Kissamaailma
KISSAN HYVINVOINTI >> Terveydenhoito >> Kilpirauhasen liikatoimintaa?
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1328886117

Aiheen aloittaja jammi 10.02.2012 klo 17:01:57

Aihe: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja jammi 10.02.2012 klo 17:01:57
Onko jollain kokemuksia?

Meillä Lilli on aina ollut pikkuinen, olisikohan enimmillään painanut 3,4 kiloa ja siitä on jo aikaa (steriloinnin jälkeen). Edellisen kerran kun punnitsin joskus syksyllä, Lilli painoi 3,2kg ja nyt punnitsin, kun tyttö tuntuu aina vain pienemmältä, niin Lilli painoi 3,1kg. Enemmänkin silmällä tuntuu, että olisi laihtunut paljon ja moni vieraskin ihmettelee, onko Lilli laihtunut.

Lilli on oikein reipas ja menevä oma itsensä, syö normaalisti ym. On aina ollut tosi ahne ja kauhea kiire ruokakupille, kun hiukankin näyttää siltä, että jotain voisi saada.  :D

Lisäksi Lilli tuntuu juovan paljon. Voi olla, että vain kuvittelen asian, koska nykyään uudessa talossa näen Lillin useammin juomassa, koska täällä tulee joka kerta mukaan vessaan ja juo suoraan lavuaarista. Ennen ei siis tehnyt sitä, niin toki nykyään näen aina, kun hän juo.

Aloin kuitenkin tutkia nyt netistä, mikäköhän mahtaa olla tai mahtaako olla mikään ja tuli vastaan tuo kilpirauhasen liikatoiminta. Lilli on kylläkin vasta 4-vuotias, muttei kai ole tavatonta nuorillakaan kissoilla?

Pitänee varata lääkäriaika, että saa asian selväksi. Laihtuminen etenkin on vaivannut tässä jo pari viikkoa. :(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 10.02.2012 klo 19:52:58
Laihtumisen takia tosiaankin kannattaa varailla eläinlääkäriaikaa.  Harvinaisempaahan tuo kilpparin liikatoiminta on nuorilla kissoilla, tosin jo 5-6 vuotiailla sitä voi olla ja toisaalta sekin on niitä sairauksia, jotka taitavat olla alidiagnosoituja. 

Periaatteessa oireet- laihtuminen, liika juominen ( + liika pissaaminen ) voivat viitata muihinkin sairauksiin, mm munuaisiin, diabetes, mutta parhaiten selvyyden saa käymällä eläinlääkärissä tutkimuksissa.

Meillä oli edellisellä kissalla kilpirauhasen liikatoimintaa.  Runsas karvanlähtö + turkin takkuuntuminen olivat ensimmäisiä oireita, sitten alkoi yöllinen levottomuus + mouruaminen ja alkoi tosiaan juomaan vettä ( ja tietysti pissasi enemmän) vaikka söi pääasiassa märkäruokaa. Laihtumista ei ollut ollenkaan oireena, eikä ruokahalussa mitään muutoksia. Verikokeissa ilmeni kilpirauhasen liikatoiminta, kuten olin sitä epäillytkin.  Sekä juominen, että yöllinen mouruaminen loppuivat kuin seinään lääkityksen alettua. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja jammi 12.02.2012 klo 15:10:23
Kiitos :) Just kun aloin tästä asiasta enempi huolestua ja puhuin miehen kanssa lekurireissusta, niin mies oli sitä mieltä, että Lilli on lihonut, ja hitsinpimpulat se onkin!  :D Painaa taas sen normaalin 3,3kg  :o Täytyy tässä nyt vielä seurata tarkemminkin asiaa kuitenkin.

Meillä on niin hankala tarkkailla pissan määrää, kun on 2 kissaa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 14.02.2012 klo 16:56:08
Meille tuli kilpirauhasen liikatoiminnan diagnoosi täysin puskista. Toki jälkikäteen ajateltuna se oli järkeenkäypää, mutta aluksi oltiin ihan ihmeissään.
Olihan meidän neiti kuitenkin laihtunut paljon ja oli suorastaan yliaktiivinen aika-ajoin. Muita oireita ei ollut.

Mutta hei; onko muilla kokemusta liikatoiminnan tuomista iho-ongelmista? Meillä neiti repii jalkansa verille ja eläinlääkäri epäilee, että syynä voisi olla jälleen lähemmäs 90 noussut kilppariarvo...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja rastas 15.02.2012 klo 03:08:08
^ Meillä oli pahat iho-oireet Mirkolla. Nyt on lääkityksen ja muun hoidon myötä helpottaneet. Nuoli tosiaan suurilta alueilta karvan pois taikka lyhyeksi. Herra sitten nuoli ja nuoli niin kauan, että iho meni rikki. Oli kyllä kamalaa katsella, kun pienellä oli koko ajan tarve nuolla ja raapia itseään. Mirkolla tosin löydettiin myöhemmin tämän liikatoiminnan lisäksi myös ruoka-aineallergia, joka myös aiheutti iho-oireita. Kilpirauhaslääkitys kuitenkin helpotti myös ihon kanssa, vaikka ei ongelmaa kokonaan poistanut. Nyt vuoden hoidon jälkeen kilpirauhasarvot ovat melkolailla normaalin rajoissa ja kissa voi taas hyvin :) 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 15.02.2012 klo 18:26:05
Wau!!! Ihanaa (mutta siis toki kamalaa) kuulla! Epäilin jo tuon eläinlääkärin pätevyyttä, kun en mistään löytänyt että tuollaisena voisi oirehtia!

Voi että. Toivottavasti meillä apu löytyisi myös jahka saadaan kilppariarvo kohdalleen! :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 15.02.2012 klo 20:37:53
Tästä kilpirauhasen liikatoiminnasta ja näistä iho-oireista, niin onko eläinlääkäri maininnut mitään, että jospa johtuukin itse lääkityksestä ?  Kumpi lääkitys teillä on, Tyrazol vaiko Felimazole ?   Tyrazolin haittavaikutuksena mainitaan kuitenkin iho-oireet, kuten ihottuma, kutina, punoitus.   Tosin samat haittavaikutukset ovat Felimazolessakin, mutta koska se on varsinaisesti kissoille tehty  ja vaikuttavana aineena tiamatsoli ( Tyrazolissa karbimatsoli - mikähän niillä on erona ? ), niin mahtaisiko lääkkeen vaihdosta olla apua ? 

Meillä oli kissalla aikoinaan Felimazole lääkkeenä ja tuntui hyvin sopivan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 16.02.2012 klo 20:22:28
Ehdotettiin sitäkin vaihtoehtoa eläinlääkärille, että vika olisi lääkkeessä mutta ei uskonut siihen... Hänen mielestään kissoilla ei siitä tulisi iho-oireita (tyrazolista siis). Kisu on saanut sitä nyt vajaan vuoden. Iho-oireet alkoivat marraskuussa.

Lääkkeeseen saattaa tulla vaihto muutenkin. Arvot kun olivat nyt nousseet annostuksen suurentamisesta huolimatta. Ensi maanantaina on uusi verikoe taas ja torstaina saadaan tulokset. Jos ei arvo ole laskenut vieläkään niin sitten vaihtuu merkki.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja sandra 21.02.2012 klo 20:48:37
Millaisilla arvoilla olette saaneet liikatoiminnan diagnoosin? Meidän Jupen monet oireet voisivat viitata kilpparin liikatoimintaan, mutta arvot ovat eläinlääkärin mukaan normaalit. Kissojen kilppariongelmista minulla ei ole vielä paljoakaan tietoa, mutta sen tiedän, että ainakaan ihmisillä nämä eivät ole ihan yksinkertaisia asioita. Eli pelkät viitteiden sisällä olevat arvot eivät välttämättä kerro, onko kilpparissa (alkavaa) liika- tai vajaatoimintaa.

Jupen tilanteesta on lisää tuolla "Jatkuva nuoleminen/peseminen" -ketjussa. Kovasti siis yritetään metsästää syytä Jupen levottomalle käytökselle, mutta mitään fyysistä vaivaa ei eläinlääkärireissuilla ole löydetty.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 21.02.2012 klo 21:48:52
Kovin on hankala tilanne Jupen kohdalla, luinkin siitä tuolta toisaalta.  Kyllä sitä itsellekin tuli ensinnä mieleen, että kilpirauhasen liikatoiminnasta voisi Jupella olla kyse.  Millaista arvoa teillä nyt sitten verikokeessa tuo T4 oli ?  Millaiset raja-arvot ovat ?

Meillä edesmenneellä kissalla T4-arvo oli 86.2 nmol/L , kun diagnoosin sai.  Eli ei kovinkaan korkealla, maksa-arvo ALT oli myös tuolloin kohollaan.  Katsottiinko teillä maksa-arvoja ?
Raja-arvot olivat:    <  13 nmol/L    Low
                           13-64 nmol/L    Normal
                           32-64 nmol/L    Borderline high
                           >   64 nmol/L    High

Hyvin nopeasti lääkityksellä arvo laski alle 30, mutta kerran oli 38.6 jolloin se sijoittui tuohon borderline high ja lääkitystä hetkellisesti nostettiin. Eli arvon pitäisi siis olla alle 32 nmol/L ollakseen oikeasti hyvä.  Reilun vuoden meillä kerettiin tuota liikatoimintaa sairastamaan ja tuota yhtä kertaa lukuunottamatta T4-arvo oli aina alle 30 ja yksi ainoa tabletti / pv lääkityksenä.   

Itse olen siinä käsityksessä, että aivan yhtä hankalata ja monimutkaista on kissankin kilpparisairaus, kuin ihmiselläkin.  Kilpirauhanen vaikuttaa koko elimistön toimintaa, fyysiseen ja psyykkiseen puoleen.  Samoin kissalla, näin ajattelen.  Oireita saattaa olla jo pitkänkin aikaa, ennenkuin verikokeissa näkyy. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 23.02.2012 klo 15:08:51
Meillä meni Porsamolla ihan kamalan korkealla arvot jo siinä vaiheessa, kun asia huomattiin aika tarkkaan vuosi sitten. Arvo oli yli 160 ja ihme kun ei sen suurempia oireita ollut... kissa oli tuolloin laihtunut 2,5 kiloiseksi (ennen painoi lähemmäs 4 kg) ja oksenteli satunnaisesti. Oli myös ylivilkas (nukkui varmaan max 5 tuntia päivässä).

Meillä arvot soutavat ja huopaavat edelleen. Itseasiassa juuri äsken soitti eläinlääkäri, että arvo oli nyt tippunut liian alas! Arvo oli enää 4,5 mikä on ihan kamala tiputus edellisestä 90 lukemasta n. kuukauden takaa! Nyt sitten kiireesti lasketaan annostusta 1/4 tabletin verran ja taas kontrolli 2 viikon päästä... tuosta kissasta on otettu jo niin monta verikoetta, että noinkohan siinä on kohta enää tippaakaan jäljellä.

Onko kukaan teistä koskaan kuullut, että noin rajusti laskisi arvo? Annostusta kuitenkin nostettiin edelliskerrasta vain 1/4 tabletin verran...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja sandra 24.02.2012 klo 00:59:17
Jupella oli T4-arvo päälle 40 nmol/L, muistaakseni tarkalleen 42. Sain tuloksen silloin puhelimitse, joten en noita labran viitearvoja valitettavasti muista. Pitääkin mennä ennen ensi viikkoa pyytämään tulokset paperille, koska ollaan menossa toiselle ell-asemalle tutkituttamaan Juppea. Maksa-arvoja ei ole otettu.

Kurjaa katsella, kun Juppe on hermostunut ja levoton koko ajan. Jos viitearvot ovat tuollaiset, mitä Toscana kertoi, niin Jupen T4-arvohan voisi viitata liikatoimintaan. Kunpa saataisiin vähitellen selville, mikä poikaa vaivaa. :-/

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Pantera 24.02.2012 klo 09:50:54
^^Mun mielestä noin kova T4:n tippuminen kuulostaa kyllä oudolta. :-? Voisiko se liittyä osittain lääkkeen ottamiseen, että lääkkeen ottamisen ja verinäytteen ottamisen välinen aika olisi jotenkin liian pieni? (Tämä ihan arvailua)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 24.02.2012 klo 13:29:23
^ Todella hurja on ollut Porsimon kilppariarvon laskeminen.  Tuosta lääkkeen ottamisesta verikoe-päivänä, niin sillähän voisi olla ainakin jotain vaikutusta.  Muistelisin, että ainakin ihmispuolella verikokeeseen mentäessä aamulla, niin ei saanut syödä mitään, ei edes tupakoida ( vain vettä sai juoda) ja aamulääke otetaan vasta kokeen jälkeen - voin kyllä muistaa väärinkin  ::) - jotta tulos olisi mahdollisimman tarkka.

Itsellä oli aina tapana, kun oli kissalla verikokeen aika, niin lääke annettiin vasta toimenpiteen jälkeen, vaikkakin joissakin ohjeissa on ollut, että "verikoe voidaan ottaa mihin aikaan päivästä tahansa, edellyttäen että aamulääke on annettu ja lääkitys on edellisten päivien aikana ollut säännöllistä". 

Millaista ohjetta muut olette saaneet tuohon kontrollikokeeseen mentäessä ?  Yksi mikä varmasti on myös tärkeä juttu, on se, että lääkitys annetaan todella säännöllisesti eli 12 h välein ( +/- 0,5h heitto max).
 

sandra - Mielestäni Jupen T4-arvo olisi hieman liian korkea - voisi siis viitata liikatoimintaan.  Meillä Toscalta otettiin viimekeväänä verikokeet ja Vetlabin tuloksissa T4 arvo oli 27,8 viitearvojen ollessa 12-58, eli arvo oli hyvä!   Hiemanhan nuo viitearvot heittävät, joten olisi hyvä tietää kuinka lähelle tuo Jupen 42 sijoittuu max.arvoa.  Joissakin viitearvot ilmoitetaan olevan 12-58 tai 13-64 tai 12-50, vähän riippuu labrasta.   Mutta tuo, että meidän seniori-kissalla T4 arvo oli noinkin hyvä, kuin tuon 27,8 ja Jupella sentään yli 40....jaa-a ??   Maksa-arvot olisi hyvä verikokeella katsoa mitä sillä sunnalla näyttää.  Yleensähän jokin maksa-arvoista kohoaa kilpirauhasen liikatoiminnan takia, meilläkin siis edellisellä kissalla oli ALT-arvo melko korkealla ( 294 viitearvon ollessa 12-130), vaikka itse kilppariarvo ei ollut kuin 86,2 ( 13-64). 

Ja uskoisin, että siinä missä ihmispuolellakaan ei verikokeiden tulos kerro koko totuutta kilpirauhasen tilasta, niin samoin varmaan kissallakin.  Jos tuolla uudella el-asemalla ottaisi kunnolleen kaikki verikokeet+T4 arvo ja edelleen tuo T4 arvo olisi melko lähellä max.viitearvoa, niin entäpäs jos kokeilisi Jupelle lääkitystä pienellä annoksella ?  Ell ei varmaankaan suostu, mutta voisihan sitä neuvotella asiasta. 

Toivottavasti Jupelle löytyisi apua, varmasti kurjaa olla epätietoisuudessa ja ylipäätänsäkin katsoa levotonta, hermostunutta kissaa.  Kovasti tsemppiä tulevalle ell-käynnille !  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 24.02.2012 klo 16:37:13
Porsamolla on testit otettu aina joko klo 17 tai 18. Ja ohjeena on ollut se että 10-12 tuntia syömättä, mutta aamulääke normaaliin aikaan (n. klo 8). Näin ollen lääke on siis aina otettu vähintään 9 tuntia ennen verikoetta.

Seuraava kontrolli on kahden viikon päästä ja eläinlääkäri pyysi meitä tulemaan taas n. klo 17, että saadaan samaan aikaan otettua testi.

Edit: niin ja meille ei olla painotettu tuota 12 tunnin väliä lääkkeen ottamisessa aamulla ja illalla...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 24.02.2012 klo 21:36:06
^ Kuinka tarkan säännöllisesti olet Porsamolle aamuin-illoin tuota lääkettä sitten antanut ?   Jos on kovinkin epäsäännöllistä ollut tuo lääkitys, niin mahtaisiko se vaikuttaa siihen, että arvo nousee ja laskee, eikä vakiinnu ?

Ainahan tietysti lääkityksen, oli kyse sitten vaikka ab-kuurista, niin pitäisi mahdollisimman säännöllisesti samaan kellon aikaan antaa, jotta lääkitys tehoaisi parhaalla mahdollisella tavalla.  Muistaakseni ei meillekään ell suoranaisesti tainut tuosta kilpparilääkkeen antamisesta ohjeistusta antaa, mutta oikeastaan pidin sitä itsestäänselvyytenä, että tasan tarkkaan tiettyinä kellon aikoina lääke annetaan.  Apteekissa kerran juttelin myös proviisorin kanssa tuosta kissan kilpparilääkityksestä ja sanoi, että puolen tunnin-tunnin heitto joskus ei haittaa, mutta mieluiten lääke samaan kellon aikaan päivittäin ( aamuin-illoin lääkitys 12 h välein ).

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 03.03.2012 klo 18:25:54
Meillä on heittänyt tunnilla tai kahdella usein lääkkeen ottaminen. Nyt ollaan kyllä tuon edellisen kontrollin jälkeen yritetty antaa ihan tunnilleen samaan aikaan (8 aamulla, 8 illalla). Ensi viikon torstaina on taas testi.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Lucilla 04.03.2012 klo 13:38:48
Mä ehdin tuossa jo friikata, että meidän Cthulhulle on puhjennut kilpirauhasen liikatoiminta, kun ikipulleroherra on lähiaikoina laihtunut todella reippaasti ja paino pääsi putoamaan vähän liiankin alhaiseksi. Olin sitten jo varaamassa ell-aikaa, kun mies lopulta tunnusti, että kyse voi olla ihan siitä, että hän on antanut Cthulhulle liian vähän ruokaa. ::)

Mä olen lähiaikoina joutunut olemaan paljon poissa kotoa, joten normaalisti mun vastuullani oleva kissojen ruokinta on jäänyt paljolti miehekkeen vastuulle ja hän sitten laiskamatona oli ilmeisesti syöttänyt kissoille paljon yökköraksuja, joita Cthulhu ei suosty syömään käytännössä lainkaan. Mä luonnollisesti hieman hermostuin asiasta ja Cthulhu pistettiin lihotuskuurille, eli jäbä saa syödä niin paljon kuin jaksaa ja märkäruokaa tarjoillaan kahdesti päivässä, eikä korvata aterioita raksuilla. Kappas vain, nyt parissa viikossa Cthulhu on saanut jo 200g lisää painoa ja alkaa olla ihan sopivissa mitoissa. :)

Ja tosiaan ainut "oire" Cthulhulla oli tuo laihtuminen, eli muuten kissa on ihan terveen oloinen ja reipas. Taisi siis tosiaan tuossa laihtumisessa olla kyse ihan vain huonosta ruokatarjoilusta. ::) Ehti kyllä säikäyttää, kun olin jo ihan varma että nyt sillä on kilppari hajonnut...


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja sandra 06.03.2012 klo 17:02:41
Sain tänään taas tuloksia Jupen verikokeista ja T4-arvo oli tällä kertaa 30,3 viitteiden ylärajan ollessa 52. Pitää vielä soittaa varmistukseksi, mitkä ne viitearvot olivat, kun olin vähän huonossa paikassa tänään el:n puhelun aikana. Tuolla arvolla ei kuitenkaan nyt lääkitystä aloiteta, eikä liikatoimintaa el:n mielestä ole. Kai se on sitten uskottava, että syyt Jupen käytökseen ovat psykologisia. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 06.03.2012 klo 23:29:58
^ Harmi, ettei fyysistä syytä löytynyt sitten kuitenkaan.  Kyllähän tuo T4-arvo ihan asialliselta vaikuttaisi, eikä tainnut maksa-arvoissa näkyä mitään kohoamisen merkkejä ?   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja sandra 06.03.2012 klo 23:40:36
Juu, maksa- ja munuaisarvot olivat kohdallaan myös. Toisaalta onhan se hyvä tieto, ettei Jupella ole kilpirauhasessa vikaa ja se on ainakin nyt poissuljettu.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 07.03.2012 klo 00:12:37
Niin, hyvähän asia se tietenkin on, ettei kilpirauhasessa ole vikaa. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 08:51:41
Äkryllä todettiin kilpirauhasen liikatoiminta, sain tulokset tuossa puoli tuntia sitten. T4 oli yli 129, tarkkaa arvoa en tiedä kun Ell:n laite näyttää tulokset vain 129 asti, ja tulos oli yli 129. Haen myöhemmin päivällä apteekista lääkkeet, ja toivotaan että arvot alkaa laskemaan.

