kissalle. Olen myös ruiskuttanut kissan suuhun vettä muutamaan otteeseen. Yritin apteekista hakea Nutri Plus -geeliä, mutta apteekit eivät olleet enää auki.

Sofia kävi tunti sitten vieressäni hetken kerjäämässä rapsutuksia, mutta vartin kuluttua kipitti takaisin turvapaikkaansa sängyn alle (siellä on nyt pehmustettu koppa, jossa makoilee).

Toivottavasti ell:llä on jotain neuvoja antaa huomenna, ei tämä näin voi jatkua.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 05.11.2014 klo 12:53:36
Miskat, miten Sofian vointi ja miten teillä nyt mennään eteenpäin lääkityksen kanssa ?  Kovasti täällä olen odotellut kuulumisia...   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 05.11.2014 klo 20:03:29
Kiitos kysymästä, Toscana. En ole heti postannut uutta viestiä, kun käsitin, että peräkkäisiä postauksia pitäisi välttää.

Maanantaiaamuna Sofian tilassa ei muuta muutosta kuin että söi märkäruokaa, kun toin lautasen sinne sängyn alle. Muuten on edelleen omissa oloissaan lukuun ottamatta paria iltakeikkaa rapsutettavaksi.

Sain ell:n kiinni, ja hän ihmetteli Sofian reagointia molempiin lääkkeisiin, tämä on kuulemma erittäin harvinaista. Oli samaa mieltä kuin minä, että nyt pistetään koko kilpparilääkitys tauolle niin kauaksi aikaa kuin saadaan oma entinen Sofia takaisin. Ruokahalun pitää palata ja apaattisuuden hävitä. Puhuttiin suunnilleen 1-2 viikon tauosta, siinä ajassa pitäisi jotain muutosta nähdä.

Ell miettii nyt vain, onko taustalla jotain muuta. Esimerkiksi onko se harmittomaksi ajateltu mastsolukasvain sittenkin pahanlaatuinen ja lähettänyt etäpesäkkeitä tms. tms. Kun kyselin tarkemmin verikokeista, ell sanoi, että kyllä Sofialta otettiin suuri verenkuva silloin sen ensimmäisen pahoinvointiviikonlopun jälkeen.

Eilen olin kotona etätöissä, eikä Sofia taaskaan syönyt koko päivänä mitään, ei myöskään tänä aamuna. Kyllä se kuitenkin jossain vaiheessa käy ainakin juomassa, sillä normaalit pissit on joka päivä laatikolla. Hessun ja Sofian pissit on helppo erottaa toisistaan, sillä Hessu käy katollisessa laatikossa ja aina peittää (liiankin riehakkaasti) tuotoksensa, kun taas Sofia käy avonaisessa laatikossa eikä yleensä koskaan peitä mitään.

Tulin kotiin apteekin kautta ja ostin Nutri Plus -geeliä. Sitä annostelin Sofialle äsken teelusikallisen suoraan suuhun. Toivottavasti se ei pistä kissaa oksentamaan…  :-/Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 05.11.2014 klo 20:53:41
Toivottavasti nyt kunnon tauko lääkityksestä saisi Sofian palautumaan entiselleen.  Kyllä teillä on nyt mennyt harmittavan huonosti tämän kilpparin kanssa!   :(   

Kyllähän se vaan niin tärkeätä olisi saada kissa syömään, että saisi tarpeeksi ravinteita - NutriPlus-geeli on hyvä apu ruokahaluttomalle kissalle, sitä voi ihan vaan sivellä kissan ikeniin ( josta pitäisi imeytyä verenkiertoon), jos kissa ei suostu sitä omatoimisesti syömään tai syöty annos aiheuttaa heti oksentamisen. 

Ruokahaluttomille kissoille tarkoitetut erikoisruuatkin ( esim. RC Recovery, Hills jne jotka sisältävät runsaasti energiaa, joten pienikin annos riittää) voisivat nyt olla paikallaan, jotta Sofian kunto ei oikein pääsisi huonoksi ja toisaaltahan se nälkäkin tavallaan menee ohitse mitä pitempään kissa on syömättä/tai tavallista vähemmällä ravinnolla.   Pahoinvointi/oksentaminen voivat osaksi johtua liian tyhjästä mahalaukusta/mahahapoista, joten yritä vaan keinolla millä hyvänsä saada Sofiaa syömään.  Pieniä annoksia useasti päivän aikana vaikka kädestä ruokkimalla, mikrossa hivenen lämmitettynä, jotta tuoksuisi paremmin kissan nenään, mitä tahansa herkku ruokaa, kunhan vaan alkaa syömään ja toivon mukaan vielä pysyisikin siellä massukassa. 