Näin jälkeenpäin mietittynä Äkry on ollut muutaman kuukauden levoton päivisin, ei ole oikein osannut rauhoittua mihinkään kunnolla. Ruokaa menisi niin paljon kuin vaan antaisi. Maitoa juonut normaalia enemmän, ei mitenkään hälyttävän paljon, mutta tuossa muutama viikko sitten mietein, kun maito hävisi kupista muulloinkin kuin raksujen syönnin yhteydessä.

Tässä jälleen voi todeta, että kannattaa otattaa vanhoilta kissoilta säännöllisesti verikokeet, vaikkei mitään ongelmaa epäilisikään! Äkry meni hammaskiven poistoon, ja pyysin samalla kertaa laajan verenkuvan ja kilpirauhasarvot. Onneksi pyysin!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 08.03.2012 klo 10:09:19
Onneksi tosiaankin otatit verikokeet.  Kilpparin liikatoiminnan oireet huomaa monasti ajatella vasta jälkeenpäin, kun diagnoosin on saanut, sen verran epäselvää saattaa oireilu olla.

Toivottavasti lääkkeen antaminen Äkrylle onnistuu helposti ja arvo alkaa laskemaan.   


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 10:14:02
Elättelen toivoa, että Äkry ottaisi lääkkeet namipalana, kuten tähän asti antibiootit ja muut mitä on pitänyt antaa.

Mites muuten, eläinlääkäri sanoi että tabletti pitää antaa kokonaisena, ei saa hienontaa. Lääkkeen nimeä hän ei maininnut, mutta oletin että Tyrazolia aletaan antamaan. Googlettelin, eikä missään mainittu että Tyrazol pitäisi antaa kokonaisena... Monelle oli määrätty puolikasta tablettia, ja jotkut olivat hienontaneet tai liottaneet veden sekaan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 08.03.2012 klo 10:35:07
Mahtaisikos olla sittenkin määrättynä Felimazole ?  Sehän annetaan kokonaisena.  Tyrazolin saa mielestäni tosiaankin pilkkoa, koska täälläkin on monella ollut 1/2 tablettia tai jopa 1/4 tablettia aamu/ iltalääkityksenä.

Felimazole oli meidän kissalla ja sehän on tosi pieni tuo alkuun annettava 2,5mg tabletti - pieni vaaleanpunainen tabu, jonka sai todella helposti annettua kissalle.  Varaudu sitten siihen, että alkupäivinä kissa saattaa mennä ruokahaluttomaksi, pahoinvoivaksi, apaattiseksi, nukkuu ehkä vain.  Alkuun sen on tavallaan shokki elimistölle tuo lääkitys ja sivuoireita saattaa tulla.  Hyvässä lykyssä sivuoireet menevät parissa päivässä ohitse, mutta jos eivät mene niin kannattaa neuvotella ell kanssa että aloittaa lääkityksen hivenen varovaisemmin ja lisää kissan vointia seuraamalla + verikokein sitten sitä lääkitystä, esim meillä tuli pahat sivuoireet, kun aloituslääkitys oli 2,5 mg tabletti aamuin- illoin. 

Vähensin lääkitystä vain yhteen tablettin päivässä, jotta sivuoireet helpottaisi ja hyvin meni.  Oli tarkoitus myöhemmin lisätä lääkitystä taas tabletti aamuin-illoin, mutta koska verikoekontrollissa arvo oli yhdelläkin tabl. tipahtanut jo normaaliin, niin jatkettiin lääkitystä 1 tabl/ pv.  Kontrolissa toki käytiin alussa sakeasti.

Lisäys.  Ell on saattanut myös tarkoittaa, että esim. sitä 1/2 Tyrazol tablettia ei saa hienontaa, vaan annettava kokonaisena ?  Tyrazolista ei itsellä kokemusta, mutta tietääkseni se on ainakin halvempi lääke kuin erikoisluvallinen Felimazole ( 100 kpl purkki maksoi pari vuotta sitten n. 40 € ).

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 10:54:29
Voi muuten ollakin tuo Felimazole. Lukaisin netistä pakkausselosteen, ja siellä oli samoja juttuja, mitä ell mainitsi, esim käsien pesu lääkkeenannon ja jätösten käsittelyn jälkeen, raskaana ollessa varottava erityisesti jne.

Milläköhän perusteella määrätään Felimazolea tai Tyrazolia, kumpikin auttavat samaan asiaan?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 08.03.2012 klo 11:03:26
Felimazole on varsinaisesti kissoille tehty lääke ja Tyrazol on ihmisille, jota myös kissoilla voidaan käyttää.   Luulisin, että lääkkeen valintaa vaikuttaa eläinlääkärin mieltymys jompaan kumpaan lääkkeeseen, enpäs nyt oikein muuta osaa sanoa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 11:05:42
Näinhän se taitaapi olla.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Pantera 08.03.2012 klo 12:16:02
Juusolla on Tyrazolia. Meilläkin on välillä ollut 1/4 tai 1/2 tablettia. Hienontamisesta en ole koskaan kuullut mitään mainintaa. Juusolle kun saan menemään kokonaisena namin kanssa. Sivumennen, Tyrazol on tosi edullinen, jos sillä on merkitystä.

Juusolla on Tyrazol aiheuttanut joskus (ei aina) pahoinvointia, jos on sen tyhjään vatsaan antanut. Se oli kai aika yleinen sivuvaikutus, eli mieluummin vaikka juuri aterioinnin jälkeen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 08.03.2012 klo 17:14:55
Pikkunen hintaero Felimazolella ja Tyrazolilla... Katsoin netistä hintoja, niin 100 kpl paketti Felimazolea melkein 50 e, ja Tyrazol 100 kpl 5 mg 4 e...

Menin apteekkiin hakemaan lääkkeen, niin sitä ei löytynyt, piti tilata. Siinä sitten kävi ilmi että kyseessä oli Felimazole, mitä Äkrylle on määrätty. Pitäisköhän soittaa ell:lle, että kävisikö Tyrazol Äkrylle, kun noin valtava hintaero on. Sinänsä hinnalla ei ole väliä, mutta jos Tyrazol ajaa saman asian niin miksi maksaa 10-kertainen hinta.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Pantera 09.03.2012 klo 10:10:28
^Mä en muuten tiedä, mutta Juusolle määrättiin silloin Tyrazolia, enkä aikaisemmin ollut Felimazolesta kuullutkaan. :)

Googletin, niin vaikuttava aine näyttää olevan eri: Tiamatsoli (= Metimatsoli) (Felimazolessa) vs. Karbimatsoli (Tyrazol). Lisäksi Felimazolesta on ilmeisesti saatavilla alempaa pitoisuutta, kuin Tyrazolista. Käytännön merkitystä en tosiaan noiden lääkeiaineiden välillä tiedä.

Voithan kysyä eläinlääkäriltä vaihdosta. Tai ainakin siitä, miksi Felimazole olisi parempi.

Edit: piti nyt vielä mennä katsomaan tarkemmin... Ero näyttäisi olevan siinä, että karbimatsoli muuttuu elimistössä metimatsoliksi.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.03.2012 klo 10:43:22
Oon tässä yrittänyt soittaa ell, siellä vaan aika huonosti vastataan aamusoittoajan jälkeen. Olisi kiva saada tänään tuo lääkeasia päätökseen, että saisi aloittaa lääkkeen antamisen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.03.2012 klo 11:31:08
Sain ell kiinni. Tämä eläinlääkäri tavoitti Äkryä hoitaneen eläinlääkärin. Hän oli sanonut Felimazolen määräämisen syyksi sen, että jos on varta vasten eläimille tarkoitettu lääke, sitä käytetään mieluummin. Mutta kuulemma voidaan vaihtaa Tyrazoliinkin. Äkryn ell oli luvannut soittaa minulle tänään, ja keskustellaan tuosta mahdollisesta lääkkeenvaihdosta.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 09.03.2012 klo 12:53:29
Tosiaankin Felimazole on varsinaisesti kissoille tehty lääke ja hyvä puoli siinä ainakin on se, että tabletteja ei tarvitse alkaa puolittamaan, kun pienin annostus on sen 2,5mg tabletti ja Tyrazolissa taas se 5mg tabletti.  Toisaalta taas Tyrazolissa voi pilkkoa tablettia tarvittaessa vaikka siihen 1/4 eli tavallaan enemmän hienosäätöä, jos tarvis vaatii. 

Kumpi nyt sitten parempi lääke, siitähän voi ell kanssa keskustella.  Onko esim. Felimazole kuitenkin tehokkaampi, kun on kissalle tarkoitettu, vaikka olisikin paljon kalliimpi ?   Meillä ainakin kissalla alkuvaikeuksien jälkeen, Felimazole piti kilppariarvon hyvin normaalissa arvossa, eikä alun jälkeen tullut mitään sivuoireita eli oli kaikin puolin mielestäni hyvä lääke, tosin yksilöllistähän tämä sairaus varmasti kissoilla on.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.03.2012 klo 21:21:17
Ell soitti, ei se oikein osannut sanoa juuta eikä jaata, ei kuulemma ole itse määrännyt koskaan kumpaakaan lääkettä kissalle, Felimazole-reseptejä on uusinut. Sanoi kuitenkin tietävänsä kissoja, joille syötetään Tyrazolia... Juu, tiedän minäkin tältä palstalta, eli olen siis yhtä viisas kuin ell... Heh...

No kumminkin, tultiin siihen tulokseen, että aloitetaan Tyrazol. Kysyin ell:ltä, että pystisikö jostain saamaan tarkan tiedon Äkryn T4-arvosta, kun tosiaan se eläinlääkärin laite näyttää tuloksen vain 129:ään asti. Aikoi tiistaina selvitellä asiaa. Pyysin tarkempaa tietoa tuosta arvosta sen takia, että eihän me kontrollissa saada tietää, onko Tyrazol auttanut, jos laite näyttää edelleen arvoa yli 129...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 10.03.2012 klo 14:05:39
Apteekista voisi vielä proviisorilta / farmaseutilta kysellä ( vaikka monen ell mielipide onkin, ettei apteekissa tiedetä eläinlääkkeistä hevon vertaa  ::) ) Tyrazolin ja Felimazolen erosta / tehosta, jos siltä tuntuu. 

Millaisella alkuannostuksella teillä Äkry aloittaa tuon Tyrazolin ?  Joko lääkitys on aloitettu ja miten helposti sait annettua ?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 10.03.2012 klo 15:14:34
Tänään hain Tyrazolin, aloitan illalla lääkityksen. Kysyin apteekista mielipidettä, eipä sielläkään osattu sanoa oikein mitään muuta, kuin että kissoille on annettu Tyrazolia.

Annostus on 2 kertaa päivässä 2,5 mg.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Marsipaanipossu 11.03.2012 klo 18:25:42
Me vaihdettiin nyt eläinlääkäriä. En tiedä mitä ovat kämmäilleet edellisessä paikassa (todnäk tullut virhe mittauksissa eikä arvo ole missään välissä ollut 90...). Nyt nimittäin arvo oli enää 2.2 ja meidän uusi ell laski nyt sitten annostuksen 1 tbl/2 x päivässä.

Meillä on kyllä kortisonilääkitys (Medrol vet) myös menossa, joka voi kuulemma myös laskea kilppariarvoja MUTTA ei kuulemma noin rankasti.

Parin viikon päästä mennään taas otattamaan arvot. Ja soitella pitää jos Porsamon voinnissa tapahtuu muutoksia. Nyt kissa on ollut normaali oma itsensä. Kehräilee, vahtaa lintuja ikkunasta, huutaa parvekkeelle (luulee pöljä kesän tulleen jo kun arska paistaa ja sitten kun avaa parvekkeen oven niin juostaan karkuun kylmää viimaa :P ) ja syö normaalisti.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 11.03.2012 klo 22:29:48
Voiko tuo Tyrazol tehdä kuinka huonon olon kissalle, ja ilmeneekö oireet pian ensimmäisen annoksen jälkeen?

Annoin ensimmäisen lääkkeen tuossa puoli 8 maissa. En sitten tajunnut ajatella, että pitäisin Äkryn sisällä seuratakseni, tuleeko mitään oireita. Äkry meni kohta ulos, ja sitä ei ole nyt näkynyt...

Yleensä se illan pyörii tässä meidän seurassa sisällä, välillä käväisee hetken pihalla ja tulee heti sisälle. Sellaista levotonta käytöstä, minkä oletan johtuneen kilpparin liikatoiminnasta. Nyt sitä ei tosiaan ole pariin tuntiin näkynyt. Käveleskelin ulkona, ja sataneessa lumessa näkyy jälkiä, on liikkunut pihassa ja naapurin puolella. Mutta tämä ei ole ollenkaan normaalia käytöstä Äkrylle, että on illan ulkona...

Edit. Äkry tuli sisälle... Sai tämä omistaja vähän liikaa sydämentykytyksiä, alan aina kuvittelemaan pahinta vaihtoehtoa. Mutta kyllä nyt taitaa olla Äkryn vapaat ulkoilut lopussa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 11.03.2012 klo 23:32:49
Kannattaa nyt tosiaankin pitää Äkry sisällä ja seurata alkupäivät, tuleeko kissalle mitään sivuoireita tuosta lääkkeestä.  Meillä tosiaankin aikoinaan heti ensimmäisestä tabletista kissa meni vaisuksi ( nukkui melkein koko ajan ), ruokahaluttomaksi, oli lievästi pahoinvoiva. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Pantera 12.03.2012 klo 10:39:24
Muutenkin, voi mennä jonkun aikaa, että annostus saadaan kohdilleen. Siksi meille on ainakin suositeltu kontrollia viimeistään 3 kk:n päästä annostuksen muuttamisesta. Kun annostus saattaa mennä liian suureksi, jolloin tulee tavallaan kilpirauhasen vajaatoiminnan kaltaisia oireita.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 12.04.2012 klo 11:32:01
Tänään käytin Äkryä kontrolliverikokeessa. Tähän asti ollaan siis syöty 2x2,5 mg päivässä Tyrazolia. Verikokeet lähetettiin Vetlabiin, koska siellä näkee T4-arvon paremmin. Täällä paikallisessa ell:ssä arvon näkee vain 129 asti, tuolla Vetlabissa paljon korkeammalle, en nyt muista tarkemmin, yli kahteensataan kumminkin.

Samalla otettiin pieni verenkuva. Pissanäytekin otettiin vähän niinku varalta, kun ell huomasi rakon olevan täynnä. Pidin kuppia hännän alla ja sain pissat käsille  :o . Pikatesti näytti tulehdusta... Ell laittoin pissan viljelyyn, niin huomenna kuulee varmaksi senkin. Ph kuulemma hieman koholla, en saanut tarkkaa vastausta kun testitikku näytti kahta eri väriä.

Noh, huomenna iltapäivällä kuulee, onko lääkitys tehonnut. Itse veikkaan, että arvot ovat vielä koholla, Äkryn käytöksestä päätellen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 13.04.2012 klo 16:08:15
Sain verikokeiden tulokset. T4 oli 151. Tyrazolia nostetaan 2,5 mg:lla vuorokaudessa, eli puolikas tabletti illalla ja kokonainen aamulla. Kuukauden päästä kontrolli, alkaako arvo laskemaan.

Muuten suppea verenkuva oli ok. Pissastakaan ei onneksi löytynyt tulehdusta, vaikka pikatesti siihen suuntaan näyttikin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 13.04.2012 klo 19:52:15
Hyvä juttu, että muuten Äkryllä terveyspuoli ok.  Toivottavasti kilpirauhasen liikatoiminnassakin arvo alkaisi laskemaan korkeammalla annostuksella. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 13.04.2012 klo 20:13:44
Toivotaan. Harmi kun ei tiedä ensimmäisiä T4-arvoja tarkalleen, että näkisi, onko arvot ollenkaan laskeneet.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.05.2012 klo 12:49:11
Sain Äkryn maanantaisen kilpirauhaskontrollin tulokset. T4 oli edelleen korkea, 131. Vähäsen oli laskenut edellisestä, silloin oli 151. Päätettiin nostaa annostusta 5 + 5 mg Tyrazolia. Jos seuraavassa kontrollissa ei ala tulemaan merkittävämpää laskua, kokeillaan Felimazolea.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 09.05.2012 klo 14:22:54
No eipä ole kovinkaan tuo Äkryn kilppariarvo sitten laskenut.  Oletko muuten antanut Tyrazolin aamuin-illoin tasan tarkkaan samaan kellonaikaan ?  Varmistanut myöskin, että Äkry varmasti on nielaissut lääkkeen ?  Meillä kävi joskus niin, että olin ihan satavarma, että kissa nielaisi lääkkeen, mutta kas kummaa... tunteja myöhemmin löysinkin huoneen nurkasta pienen vaaleanpunaisen tabun !   :P

Toivottavasti nyt suurempi annostus alkaisi laskemaan T4-arvoa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 09.05.2012 klo 18:01:48
Oon antanu puolen tunnin tarkkuudella, paitsi viime viikolla kun syöminen oli mitä oli. Murennan Tyrazolit ruoan sekaan, ja Äkry syö ne saman tien.


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 06.06.2012 klo 17:46:52
Nyt viimein Äkryn T4 on laskenut lähes normaaliksi, eilen otetussa verikokeessa arvo oli 63. Päätettiin jatkaa 2x5 mg annoksella, kuukauden päähän kontrolli.

Kumma juttu, Äkry mielestäni on edelleen levoton ja sähisee herkästi, ja tokaisee hampailla jos sitä oudompi ihminen lähestyy. En tiiä, johtuuko sitte jostain muusta, kesän vuoksi mieluummin ulkona, ja Nippe ja Peppikin varmasti stressaavat sitä. Niiden tulon aikoihinhan Äkryllä alkoi levottomuus ja sähinä ja pureminen, samaan aikaan kylläkin alkoi myös kilpirauhasen vajaatoiminta.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 11.07.2012 klo 14:32:55
Sain eilisen kontrollin tulokset, T4 laskenut 31,5:een. Eli nyt alkais Äkryn kilpirauhashommelit olemaan kunnossa. Jatketaan samalla 2x5 mg päivässä, kontrolli 3 kk päästä.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 11.07.2012 klo 19:05:06
Hieno homma, että vihdoinkin Äkryn kilppariarvo on laskenut noin hyvälle tasolle !  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 11.07.2012 klo 19:31:18
Niinpä, ei tartte sitä enää stressata. Ja kontrolliinkin pitkästi aikaa, ei tarvi Äkryä kiusata eläinlääkäriin viennillä... Oli taas eilen melkosta showta saada Äkry kuljetuskoppaan. Siinä piti parisänkykin nostaa seinää vasten että sai kissan sen alta napattua kiinni  ::)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Wilpustin 08.08.2012 klo 12:26:53
Kyselisin vähän, että mitä mahtaa nuo kissan kilpirauhastestit maksaa?
Minä tässä olen huolestunut Wilmasta kun sillä on karvanlähtöä ja siis sanotaanko että siitä ei ole ikinä lähtenyt noin paljon karvaa kuin nyt. Lisäksi sen ruokahalu on lisääntynyt, mutta kissa on laihtunut.
Juomista en ole huomannut seurata.
Ajattelin, että seuraavalla ell käynnillä voisin pyytää nuo testit, että saan mielenrauhan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 08.08.2012 klo 13:55:51
Hintahan verikokeille riippuu varmasti paljoltikin siitä, että tutkitaanko näyte omassa labrassa, vaiko lähetetään muualle.  Labramaksut ovat meillä pyörineet siinä 80 € tietämillä sisältäen pienen verenkuvan ja kilppari-, maksa-, munuais- ja sokeriarvot.  

Kannattaapas tosiaankin tutkituttaa Wilmalta T4 -arvo ( ja muutakin tietty samalla), kun kerran tuollaisia oireita olisi.   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Wilpustin 09.08.2012 klo 08:22:44
Kiitos Toscana vastauksesta. Otan asian esille seuraavan kerran kun soitan ajan eläinlääkärillemme  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 22.10.2012 klo 13:08:54
Huomenna olisi Äkryn kilpirauhaskontrolli. Kolme kuukautta ollut nyt kontrollien väli, ja jos nyt arvo on ok, seuraava kontrolli vasta puolen vuoden päästä.

Äkryn turkki on komistunut keväästä, nyt se on kiiltävä ja hyväkuntoisen näköinen. Keväällä turkki törrötti selästä ja oli vähän nuhjuisen näköinen. Äkry on lihonutkin. Luulenpa että T4 on ok. Paitsi että ruokahalu Äkryllä on pohjaton, se syö kaiken mitä vaan sattuu löytämään pöydiltä vartioimatta...

Samalla pyydän eläinlääkäriä tutkimaan Äkryn muutenkin, ja itsekkin pääsen tutkimaan kissaa kunnolla kun se ei anna ollenkaan koskea itseensä muuten kuin silittämällä niskaa. Tässä syksyn aikana on pari kertaa Äkryn etutassujen yläosiin ja kainaloon tullut kummallisia patteja, joista on vuotanut kirkasta nestettä. En tiedä, onko se loukannut itseään vai mitä ne patit olivat, kun en pystynyt tutkimaan kunnolla.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 22.10.2012 klo 13:21:27
Pidetäänpäs peukkuja, että Äkryn T4-arvo olisi ok !   :)  Ulkoiset tekijät ainakin viittaisivat siihen suuntaan.  Pohjaton ruokahalu - onhan vapaasti ulkona tepasteleva Äkry madotettu ?  Tosin pöydiltä vohkiminen voi muuten vaan olla vaikkapa tapa, ilman että nälkää täytyisi tyydyttää.  

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 22.10.2012 klo 13:38:43
Juu on madotettu. Äkry on viime vuodet ollut rohmu, mutta nykyään se vaan kyttää ja odottaa että saisi ruokaa. Istuu keittiön pöydällä tai jossain, ja vahtii kun menen kaapeille. Tunkee melkein väkisin ruokalautasillekin. Kun tenavat poistuu pöydästä, tietää kyllä että kuka heti tunkee ruoantähteille  ::)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 26.10.2012 klo 13:12:59
Sain tänään tulokset, nyt oli T4 noussu 81:een. Päätettiin nostaa Tyrazol 1½ tablettia aamuin illoin, ja kk päästä kontrolli... Voi kökkö, olin jo kuvitellu että tämä kontrollirumba loppuisi... Ell:kin olisi jo viimeksi laittanut tauon puoleksi vuodeksi, ite halusin 3 kk päähän kontrollin. Silloin ell:n mielestä arvo olisi vakiinunut normaalille tasolle, mutta ei käynytkään niin  :(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 26.10.2012 klo 13:35:52
Voi harmi !   :(     Tuliko muuten el-käynnillä selvyyttä / arviota niihin Äkryn tassujen/kainaloiden patteihin ? 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 26.10.2012 klo 15:46:06
Joo, eläinlääkäri tutki ja sanoi että näyttävät paiseilta, joita kissoille herkästi tulee pienestäkin haavasta. Eli Äkry on joskus loukannut itseään ja haavaan on kehittynyt paise, joka sitte puhjennut. Tällä hetkellä tassun yläosassa oleva paise näytti hyvältä, ell vain puhdisti sen ja sanoi että sen pitäisi parantua itsekseen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Snowfox 02.11.2012 klo 19:20:32
Stiggebyllä todettiin kilpirauhasen liikatoiminta 1.8.2012.
T4 arvo oli 101 silloin.

Stigu laihtui todella rajusti (8 kg -> 5,1 kg) ja alkoi käyttäytymään todella levottomasti.

Aloitettiin Tyrazol-lääkitys, 1/2 aamulla ja 1/2 illalla.
Kontrolleissa arvot ovat koko ajan parantuneet ja seuraava kontrolli onkin vasta maaliskuussa, jos kaikki menee hyvin.

Nyt ukkelin paino on jo lähemmäs 7 kiloa ja vaikuttaa muutenkin kaikin puolin omalta itseltään  :)


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 14.11.2012 klo 10:23:02
Jotain en nyt tajua... Onko T4-arvo eri kuin perusverikokeissa näkyvä kilpirauhasarvo? Kysyin el-asemalta Olivian viimeistä kilppariarvoa ja vastaus oli 2,5 ja viiterajat 0,9-2,9.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 14.11.2012 klo 12:11:32
Kyllä tuo T4 erikseen otetaan, ei näy perusverikokeissa. Ja viitearvot ovat suunnilleen 19-62, vähän vaihtelee. En kyllä ossaa sanoa, että mikä kilpirauhasarvo näkyisi laajassa tai suppeassa verenkuvassa, en muista että olisi koskaan ollut ell:n kanssa puhetta.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 14.11.2012 klo 13:38:30
Tosiaankin kilpirauhasarvo eli T4 otetaan kissalta erikseen.  Sitä varten otetaan siis erikseen verta näytepulloon ja yleensä näytteen pitää antaa vielä seisoa n. 20 min ennenkuin sen voi analysoida ( ainakin meillä on ollut näin ).   Kissan T4-viitearvot ovat yleensä 12-50 nmol/ml tai 13-64 nmol/ml tai 12-58 nmol/ml, vähän labrasta riippuen noissa hujakoissa kuitenkin.   

Mikähän arvo tuo Olivian arvo nyt sitten olisi - kannattaa varmaankin kysyä sitä uudestaan.  Kissalta ei kuitenkaan normaalisti tutkita muita kuin tuo T4-arvo eli ei TSH:ta tai vasta-aineita, kuten ihmispuolella ( tai kaiketi myös koirapuolella, koska kyse normaalisti kilpparin vajaatoiminnasta ).   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 14.11.2012 klo 13:51:03
^No näin minäkin olen ymmärtänyt että T4 arvo on se mikä puhuu. No laitoin sähköpostia asemalle, jospa tulisi selventävä vastaus piakkoin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 14.11.2012 klo 13:59:42
^ Laitahan tännekin sitten infoa, olisi mielenkiintoista tietää mistä arvosta kyse. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 15.11.2012 klo 07:15:42
Sain vastauksen ja oli juuri T4 arvosta kyse :-? En kyllä ymmärrä, onkohan jotain uutta teknologiaa.. :o

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 15.11.2012 klo 13:09:41
^ No jopas jotakin... mielenkiintoista !   ::)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 15.11.2012 klo 15:21:47
Kun vaihdoin Smulanin kanssa ell Catvetiin niin viitearvot 0.9-2.5, ja Smulanilla oli koholla, eli 2.9, muistaakseni. Toisaalta ne lähettää sen eteenpäin jonnekin.
Vanhassa paikassa oli kai tuo 19-62 ja siellä ainakin analysoitiin heti eikä odotettu yhtään.

e: vaihdoin pilkut pisteiksi

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 15.11.2012 klo 20:27:28
Täh, outoa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 16.11.2012 klo 09:15:25
Jep selvisikin tuo juttu. Eri labroissa on eri viitearvot ja esim. Vetlabissä on tuo isompi.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 17.11.2012 klo 19:56:55
Tuo 0,9-2,9 on saksalaisen laboratorion käyttämä viiteraja, sekin selvisi eilen kun muissa asioissa el-lääkärissä asioin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 27.11.2012 klo 13:41:36
Nyt on taas Smulanilla jokin.

Kävin viime viikolla hakemassa lisää Fortekoria, kysyivät silloin mikä vointi niin oli ollut vajaa viikon verran hieman vaisumpi, mutta silti syönyt, juonut ja hepuloinut ja vaatinut namia.

Muutenkin tässä on jaksanut huudella ruoan/namin perään mutta mikään ei ole oikein kelvannut. Eilen söi vielä (lihasuikaleita, raksuja, märkäruokaa) mutta tänään ei ole syönyt paitsi Cosma Snackies tonnikalanamipalan.
Ja muutenkin on hyvin vaisu ja näyttää kipeältä.

Tuo säpsähtelykin on taas takaisin/pahentunut. Luulin silloin kun alkoi että olisi jotain neurologista mutta ell sitten sanoi että kuuluu kilpirauhasen liikatoimintaan.

Tämä vuosi on ollut vaikea ja juostu ell:llä 3kk:den välein, joskus useammin.
Alkuvuodesta kontrollissa oli kilpirauhasarvo noussut mutta sitten tippui ihmeellisen nopeasti ja oli pitkään liian alhainen kunnes syyskuussa taas oli hieman korkealla.
Tyrazolia menee nyt 1tabl + 1 1/4tabl.
Ja Fortekoria myös kun munuaisarvot heittelehtivät, mitä enemmän Tyrazolia sitä korkeammat munuaisarvot.

Smulanilla todettiin kilpirauhasen liikatoiminta joulukuussa 2006. Miten pitkään kissa pystyy elää kun munuaiset ei pidä lääkityksestä ja kissa vaan vanhenee?

Oli jo pitkän aikaa ihan ok ja nyt taas jotain kun vasta ensi kuussa olisi ollut kontrolli mutta pitänee soittaa ensin isälle ja kysyä milloin saisi kyydin ja sitten Catvetiin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja olde 29.11.2012 klo 14:23:02
Mikä Smulanin vointi on, onko syönnyt mitään?

Itseäkin kiinnostaisi tietää kuinka kauan kissa voi porskuttaa kilpparin liikatoiminnan kanssa? Smulan on ainakin pitkään pärjäillyt sen kanssa!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 30.11.2012 klo 14:24:41
Kyllä Smulan sitten rupesi taas syömään. Ehdin kyllä jo soittaa ell:lle ja sainkin ajan heti seuraavaksi päiväksi vaikka silloin Smulan oli jo ihan oma itsensä.

Käytiin kuitenkin Catvetissa ja otettiin laajat verikokeet + kilppariarvo. Veriarvojen mukaan Smulan on 'terve', toinen munuaisarvo edelleen koholla mutta parempi kuin viimeksi, joten sekin hyvä ja sitten vaan odotellaan kilpirauhastuloksia ja piti miettiä jatkoa sen jälkeen. Toivottavasti vihdoinkin olisi viitearvojen sisäpuolella! (peukut pystyyn)

Enemmänkin mietittiin että pitäisikö uusia suolistoantibioottikuuri ja sitten Smulanin hengitys pisti ell silmään, luultavasti jännittyneisyydestä johtui mutta sitä piti seurata kotona että ehkä röntgenkuva keuhkoista.
Ainakin kyljellään kun makasi niin vaikutti hengitys ihan normaalilta, rintakehä vaan nousi mutta nyt kun tuossa kerällä makaa niin nousee ja laskee alue kylkiluitten alapuolella (jos nyt joku tajusi tuosta selityksestä mitään).
Pitää vielä katsoa jossain vaiheessa kun makaa mahallaan suoraan että liikkuuko se "maha-alue" enempi.
Ei kyllä näytä mitenkään vaivalloiselta tuo hengittäminen.

Tänään taas jatkuu nirsoilu ja vaisuilu. Toisaalta kaikki kissat ovat vaisumpia tänään. Hetki sitten huolestuin jo kun kaikki nukkuivat eivätkä reagoineet mihinkään. Ovatkohan sitten kissatkin nukkuneet yönsä huonosti kun tuuli herätti minut monta kertaa yöllä ja aamulla?!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 04.12.2012 klo 16:15:11
Olen kuullut ihan väärin, viime kerralla oli kilpirauhasarvo 4.5, ei 2.9 (että varmaan ne viitearvotkin 0.9-2.9 eikä -2.5)
Nyt oli edelleen vähän koholla, 3.7. Eli pitää antaa 1 ja 1/4 Tyrazolia joka toinen aamu ja ilta-annos pysyy samana kun sillä 1 1/4 + 1 1/4 laski 0.2:een.

Onpas nyt hankalaa. Unohtu edellisestä että paino oli pysynyt samana, eli 2,95kg. Mitenkähän saisin Smulanin painon nousemaan?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 25.01.2013 klo 12:19:59
Käytiin keskiviikkona kilpirauhaskontrollissa, tänään sain tulokset. Ny oli sitte menny alle viitearvojen, T4 oli nyt 6,9... Lasketaan lääkitystä 1 1/4 tablettia aamuin illoin. Mieteinkin viimeksi, että turhan paljon annostusta päätettiin nostaa, mutta en alkanut vänkäämään asiasta ell:lle. Luulisin että tämä yks ja yks neljäsosa vois olla sopiva annos, kun kerta yks on liian vähän ja puolitoista liikaa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Greebo 25.01.2013 klo 22:51:41
Tuolla aiemmin oli keskustelua siitä, voiko T4 näkyä perusverinäytteessä. Joillain klinikoilla on käytössä sellainen laite, jossa sisäelinarvojen lisäksi tosiaan saa määritettyä myös tuon T4:n.

Oletteko kuulleet tai kokeilleet Hill'sin y/d ruokavaliota kilpirauhaskissoillenne? Kuulostaa aikamoiselta säätämiseltä tuon lääkityksen ja kontrollien suhteen, eikä arvot siitäkään huolimatta ole aina kunnossa. Tuossa ruoassa ei siis mitään lääkettä ole, vaan sen jodipitoisuutta on säädelty. Samassa ruoassa on huomioitu myös munuais- ja pissavaivat.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Nipsu 27.01.2013 klo 20:02:07
En ole aikaisemmin tuosta ruoasta kuullut, mutta mitä nyt googlettelin, niin valmistusaineluettelot eivät olleet kovin vakuuttavia, ja ainoana ruokana pitäisi antaa.

Pitää nyt vielä kattoa, jos tuon Tyrazolin annostuksen saisi kohdilleen...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 28.01.2013 klo 14:51:43

Lainaa:
Oletteko kuulleet tai kokeilleet Hill'sin y/d ruokavaliota kilpirauhaskissoillenne? Kuulostaa aikamoiselta säätämiseltä tuon lääkityksen ja kontrollien suhteen, eikä arvot siitäkään huolimatta ole aina kunnossa. Tuossa ruoassa ei siis mitään lääkettä ole, vaan sen jodipitoisuutta on säädelty.Siis miten tämä Hillsin erikoisruoka oikein auttaa/parantaa kissan kilpirauhasen liikatoimintaa ?  Suhtaudun kyllä aika varauksella siihen, että ko. sairautta hoidettaisiin ruokavaliolla, pelkästäänkö vaiko tukihoitona ?   Erikoisruoka perustuu siis siihen, että jodipitoisuutta on säädetty ?  Ihmispuolella liiallinen jodinsaanti ( merilevästä vaikkakin) saattaa aiheuttaa hypertyreoosia, mutta ajatellaanko tässä erikoisruokavaliossa sitten sitä, että kissa saa normaalista ruuastaan liikaa jodia, jos kerran jodipitoisuutta on säädetty ?

Kissan kilpirauhasen liikatoiminnan taustalla on yleensä kilpirauhasen hyvänlaatuiset uudismuodostumat, jolloin hoidoksi paras olisi leikkaushoito, mutta käytetyin hoitomuoto on lääkehoito eli tyreostaatit, jotka vähentävät kilpirauhasen hormonituotantoa.  En jaksa uskoa, että pelkällä jodin määrän säätämisellä voitaisiin kissaa hoitaa tai että sillä olisi edes tukihoitona merkitystä, moniko kissanruoka/perusruokavalio sisältää sitten haitallisesti liikaa jodia ? 

Tätä erikoisruokavalio-asiaa täytyy kyllä miettiä ja olla nielasematta ennenkuin on hyvin pureskeltu... kellään mielipidettä/tietoa ko. asiasta ?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Annukka 13.02.2013 klo 10:37:17
Kirjoittelenpa nyt tähän meidän 18v kissamummelin Miinan kilpirauhasongelmista hyvien vinkkien ja mielipiteiden toivossa.. Ja ehkä meidän muutaman vuoden kokemuksesta kilppariongelmissa voisi olla myös jollekin muulle apua  :)

Miinalla on siis todettu liikatoiminta vuonna 2009 ja annostusta on pariin kertaan vuosien aikana säädetty. Myös maksa-arvot ovat olleet vuosien mittaan usein enemmän tai vähemmän koholla.

Kaikki sujui lääkityksen kanssa kohtalaisen hyvin, kunnes kisun vointi n. kuukausi sitten romahti. Oireilu alkoi ripulilla ja oksentelulla, ruokahalu meni ja kissa oli apaattinen. Verikokeissa todettiin kohonneet kilpirauhas- ja maksa-arvot (T4 93, ALAT 702, AFOS 334). Tyrazolin annostus nostettiin yhdestä tabletista aamuin illoin 1,5:een tablettiin 2x päivässä, ja uutena lääkkeenä maksan toimintaa tukemaan aloitettiin Adursal, jonka rinnalla jatkettiin myös zentonil, joka on ollut meillä käytössä jo pitempään.

Jo viikossa Miinan vointi koheni reippaasti ja kahden viikon kuluttua oli jo täysin oma itsensä ja ruoka maistui. Pari päivää sitten tuli tasan kolme viikkoa tyrazolin annostuksen nostamisesta ja uuden lääkkeen adursalin aloittamisesta, ja kävimme kontrolliverikokeissa. T4 oli laskenut aivan liian alas, arvo nyt 2,1   :-/ Maksa-arvot olivat kuitenkin tulleet mukavasti alaspäin, ALAT nyt 339 ja AFOS 155.

Eläinlääkäri ohjeisti lopettamaan tyrazolin kokonaan kolmeksi viikoksi, joka tuntuu aika hurjan pitkältä ajalta kokonaan ilman lääkettä, jota kisu on nyt kuitenkin saanut jo melkein 4 vuoden ajan  :o uudet verikokeet on tarkoitus ottaa taas 3 viikon kuluttua ja alkaa sitten etsimään uutta oikeaa annostusta tyrazolille.

Onko kenellekään muulle käynyt näin, että T4 on päässyt laskemaan vajaatoiminnan puolelle, ja mitä siitä on seurannut..? Meillä ei ainakaan vielä kisun voinnissa näy mitään vajaatoiminnan merkkejä, ruoka maistuu ja vatsa toimii jne..

Muutkin kommentit ja neuvot erittäin tervetulleita, jos nyt joku jaksoi lukea vähän epäselvän sepustuksen loppuun asti :P

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 13.02.2013 klo 12:49:23
^ Smulanin kanssa on ollut viime vuodesta asti aika lailla ongelmia saada lääkitys kohdalleen (diagnoosi saatiin kuitenkin jo 2006).

Ensin alkuvuodesta oli reilusti yli viitearvojen, lääkitystä nostettiin vaan puolikkaalla Tyrazolilla mutta jo kolmessa viikossa oli taas alle viiterajojen. Ja pysyi liian alhaisena jonkin aikaa kunnes sitten taas oli liian korkealla.
Ja silloin oli kyse vain 1/4 tabletista. Pitää siis antaa se 1/4 jokatoinen aamu, arvoista nykyään en tiedä, pitäisikin varata aika kontrolliin.

Kilpirauhasarvon ollessa korkealla maksa-arvotkin nousseet, mutta saatiin ne kuntoon Denosylilla ja Tyrazolin annostuksen muuttamisella.

En tiedä mitä mieltä muut ovat mutta en itse kyllä lähtisi lopettamaan Tyrazolia kokonaan. Jos puolikkaan tabletin vähentäminen nostaa arvot liian korkealle, mutta lisääminen laskee, niin yrittäisin 1/4 tabletin säätämisellä.

Meillä lääkitys nykyään 1 tabletti aamuisin, jokatoinen aamu se 1/4 lisää ja 1 1/4 tablettia iltaisin. Minulla on oma dosetti Smulanille että muistan milloin antaa 1/4 lisää :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Annukka 14.02.2013 klo 09:50:28
Kuinka alas se arvo Smulanilla laski? Ja mitä teillä lääkäri siihen kommentoi? Tuo dosetti on muuten hyvä idea, täytyypä laittaa ostoslistalle  :)

Kysyin tähän meidän tilanteeseen toisenkin mielipiteen eri lääkäriltä, joka oli sitä mieltä että ei kannata lopettaa tyrazolia vaan juurikin pienentää annostusta ja että liian alhainen T4 ei olisi mitenkään erityisen vaarallinen. Sen jälkeen soittelin taas omalle lääkärille ja hän oli edelleen sitä mieltä että se arvo pitäisi saada sieltä nousemaan takaisin viiterajoihin ja että vähintään viikko pitäisi olla ilman tyrazolia.. Sen viikon jälkeen sitten voisi alottaa taas pienellä annoksella ja kolmen viikon päähän kontrolli  :-?