Toivottavasti Sofian vointi alkaisi menemään nyt parempaan suuntaan, eikä taustalla olisi mitään muuta, tosiasiahan kyllä on että se mastsolukasvain voi olla pahanlaatuinenkin, mutta toivotaan parasta! 

Jaksamista nyt teille kaikille sinne, tiedän kuinka raskasta se oikeasti voikin olla, kun rakas perheenjäsen aiheuttaa huolta ja murhetta!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja pumpulikissa 08.11.2014 klo 21:04:22
Kissoilla "normaaliin" vanhenemiseen liittyy kilpirauhasen liikatoiminta ja munuaisten vajaatoiminta - hyvää tuuria on, jos yli 15-vuotiaalla kissalla ei ole jompaa kumpaa sairautta. Näin ollen on melko yleistä myös, että näiden perussairauksien ohella geriatrinen kissa sairastuu vielä johonkin muuhun. Kissalla missä tahansa sairaudessa oireena voi olla vetäytyminen ja huonontunut ruokahalu.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 10.11.2014 klo 21:38:25
Torstaina käytiin jälleen lääkärillä, kun Sofia ei edelleenkään syönyt. Lääkäri totesi heti, että kissa oli jo mennyt vähän keltaiseksi (rasvamaksa). Otti kissan sisään ja lähdin tutkimusten ajaksi kotiin ja hain kotiin juuri ennen kuin lääkäriasema meni illalla kiinni. Olivat mm. ultranneet Sofian, mutta samat tulokset kuin aiemmin: ei mitään löydöstä, mikä selittäisi huonon olon. Nyt saattaapi olla, että Sofialle on jäänyt vain huono muisto edellisestä syömisestä, joka on johtanut oksentamiseen ja on siksi haluton syömään.

Kotiin lähdin sellaisten ohjeiden kanssa, että Sofiaa pitää ruokkia palautusruoalla (a/d) ruiskulla suoraan suuhun, suunnilleen yksi purkki per vuorokausi, kunnes syö itse. Seuraavaksi päiväksi varattiin kuitenkin leikkausaika ruokintaputken asennukseen siltä varalta, että ruiskuruokinta kotona ei minulta onnistuisi.

Aloitin ruiskuruokinnan heti kotiin palattuani. Täyttelin palautusruoalla sekä 5 ml:n että 10 ml:n ruiskua ja annostelin ruokaa pieniä määriä tasaisin väliajoin.

Perjantaina olin jälleen etätöissä kotona ja jatkoin ruiskuruokintaa koko päivän. Onneksi Sofia ei pyyhkeeseen käärittynä juurikaan vastustellut, ja koska itseruokinta onnistui näin hyvin, peruin ruokintaputken leikkausajan iltapäivältä.

Lauantaiaamuna Sofia alkoikin jo syödä itse. Tämä olikin suuri helpotus, ja pelkäsin jo, että aina Sofian mennessä keittiöön ruoan ääreen mun perässä vaklailu vaikuttaisi sen ruokahaluun, mutta onneksi ei - Sofia söi pieniä määriä mutta useita kertoja pitkin päivää. Kaikki ruoka pysyi myös sisällä, onneksi.

Sunnuntaina Sofia oli jo oikeastaan aivan oma itsensä. Se tuli keittiöön norkoomaan ruokaa aivan, kuten ennenkin, ja oli seuroissa kärttämässä rapsutuksia ja kampausta. Se ei myöskään enää viettänyt aikaa pelkästään sängyn alla, vaan valtasi takaisin omat loikoilupaikkansa isännän nojatuolista. Hyvä hyvä!

Tänään soitin eläinlääkärille ja kerroin tilanteesta. Ell oli tyytyväinen, että merkit näyttävät parempaan päin. Ongelma on vain siinä, että ollaan nyt jälleen lähtöruudussa: mastsolukasvain on edelleen jalassa ja diagnosoitu kilpirauhasen liikatoiminta ilman lääkitystä.