Täytyypä nyt sitten miettiä että kuinka tässä tekisi..

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 14.02.2013 klo 13:10:50
Mitäs nyt tuossa selailin omia vanhoja viestejä niin ilmeisesti arvo on ollut alhaisimmillaan 0.12 jolloin viitearvot taas ovat 0.9-2.9.
Toisilla viitearvoilla 19-64 oli 12.

Eläinlääkäri ei ole ollut kovin huolissaan, tai antanut sellaista kuvaa, vaikka nuo arvot itseltä hurjilta kuullostaakin.
Jotenkin kuitenkin luulisi että se liikatoiminta on pahempi kuin vajaatoiminta.

En osaa sanoa tuohon että mitä sinun pitäisi tehdä, viikko kuitenkin kuullostaa paremmalta kuin kolmelta viikolta, silti itse kuuntelisin toista eläinlääkäriä.
Aika kiitettävässä iässä Miina jo on, niin noin radikaalia kuin kokonaan poisjättämistä itse en suosittelisi.

Minulle on sanottu että kestäisi minimi se kuukausi arvojen tasoittumisessa, ettei oikein kannata kontrolliin ennen sitä. Mutta sitten taas jopa puolikkaalla tabletin lisäämisellä Smulanin arvot tippuivat kolmessa viikossa >129 -> 12 (viiterajojen ollessa 19-64). Joten en tiedä mitenkä viikko ehtisi vaikuttaa.

Toivottavasti joku muukin kertoisi mielipiteensä, joku joka tietäisi paremmin että osaisit päättää mitä tehdä! :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Suvi80 13.05.2013 klo 17:56:28
Mitkä ovat olleet teidän kissoilla kilpirauhasen liikatoiminnan ensioireet?

Meidän Kumu alkoi muutama viikko sitten syömään normaalia enemmän. Ennen annettiin siis 3x päivässä puolikas Latz-pussi per kissa ja nyt jää selvästi nälkäiseksi, jos annetaan vain puolikas. Naukumista ja komentamista esiintyy just ennen ruokailua tai kun aamulla noustaan sängystä ja on aamupalan aika. Tätä naukumista on ollut tosin jo vuosia ja epäilen, että kyseessä on opittu tapa, koska ei tee samaa koskaan hoitopaikassa. Muuten ei naukumista ole, paitsi silloin kun on tapellut toisen kissan kanssa ja maukuu ns. reviiriään. Tää lisääntynyt syöminen huomattiin myös siitä, että Kumu kävi pöydällä nuolemassa leipää, mitä ei kyllä normaalisti ole ikinä tehnyt.

Turkki on tällä hetkellä tosi hyvässä kunnossa. Kumullahan on ollut stressiperäistä nyhtämistä kuutisen vuotta (on löytökissa) ja välillä maha on ollut aika karun näköinen. Nyt tuota vaivaa ei ole enää vuoteen ollut ja turkki tosiaan pysynyt hyvänä.

Juominen ei ole lisääntynyt eikä olla huomattu että Kumu olisi mitenkään laihtunut. Painaa 4,5kg. Painoa kyllä seuraillaan tästä eteenpäin.

Myöskään oksentelua tai ylivilkkautta ei ole. Tällä hetkellähän Kumu on jo 12 -vuotias, joten viettää aika paljon aikaa nukkuen/lojuen parvekkeella kiipeilypuussa. Leikkii silloin tällöin, mutta ei yhtä aktiivisesti kuin meidän toinen kissa. Hermostuneisuutta tms. ei todellakaan ole havaittavissa. Uloste myös normaalia, enemmän kovalla kuin löysällä.

Syksyllä oli tarkotus mennä vuositarkastukseen ja silloin voisi varmuuden vuoksi ottaa noi kilpirauhaskokeetkin. Lähinnä mietiskelen, että mitkä alkaa olla semmosia oireita, että pitäisi suunnitella aiempaa lääkärikäyntiä? Tuo lisääntynyt syöminen ja keittiössä hengailu lähinnä on alkanut mietityttämään.

Muoks. ripuliakin näköjään on. Ell ajan varaan heti perjantaille  :'( Nyt tarvisi tosissaan tsemppejä. Kumu on meinaan tosi huono ottamaan lääkkeitä väkisin. Saako noita antaa namin sisällä tai jauhettuna ruoassa?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 22.06.2013 klo 13:44:37
^ Toivottavasti asia selvisi.

Miten nopeasti/herkästi nuo arvot lähtevät nousuun jos on esim kerran viikossa saanut iltalääkkeen myöhemmin kuin pitäisi? Ehtiikö siinä viikossa tapahtua mitään kun muuten saa ajallaan?

Olen ollut parina viikonloppuna ulkona enkä ehtinyt ajoissa kotiin :( Kauhea syyllisyydentunne :'(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 22.06.2013 klo 17:49:09
^ Ei kannata potea syyllisyyttä - jos muuten Smulan saa Tyrazolin ajallaan, säännöllisesti, niin tuskinpa pienoinen, kerta viikkoon tapahtuva lääkkeen myöhästyminen heilauttaa arvoja.   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja santtu76 16.12.2013 klo 11:57:29
täältä löytyikin tällainen ketju:) meillä vanha herra sai ko dg n ja T4 oli 71 ja maksa arvot huikeat 601 (12-30)
pojalla siis sappi ja maksa tulehdus lisänä ja ab kuuri menee kilpirauhas lääkityksen lisänä.
oireena laihtuminen, ummetus ja rauhattomuus etenkin yöaikaan, samoin oksentelua ilmeni aikaajoin. Ärhäkästi on tämä alkanut, toukokuussa viellä arvot ok. Nyt näyttää hyvälle kissan touhut, syö kuin hevonen ja oksentelua ei ole ilmennyt ja muutenkin rauhallisempi kaveri. yllätyin ihan että näin nopeasti voi vointi kohentua, kun vasta to alkoi syömään lääkettä :o

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 26.10.2014 klo 20:51:11
Meidän Sofia on nyt ollut 1/4-tabletin lääkityksellä 3 viikkoa. Tämä kilpparin liikatoimintadiagnoosi tuli vähän puskista, sillä kissalla ei ollut ollut oikeastaan mitään erityisiä oireita, vain hiukan oli laihtunut, mikä minun mielestäni johtui omista pyrkimyksistäni siihen suuntaan.

Nyt Sofian käytös on muuttunut selvästi viimeisen päivän aikana. Ensinnäkin se on viihtynyt oudon kauan parvekkeella parin asteen säässä, kun yleensä viihtyy siellä vain ehkä vartin. Sitten viime yönä Sofia oli aivan kamalan levoton; suki ja nuoli itseään oikeastaan koko yön ja tepasteli meidän sängyssä pitäen meidät kaikki valveilla loppuyön. Ei asettunut ollenkaan aloilleen, lipoi, lipoi vain.

Tämä päivä on mennyt niin, että Sofia makoilee paikoissa, joista ei aiemmin ole ollut ollenkaan kiinnostunut. Se ei myöskään näytä olevan ollenkaan rentona, vaan kun makaa, se ei ns. loikoile ja nuku, vaan vain makaa suorassa asennossa ja silmät kiinni, mutta ei nuku. Syöminenkään ei maistu normaaliin tapaan.

Luin tätä ketjua, ja ilmeisesti kyse on nyt tuosta Tyrazol-lääkkeestä ja sen mahdollisista sivuoireista. Tosi sääli, että lääkitys vie ainakin mun silmissä kissan tilaa huonompaan suuntaan, ei parempaan. Ensimmäinen kontrollikäynti on varattu viikon päähän. Toivottavasti siihen mennessä Sofian vointi hiukan paranee.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 02.11.2014 klo 13:09:24
Käytiin eläinlääkärillä tiistaina, kun Sofia oli oksennellut kaiken ruoan viikonlopusta lähtien. Ell otti verinäytteet ja nesteytti kissaa. Röntgenkuvatkin otettiin. Veriarvoista tai muista tutkimuksista ei kuitenkaan löytynyt mitään syytä kissan huonoon oloon. Kilppariarvokin oli jo tullut mukavasti viitearvojen sisään (48). Mutta koska mitään muuta syytä ei löytynyt viileässä viihtymiselle, nuolemiselle ja oksentelulle, päätettiin vaihtaa lääke Tyrazolista Felimazoleen. Samalla pitää antaa viikon verran kaliumlisää.

Kotiutuksesta lähtien Sofia ei ole edelleenkään ollut oma itsensä. Se makaa vain työhuoneen sängyn alla melkein koko ajan, mitä nyt pari kertaa päivässä käy vessassa ja iltaisin on hetken vieressä rapsutettavana. Ei edelleenkään syö hyvin, ja kun aloitin uuden lääkkeen, se ei pysy sisällä, vaan kissa oksentaa sen noin puolen tunnin kuluttua. Nyt myös kaliumlisää suuhun pipetoidessani Sofia alkaa kuolata voimakkaasti.

Mitä vaihtoehtoja meillä enää on, jos kumpikaan lääke ei tepsi? Tai tepsihän lääke arvoihin, mutta kun kissa ei ole oma itsensä, pysyttelee omissa oloissaan, on apaattinen, ruokahaluton ja oksentaa kaiken lääkkeen, on vain varjo entisestä, ei tätäkään oikein jaksa surematta seurata vierestä.  :'(

Onko kenellekään ollut vastaavia kokemuksia?

Otan taas heti huomenna eläinlääkäriin yhteyttä, se on selvää.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 02.11.2014 klo 18:17:08
Eipä nyt oikein hyvältä kuulosta Sofian tilanne, voi kurjuus   :'(   

Meillä silloin aikanaan kun Hippu-kissan lääkitys aloitettiin, niin kissa meni myöskin täysin apaattiseksi, ruokahaluttomaksi, pahoinvoivaksi, ei ollenkaan oma itsensä, mutta en silloin katsonut sitä tilannetta kovinkaan montaa päivää, kun soitin jo ell ja sanoin pienentäväni kissan lääkitystä heti samantein.  No vähän ( tai siis paljonkin) tietysti ell nikotteli asiassa, mutta myöntyi sitten olemaan samalla linjalla kanssani siitä, että kilpparilääkityksessä pitää myöskin katsoa sitä kissan yleisvointia eikä pelkästään tuijottaa siihen T4-arvoon.   

Pidin varmaankin silloin myöskin ainakin yhden ellei kaksikin päivää, etten antanut lääkitystä ollenkaan ja kissan vointi alkoi hivenen kohentua ja sitten vasta aloitin lääkityksen uudella annostuksella ja se oli oikea ratkaisu. 

Eli meilläkään alunperin kissan T4-arvo ei ollut kovin hälyttävästi kohollaan, kun diagnoosi tehtiin,  T4-arvo oli silloin 86.2 viitearvojen ollessa 13-64.  Lääkitys aloitettiin Felimazole 2,5mg tabletti 2 x pv.  Tämä annostus veti siis kissan aivan apaattiseksi ja ruokahaluttomaksi, vaikka olikin jo alunperinkin se pienin mahdollinen suositusten mukainen lähtöannostus ko. sairauteen - tein siis melko nopsaan päätöksen pienentää annostusta vain yhteen 2,5mg tablettiin päivässä ja se annostus sopikin kissalle koko loppuajan, vaikka ell oli välillä hieman epäluuloinen asiasta.   T4-arvo laski siis  normaalitasolle nopeasti tuolla noinkin pienellä lääkeannostuksella ( Felimazole 2,5mg 1 x vrk) ja pysyi siellä myöskin. 

Millaisella annostuksella teillä nyt on Sofialle tuo Felimazole?   Olisiko edelleenkin liian suuri annostus, kun Sofian vointi on noinkin huono, eikä verikokeetkaan paljastaneet mitään ( otettiinko laajat kokeet?) ?    

Kovasti tsemppiä teille ja Sofialle, toivottavasti löytyisi nyt jokin ratkaisu miten Sofian olo kohenisi !   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 02.11.2014 klo 23:06:16
Kiitos paljon, Toscana, että kerroit kokemuksistasi Hipun kanssa. On siis toivoa, että tästä vielä ponnistetaan parempaan.

Lääkärillä otettiin pieni verenkuva. Annostus Felimazole 2,5 mg:aa sovittiin puolikas tabletti aamuin illoin ja aloitus päivän tai kahden päivän tauon jälkeen (aloitin perjantai-iltana). Ainakin Hipun tilanteeseen verrattuna Sofialle määrätty annostus on aika pieni.

Ell:n mukaan syy lääkkeen pilkkomiskieltoon on lähinnä se, että ihminen altistuu helpommin lääkkeelle, jos sitä pilkotaan tai jauhetaan; siksi käsienpesu sekä lääkettä käsitellessä että kissanjätöksiä siivottaessa on extratärkeää. Ainakin suhteessa Hipun annokseen Sofialle määrätty annostus on siis jo valmiiksi aika pieni, eikä paljon pienempää voi enää antaa, sillä todella pienen pyöreän tabletin pilkkominen enempään kuin kahteen osaan alkaa olla jo vaikeaa. Itse keksin oikein hyvän keinon laittaa tabletti (jossa ei ole jakouraa) kahteen osaan: kissan kynsisakset.

Perjantai-illan annos meni Sofialle hyvin alas, mutta jo lauantaiaamun annos tuli oksennettua ulos. Kissa ei myöskään syönyt mitään. Aamuannos kaliumlisää oli myös vaikea antaa, koska Sofia alkoi kuolata kamalasti. En sillä kerralla saanut annettua kaliumia toivottua 2 ml:aa, samoin kävi lauantai-illan annoksen kanssa. Tästä syystä en antanut Felimazolea enää illalla, mutta annoin tiistaina lääkäriltä mukaan saatua pahoinvointilääkettä, jonka Sofia myös oksensi ulos. Tänään sunnuntaina en ole antanut mitään lääkettä. Sekoitin vain Inupekt Fortea pieneen määrään märkäruokaa ja yritin lusikoida sitä kissalle. Olen myös ruiskuttanut kissan suuhun vettä muutamaan otteeseen. Yritin apteekista hakea Nutri Plus -geeliä, mutta apteekit eivät olleet enää auki.

Sofia kävi tunti sitten vieressäni hetken kerjäämässä rapsutuksia, mutta vartin kuluttua kipitti takaisin turvapaikkaansa sängyn alle (siellä on nyt pehmustettu koppa, jossa makoilee).

Toivottavasti ell:llä on jotain neuvoja antaa huomenna, ei tämä näin voi jatkua.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 05.11.2014 klo 12:53:36
Miskat, miten Sofian vointi ja miten teillä nyt mennään eteenpäin lääkityksen kanssa ?  Kovasti täällä olen odotellut kuulumisia...   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 05.11.2014 klo 20:03:29
Kiitos kysymästä, Toscana. En ole heti postannut uutta viestiä, kun käsitin, että peräkkäisiä postauksia pitäisi välttää.

Maanantaiaamuna Sofian tilassa ei muuta muutosta kuin että söi märkäruokaa, kun toin lautasen sinne sängyn alle. Muuten on edelleen omissa oloissaan lukuun ottamatta paria iltakeikkaa rapsutettavaksi.

Sain ell:n kiinni, ja hän ihmetteli Sofian reagointia molempiin lääkkeisiin, tämä on kuulemma erittäin harvinaista. Oli samaa mieltä kuin minä, että nyt pistetään koko kilpparilääkitys tauolle niin kauaksi aikaa kuin saadaan oma entinen Sofia takaisin. Ruokahalun pitää palata ja apaattisuuden hävitä. Puhuttiin suunnilleen 1-2 viikon tauosta, siinä ajassa pitäisi jotain muutosta nähdä.

Ell miettii nyt vain, onko taustalla jotain muuta. Esimerkiksi onko se harmittomaksi ajateltu mastsolukasvain sittenkin pahanlaatuinen ja lähettänyt etäpesäkkeitä tms. tms. Kun kyselin tarkemmin verikokeista, ell sanoi, että kyllä Sofialta otettiin suuri verenkuva silloin sen ensimmäisen pahoinvointiviikonlopun jälkeen.

Eilen olin kotona etätöissä, eikä Sofia taaskaan syönyt koko päivänä mitään, ei myöskään tänä aamuna. Kyllä se kuitenkin jossain vaiheessa käy ainakin juomassa, sillä normaalit pissit on joka päivä laatikolla. Hessun ja Sofian pissit on helppo erottaa toisistaan, sillä Hessu käy katollisessa laatikossa ja aina peittää (liiankin riehakkaasti) tuotoksensa, kun taas Sofia käy avonaisessa laatikossa eikä yleensä koskaan peitä mitään.

Tulin kotiin apteekin kautta ja ostin Nutri Plus -geeliä. Sitä annostelin Sofialle äsken teelusikallisen suoraan suuhun. Toivottavasti se ei pistä kissaa oksentamaan…  :-/Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 05.11.2014 klo 20:53:41
Toivottavasti nyt kunnon tauko lääkityksestä saisi Sofian palautumaan entiselleen.  Kyllä teillä on nyt mennyt harmittavan huonosti tämän kilpparin kanssa!   :(   

Kyllähän se vaan niin tärkeätä olisi saada kissa syömään, että saisi tarpeeksi ravinteita - NutriPlus-geeli on hyvä apu ruokahaluttomalle kissalle, sitä voi ihan vaan sivellä kissan ikeniin ( josta pitäisi imeytyä verenkiertoon), jos kissa ei suostu sitä omatoimisesti syömään tai syöty annos aiheuttaa heti oksentamisen. 

Ruokahaluttomille kissoille tarkoitetut erikoisruuatkin ( esim. RC Recovery, Hills jne jotka sisältävät runsaasti energiaa, joten pienikin annos riittää) voisivat nyt olla paikallaan, jotta Sofian kunto ei oikein pääsisi huonoksi ja toisaaltahan se nälkäkin tavallaan menee ohitse mitä pitempään kissa on syömättä/tai tavallista vähemmällä ravinnolla.   Pahoinvointi/oksentaminen voivat osaksi johtua liian tyhjästä mahalaukusta/mahahapoista, joten yritä vaan keinolla millä hyvänsä saada Sofiaa syömään.  Pieniä annoksia useasti päivän aikana vaikka kädestä ruokkimalla, mikrossa hivenen lämmitettynä, jotta tuoksuisi paremmin kissan nenään, mitä tahansa herkku ruokaa, kunhan vaan alkaa syömään ja toivon mukaan vielä pysyisikin siellä massukassa. 

Toivottavasti Sofian vointi alkaisi menemään nyt parempaan suuntaan, eikä taustalla olisi mitään muuta, tosiasiahan kyllä on että se mastsolukasvain voi olla pahanlaatuinenkin, mutta toivotaan parasta! 

Jaksamista nyt teille kaikille sinne, tiedän kuinka raskasta se oikeasti voikin olla, kun rakas perheenjäsen aiheuttaa huolta ja murhetta!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja pumpulikissa 08.11.2014 klo 21:04:22
Kissoilla "normaaliin" vanhenemiseen liittyy kilpirauhasen liikatoiminta ja munuaisten vajaatoiminta - hyvää tuuria on, jos yli 15-vuotiaalla kissalla ei ole jompaa kumpaa sairautta. Näin ollen on melko yleistä myös, että näiden perussairauksien ohella geriatrinen kissa sairastuu vielä johonkin muuhun. Kissalla missä tahansa sairaudessa oireena voi olla vetäytyminen ja huonontunut ruokahalu.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 10.11.2014 klo 21:38:25
Torstaina käytiin jälleen lääkärillä, kun Sofia ei edelleenkään syönyt. Lääkäri totesi heti, että kissa oli jo mennyt vähän keltaiseksi (rasvamaksa). Otti kissan sisään ja lähdin tutkimusten ajaksi kotiin ja hain kotiin juuri ennen kuin lääkäriasema meni illalla kiinni. Olivat mm. ultranneet Sofian, mutta samat tulokset kuin aiemmin: ei mitään löydöstä, mikä selittäisi huonon olon. Nyt saattaapi olla, että Sofialle on jäänyt vain huono muisto edellisestä syömisestä, joka on johtanut oksentamiseen ja on siksi haluton syömään.

Kotiin lähdin sellaisten ohjeiden kanssa, että Sofiaa pitää ruokkia palautusruoalla (a/d) ruiskulla suoraan suuhun, suunnilleen yksi purkki per vuorokausi, kunnes syö itse. Seuraavaksi päiväksi varattiin kuitenkin leikkausaika ruokintaputken asennukseen siltä varalta, että ruiskuruokinta kotona ei minulta onnistuisi.