Sovittiin, että otetaan uudet verikokeet parin viikon päästä (lähinnä maksa-arvojen takia) ja sitten mietitään, josko Sofian kilpparitautia voitaisiin hoitaa ruokavaliolla. Kuulemma pateemuodossa oleva lääkeruoka ei ole ollut kissojen parissa kovin suosittua, mutta kuivaruoka saattaisi Sofialle maistua. Rauhasen leikkausta ell pitää kovin riskihoitona vanhalle kissalle.

Mutta mutta - mennään tässä taas viikko ja tilanne kerrallaan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 14.11.2014 klo 19:10:42
^ Mitenkäs siellä Sofian vointi ?  Minä puusilmänä nyt vasta huomasin lukea edellisen viestisi hyvät uutiset Sofian ruokahalun palautumisesta ja olon kohenemisesta, hyvä juttu !    Toivottavasti siellä kaikki hyvin, vaikkakin muilta osin lähtöruudussa taas olettekin.   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Paadersson 14.11.2014 klo 19:53:06
Miten voisitteko ajatella kokeilevanne jatkossa sitä toista kilpirauhasen liikatoimintalääkettä, Tyrazolia? Jos siitä ei tulisi ruokahaluttomuutta. Meillä on se käytössä kissamme kilpirauhasen liikatoimintaan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Paadersson 15.11.2014 klo 23:12:40
Hups, anteeksi. Nyt vasta huomasin että teillähän olikin juuri alunperin Tyrazol lääkityksenä. Toivottavasti Sofian vointi kohenee ja löydätte oikean hoitomuodon!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 16.11.2014 klo 18:47:09
Tämä viikko on edelleen mennyt ihan hyvin. Sofia käy syömässä melkein tunnin kahden välein jotain ja muutenkin käyttäytyy normaalisti. Viime yönä tuli ekaa kertaa näiden komplikaatioiden jälkeen hetkeksi viereen nukkumaan - tämäkin oli yksi normaali asia, jota ei enää tehnyt, kun alkoi sairastaa.

Onkohan nyt niin, ettei tablettilääkitystä (ei Tyrazolia eikä Felimazolea) voi enää ajatellakaan, edes aikaisempaa paljon pienemmällä annostuksella? Että ne on nyt niin kuin katsottu ja ruksittu yli? Mietin vain, että jos kilppariruoka ei oikein maistu ja kun Sofia muutenkin syö aika pieniä määriä päivässä, niin kissahan vain laihtuu entisestään.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 17.11.2014 klo 14:50:48
Hieno juttu, että Sofian vointi on edelleen ok ja käytös muutenkin palautunut taas normaaliin suuntaan!  :)

Kyllä ehkä itse lähtisin vielä uudelleen kokeilemaan tuolla Felimazolella pienellä annostuksella ( 1/2 tabl. vuorokaudessa ?), kunhan vaan on sitä aikaa ensin kulunut tarpeeksi eli kissan elimistö tokeentunut täysin.  Felimazole juurikin siksi, että se on nimenomaan kissalle vartavasten tehty lääke, Tyrazol taas on ihmisten lääke.   

Onko muuten nyt sitten ihan luotettavaa tietoa eläinlääkäriltänne, että sen Felimazolen voisi puolittaa - valmistajahan kuitenkin kieltää sen puolittamisen, murskaamisen ?  Meillä Hippu-kissan vuorokausi-annostushan oli periaatteesa kait sama kuin teillä nyt viimeksi Sofialle eli meillä 2,5mg tabletti yhden kerran vuorokaudessa, kun taas teillä 2,5mg tabletti puolitettuna kahdesti vuorokaudessa - entäpä jos Sofiallekin sopisi paremmin lääke annettuna vain kerran vuorokaudessa eikä aamuin-illoin ?  Entäpä jos kuitenkin puolitettu Felimazole-tabletti käyttäytyy kissan elimistössä eritavalla kuin kokonaisena annettu...tälläistäkin pohdin teidän tapauksessa, farmakologian tietämystä tässä tarvittaisiin  ::)

Jos sama tahti jatkuu, että Sofian vointi taas menee huonoksi pienelläkin annostuksella, niin sitten ei varmaankaan muuta vaihtoehtoa jää jäljelle kuin se erikoisruokavalio. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 18.11.2014 klo 23:30:14
Hei taas, Toscana.
Hyviä ja aivan miettimisen arvoisia ajatuksia heitit ilmaan. Itsekin olen miettinyt, jos Felimazolen annostuksen pienentämisellä lähdettäisiin eteenpäin.