Aloitin ruiskuruokinnan heti kotiin palattuani. Täyttelin palautusruoalla sekä 5 ml:n että 10 ml:n ruiskua ja annostelin ruokaa pieniä määriä tasaisin väliajoin.

Perjantaina olin jälleen etätöissä kotona ja jatkoin ruiskuruokintaa koko päivän. Onneksi Sofia ei pyyhkeeseen käärittynä juurikaan vastustellut, ja koska itseruokinta onnistui näin hyvin, peruin ruokintaputken leikkausajan iltapäivältä.

Lauantaiaamuna Sofia alkoikin jo syödä itse. Tämä olikin suuri helpotus, ja pelkäsin jo, että aina Sofian mennessä keittiöön ruoan ääreen mun perässä vaklailu vaikuttaisi sen ruokahaluun, mutta onneksi ei - Sofia söi pieniä määriä mutta useita kertoja pitkin päivää. Kaikki ruoka pysyi myös sisällä, onneksi.

Sunnuntaina Sofia oli jo oikeastaan aivan oma itsensä. Se tuli keittiöön norkoomaan ruokaa aivan, kuten ennenkin, ja oli seuroissa kärttämässä rapsutuksia ja kampausta. Se ei myöskään enää viettänyt aikaa pelkästään sängyn alla, vaan valtasi takaisin omat loikoilupaikkansa isännän nojatuolista. Hyvä hyvä!

Tänään soitin eläinlääkärille ja kerroin tilanteesta. Ell oli tyytyväinen, että merkit näyttävät parempaan päin. Ongelma on vain siinä, että ollaan nyt jälleen lähtöruudussa: mastsolukasvain on edelleen jalassa ja diagnosoitu kilpirauhasen liikatoiminta ilman lääkitystä.

Sovittiin, että otetaan uudet verikokeet parin viikon päästä (lähinnä maksa-arvojen takia) ja sitten mietitään, josko Sofian kilpparitautia voitaisiin hoitaa ruokavaliolla. Kuulemma pateemuodossa oleva lääkeruoka ei ole ollut kissojen parissa kovin suosittua, mutta kuivaruoka saattaisi Sofialle maistua. Rauhasen leikkausta ell pitää kovin riskihoitona vanhalle kissalle.

Mutta mutta - mennään tässä taas viikko ja tilanne kerrallaan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 14.11.2014 klo 19:10:42
^ Mitenkäs siellä Sofian vointi ?  Minä puusilmänä nyt vasta huomasin lukea edellisen viestisi hyvät uutiset Sofian ruokahalun palautumisesta ja olon kohenemisesta, hyvä juttu !    Toivottavasti siellä kaikki hyvin, vaikkakin muilta osin lähtöruudussa taas olettekin.   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Paadersson 14.11.2014 klo 19:53:06
Miten voisitteko ajatella kokeilevanne jatkossa sitä toista kilpirauhasen liikatoimintalääkettä, Tyrazolia? Jos siitä ei tulisi ruokahaluttomuutta. Meillä on se käytössä kissamme kilpirauhasen liikatoimintaan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Paadersson 15.11.2014 klo 23:12:40
Hups, anteeksi. Nyt vasta huomasin että teillähän olikin juuri alunperin Tyrazol lääkityksenä. Toivottavasti Sofian vointi kohenee ja löydätte oikean hoitomuodon!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 16.11.2014 klo 18:47:09
Tämä viikko on edelleen mennyt ihan hyvin. Sofia käy syömässä melkein tunnin kahden välein jotain ja muutenkin käyttäytyy normaalisti. Viime yönä tuli ekaa kertaa näiden komplikaatioiden jälkeen hetkeksi viereen nukkumaan - tämäkin oli yksi normaali asia, jota ei enää tehnyt, kun alkoi sairastaa.

Onkohan nyt niin, ettei tablettilääkitystä (ei Tyrazolia eikä Felimazolea) voi enää ajatellakaan, edes aikaisempaa paljon pienemmällä annostuksella? Että ne on nyt niin kuin katsottu ja ruksittu yli? Mietin vain, että jos kilppariruoka ei oikein maistu ja kun Sofia muutenkin syö aika pieniä määriä päivässä, niin kissahan vain laihtuu entisestään.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 17.11.2014 klo 14:50:48
Hieno juttu, että Sofian vointi on edelleen ok ja käytös muutenkin palautunut taas normaaliin suuntaan!  :)

Kyllä ehkä itse lähtisin vielä uudelleen kokeilemaan tuolla Felimazolella pienellä annostuksella ( 1/2 tabl. vuorokaudessa ?), kunhan vaan on sitä aikaa ensin kulunut tarpeeksi eli kissan elimistö tokeentunut täysin.  Felimazole juurikin siksi, että se on nimenomaan kissalle vartavasten tehty lääke, Tyrazol taas on ihmisten lääke.   

Onko muuten nyt sitten ihan luotettavaa tietoa eläinlääkäriltänne, että sen Felimazolen voisi puolittaa - valmistajahan kuitenkin kieltää sen puolittamisen, murskaamisen ?  Meillä Hippu-kissan vuorokausi-annostushan oli periaatteesa kait sama kuin teillä nyt viimeksi Sofialle eli meillä 2,5mg tabletti yhden kerran vuorokaudessa, kun taas teillä 2,5mg tabletti puolitettuna kahdesti vuorokaudessa - entäpä jos Sofiallekin sopisi paremmin lääke annettuna vain kerran vuorokaudessa eikä aamuin-illoin ?  Entäpä jos kuitenkin puolitettu Felimazole-tabletti käyttäytyy kissan elimistössä eritavalla kuin kokonaisena annettu...tälläistäkin pohdin teidän tapauksessa, farmakologian tietämystä tässä tarvittaisiin  ::)

Jos sama tahti jatkuu, että Sofian vointi taas menee huonoksi pienelläkin annostuksella, niin sitten ei varmaankaan muuta vaihtoehtoa jää jäljelle kuin se erikoisruokavalio. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 18.11.2014 klo 23:30:14
Hei taas, Toscana.
Hyviä ja aivan miettimisen arvoisia ajatuksia heitit ilmaan. Itsekin olen miettinyt, jos Felimazolen annostuksen pienentämisellä lähdettäisiin eteenpäin.

Viime kerralla ei noudatettu valmistajan ohjeita pitää tabletti kokonaisena, nyt voitaisiin antaa kokonainen tabletti, mutta rikkoa sääntöä 'lääkettä 12 tunnin välein'. Ei se kai ota jos ei annakaan, sillä eihän tässä ole enää hirveästi vaihtoehtoja kokeiltavana. Mistä sitä tosiaan koskaan tietää, jos se puolitus oli tässä se paha juttu.

Kun varaan Sofialle seuraavaa aikaa, kyselen lisää eläinlääkäriltä. Ja kiitos myös muille lukijoille myötäelämisestä.  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 19.11.2014 klo 14:38:28
Meillä tosiaan kissalle sopi se 1 tabl 24h välein ( ja annoin sen aina iltapv. noin klo 15) kokoajan ja T4-arvo pysyi sillä hienosti tasaisen hyvänä. 

 Täytyi oikein pitkästä aikaa googlettaa Felimazole ja siellähän sanotaan mm. että:  "aina kun mahdollista, kokonaisvuorokausiannos on jaettava kahteen osaan ja annettava aamulla ja illalla.  Tabletteja ei saa jakaa.   Jos hoitomyönteisyyden takia on suotavaa antaa yksi 5mg tabletti kerran vuorokaudessa, niin tämä on hyväksyttävä, vaikka 2,5mg tabletti kaksi kertaa vuorokaudessa ( aamuin-illoin) olisi tehokkaampi."    Elikäs lääkitys aamuin-illoin vaikuttaa tehokkaammin, kuin lääkitys kerran vuorokaudessa, mutta ehkäpä juurikin tällä tavalla "vähemmän tehokas" lääkitys voisi olla sopivaa Sofialle, aivan kuten oli sopivaa meidänkin kissalle. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 17.12.2014 klo 22:24:03
Tilannepäivitystä Sofian tilanteeseen:

Kontrolliveriarvot osoittavat, että toinen maksa-arvo on normalisoitunut, mutta toinen on koholla, mutta se liittyy tähän korkeaan kilppariarvoon. Se on nimittäin noussut jälleen niihin lukemiin, missä diagnoosi tehtiin.

Eläinlääkäri ei kuitenkaan katsonut enää järkeväksi kokeilla lääkkeitä, se kortti on kuulemma katsottu. Nyt ollaan vaiheessa, jossa totutan Sofiaa y/d-ruokaan. Märkäruokaa en ole vielä antanut maistaa, mutta nappuloita on sekoitettu tavallisiin nappuloihin, ja ne näyttävät maistuvan. Lisääkin y/d-ruokaa on jo tilattuna ell:llä, pitäisi käydä kohta lunastamassa, kunhan näyttää melko varmalta, että tämä ruoka myös uppoaa.

Kuulemma ei ole haittaa, jos Hessukin tätä syö, tärkeäähän vain on, että Sofia ei pääse käsiksi Hessun ruokiin, ja eikä pääsekään, kun nostan ne tiskipöydälle. Tosin toivoisin, että Hessukin pysyisi omissa ruoissaan, kun ei tämä erikoisruoka kaikkein halvinta ole.  :D

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 19.12.2014 klo 00:38:25
^ Varmaankin ihan hyvä päätös, ettei lähde kokeilemaan toista kertaa sillä riskillä, että Sofian kunto taas menee huonoksi.  Toivottavasti erikoisruoka maistuu Sofialle ja ennenkaikkea auttaa sitten tuohon kilpparin liikatoimintaan.  Tämä erikoisruokahan on melkoisen uusi, joten mielenkiinnolla kuulisin sitten teidän kokemuksia tästä Hillsin y/d ruuasta.  Itse todellakin suhtaudun aika epäluuloisesti ko. ruuan vaikutuksesta liikatoimintaan - miten se voi korvata solunsalpaaja-lääkityksen?  Mitä ell teille kertoi tästä ruuasta?   

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 21.12.2014 klo 20:18:12
Eipä ell erityisesti avannut y/d-ruoan taustaa tai vaikutuksia, sanoi vain, että se on tällä hetkellä ainoa vaihtoehto Sofian tapauksessa. Kuulemma radiojodihoitoa saattaisi alkaa saada Suomessa ensi vuoden puolella, mutta ell arveli sen sisältämän karanteenin olevan liikaa Sofialle, jos syömättömyys sellaisesta stressistä taas alkaa.

Ollaan nyt oltu vajaa viikko y/d-ruoan ja tavallisen ruoan sekoituksella, ja ainakin toistaiseksi ruoka maistuu Sofialle. Parin päivän päästä pitäisi sitten antaa pelkkää y/d-ruokaa. Kontrolliin mennään joskus helmikuussa.

Toivottavasti Sofian paino hiukan nousee ja ruokahalu säilyy, se on ainoa toiveeni. So far so good.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Miskat 03.04.2015 klo 19:07:03
Pitkästä aikaa päivitystä.

Sofia on ollut nyt y/d-ruoalla: raksut maistuvat ja aina välillä myös pehmeä ruoka, ei tosin päivittäin. Mitään muuta ruokaa ei ole annettu eikä myöskään vahingossa saanut.

Kontrollissa käytiin pari viikkoa sitten ja kaikki hyvin. Sofia on saanut lisää painoa 600 g ja kilppariarvo on laskenut niinkin alas kuin 17,2:een (viitearvot 15-58). Ell sanoi, että jos Sofia olisi lääkityksellä, nyt vähennettäisiin vähän lääkeannostusta. Mutta koska hoito hoituu ruokavaliolla, ei nyt uskalla laittaa väliin normaalin ruoan päiviä tms. ettei vaan Sofia alkaisi sen jälkeen hyljeksiä y/d-ruokaa kokonaan.

Sofian mastsolukasvain etujalan yläosassa pienenee ja kuihtuu ihan itsekseen, joten sille ei tehdä näillä näkymin mitään.

Jos kissan kunto näyttää normaalilta eikä paino näytä putoavan, seuraava kontrolli pidetään vasta noin vuoden kuluttua. Itse olen ainakin oikein tyytyväinen, sillä Sofia vaikuttaa muutenkin aivan omalta entiseltä itseltään.  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 03.04.2015 klo 20:33:47
^ Mukavaa kuulla noin hyviä päivitys-uutisia!   :) 

Hieno juttu, että y/d- ruoka todellakin on tehonnut ja Sofia voi sen myötä taas hyvin  :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Toscana 13.05.2015 klo 16:13:52
Eilen käytiin Toscan kanssa vuosittaisessa seniori-kissan terveystarkastuksessa ja verikokeissa, ja sieltähän se nyt sitten diagnoosi tuli: kilpirauhasen liikatoiminta  :(

Felimazole 2,5mg  lääkkeenä ja aloitetaan 1 tbl päivässä.  Kontrolli n. 4 viikon kuluttua. 

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja AriKat 17.10.2015 klo 11:36:27
Wilma (12v)kissalla todettiin kilpirauhasen liikatoiminta. Nyt 2 viikkoa sille on syötetty Felimazolea 2x2.5mg päivässä ja kissan käytös ja olo on muuten muuttunut parempaan suuntaan mutta pari kolme päivää se on oksennellut vähän väliä varsinkin aamuöisin ja myöhään illalla. Onkohan muilla samanlaisia kokemuksia tuosta lääkkeestä ja mahtaako olla ohi meneviä sivuvaikutuksia?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja NP 18.10.2015 klo 16:29:50

AriKat kirjoitti 17.10.2015 klo 11:36:27:
Wilma (12v)kissalla todettiin kilpirauhasen liikatoiminta. Nyt 2 viikkoa sille on syötetty Felimazolea 2x2.5mg päivässä ja kissan käytös ja olo on muuten muuttunut parempaan suuntaan mutta pari kolme päivää se on oksennellut vähän väliä varsinkin aamuöisin ja myöhään illalla. Onkohan muilla samanlaisia kokemuksia tuosta lääkkeestä ja mahtaako olla ohi meneviä sivuvaikutuksia?


Meillä on ollut samanlaisia kokemuksia. Läskillä todettiin liikatoiminta reilu kk sitten ja lääkitys tuo sama felimazole 2,5mg aamuin illoin. 2,5 viikkoa lääkken aloituksesta alkoi tulla kissan pään alueelle tulla punoitusta ja kutinaa, oksenteli ja 3 viikon kohdalla  meni apaattiseksi, nuikkui pari päivää vain vessassa kaapin alla, raapi korvien etuosat verille ja niskassa tuntui olevan joku pieni patti jonka myös repi. Ruoka ja rapsutukset maistui kuitenkin. Apaattisuuden alettua jätin yhdet ilta- ja aamulääkkeet antamatta ja jatkoin taas, vaikka kissa olikin aika surkea, mutta jo vähän virkeämpi. Läski repi kuitenkin niskassa olleen patin pahemmin verille ja viime keskiviikkona sain ellääkärin kiiinni ja  hän ei ollut kuullutkaan että lääkeellä on haittavaikutuksia ja vaihdettiin Tyrazoliin, 1/2 tablettia aamuin illoin, vaikka samat haittavaikutukset siinäkin on....
Huomasin kuitenki keskiviikko iltana että Läski oli paljon terveemmän oloinen, sosiaalinen, kutina helpottanut ja haavat alkaneet parantua. Uudet lääkkeet aloitettiin siitä huolimatta torstai aamuna ja illalla Läski oli repinyt taas niskansa verille. Perjantaina päätin että palataan takaisin kokeilemaan Felimazolea ja nyt kissa on kunnossa :) Haittavaikukset alkoivat siis taas uudestaan uudella lääkkeellä.

Eli kannattaa aluksi rauhassa odotella jos haittavaikutukset menisivät ohi.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja AriKat 20.10.2015 klo 13:16:24
Jep katellaan vielä tämä viikko Felimazolella, meillä on jo resepti Tyrazoliin valmiina. Ehkä hieman parempaan suuntaan menty oksentelun suhteen, ei enää niin kovasti puklaile.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 26.12.2015 klo 16:34:40
Miuku, 16,5 v, tosiaan sai kanssa diagnoosin kilpirauhasen liikatoiminnasta. Oli todella vaikea päättää, mitä tehdä.

Vaihtoehtojahan on:
- y/d ruokavalio lopun ikää
- lääkitys lopun ikää
- leikkaus
- hoito radioaktiivisella jodilla

Jos radioaktiivisen jodihoidon jälkeen kissan voisi turvallisesti ottaa suoraan kotiin, olisimme varmaan päätyneet siihen. Kissan tarvii kumminkin sen jälkeen olla viikko eläinlääkäriasemalla. Miuku on erittäin arka kissa. Pelkäsimme myös, että sen veli Pusku kärsisi eron aikana ja mahdollisesti tulisi kovia tappeluita Miukun palattua vieraan hajuisena. Myös jos Miuku olisi vielä nuori, olisimme valinneet tuon vaihtoehdon ja ajatelleet, että se kerkiää vielä toipua tuosta traumasta että on vieraassa paikassa erossa meistä viikon.

Leikkaus tuntuu aika kovalta vaihtoehdolta myös. Siinä on se huono puoli, että kilpirauhasta saattaa olla runsaasti rintakehän sisäpuolella, joten leikkaus olisi suuri. Kirurgin tarvisi olla erittäin kokenut.

Lääkityksessä tietysti huolestuttaa ihan tuo, että saadaanko kissa ottamaan tabletti. Ei varmaan tarvi tästä huolenaiheesta enempää täällä kertoa!

Olimme ensin ajatelleet kokeilla y/d ruokavaliolla (ja tilasimmekin jo 24 tölkkiä sitä eläinlääkärin kautta), mutta siinäkin on vaikeutensa. Loppuiän saisi syödä vain tätä yhtä, samanmakuista ruokaa. Miuku on aina rakastanut syömistä ja kyllästyy tosi äkkiä ruokaan, kaipaa kovin vaihtelua.

Niin, jopa sitäkin vaihtoehtoa mietittiin eläinlääkärin kanssa, että annettaisiin vain palliatiivista hoitoa, siis tehtäisiin mahdollisimman hyvä ja onnellinen loppuelämä Miukulle ilman hoitoa (mitä nyt yritettäisiin syöttää y/d:tä sen verran kuin se suostuisi syömään). Eläinlääkärin mielestä tämä oli hyvä vaihtoehto.

Jouduimme tosissaan miettimään,  olemmeko itsekkäitä jos "kiusaamme" vanhaa kissaa hoidoilla, koska tietysti haluamme pitää sen mahdollisimman kauan luonamme, vai olisiko parempi keskittyä Miukun elämän laatuun.

Miuku on hyvin onnellinen, hellyydenkipeä kissa. Päältä ei koskaan uskoisi että se on niin vanha, näyttää ihan 4 - 5-vuotiaalta ja käytös saman mukainen!

No nyt kumminkin halusimme kokeilla lääkettä, ja eka 5 mg Felimazole meni tänä aamuna maksamakkaraan piilotettuna. En olisi ikinä uskonut, että onnistuu!

Nyt katsotaan, onnistuuko tämä lääkehoito tosiaan näin helposti. Kauheasti pelottaa mahdolliset sivuvaikutukset. Jos lääke menee näin helposti, niin sitten 3 viikon päästä verikokeet ELL:llä ja katsotaan jatkoa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja _Untuva_ 29.12.2015 klo 21:26:37
Kissan kilpirauhas ongelmista ei ole mitään kokemusta, mutta jos hill'sin y/d ruoka alkaa maistumaan niin sitä saa myös zooplussalta raksut ja märkis :)


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 01.01.2016 klo 16:27:34
Toistaiseksi hyviä uutisia: Miuku voi hyvin, ja painoa oli kolmessa - neljässä päivässä tullut 200 g lisää! Toivon kovasti, että ei tule sivuvaikutuksia ja lääkkeen antaminen onnistuu jatkossakin näin. Ihan unelmaa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 16.01.2016 klo 01:06:44
No niin. Kuvitelmaa taisi olla painon nousu. Miuku kävi kolmen viikon lääkityksen jälkeen verikokeessa: arvo oli ennen >8, nyt 8. Ei ole tehonnut. Nyt kokeillaan Tyrazolia, 2 x päivässä 5 mg. Mutta voiko se auttaa, jos Felimazolekaan ei auta?  :-/ Lisäksi Miuku on ollut ruokahaluttomampi tällä viikolla, ja joka päivä sillä on ollut huono olo, on kuolannut, nuoleskellut huuliaan ja oksentanut. Ei kivaa.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja AriKat 18.01.2016 klo 00:03:45
Meillä Wilma kissa kävi toisessa verikokeessa ja 2.5mg x2 päivässä lääkitys muutettiin 1.25mg x2 päivässä. Kilpirauhasarvot olivat menneet liian matalalle tuolla isommalla annostuksella. Harmi vain kun meillä on 2 purkkia nuita 2.5mg, eikä niitä saisi halkaista... Kallita kun ovat niin eikait se muu auta kuin puolittaa, ei taida viitsiä mennä siihen että antaa vain yhden annoksen päivässä?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 25.01.2016 klo 02:21:03
Tänään huomattiin Miukulla verinen läntti toisen korvan edessä. Se vissiin on Tyrazolin sivuvaikutus. Tietääkö kukaan, tarkoittaako tämä, että lääkitys tarvii lopettaa? Voiko mennä ohi? Soitamme huomenna eläinlääkäriin. Lääkkeet on nyt kokeiltu.  :'(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 04.07.2016 klo 02:41:16
En tiedä minkä verran tätä ketjua lueskellaan, mutta täällä on hyviä uutisia! Miukulle sopii todella hyvin tuo tyroksiinilääkitys! Miuku ja Pusku täyttivät jo 17. Ihan aluksi tuntui, että Miuku oli apaattinen mutta se korjaantui, kun iltalääke puolitettiin.
Kilpirauhasarvot on mahtavan hyvät. Aluksi käytiin tiheään verikokeissa, nyt ei tarvi käydä kuin 6 kk välein!! Maksa-arvotkin parani. Munuaisarvot oli pikkusen koholla.
Miuku on tyytyväinen kissa. Ruoka maittaa, hellyyttä haetaan monta kertaa päivässä, häkissä nuuskutellaan kesän hajuja ja makkarin ikkuna on koko ajan auki myös. Meille asennettiin vahvat metalliverkot ja hyönteisverkot ikkunohin kun muutettiin tänne, suosittelen!
Painoakin on tullut Miukulle takaisin.  Juuri tänään ihailtiin, että sen posketkin on pyöristyneet.
Miuku on muuten ollut ihan tosi terve mutta yksi yö pari kk sitten se rupesi valittaan kipua ja sillä oli ilmeisesti virtsaumpi. No päivystäjällä käytiin jne ja sen jälkeen ei murheita.
Se on ihan kuin terve kissa.
Rohkaisuksi tämä muillekin, vaikka ne kaksi lääkettä luulisi että on ihan samoja, niin ero vaikutuksessa oli meillä valtava.
Toki tän ikäisillä kissoilla voi olla lähtö edessä milloin vain (kunpa saatais vielä monta vuotta niiden kanssa!), mutta nyt me ollaan kaikki onnellisia!


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Furballx2 04.07.2016 klo 03:25:24
P.s. lääkkeen antamisesta vielä: Miukuhan tarvii lääkkeen n 12 tunnin välein lopun ikää. Eka me jemmattiin lääke maksamakkaran, kinkun tms sisään. Tabletti kumminkin putosi usein ulos herkkupalasta. Sitten ruvettiin vaan tunkeen lääke kidan perälle ja palkitseen kissa herkulla välittömästi sen jälkeen.
Miuku tulee nykyään itse pyytään lääkettä suunnilleen oikeeseen aikaan! Samoin se juoksee paikalle kerjään, kun kuulee lääkepurkin rapinan. Ja ehdollistaminen toimii. Miuku ei enää yhtään lähde piiloon tai karkuun.
Se saa heti lääkkeen jälkeen herkun: herkkupaketti on jo isännällä mukana kun tulee tabletin kans kissan luo. Onneksi Miuku on semmoinen herkkusuu! Paras herkku on pikku pala nakkia tai kinkkua. Jääkaapissa tarvii aina olla tuore lahjus.
Lääke menee tosi helposti nykyään, tarvii vaan katsoo että se on oikeesti nielaissut sen. Ei ilmeisesti oo pahan makuinen  koska Miuku joskus pureskekee sitä pokkana.
Tämäkin rohkaisuksi omistajille, joiden kissat tarvii jatkuvan lääkityksen.  <3

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 14.12.2017 klo 23:55:34
Joku ehkä minut vielä muistaa, en ole ikuisuuksiin täällä kirjoitellut mutta nyt on käynyt niin että meille on jäänyt yli niin Tyrazolia kuin Felimazoleakin.

Sukkiksella todettiin kilpirauhasen liikatoiminta toukokuussa ja ensin kokeilitiin lääkitä Tyrazolilla joka ei valitettavastai sopinut, eikä sopinut Felimazole, ei pienemmällä annoksellakaan. Sukkis vaan kertakaikkiaan oli sellainen kissa jolle lääkitys ei sopinut.
Hoidettiin sitten koko vaiva pois isotooppihoidolla (*kopkopkop* vielä 6kk:n kontrolli edessä) mutta vaivaksi jäi pillerit kaapin pohjalle.

En tiedä miten sallittua tämä foorumilla on vaikka ennenkin onnistunut, jos jotakuta kiinnostaa voipi ottaa yksityisviestillä yhteyttä, täältä nimittäin löytyy:

78 kpl + 9 puolikasta tablettia Tyrazol 5mg 01/2019
93 kpl Felimazole 1,25mg 04/2018
95 kpl Felimazole 2,5mg 10/2019

Posti varmaan kuljettaa pientä korvausta vastaan, jollei joku keksi jotain parempaa. Hamittaa kun pienonen summa siihen mennyt ja ihan kelpo lääkkeitä vielä ja monella vanhenevalla kissalla niin yleinen sairaus.

(En ole enää facebook-ryhmässä tai edes koko naamakirjassa, mutta voisin silti samalla kysyä onnistuuneeko tällainen teksti siellä?)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Terhi 22.02.2018 klo 10:51:35

hazelnutz kirjoitti 14.12.2017 klo 23:55:34:


93 kpl Felimazole 1,25mg 04/2018
95 kpl Felimazole 2,5mg 10/2019Mua kiinnostaisi nämä, meillä menee kumpaakin. Noissa miedommissa vaan taitanee tulla pvm vastaan ennen kuin ehditään käyttää ne, mutta....


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 26.02.2018 klo 21:48:28
Jäljelle jäi Tyrazolit.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja BlackWolf 07.06.2018 klo 21:47:55
Heippa,
täällä sitten päätyi herran polku ennen kuin ehdittiin edes Felimazoleita kunnolla aloittaa. Olisi 1,25mg tabletteja reilu 90 kappaletta. 12/2020 ja tiedustella voi yksityisviestillä.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice 13.06.2018 klo 00:40:05
Meillä on ollut nyt keväällä huolta, kun tänä vuonna 13 vuotta täyttävä Morrison sairastui vappuna ihan yllättäen. Olimme vappuaattona iltapäivästä muutaman tunnin poissa kotoa, lähtiessä kissat jäivät kotiin ihan normaaleina. Palasimme joskus klo 19 maissa, eikä Morrison tullut vastaan. Kun löysin sen piileskelemästä, sen kävely oli todella huonoa ja sen takapää heitti ihan holtittomasti sivulle :( Soitin päivystykseen, koska tietenkin kaikki sattuu AINA päivystysajalla! No heillä oli yksi eläinlääkäri ja yksi hoitaja töissä ja päivystysalue kattaa kaikki ympäryskunnatkin ja kauhea ruuhka, joten käskivät paikalle puoliltaöin. Oli ihan kauheaa odotella kipeän kissan kanssa  :'(

Kun sitten vihdoin pääsin päivystykseen, lääkäri vaan huikkasi, että heillä alkaa iso hätäleikkaus jossa menee todennäköisesti pitkään. Odotusaulassa oli runsaasti muitakin, kaikki tarkkailuhuoneet täynnä ja nämä ainoat kaksi työntekijää olivat melkein neljä tuntia täysin kiinni tuossa hätäleikkauksessa  :o Siis ihan liian vähän resursseja! Morrisonin vointi vaikutti menevän vain huonommaksi, sillä alkoi silmätkin tehdä sivuttaista "pakkoliikettä". Noh, kun oltiin odoteltu viitisen tuntia, meidät vasta kirjattiin sisään! Eläinlääkärin ensimmäisenä epäilyksenä oireiden perusteella oli myrkytys, vaikka siis valvotusti ulkoileva sisäkissa on kyseessä. Verikokeet otettiin, ja kaikki arvot olivat kuitenkin normaalit. Olin pelännyt, että munuaiset pettäneet tms. Eläinlääkäri jo arveli, että voi olla neurologista ja aivoperäistä vaivaa sitten kyseessä. Noh, sitten kysyin että oliko verikokeissa mukana myös kilpirauhasarvot, koska olin vasta pannut merkille kissan laihtuneen talven aikana melko paljon. Ne piti ottaa vielä erikseen, mutta onneksi otettiin: kilpirauhasen liikatoiminta löytyi, arvo oli kolminkertainen ylärajaan nähden. Oltiin kaikkiaan kahdeksan tuntia päivystyksessä!

Jälkeenpäin noita liikatoiminnan merkkejä kyllä oli, mutta en vaan osannut yhdistää niitä mielessäni. Paino tippui muutamassa kuukaudessa peräti 400 grammaa, mikä hoikalla kissalla on paljon! Eläinlääkäri sanoi, että vaiva on voinut alkaa nopeastikin, kun joulukuisen hammaskivenpoiston jälkeen oli tosiaan lähtenyt lyhyessä ajassa melkein puoli kiloa. Lisäksi usein öisin Morrison oli tosi levoton ja kulki edestakaisin, tiputteli tahallaan tavaroita, nuoli kaikkea ja mourusi. Karvaakin lähti nyt keväällä paljon, mutta laitoin sen vaan kevään piikkiin.

Se jäi mysteeriksi, mistä tuo hoipertelu ja silmäoireet johtuivat, koska ne loppuivat kokonaan. Nyt on vaan sitten ollut ongelmana, että tuo määrätty Felimazole on aiheuttanut tosi paljon sivuoireita. Ensin tuli ihan kauhea ripuli, sitten ruokahaluttomuutta ja viimeisimpänä järkyttävä ihottuma ja kutina, jonka johdosta molemmat ohimot ja korvat menivät aivan hirveään kuntoon parissa päivässä. Piti taas käydä eläinlääkärillä ja paljastui kaksi ärhäkkää bakteeritulehdusta, jotka olivat päässeet lehahtamaan iholle. Kilpirauhasarvo sentään oli laskenut normaaliksi! Jopa niinkin alas, että vaihdettiin lääke puolet miedompaan.

Nyt onkin sitten hoidettu ihoa kortisonilla sekä tablettikuurina että rasvana ja Morrison on joutunut pitämään kauluria, mikä saa sen ihan masentuneeksi. Karvat piti ajella ohimoilta pois, ja on senkin vuoksi hurjan näköinen. Iho on kuoriutunut pois isoina laattoina ja on varmasti ollut tosi kipeäkin. Eilen ja tänään olen uskaltanut pitää sitä vihdoin ilman kauluria, eikä enää raavi aluetta ihan hulluna. Jospa tämä tästä. On kyllä ollut yksi koettelemus, tähän saakka kissalla ei ole ollut mitään vaivoja ja on ollut todella terve.

Onko muilla kokemusta, että Felimazolen sivuoireet helpottavat ajan myötä?

Ihottuma oli tosiaan hirveä, tässä ei edes ihan pahimmillaan. Pahimmassa vaiheessa molemmat korvat olivat tulipunaiset, silmät turvonneet ja koko tuo ajeltu alue tällaista:


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 13.06.2018 klo 15:03:01
Voi Morrison parkaa! Meillä Sukkikselle ei myöskään sopinut kilpirauhaslääkkeet, ei Tyrazol eikä Felimazole. Tuli kanssa ruokahaluttomuutta ja kutiavaa ihottumaa. Me ei sitten sen pidempään sitä edes syötetty, en usko että olisi ajan myötä ruvenut sietämään sitä paremmin vaan ainut keino oli hoitaa kilpirauhasen liikatoiminta isotooppihoidolla Tampereella joka taitaa olla Suomen ainoa paikka missä tuota hoitoa saa. Itsehän asutaan Vantaalla ja saavat varmaan potilaita ympäri suomea.
Jospa se olisi teillekin vaihtoehto. Kallista on mutta jos vakuutus sattuu olemaan niin ne korvaa ison osan. Linkissä enemmän tietoa tuossa isotooppihoito-osassa
https://www.vet4cat.fi/#

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice 18.06.2018 klo 01:39:55
Kiitos vastauksesta, hazelnutz, kiva kun täällä on vielä joku vanhakin foorumilainen! Vakuutusta meillä ei ole, ja rahaa on mennyt jo nyt (päivystysreissu mukaan lukien) niin paljon että hirvittää.

Tuo hoito olisi kyllä huojentava, kun olisi todennäköisesti kerrasta asia kunnossa. Miten teillä meni se "eristysjakso"? Entä millainen kissa oli kotiin päästyään ja miten on voinut sen jälkeen? Eikös Sukkiksella ole jo jonkun verran ikää, minkä ikäinen oli hoitoa saadessaan?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice 18.06.2018 klo 13:23:10
Vielä pari lisäkysymystä tuosta isotooppihoidosta. Miten lähete sinne onnistui (omalta eläinlääkäriltä?) ja kauanko teillä kesti että pääsitte hoitoon? Kauanko Sukkis joutui kaikkiaan olemaan klinikalla?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 18.06.2018 klo 23:10:32
Hämmästyin itse että nikki on vielä käytössä, vähän niin kuin katosin koska Smulaniahan ei enää ole ja tieto lisää tuskaa...

Siitä hoidosta sitten. Hyvin pienellä todennäköisyydellä se vaatisi toista hoitoa. Meillä meni silleen että meidän eläinlääkäri siitä mainitsi, en tiennyt siitä sitä ennen. En tiedä miten pistivät lähetteen vai pistivätkö, mutta kaikki tarvittavat veriarvot (jotka otetaan ennen ja jälkeen), lähettivät sinne suoraan (sähköpostitse?). Eikai se lähete selviä muulla kuin kyselemällä. Joko omalta eläinlääkäriltä ja jos hän ei tiedä asiasta mitään niin voi soittaa Vet4Catiin, sinnehän joutuu joka tapauksessa soittamaan. Ikinä ei kyllä ollut puhe edes lähetteestä.

Soitin sinne ja kerroin että olisi kissa joka tarvitsisi hoitoa kun lääkkeet ei sovi. Siinä sitten kyseli kaikkea Sukkiksesta, milloin tauti todettu, mitä arvot olleet ((T4 ja munuaisarvot ainakin) ja nehän otetaan vielä vähän ennen hoitoa ja kerrotaan heille että voivat laskea oikean annostuksen. Ilman lääkettähän siinä piti ensin olla jonkin aikaa. En muista tarkkaan miten pitkä aika siinä oli, jossain se kyllä lukee ja varmaan kertovatkin siitä, että pitää olla ilman lääkitystä/lääkeruokaa tietyn ajan kunnes otetaan ne verikokeet. Lääkitystä taisi saada jatkaa sen jälkeen mutta sitä lääkeruokaa ei.

Niillä kai suht usein on kuitenkin noita hoitoja, ensin niitten pitää saada kasaan tarpeeksi monta kissaa jotta voivat edes totetuttaa hoitoa, Siinä sitten selvittelemistä (niiden puolelta) että kaikille sopii sama aika.

Sukkis vietiin sinne torstaina ja saatiin takaisin jo maanantaina. Olihan se kamalaa, Sukkis kun on niin kauhean pelokas kissa niin pelkäsin miten tulee pärjäämään, mutta näin jälkeenpäin mietittynä niin ehkä se oli parempi että Sukkis kyseessä eikä Sessan. Sessan ei olisi varmaan tehnyt mitään muuta kun koittanut pyrkiä raivoissaan ulos siitä "lasikopista" kun Sukkis sitten kyhjötti vaan paikoillaan. Joka päivä saatiin sähköpostissa kuva (pelokkaasta) kissasta ja lyhyt kertomus siitä miten voi kunnes soitto tuli että voi hakea.

Kotiinpäästessä Sukkis oli hieman traumatosoitunut. Ei pariin päivään pystynyt nukkumaan varttia pidempään vaan heräsi maukumaan. Piti myös tyhjentää hylly vaatekaapista jotta sai mennä sinne nukkumaan. Kai se sitten halusi olla suht samankaltaisessa paikassa vielä kotiinpäästyäänkin.

Sitten on vielä ne kuukauden, 3 kuukauden ja 6 kuukauden päästä kontrolliverikokeet (CREA, UREA, BUN/CREA ja TT4). Niistä tulee muistutukset sähköpostiinkin,

Tuosta on nyt vajaa vuosi, muistaakseni viime vuonna elokuussa oli tuo hoito. Kaikki meni tosi nopeasti, Sukkiksen diagnosoinnista hoidon saamiseen. Nopeasti selvisi ettei lääkkeet sovi ja soitosta sinne hoidon saamiseen meni tosi nopeasti, kuukausikohan, heillä oli just sopivasti tulossa hoidot. (Ajankohtaista osiossa lukee seuraavat)

Minähän olin kauhean vainoharhainen siitä mihin Sukkis oikein joutuu joten googlailin tuosta paikasta minkä pystyin. Niitten facebook sivulla on aika paljon kehuja tuosta hoidosta. Itse lääkäri Serbania ei ikinä tavattu vaan oltiin tekemisissä ainostaan (hoitaja?) Christinan kanssa. Googlailin myös tuosta Serbanista ja löysin jonkun lehtiartikkelin, en muista enää tarkemmin.
Luulin että mennään johonkin hienoon "kissasairaalaan" mutta ihan semmoinen pieni klinikkahan se oli ravintolan vieressä. Olihan se vähän pelottavaa viedä ja jättää kissa sinne. Vielä kun sähköpostissa kerrottiin ettei Sukkis pissannut taikka syönyt ollenkaan ekana päivänä niin olin tosi huolissani. Mutta lopulta kaikki meni hyvin ja saatiin Sukkiskin kotiin ajoissa.

Asun yksiössä joten nuo eristystoimeenpiteet ei täällä onnistunut niin hyvin kuin olisi pitänyt enkä missään vaiheessa pelännyt että siitä on mulle mitään haittaa. Samaa hoitoa ihmisille on, isoimmilla määrillä eikä niitä eristetä minnekään. Mutta pissat ja kakat korjattiin ja säilytettiin sen ajan minkä piti ennen kuin vietiin ulkoroskikseen ja välteltiin räpläämästä kaula ja rinta-aluetta, muutenhan se sai liikkua miten halusi ja olla lähellä toista kissaa.

Sukkis tosiaan siitä pikkuhiljaa normalisoitui entiselleen paitsi jokapäiväiset hepuloinnit väheni. Nyt sitten vaivana munuaisten vajaatoiminta josta oli jo viitteitä ennen hoitoa. Munuaisarvot nousi kun saatiin T4 kontrolliin lääkkeillä. Virallinen diagnosi tuli sitten vasta hoidon jälkeen. Ja Sukkis oli 11 vuotias täyttämässä 12 sinne viedessä. Muuten kilpirauhasongelmista ei ole tietoakaan enää. Onhan siinä varmaan joku parin prosentin mahdollisuus että vuosien kuluessa vaiva uusiutuisi mutta tuskin Sukkis ehtii elää niin pitkään.

Vakuutuksesta tosiaan oli hyötyä kun minimillään se hoito maksaa 1350e ja hinta riippuu niistä kilpirauhasarvoista ja sitten tietenkin jos tulee jotain yllättäviä lisäkuluja. mirtazapinista meitä ei sentään laskutettu. Muistaakseni meillä vakuutus sponssasi päälle 900e.

Toivottavasti tekin saisitte sieltä apua. Hermoja raastavaa ja kallista on mutta mielestäni se on silti sen arvoista. Näyttäisi Morrisonillakin olevan pahemmat oireet kuin mitä Sukkiksella, varmaan siksi koska en vaan jatkanut lääkitystä, kissa meni jo lyhyestä ajasta niin huonoon kuntoon että pelkäsin lääkkeiden tappavan sen. Onneksi löytyi tämmöinen vaihtoehto.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice 19.06.2018 klo 00:49:24
Kiitos ihan tosi paljon vastauksesta! Ihana kun jaksoit kirjoittaa niin pitkästi. Huojentaa kuulla kokemuksista, itsekin olen tässä googlaillut paljon tietoa.