Viime kerralla ei noudatettu valmistajan ohjeita pitää tabletti kokonaisena, nyt voitaisiin antaa kokonainen tabletti, mutta rikkoa sääntöä 'lääkettä 12 tunnin välein'. Ei se kai ota jos ei annakaan, sillä eihän tässä ole enää hirveästi vaihtoehtoja kokeiltavana. Mistä sitä tosiaan koskaan tietää, jos se puolitus oli tässä se paha juttu.

Kun varaan Sofialle seuraavaa aikaa, kyselen lisää eläinlääkäriltä. Ja kiitos myös muille lukijoille myötäelämisestä.  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 19.11.2014 klo 14:38:28
Meillä tosiaan kissalle sopi se 1 tabl 24h välein ( ja annoin sen aina iltapv. noin klo 15) kokoajan ja T4-arvo pysyi sillä hienosti tasaisen hyvänä. 

 Täytyi oikein pitkästä aikaa googlettaa Felimazole ja siellähän sanotaan mm. että:  "aina kun mahdollista, kokonaisvuorokausiannos on jaettava kahteen osaan ja annettava aamulla ja illalla.  Tabletteja ei saa jakaa.   Jos hoitomyönteisyyden takia on suotavaa antaa yksi 5mg tabletti kerran vuorokaudessa, niin tämä on hyväksyttävä, vaikka 2,5mg tabletti kaksi kertaa vuorokaudessa ( aamuin-illoin) olisi tehokkaampi."    Elikäs lääkitys aamuin-illoin vaikuttaa tehokkaammin, kuin lääkitys kerran vuorokaudessa, mutta ehkäpä juurikin tällä tavalla "vähemmän tehokas" lääkitys voisi olla sopivaa Sofialle, aivan kuten oli sopivaa meidänkin kissalle. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 17.12.2014 klo 22:24:03
Tilannepäivitystä Sofian tilanteeseen:

Kontrolliveriarvot osoittavat, että toinen maksa-arvo on normalisoitunut, mutta toinen on koholla, mutta se liittyy tähän korkeaan kilppariarvoon. Se on nimittäin noussut jälleen niihin lukemiin, missä diagnoosi tehtiin.

Eläinlääkäri ei kuitenkaan katsonut enää järkeväksi kokeilla lääkkeitä, se kortti on kuulemma katsottu. Nyt ollaan vaiheessa, jossa totutan Sofiaa y/d-ruokaan. Märkäruokaa en ole vielä antanut maistaa, mutta nappuloita on sekoitettu tavallisiin nappuloihin, ja ne näyttävät maistuvan. Lisääkin y/d-ruokaa on jo tilattuna ell:llä, pitäisi käydä kohta lunastamassa, kunhan näyttää melko varmalta, että tämä ruoka myös uppoaa.

Kuulemma ei ole haittaa, jos Hessukin tätä syö, tärkeäähän vain on, että Sofia ei pääse käsiksi Hessun ruokiin, ja eikä pääsekään, kun nostan ne tiskipöydälle. Tosin toivoisin, että Hessukin pysyisi omissa ruoissaan, kun ei tämä erikoisruoka kaikkein halvinta ole.  :D

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 19.12.2014 klo 00:38:25
^ Varmaankin ihan hyvä päätös, ettei lähde kokeilemaan toista kertaa sillä riskillä, että Sofian kunto taas menee huonoksi.  Toivottavasti erikoisruoka maistuu Sofialle ja ennenkaikkea auttaa sitten tuohon kilpparin liikatoimintaan.  Tämä erikoisruokahan on melkoisen uusi, joten mielenkiinnolla kuulisin sitten teidän kokemuksia tästä Hillsin y/d ruuasta.  Itse todellakin suhtaudun aika epäluuloisesti ko. ruuan vaikutuksesta liikatoimintaan - miten se voi korvata solunsalpaaja-lääkityksen?  Mitä ell teille kertoi tästä ruuasta?   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 21.12.2014 klo 20:18:12
Eipä ell erityisesti avannut y/d-ruoan taustaa tai vaikutuksia, sanoi vain, että se on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto Sofian tapauksessa. Kuulemma radiojodihoitoa saattaisi alkaa saada Suomessa ensi vuoden puolella, mutta ell arveli sen sisältämän karanteenin olevan liikaa Sofialle, jos syömättömyys sellaisesta stressistä taas alkaa.