Morrisonin iho jo parani ahkeralla puhdistamisella ja sisäisellä kortisonilla ja kahdesti päivässä kortisonivoiteella. Kortisoni lopetettiin hitaasti, kun kuulemma voi olla vaarallista kertalopetus. No heti, kun viimeinen 0,25-osan tabletti oli annettu, iho ärtyi taas  :( Eli ei tuo lääke vaan mitenkään sovi. En edes halua kokeilla sitä Tyrazolia kun siinäkin on sivuoireena voimakas pään alueen kutina ja ihme olisi, jos siitäkin ei sitä sitten tulisi.

Joten tänä aamuna laitoin sähköpostia tuonne Vet4catiin ja he sanoivat, että pitää olla lähete omalta klinikalta. Kävin sitten tuossa omalla eläinlääkäriasemallamme kysymässä, ja he lupasivat laittaa sähköpostitse lähetteen. Pitää vielä toimittaa sinne päivystyksessä vappuna otetut laajat verikokeet ja olla huomenna yhteyksissä tarkemmin. Hirvittää tuo hinta, mutta kyllähän se "maksaa itsensä takaisin" melko nopeasti, jos kissa tulee kuntoon ja tämä lääkkeiden testaaminen, verikokeissa ravaaminen ja sivuoireiden hoitaminen loppuu.

Etukäteen jotenkin jo ahdistaa tuo kissan sinne jättäminen, Morrison on aika kova stressaamaan ja pelottaa että lopettaa syömisen ja vessassa käymisen jne.

Nyt pitäisi tuon oman klinikan kanssa päättää sekin, miten pärjätään sivuoireiden kanssa nämä mahdolliset muutamat viikot ennen tuota hoitoa. Lääkitystä kun ei oikein voi näin pitkäksi aikaa lopettaa, kun se on vaarallista, mutta ei tule mitään tästäkään että kissa kyyhöttää kutiavana kauluri päässä  :'(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 19.06.2018 klo 17:09:11
Hienoa että asia alkaa selviämään. Hyvä vaan että omalla kokemuksilla voin auttaa jotakuta muuta. Enhän itse tietäisi tuosta hoitovaihtoehdosta mitään ellei oma eläinlääkäri olisi kertonut (hyvä että aikoinaan vaihdoin, edellisessä oltaisiin varmaan päädytty eutanasiaan). Ja Smulanin aikaanhan ei moista vielä ollut.

Tuosta lääkkeestä/lääkkeen lopettamisesta en osaa sanoa. Morrisonilla arvot on ilmeisesti paljon korkeammalla kuin Sukkiksella. Me kokeiltiin lääkettä, ensin Tyrazol, sitten Felimazole 2,5mg ja sitten vielä 1,25mg mutta pienempikään annostus ei sopinut. Lääkeruokaa kilpirauhasen liikatoimintaankin kokeiltiin mutta eihän sekään maistunut joten lopetettiin kaikki ja odotettiin että päästään isotooppihoitoon.

Tuo kilpirauhasen liikatoiminta on kyllä salakavala tauti. Ensin kissa vaikuttaa voivan hyvn kunnes ei sitten voikaan. Smulanillakin oli ja Sukkiksellekin tuli. Tosin Sukkis ei ehtinyt mennä huonoon kuntoon. Epäily siitä nousi kun huomasin sen laihtuneen kilon kahden vuoden aikana. En osannut arvata käytöksestä koska Sukkis on aina ollut hepuloiva vauhtikissa, juonutkin on aina hyvin enkä huomannut että syöminen olisi lisääntynyt. Kauhea syyllisyys tuli kun en ollut seurannut painoa tarkemmin kun oltiin selvitty pari vuotta ilman eläinlääkärikäyntejäkin. Eihän se siitä kuitenkaan 2 vuotta kärsinyt, en osaa sanoa että missähän vaiheessa olisi mahdollisesti alkanut, sain semmosen käsityksen että jonkin aikaa jo ollut mutta silti jatkuvasti sanottiin ettei arvot kovin korkealla ole.

Tiedän miltä tuntuu edes harkitsevansa jättää kissa vieraaseen paikkaan, johonkin pieneen koppiin. Sukkishan on todella pelokas kissa, pelkää pyykkitelinettä, imuria, outoja ääniä ja asioita jne.
Koko sen ajan kun Sukkis oli poissa mitään muuta ei pyörinyt päässä kuin miten Sukkis siellä pärjää ja sitten vielä kun tuli sähköpostia ettei ollut pissannut taikka juonut/syönyt niin siitähän vasta huoli nousikin. Ei tainnut paljon 1/4 tabl mirtazapinillakaan syödä ja kotona se annostus on 1/16-1/8 jolla ruokahalua riittää kolmeksi päiväksi.
Mutta piti vaan koittaa luottaa siihen että pitävät Sukkiksesta huolta ja että heillä on kokemusta erilaisista "ongelmakissoja" sekä toivoa ettei kissa tajua ajankulua samalla tavalla kuin ihminen. Rankkaa se silti on, niin omistajalle kuin kissalle.

Mutta voi sitä iloa ja helpotusta kun soitto tuli että saa hakea kissan kotiin kun se oli vielä epävarmaa mitä verikokeet sanoo mutta kaikki oli hyvin ja Sukkis pääsi kotiin! Kotimatkalla sitten kopastaan katsoi suoraan silmiin ja mauku ison osan matkasta ja kestiköhän lähemmäs kuukaus kunnes oli täysin toipunut koettelemuksesta.

Nyt onkin sitten munuaisten vajaatoimintaa, siihen se Smulaninkin elämä päättyi. Pitäisi nesteyttää kotona ja ekalla kertaa onnistuikin mutta tokalla kertaa ei ollenkaan ja eilen pitikin käydä eläinlääkärillä taas. Ollaanhan siellä jo käyty lähes kerran viikossa jo jonkin aikaa. Ensin Sukkiksen kontrolli ja Sessanin hampaiden puhdistus, sitten nesteytyksen opettelu, sitten Sessanilta piti vielä poistaa hampaita kun sillä hammassyöpymää ja kohta mullekin kortosonipillerit tulee tutuksi kun sillä vielä allergiaa ja kutina ja raapiminen vaihteeksi yltynyt.
Ei pitäisi olla kaksi vanhenevaa kissaa samaan aikaan. Sessan on toistaiseksi sentään säästynyt kilpirauhasen liikatoiminnalta ja munuaisten vajaatoiminnalta vaikka Sukkista 3 vuotta vanhempi. Oon miettiny monesti että miksi juuri Smulanille ja Sukkikselle tuli noi sairaudet, molemmat raksunarkkeja kun Sessan taas ei ikinä ole suostunut syömään raksuja. Tiedä sitten ¯\_(ツ)_/¯

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice 19.06.2018 klo 18:47:06
Kiitos vielä! Olin lukenut tuosta hoidosta etukäteen, mutta sinun kertomuksen rohkaisemana uskalsin varata sen. Päästiin mukaan ryhmään, joka on 11.7.! Olen jotenkin tosi ahdistunut koko asiasta, mutta pitää vaan yrittää luottaa että kaikki menee hyvin. Olen saanut tosi nopeasti vastaukset tuolta klinikalta kysymyksiini ja minulle soittanut hoitaja oli erittäin ystävällinen.

Morrison on ollut tähän asti todella terve, mutta sen paino oli muutamassa kuukaudessa tippunut n. 400 grammaa. On huono omatunto, etten tajunnut oikein punnita sitä ja vienyt sitä heti verikokeisiin  :( Arvo oli tosiaan päässyt jo kolminkertaiseksi viitearvoihin nähden. Sovittiin, että ottavat siinä Tampereen klinikalla sitten verikokeen ennen hoitoa, niin saavat tuoreet arvot.

Tällä hetkellä syö yhä Felimazolea 1,25mg kahdesti päivässä, mutta ei sovi niin ei. Minulle soittanut hoitaja sanoi, että iho-oireet ovat heidän kokemuksensa mukaan erittäin yleisiä Felimazolen kanssa, ja sivuoireina silti jopa lievimmästä päästä. Mitä olen englanniksi ihmisten kokemuksia googletellut, niin ei ole mikään ongelmaton lääke, vaikka ensimmäisenä hoitomuotona tarjotaan.

Kyselin että onko Morrison ihan sopivan ikäinen hoidettavaksi (täyttää syksyllä 13 vuotta) ja kuulemma nuori kissa vielä  ;) Heillä on ollut 18-20-vuotiaitakin potilaita kuulemma.

Kurjaa, että tuo munuaisten vajaatoiminta paljastui teillä :( Se on kyllä kamala tauti, pelottaa että meillä käy samoin. Tosin nyt nuo munuaisarvot olivat ihan hyvät, samoin maksa-arvot jotka kuulemma usein kilpirauhaskissoilla nousevat. Millaisia viitteitä teillä oli ennen isotooppihoitoa tuosta munuaisten vajaatoiminnasta?

Huh, on jotenkin samalla ahdistunut että huojentunut olo, kun asia etenee. Omalta klinikalta soitettiin juuri, että kortisonia voisi jatkaa suun kautta vähän pienemmällä annoksella, että kutina pysyy kurissa kunnes tulee aika lopettaa kilpirauhaslääkitys eli 7vrk ennen tuota hoitoa. Eli kauluri päässä edelleen ja toivotaan, että iho rauhoittuu.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 19.06.2018 klo 22:17:10
Mahtavaa että pääsette suht pian sinne. Ja eihän tuossa hoidossa tosiaan ikä ole esteenä, jopa munuaisvaivaisena pääsee kunhan on alle IRIS 3. Onneksi moinen hoito on saatu suomeen, en tiedä mitä olisin tehnyt ilman sitä koska olin varma että lääkkeet tappaa kissan ja lääkkeettömyys tappaa kissan.

Ajattelin että Sukkis olisi mukana menossa vielä pitkään kun ei sekään paljoa sairastellut ennen tätä, Toisin kävi. Smulanillekin tuli munuaisten vajaatoiminta vasta n. 15 vuotiaana muistaakseni ja kilpirauhasen liikatoiminta jo 9 vuotiaana.

Sukkiksella heräsi epäilys munuaisten vajaatoiminnasta silloin kun lääkeellä saatiin T4 viiterajojen sisäpuolelle niin munuaisarvot sitten olivat nousseet. Kuulemma kilpirauhasen liikatoiminta peittää munuaisvaivan, en tiedä miten tai miksi, en koskaan kysynyt tai selvitellyt sen kummemmin koska tiesin heti että tietenkin Sukkikselle tulee se kamala diagnoosi ja loppuaika onkin sitten yhtä... helvettiä. Sain pahat traumat Smulanin sairastelusta ja nyt on sama taas edessä.
Mutta teillähän vaikuttaa hyvältä jos arvot ok. Sitähän ei sitten ikinä tiedä milloin iskee. Sessanillakaan ei vielä ole, mutta vuosi vuodelta ne arvot nousee vaikkakin viiterajoissa vielä.

Tiedän tunteen tuosta tulevasta hoidosta. Tuleekohan teillä olemaan se kaikkein kallein hoito kun Morrisonilla arvot niin korkealla ja joutuukohan se olemaan pikkuisen pidempään siellä?!

Toivottavasti ja eiköhän kaikki mene lopulta hyvin. Täällä pidetään peukut ja varpaat ja hännät pystyssä sen puolesta!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice 20.06.2018 klo 11:34:55
Tosiaan, meillä otettiin silloin päivystyksessä munuaisarvot, mutta kontrollissa vain se kilpirauhasarvo  :o Voi että, nyt pelottaa että munuaisarvo onkin ollut ok tuon kilpirauhasen "peittävän" ominaisuuden vuoksi! Toivottavasti ei, ei pitäisi nyt stressata turhia, mutta en vaan voi olla ajattelematta kaikkia mahdollisia skenaarioita.

Arvio oli, että kissa joutuisi olemaan klinikalla ke-ma, mutta kuulemma ei oikein voi etukäteen sanoa varmaksi  :(

Miten teillä hoidetaan tuota munuaisten vajaatoimintaa?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 20.06.2018 klo 16:34:55
Itsekin olen kunnon ahdistuja/stressaaja/huolehtija/katastrofiajattelija. Kun Smulanista aika jätti niin rupesin tarkkailemaan muita kissoja ja vein melkein turhaan eläinlääkäriin koska oli niin tottunut jatkuvaan huolehtimiseen. Sitten kun se vihdoin helpotti niin venähti Sukkiksen kilpirauhasdiagnoosi ja nyt on taas tilanne päällä koko ajan, molemmilla kissoilla, eri syistä. Onneksi Sessanilla vähän vähemmän pahat vaivat, ainakin toistaiseksi.

Sukkiksen munuaisten vajaatoimintaa hoidetaan ihan vaan tukihoidolla. Munuaisruokiahan pitäisi syödä muttei tietenkään suostu joten senior ruoilla mennään, mahdollisimman vähäfosforista (vähäsuolasta, korkeampi kaliumpitoisuus, korkeampi kaloripitoisuus jne) mutta sellaista mitä suostuu syömään. Harmikseni Sukkis on tietenkin raksukissa mikä ei auta asiaa yhtään. Olen yrittäny pikkuhiljaa saada sen syömään enemmän märkäruokaa mutta nyt on joku kausi ettei maistu ollenkaan, ennen sentään maistui vähän paremmin. Mutta käytän sitten hyväkseni sitä kun saa Mirtazapinia niin maistuu melkein mikä tahansa. Mirtazapinin lisäksi menee muita lääkkeitä, Cereniaa pahoinvointiin ja Pepcidiä närästykseen.

Nyt on ollut jo pidemmän aikaa pahoinvointia ja ruokahaluttomuutta ja olenkin saanut juosta eläinlääkärissä paljon. Alan pikkuhiljaa pelkäämään että taustalla on jotain muuta kun ei nesteytys enää "korjaa" tilannetta. Johan jo kerran otettiin röntgenkuvatkin kun epäilin nivelrikkoa.

Nesteytyksessä ollaan juostu jo 3 kertaa kuukauden sisällä ja kotonakin pitäisi nesteyttää. Ensimmäinen kerta meni vielä jotenkuten mutta viime sunnuntaina ei sitten onnistunut ollenkaan.
Ollaan käyty eläinlääkärillä opettelemassa sitä, olen lukenut siitä ja katsonut videoita ja kaikki saa sen näyttämään niin helpolta, eikä se todellakaan mitään rakettitiedettä ole, mutta en viimeksi onnistunut edes kolmella yrityksellä, ensinnäkin ahdisti ihan hirveästi koko tilanne sinä päivänä ja sitten vielä kun epäonnistuin niin monta kertaa niin en tiedä miten jatkossa voisin onnistua.

En ole vielä vertaillut arvoja papereista mutta Sukkis on ollut huonovointisempi aikasemmassa vaiheessa kuin mitä Smulan oli ja pahemmaksihan tämä vaan muuttuu. Jos kaikki menisi ok niin kontrollit olisi 3 kuukauden välein ja ehtihän tässä olemaankin taukoa. Helmikuussa oli paljon noita 1-2 kertaa viikossa käyntejä mutta maaliskuu meni paremmin kuin hyvin, söi tosi hyvin ja oli täysin normi oma itsensä. Huhtikuussa syöminen vähän väheni mutta oli silti edelleen ok ja toukokuussa sitten meni vaan huonompaan suuntaan koko ajan eikä siitä edelleenkään olla noustu.

Olen monta kertaa saanut pelätä että nyt menetän kun syystä tai toisesta mennyt huonoon kuntoon. Esimerkiksi Sukkis kärsii nyt ummetuksestakin niin sitäkin pitää hoitaa. Levolacin piti olla hyvä ja turvallinen jopa säännöllisessä käytössä, mutta eipä sopinut Sukkikselle. Siinäkin sitten oli oma hommansa etsiä jokin hoitokeino siihen. Nyt mennään sillä että Fiboria sekotetaan munuaisruokaan joka jatkettu vedellä 3 kertaa päivässä. Normisti sitä ripoteltaisi ruoan päälle, mutta eihän se tule syödyksi vaan ne älyttömän kovat papanat pitää ensin jauhaa jauheeksi...

Vesikippoja on 3 kappaletta ja eilen saatiin vesiautomaatti. Sukkis juo paljon ja on aina juonut hyvin pennusta asti. Mutta jos nesteytys ei onnistu niin saatiin ohjeeksi juottaa ruiskulla 20-40ml joka toinen päivä, mitä en käsitä että miten riittää kun terveen kissan pitäisi saada 0.5dl/elopaino/vrk. Pidän myös ruoka-lääke-oksu-kakka-päiväkirjaa, Ja pää hajoaa!

Ainiin, olen lukenut että omega-3 olisi hyvä munuaisvaivaiselle ja eläinlääkärikin sitä ehdotti ja ehdittiinkin aloittaa mutta hitaasta aloituksesta huolimatta iski ripuli niin siihenkin tuli paussi ja pitäisikin aloittaa uusiksi vielä hitaammin. Sessanillekin pitäisi kokeilla noihin allegiaoireisiin, ainut että se on allerginen kalalle, mutta ehkä puhdistettua voisi sietää. Ensin vaan pitää saada se tämänhetkinen tilanne rauhoitettua joten sitten tietää johtuuko se kutina öljystä vai ei, mutta ennen kortisonikuuria sen pitää parantua hampaiden poistosta. Huoh!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 21.06.2018 klo 00:33:10
Voi ei, miten rankkaa teillä on  :'( Munuaisten vajaatoiminta on kyllä niin kauhea tauti, kun sitä ei voi lääkitäkään. Toivottavasti tilanne tasaantuisi, on ihan kamalaa kun kissa ei syö. Ihan "jokusen" kerran olen itsekin vuosien varrella stressanut syömättömistä kissoista ja availlut ruuan toisensa perään ja maanitellut syömään... Nyt Morrison on onneksi syönyt ihan todella hyvin, kun aloitti lääkityksen! Ja tuo kortisoni vaikuttaisi lisäävän myös sen ruokahalua. Kunpa siellä eristyksessäkin saisi syötyä sitten  :-/

Outoa, mutta Morrisonkin on rakastanut koko ikänsä raksuja! Märkäruuista olisi syönyt pelkkää kastiketta. Nyt diagnoosin ja lääkityksen saatua sitten sille on alkanut maistua kaikista parhaiten entiset inhokit, pateet   :o Ihan ihmeellistä!

Siksi ehkä onkin niin huono omatunto, että mekin ollaan vuosia sitten käyty eläinlääkärissä ylihuolehtimiseni takia. Ja nyt kun kissa on ollut oikeasti sairas niin olen vaan ajatellut että se nyt on nirso. Lisäksi Morrison oli jonkun aikaa tosi levoton öisin, ramppasi, mourusi jne. Ja ajattelin vain että se on ärsyttävä  :( Karvaakin lähti nyt keväällä kauheasti, mutta noh, niin lähti Oliveristakin.

Ulkoillessa Morrison on saanut nyt olla ilman kauluria, kun ei raavi kun on katseltavaa. Tänään ihan villiintyi ja juoksi ja kiipesi jopa puuhun!  :-* Kunpa kaikki nyt menisi hyvin.


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 21.06.2018 klo 17:23:22
Aww, suloiset! :-* Ihanaa että on muutakin kuin kauluria ja kärsimystä ja odottelua. Toivon minäkin että teillä menee kaikki hyvin. Kamalaa se odottaminen sinne hoitoon, vielä kamalampaa odottaa kissaa kotiin, mutta sitten kun se on ohi, ja toivottavasti kerrasta ohi, niin se kaikki on ollut sen arvoista.