Ollaan nyt oltu vajaa viikko y/d-ruoan ja tavallisen ruoan sekoituksella, ja ainakin toistaiseksi ruoka maistuu Sofialle. Parin päivän päästä pitäisi sitten antaa pelkkää y/d-ruokaa. Kontrolliin mennään joskus helmikuussa.

Toivottavasti Sofian paino hiukan nousee ja ruokahalu säilyy, se on ainoa toiveeni. So far so good.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 03.04.2015 klo 19:07:03
Pitkästä aikaa päivitystä.

Sofia on ollut nyt y/d-ruoalla: raksut maistuvat ja aina välillä myös pehmeä ruoka, ei tosin päivittäin. Mitään muuta ruokaa ei ole annettu eikä myöskään vahingossa saanut.

Kontrollissa käytiin pari viikkoa sitten ja kaikki hyvin. Sofia on saanut lisää painoa 600 g ja kilppariarvo on laskenut niinkin alas kuin 17,2:een (viitearvot 15-58). Ell sanoi, että jos Sofia olisi lääkityksellä, nyt vähennettäisiin vähän lääkeannostusta. Mutta koska hoito hoituu ruokavaliolla, ei nyt uskalla laittaa väliin normaalin ruoan päiviä tms. ettei vaan Sofia alkaisi sen jälkeen hyljeksiä y/d-ruokaa kokonaan.

Sofian mastsolukasvain etujalan yläosassa pienenee ja kuihtuu ihan itsekseen, joten sille ei tehdä näillä näkymin mitään.

Jos kissan kunto näyttää normaalilta eikä paino näytä putoavan, seuraava kontrolli pidetään vasta noin vuoden kuluttua. Itse olen ainakin oikein tyytyväinen, sillä Sofia vaikuttaa muutenkin aivan omalta entiseltä itseltään.  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 03.04.2015 klo 20:33:47
^ Mukavaa kuulla noin hyviä päivitys-uutisia!   :) 

Hieno juttu, että y/d- ruoka todellakin on tehonnut ja Sofia voi sen myötä taas hyvin  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 13.05.2015 klo 16:13:52
Eilen käytiin Toscan kanssa vuosittaisessa seniori-kissan terveystarkastuksessa ja verikokeissa, ja sieltähän se nyt sitten diagnoosi tuli: kilpirauhasen liikatoiminta  :(

Felimazole 2,5mg  lääkkeenä ja aloitetaan 1 tbl päivässä.  Kontrolli n. 4 viikon kuluttua. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja AriKat 17.10.2015 klo 11:36:27
Wilma (12v)kissalla todettiin kilpirauhasen liikatoiminta. Nyt 2 viikkoa sille on syötetty Felimazolea 2x2.5mg päivässä ja kissan käytös ja olo on muuten muuttunut parempaan suuntaan mutta pari kolme päivää se on oksennellut vähän väliä varsinkin aamuöisin ja myöhään illalla. Onkohan muilla samanlaisia kokemuksia tuosta lääkkeestä ja mahtaako olla ohi meneviä sivuvaikutuksia?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja NP 18.10.2015 klo 16:29:50

AriKat kirjoitti 17.10.2015 klo 11:36:27:
Wilma (12v)kissalla todettiin kilpirauhasen liikatoiminta. Nyt 2 viikkoa sille on syötetty Felimazolea 2x2.5mg päivässä ja kissan käytös ja olo on muuten muuttunut parempaan suuntaan mutta pari kolme päivää se on oksennellut vähän väliä varsinkin aamuöisin ja myöhään illalla. Onkohan muilla samanlaisia kokemuksia tuosta lääkkeestä ja mahtaako olla ohi meneviä sivuvaikutuksia?


Meillä on ollut samanlaisia kokemuksia. Läskillä todettiin liikatoiminta reilu kk sitten ja lääkitys tuo sama felimazole 2,5mg aamuin illoin. 2,5 viikkoa lääkken aloituksesta alkoi tulla kissan pään alueelle tulla punoitusta ja kutinaa, oksenteli ja 3 viikon kohdalla  meni apaattiseksi, nuikkui pari päivää vain vessassa kaapin alla, raapi korvien etuosat verille ja niskassa tuntui olevan joku pieni patti jonka myös repi. Ruoka ja rapsutukset maistui kuitenkin. Apaattisuuden alettua jätin yhdet ilta- ja aamulääkkeet antamatta ja jatkoin taas, vaikka kissa olikin aika surkea, mutta jo vähän virkeämpi. Läski repi kuitenkin niskassa olleen patin pahemmin verille ja viime keskiviikkona sain ellääkärin kiiinni ja  hän ei ollut kuullutkaan että lääkeellä on haittavaikutuksia ja vaihdettiin Tyrazoliin, 1/2 tablettia aamuin illoin, vaikka samat haittavaikutukset siinäkin on....
Huomasin kuitenki keskiviikko iltana että Läski oli paljon terveemmän oloinen, sosiaalinen, kutina helpottanut ja haavat alkaneet parantua. Uudet lääkkeet aloitettiin siitä huolimatta torstai aamuna ja illalla Läski oli repinyt taas niskansa verille. Perjantaina päätin että palataan takaisin kokeilemaan Felimazolea ja nyt kissa on kunnossa :) Haittavaikukset alkoivat siis taas uudestaan uudella lääkkeellä.

Eli kannattaa aluksi rauhassa odotella jos haittavaikutukset menisivät ohi.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja AriKat 20.10.2015 klo 13:16:24
Jep katellaan vielä tämä viikko Felimazolella, meillä on jo resepti Tyrazoliin valmiina. Ehkä hieman parempaan suuntaan menty oksentelun suhteen, ei enää niin kovasti puklaile.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 26.12.2015 klo 16:34:40
Miuku, 16,5 v, tosiaan sai kanssa diagnoosin kilpirauhasen liikatoiminnasta. Oli todella vaikea päättää, mitä tehdä.

Vaihtoehtojahan on:
- y/d ruokavalio lopun ikää
- lääkitys lopun ikää
- leikkaus
- hoito radioaktiivisella jodilla

Jos radioaktiivisen jodihoidon jälkeen kissan voisi turvallisesti ottaa suoraan kotiin, olisimme varmaan päätyneet siihen. Kissan tarvii kumminkin sen jälkeen olla viikko eläinlääkäriasemalla. Miuku on erittäin arka kissa. Pelkäsimme myös, että sen veli Pusku kärsisi eron aikana ja mahdollisesti tulisi kovia tappeluita Miukun palattua vieraan hajuisena. Myös jos Miuku olisi vielä nuori, olisimme valinneet tuon vaihtoehdon ja ajatelleet, että se kerkiää vielä toipua tuosta traumasta että on vieraassa paikassa erossa meistä viikon.

Leikkaus tuntuu aika kovalta vaihtoehdolta myös. Siinä on se huono puoli, että kilpirauhasta saattaa olla runsaasti rintakehän sisäpuolella, joten leikkaus olisi suuri. Kirurgin tarvisi olla erittäin kokenut.

Lääkityksessä tietysti huolestuttaa ihan tuo, että saadaanko kissa ottamaan tabletti. Ei varmaan tarvi tästä huolenaiheesta enempää täällä kertoa!

Olimme ensin ajatelleet kokeilla y/d ruokavaliolla (ja tilasimmekin jo 24 tölkkiä sitä eläinlääkärin kautta), mutta siinäkin on vaikeutensa. Loppuiän saisi syödä vain tätä yhtä, samanmakuista ruokaa. Miuku on aina rakastanut syömistä ja kyllästyy tosi äkkiä ruokaan, kaipaa kovin vaihtelua.

Niin, jopa sitäkin vaihtoehtoa mietittiin eläinlääkärin kanssa, että annettaisiin vain palliatiivista hoitoa, siis tehtäisiin mahdollisimman hyvä ja onnellinen loppuelämä Miukulle ilman hoitoa (mitä nyt yritettäisiin syöttää y/d:tä sen verran kuin se suostuisi syömään). Eläinlääkärin mielestä tämä oli hyvä vaihtoehto.

Jouduimme tosissaan miettimään,  olemmeko itsekkäitä jos "kiusaamme" vanhaa kissaa hoidoilla, koska tietysti haluamme pitää sen mahdollisimman kauan luonamme, vai olisiko parempi keskittyä Miukun elämän laatuun.

Miuku on hyvin onnellinen, hellyydenkipeä kissa. Päältä ei koskaan uskoisi että se on niin vanha, näyttää ihan 4 - 5-vuotiaalta ja käytös saman mukainen!

No nyt kumminkin halusimme kokeilla lääkettä, ja eka 5 mg Felimazole meni tänä aamuna maksamakkaraan piilotettuna. En olisi ikinä uskonut, että onnistuu!

Nyt katsotaan, onnistuuko tämä lääkehoito tosiaan näin helposti. Kauheasti pelottaa mahdolliset sivuvaikutukset. Jos lääke menee näin helposti, niin sitten 3 viikon päästä verikokeet ELL:llä ja katsotaan jatkoa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja _Untuva_ 29.12.2015 klo 21:26:37
Kissan kilpirauhas ongelmista ei ole mitään kokemusta, mutta jos hill'sin y/d ruoka alkaa maistumaan niin sitä saa myös zooplussalta raksut ja märkis :)


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 01.01.2016 klo 16:27:34
Toistaiseksi hyviä uutisia: Miuku voi hyvin, ja painoa oli kolmessa - neljässä päivässä tullut 200 g lisää! Toivon kovasti, että ei tule sivuvaikutuksia ja lääkkeen antaminen onnistuu jatkossakin näin. Ihan unelmaa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 16.01.2016 klo 01:06:44
No niin. Kuvitelmaa taisi olla painon nousu. Miuku kävi kolmen viikon lääkityksen jälkeen verikokeessa: arvo oli ennen >8, nyt 8. Ei ole tehonnut. Nyt kokeillaan Tyrazolia, 2 x päivässä 5 mg. Mutta voiko se auttaa, jos Felimazolekaan ei auta?  :-/ Lisäksi Miuku on ollut ruokahaluttomampi tällä viikolla, ja joka päivä sillä on ollut huono olo, on kuolannut, nuoleskellut huuliaan ja oksentanut. Ei kivaa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja AriKat 18.01.2016 klo 00:03:45
Meillä Wilma kissa kävi toisessa verikokeessa ja 2.5mg x2 päivässä lääkitys muutettiin 1.25mg x2 päivässä. Kilpirauhasarvot olivat menneet liian matalalle tuolla isommalla annostuksella. Harmi vain kun meillä on 2 purkkia nuita 2.5mg, eikä niitä saisi halkaista... Kallita kun ovat niin eikait se muu auta kuin puolittaa, ei taida viitsiä mennä siihen että antaa vain yhden annoksen päivässä?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 25.01.2016 klo 02:21:03
Tänään huomattiin Miukulla verinen läntti toisen korvan edessä. Se vissiin on Tyrazolin sivuvaikutus. Tietääkö kukaan, tarkoittaako tämä, että lääkitys tarvii lopettaa? Voiko mennä ohi? Soitamme huomenna eläinlääkäriin. Lääkkeet on nyt kokeiltu.  :'(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 04.07.2016 klo 02:41:16
En tiedä minkä verran tätä ketjua lueskellaan, mutta täällä on hyviä uutisia! Miukulle sopii todella hyvin tuo tyroksiinilääkitys! Miuku ja Pusku täyttivät jo 17. Ihan aluksi tuntui, että Miuku oli apaattinen mutta se korjaantui, kun iltalääke puolitettiin.
Kilpirauhasarvot on mahtavan hyvät. Aluksi käytiin tiheään verikokeissa, nyt ei tarvi käydä kuin 6 kk välein!! Maksa-arvotkin parani. Munuaisarvot oli pikkusen koholla.
Miuku on tyytyväinen kissa. Ruoka maittaa, hellyyttä haetaan monta kertaa päivässä, häkissä nuuskutellaan kesän hajuja ja makkarin ikkuna on koko ajan auki myös. Meille asennettiin vahvat metalliverkot ja hyönteisverkot ikkunohin kun muutettiin tänne, suosittelen!
Painoakin on tullut Miukulle takaisin.  Juuri tänään ihailtiin, että sen posketkin on pyöristyneet.
Miuku on muuten ollut ihan tosi terve mutta yksi yö pari kk sitten se rupesi valittaan kipua ja sillä oli ilmeisesti virtsaumpi. No päivystäjällä käytiin jne ja sen jälkeen ei murheita.
Se on ihan kuin terve kissa.
Rohkaisuksi tämä muillekin, vaikka ne kaksi lääkettä luulisi että on ihan samoja, niin ero vaikutuksessa oli meillä valtava.
Toki tän ikäisillä kissoilla voi olla lähtö edessä milloin vain (kunpa saatais vielä monta vuotta niiden kanssa!), mutta nyt me ollaan kaikki onnellisia!


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 04.07.2016 klo 03:25:24
P.s. lääkkeen antamisesta vielä: Miukuhan tarvii lääkkeen n 12 tunnin välein lopun ikää. Eka me jemmattiin lääke maksamakkaran, kinkun tms sisään. Tabletti kumminkin putosi usein ulos herkkupalasta. Sitten ruvettiin vaan tunkeen lääke kidan perälle ja palkitseen kissa herkulla välittömästi sen jälkeen.
Miuku tulee nykyään itse pyytään lääkettä suunnilleen oikeeseen aikaan! Samoin se juoksee paikalle kerjään, kun kuulee lääkepurkin rapinan. Ja ehdollistaminen toimii. Miuku ei enää yhtään lähde piiloon tai karkuun.
Se saa heti lääkkeen jälkeen herkun: herkkupaketti on jo isännällä mukana kun tulee tabletin kans kissan luo. Onneksi Miuku on semmoinen herkkusuu! Paras herkku on pikku pala nakkia tai kinkkua. Jääkaapissa tarvii aina olla tuore lahjus.
Lääke menee tosi helposti nykyään, tarvii vaan katsoo että se on oikeesti nielaissut sen. Ei ilmeisesti oo pahan makuinen  koska Miuku joskus pureskekee sitä pokkana.
Tämäkin rohkaisuksi omistajille, joiden kissat tarvii jatkuvan lääkityksen.  <3

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 14.12.2017 klo 23:55:34
Joku ehkä minut vielä muistaa, en ole ikuisuuksiin täällä kirjoitellut mutta nyt on käynyt niin että meille on jäänyt yli niin Tyrazolia kuin Felimazoleakin.

Sukkiksella todettiin kilpirauhasen liikatoiminta toukokuussa ja ensin kokeilitiin lääkitä Tyrazolilla joka ei valitettavastai sopinut, eikä sopinut Felimazole, ei pienemmällä annoksellakaan. Sukkis vaan kertakaikkiaan oli sellainen kissa jolle lääkitys ei sopinut.
Hoidettiin sitten koko vaiva pois isotooppihoidolla (*kopkopkop* vielä 6kk:n kontrolli edessä) mutta vaivaksi jäi pillerit kaapin pohjalle.

En tiedä miten sallittua tämä foorumilla on vaikka ennenkin onnistunut, jos jotakuta kiinnostaa voipi ottaa yksityisviestillä yhteyttä, täältä nimittäin löytyy:

78 kpl + 9 puolikasta tablettia Tyrazol 5mg 01/2019
93 kpl Felimazole 1,25mg 04/2018
95 kpl Felimazole 2,5mg 10/2019

Posti varmaan kuljettaa pientä korvausta vastaan, jollei joku keksi jotain parempaa. Hamittaa kun pienonen summa siihen mennyt ja ihan kelpo lääkkeitä vielä ja monella vanhenevalla kissalla niin yleinen sairaus.

(En ole enää facebook-ryhmässä tai edes koko naamakirjassa, mutta voisin silti samalla kysyä onnistuuneeko tällainen teksti siellä?)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Terhi 22.02.2018 klo 10:51:35

hazelnutz kirjoitti 14.12.2017 klo 23:55:34:


93 kpl Felimazole 1,25mg 04/2018
95 kpl Felimazole 2,5mg 10/2019Mua kiinnostaisi nämä, meillä menee kumpaakin. Noissa miedommissa vaan taitanee tulla pvm vastaan ennen kuin ehditään käyttää ne, mutta....


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 26.02.2018 klo 21:48:28
Jäljelle jäi Tyrazolit.

Kissamaailma » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2018. Kaikki oikeudet pidätetään.