Uteliaisuudesta kysyisin tuosta teidän kortsonista, minkäniminen, millä annostuksella ja millainen tiputus. Meillä Prednicortone 1/2 tabl kerran vrk:ssa kaksi viikkoa jonka jälkeen 1/2 tabl joka toinen vrk kaksi viikoa jonka jälkeen 1/4 tabl joka toinen vrk kaksi viikkoa ja lopuksi 1/4 tabl joka 3. vrk viikon ajan. Ei ole muunkaltaista kokemusta kortisonista muuta kuin silloin allergioiden alussa kun Sessan sai kortisonipiikin ja kerran vielä tehosteen. Sitten koko kortisonihomma jäi kun ei sekään ole hyväksi. Kai luin siitäkin että voi tappaa kissan/lyhentää kissan elämää. Kerrotiinko teille mitään sivu-/haittavaikutuksia? Sessanin kutina on hieman rauhoittunut mutta ei se ikinä häviä (paitsi silloin kortisonilla) mutta silti mietin että pitäisikö edes kokeilla kuuria.
Sessan syö jo tosi hyvin (3-5 kertaa päivässä) ettei sen ruokahalua ainakaan tarvitsisi nostaa, mutta ei se edes lihoakaan, alle 3 kiloinen kissa vaikka syö välillä kuin hevonen.
Vielä noista lääkkeistä ja äärettömästä ahdistuksesta että Sessanin hampaidenpoiston jälkeen meille annettiin Metacamia kipulääkkeeksi. Ja sehän on tappanut monia kissoja. Oli äärimmäisen kamalaa antaa lääkettä ja pelätä jatkuvasti että mahtaako tappaa kissan.

Sukkiskin on enemmän pelkän kastikkeen perässä tai vaihtoehtoisesti tykkää jos ruoka kuivahtaa kuppiin mikä ei sitten enää ole hyvä. Tykkäsi noista "uusista" kissan keitoista, mutta ei selvinnyt fosforipitoisuutta siitä niin jäi pois. Niin moni kissa nuolee pelkän kastikkeen niin siinähän olisi hyvä tuote alkaa kehittää täysravinto-kastiketta  :P
Hill'sin a/d on toinen mikä maistuu Sukkikselle mutta sitäkään ei voi jatkuvasti syöttää ja siinäkin korkea fosforipitoisuus.
Muutenkin tämä Sukkiksen märkäruokahommeli on vaivalloista, koska Sessan ei saisi sitä allergioidensa takia syödä (jouduttu turhan monta kertaa käymään eläinlääkärillä kun Sessan on päässyt kupille, millon maha mennyt sekaisin millon korvat raapinut verille). Sukkis ei käskystä syö, vaan syö silloin kuin haluaa, käy vähän napostelemassa silloin tällöin ja siinä taas kasvaa riski että Sessan pääsee syömään mutta yleensä on joku lautanen peittämässä ja kun Sukkis on lähestymässä ruokia niin pitää käydä nostamassa lautanen pois, mikä taas häiritsee sitä niin paljon että lähtee pois ja jää syömättä...  ::)

Tietenkin nyt kilpirauhasen liikatoiminnasta parannuttua niin huomaa miten käyttäytyminen johtui siitä. Vaikkakin on ollut nuoresta asti semmoinen "raivotautinen, huutava, hepuloiva, vauhtiapina". Se vaan huomaamattomasti lisääntyi ja iloinen asia leikkivä kissa oli kunnes syy paljastui. Nykyään enää harvemmin saa hepulikohtauksia ja sitten kun saa niin on niin lyhytkestoisia. Kauhean väsynyt on nykyään ja se johtuu varmastikin siitä munuaisten vajaatoiminnasta. Minun olisi pitäny huomata tuosta juomisesta ja pissaamisesta sekin asia. Mutta Sukkis on tosiaan ollut koko ikänsä hyvä juomaan ja totuin kai Smulanin takia isoimpiin pissoihin ja nuorihan se Sukkis on Smulaniin verrattuna kun Smulan sai muistaakseni sen munuaisdiagnoosin 15 vuotiaana eikä Sukkis ole aikaisemmin hirveästi sairastellut, ajattelin/toivoin että sillä olisi hyvät geenit ja siitä tulisi pitkäikäinen.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 21.06.2018 klo 23:10:27
Meillä oli aluksi määrätty 3-4vrk juurikin tuota viikon kuuri tuota Prednicortonea 0,5 tablettia päivässä. Nooh, punoitus ja kutina ei sillä vielä loppunut, niin eläinlääkärin suostumuksella jatkoin viikon kuurin ja sain kuurin "purkuohjeiksi" tällaisen:

"Mikäli kortisonia tarvitsee jatkaa yli 5 peräkkäistä päivää, tulee lääke ns. ajaa alas hitaasti eli pikku hiljaa pienentää annosta ennen lopetusta. Tämä siitä syystä, että ulkopuolelta (lääkkeessä) tuleva kortisoni häiritsee kissan omaa kortisolituotantoa ja siksi jos pidemmän kuurin keskeyttää yhtäkkiä, ei kissan oma kortisolituotanto riitä elimistön toimintaan ja seuraukset voivat olla vakavia. Eli annoksen lasku tapahtuu seuraavasti: 0,5 tablettia ensin joka toinen päivä 4 kertaa, sitten 0,25 tablettia joka toinen päivä 4 kertaa. Sen jälkeen lääkkeen voi jättää pois. "

Nooh, tehtiin purku ohjeen mukaan ja kutina palasi sitten taas  :( Joten nyt syödään 0,25 tablettia päivässä niin kauan kuin tuota Felimazoleakin on "pakko" vielä syödä. Ja nyt riittää kuulemma kun sen jälkeen antaa muutaman kerran tuon 0,25 tbl joka toinen päivä.

Kyllähän tuon kortisoninkin mahdolliset haittavaikutukset ahdistavat, mutta nyt tuntuu tärkeimmältä sinnitellä tämä pari viikkoa jotenkin.

Meillä taas Oliver vetelee kaikki ruuat ja söisi vielä toisen lautaselta kaiken päälle. Morrison haluaisi syödä hitaasti pitkin päivää silloin tällöin. Ja seurauksena toinen lihoo ja toinen laihtuu, ellei jatkuvasti kyttää ruokailuita ja nostele lautasia pois.

Tänään yritin keksiä vaihtoehtoa tuolle kaulurille. Eläinkaupan työntekijänkin kanssa mietittiin, mutta ei noista koirien suojatossuista ole kissakäyttöön. Sain neuvon kokeilla apteekin itseliimautuvaa ideaalisidettä, ja tein siitä "tukot" takatassuihin ettei raapisi. Noooh, voi kuvitella millaista raajojen heiluttelua kävely oli  ::) Ekat viritykset sai vedettyä hampailla pois, mutta nyt istuu mielensä pahoittaneena tarhassa tassut paketissa. Jos vaan löytäisi sen sopivan kireyden ettei ole liian tiukalla ja saisi nuo pysymään, niin varmasti olisi 1000% kivempi olla noiden kanssa kuin kaulurin, jonka kanssa törmäilee, ei pysty pesemään itseään ja noh, kärsii.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 22.06.2018 klo 00:28:00
Meillä sitten on pidempi kuuri ja tiputus vaikka paljon lievemmät oireeti kuin Morrisonilla. Pelottaa aloittaa koko lääke, Luin pakkauselosteen netistä ja kauheita haittavaikutuksia! Ja vasta-aiheena jos on virus- tai sieni-infektio. Sessanillahan on joku flunssa joka aina välillä vaivaa, onneksi ei pitkiin aikoihin. Selvisihän se kortisonipiikistä ja tehosteestakin mutta siitäkin on vuosia aikaa. Pitää varmaan soittaa tuosta koska ei se nyt raavi korviaan verille ja leuan aknekin paranemassa. Kokonaan kutinasta ei ilman lääkettä päästä mutta mutta... Halp!

Ymmärrän että teillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin antaa lääkettä ja itsekin tekisin niin samassa tilanteessa. Voi Morrison pientä! Itse mietin pahimpina aikoina, siis en tosissani kuitenkaan, semmoisia cat claw coverseja, pelkästään takatassuihin ettei raapisi ihoa rikki. Toivottavasti Morrison pian huomaa että tassut paketissa on parempi vaihtoehto kuin tötterö päässä. Kamalaa kun kissa ei ymmärrä että sitä yrittää vaan auttaa.

Juuri kun ehdin sanomaan että Sessan syö hyvin niin tänään ei sitten olekaan kovin hyvin maistunut että *kopkop* vaan että on ohimenevää. :P

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 24.06.2018 klo 23:41:47
https://img.aijaa.com/t/00515/14585301.t.jpg

No niin. Tämä on ollut paras viritelmä, vauvasukat tassuihin tarranauhalla  ;D

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 25.06.2018 klo 19:54:22
Hieno homma! Vielä vähän aikaa niin saatte lopettaa lääkkeet ja Morrison pääsee hoitoon :)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 03.07.2018 klo 17:22:29
Onko teillä maistunut ruoka paremmin, hazelnutz?

Tein nyt niin, että annoin muutamana päivänä vain yhden annoksen Felimazolea, kun sivuoireet on ollut niin voimakkaita. Tänään olikin sitten viimeinen tabletti sitä, kun hoito on jo viikon päästä ke! Huh. Kutina on nyt siirtynyt korvien taakse ja mahakin on ollut taas sekaisin  :(

Oliko teillä muuten se maksu siinä yhteydessä kun kissa jätettiin klinikalle vai noutaessa? Tässä sitä ehtii kaikkia ajatuksia pyörittelemään, minulla kun on jonkinlainen maksuraja tuossa kortissa turvallisuuden takia ja pitää varautua myös käteisellä.

Sitäkin mietin, että miten klinikalla toimitaan jos kissa saa eristysaikana vaikka jonkun kohtauksen tms joka vaatisi välitöntä hoitoa  :o Kun lain mukaan eivät kovin paljon saisi kissan kanssa olla tekemisissä  :-/

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 03.07.2018 klo 18:26:46
Hienoa että Morrison pääsi vihdoin lääkkeistä eroon! Kohta on koko tautikin hoidettu!

Sukkis ei syö ilman lääkettä. Pitää antaa joka kuudes päivä tai menee niin vähäiseksi se syöminen että tulee pahoinvoivaksi ja oksentaa :( En ymmärrä miksei normalisoidu sellaiseksi kuin maaliskuussa. Pelkään että jotain muuta vialla ja kauheata vahtaamista jatkuvasti että miten kissa voi, syökö tarpeeksi, onko kuivunut jne. Tuskin onnistutaan enää nesteytyksessä kotona.

Sessan taas on syönyt normisti ja hammasoperaatiostakin toipunut. Eipä se paljon mitään muuta tee kuin nukkuu ja syö. Aloitettiin kortisoni eilen vaikka leuka ja korvat parantuneet. Mutta kun se rapsuttelu silti edelleen on välillä niin voimakasta että siihen pitää puuttua. En ole vielä huomannut sivuvaikutuksia kortisonista, toivon että niitä ei tulekaan mutta vaan yhden puolikkaan pillerin on ehtinyt saamaan.

Maksu suoritetaan kun kissa jätetään sinne. Minäkin mietin jatkuvasti että mitä jos tapahtuu jotain, miten niitä kissoja seurataan, onko niillä kameravalvonta tai jotain. Itse en älynnyt katsoa tai kysyä. Mutta pakkohan niitten on hoitaa jos jotain tulee ja maksu siitä sitten tietenkin suoritetaan myöhemmin!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 10.07.2018 klo 12:07:15
Huh, huomenna hoitoon  :o Kutina ONNEKSI loppui kun Felimazole lopetettiin. Morrison on ollut nyt paljon enemmän oma itsensä, koko tämän lääkitysajan oli tosi vaisu, vetäytyvä ja tuntui ettei ottanut tavallaan normaalisti kontaktia. Kai oli vaan niin huono olla.

Löysin googlen kautta tällaisen sivun, mutta ei ole enää linkitettynä tuolla klinikan sivuilla: https://www.vet4cat.fi/omistajan-opas

Tuossa mainitaan että olisi kameravalvonta, jota omistajakin saisi katsoa, mutta ei sitten taida enää olla  :-? Toisaalta olisi ehkä ahdistavaakin vain tuijotella häkissä kyyhöttävää kissaa etänä...

Miten teillä on hazelnutz voitu ja onko kortisoni auttanut? Meillä se ei onneksi aiheuttanut selviä sivuvaikutuksia, ja nyt lopetuksestakin alkaa tulla kohta viikko. Mietin tosi paljon sitä kun kaikkialla sanotaan että kortisonikuuri voi heiketää kissan omaa kortisolituotantoa, mikä voi olla vaarallista stressitilanteessa. No tuo hoito ja eristys nyt on ehkä stressaavin tilanne kissalle mitä keksin  :'( Kunpa ei tulisi mitään ongelmia sen suhteen. Tosi vaikea luottaa oma kissa täysin vieraiden varaan, vaikka varmasti asiantuntevaa hoitoa saakin.


Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 10.07.2018 klo 16:41:02
Hienoa että kutina loppui! On se aikamoista myrkkyä semmoisille kissoille joille se ei sovi. Smulan sieti Tyrazolia hyvin mutta Sukkis meni molemmista tosi huonoon kuntoon. Vielä tuo hoito niin Morrison saa toipua rauhassa molemmista koettelemuksista. En tiedä onko se kissalle tai omistajalle pahempi, kissa kärsii paikalla mutta omistajalla pyörii kaikki huolenaiheet päässä. Toivottavasti aika menee nopeesti, niin sulle kun Morrisonille.

Kortisoni on auttanut kutinaan, mutta nyt sitten sunnuntaina alkoi aivastelu. Kortisonihan laskee puolustuskykyä ja Sessanilla silloin tällöin flunssaa, niin kai se taas aktivoitui. En tiedä pitäisikö asiasta soittaa ja kysellä, eihän sitä kuitenkaan saa kertaheitolla lopettaa. Sessan kuitenkin syö vielä. En tiedä kuinka paljon tuo kortisoni vaikuttaa ruokahaluun, ehkä vähän enemmän syö mutta mitään suoranaista jatkuvaa nälkää tai ahmimista en ole huomannu. Nukkuu niin paljon, ei oikeasti tee mitään muuta kun nukkuu ja syö. Niin ja sitten, varsinkin aamupissat, on tosi isoja vaikkei juo yhtään enempää. Lisääntykö teillä juominen ja/tai pissat? Vielä tämä viikko niin alkaisi tiputus.

En osaa sanoa mitään tuosta kortisolista ja stressistä mutta sitähän tiputetaan pikkuhiljaa jotta se oma tuotanto palautuisi. Voithan siellä huolestasi kertoa, tosin osaavatko antaa tyydyttävän vastauksen. Huoli tulee silti olemaan kova, teillä on rankat ajat edessä mutta me täällä peukutetaan että kaikki menee hyvin! Me ainakin saatiin ihan ehjä kissa kotiin, mitä se nyt sitten hieman traumaili ja munuaisdiagnoosi tuli...

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 11.07.2018 klo 00:07:37
Voi harmi, että teillä on nyt koettelemuksia. Hankalaa, kun on vaivoja, joita pitäisi lääkitä, mutta sitten lääkitys taas saattaa aiheuttaa uusia ongelmia  :( Jospa flunssa menisi ohi ja kutina pysyisi kurissa myös.

Minusta tuntuu, että kortisoni sai Morrisonin sekä syömään että juomaan enemmän. Etenkin vesikupilla se viihtyi tosi tiuhaan, voi tietenkin johtua helteistä tai jostain muustakin. Mutta etenkin siinä alussa kun annostus oli isompi, niin tällaista oli havaittavissa. Lopultahan se söi vain neljäsosatablettia ja sitten neljäsosatablettia joka toinen päivä, joten voi olla ettei ruokahalua ja janoa lisäävä vaikutus ollut enää niin merkittävä. Toisaalta etenkin ruokahalu oli tervetullut juttu, kun söi niin huonosti tuon Felimazolen aloituksen jälkeen.

Ehkä pitää vaan luottaa, että tuo annostus oli niin pieni ja lopetus loiva, ettei tuo tuleva stressi nyt aiheuta mitään vaarallista. Onhan se kissalle kova paikka olla pienessä häkissä, ja Morrison on kissoistani muutenkin kovempi stressaaja. Pelottaa, ettei se syö ja käy laatikolla ollenkaan tms. Kunpa ei nyt joutuisi mitään viikkoa siellä olemaan. Saitko muuten jo kissaa viedessä jonkun arvion, milloin sen saa hakea todennäköisesti kotiin? Eri paikkakunnalla kuin klinikka asutaan, ja mietin että miten lyhyellä varoitusajalla nouto sitten voi tulla. Kun ei viitsisi kuitenkaan yhtään ylimääräistä hetkeä kissarukkaa pitää klinikalla, vaan sen haluaisi hakea kotiin heti kun voi!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 11.07.2018 klo 00:51:47
Sukkis on täällä se pelokkaampi tapaus mutta Sessan taas sairastuu stressistä, se on tempperamenttinen mutta herkkä. En usko että Sukkis oikein muuta teki kuin pelokkaana nurkassa kökötti (ainakin kuvien perusteella) eikä ensimmäisen vuorokauden aikana käyttänyt hiekkistä, ei käynyt edes pissalla ja söi huonosti mirtazapinista huolimatta.

Kun Sukkis vietiin sinne torstaina sanottiin että mahdollisesti saisi hakea jo maanantaina, mutta se oli epävarmaa koska maanantaina piti vielä ottaa verikokeet ja mitata säteily. Eli vasta sen jälkeen se oli varmaa ja maanantaina tuli soitto että kaikki ok ja saa hakea. Lähdettiin sitten täältä Vantaalta samantien hakemaan ja pian oli pikkuinen jo kotimatkalla. Eikai siinä ollut mitään kiirettä, paitsi itselle ja Sukkikselle, kunhan haki ennen kuin klinikka kiinni menee?

Toivottavasti Morrison tarvitsisi olla siellä mahdollisimman lyhyen aikaa. En tiedä, aika siellä kai määräytyy sen isotoopin määrän mukaan joka taas määräytyy sen kilpirauhasarvon mukaan.
Tosi paljon peukkuja teille, minäkin jännään täällä miten Morrison siellä pärjää joten päivittelepä ihmeessä sen minkä tietää saat!

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 12.07.2018 klo 18:40:44
No niin. Kotona ollaan, MORRISONIN KANSSA  :o Aivan uskomatonta. Menimme eilen tuonne klinkalle, otettiin verikoe. Hoitaja sanoi, että tuloksissa on jotain häikkää, pitää testata uusiksi. Itse lääkärikin siinä kävi kissaa katsomassa, tunnusteli kaulaa ja sanoi ettei tunne juurikaan kasvaimia. Toinenkin tulos tuli: Morrisonin T4-arvo oli viiterajoissa, eli päivystyksen diagnoosi oli väärä. Sitten pohdittiin asiaa, ja päätettiin varmuudeksi laittaa vielä ulkopuoliseen laboratorioon isompi verikoe, jossa mitataan myös TSH. Eikun taas verta tassusta ja Morrison jäi yöksi eristykseen ja meillä oli onneksi teltta mukana, joten etsimään sille paikkaa luonnonsuojelualueelta.

No tänään sitten saatiin nuokin toisen labran arvot: ne oli täysin viiterajoissa! Eli koko tämä reilun kahden kuukauden kärsimysnäytelmä allergisoivan lääkkeen kanssa oli kaiken lisäksi turhaa ja jopa vaarallista! Minulla on myös mennyt ihan hulluna rahaa, tämäkin laboratoriovarmistus asialle maksoi taas 250€! En voi käsittää, miten nuo nimeltämainitsemattomat jättiketjut pyörittävät päivystystä joka paikkakunnalla vailla kunnon resursseja. Kiire ja henkilöstövajaus ei saisi olla syynä näin isoihin virheisiin.

Pahinta kuitenkin vielä on, että lääkäri arvioi että kilpirauhasen liikatoiminta hyvin todennäköisesti on kaulan ja arvojen perusteella väistämättä tulossa. Nyt hoitoa ei kuitenkaan voitu mitenkään antaa, koska kaikista pieninkin annostus olisi kuulemma aiheuttanut Morrisonille pysyvän kilpirauhasen vajaatoiminnan. Ei paljoa voisi kurjempi fiilis olla.

Onko kellään kokemusta, että voiko tällaisessa tapauksessa saada virheen tehneeltä klinikalta korvauksia. Rahaa on palanut tuhottomasti ja kissa kärsinyt ihan turhaan. Uskomatonta  >:(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 12.07.2018 klo 21:29:53
Mitä helvettiä, oikeesti?!?! Voi Morrison raukkaa, ihan turhaan pieni on kärsinyt! Ettekö käyneet kontrolliverikokeissa? Kaikki oli viiterajoissa? Ei liian alhaiset? Miten voi olla todellista?! Onko Morrison kunnossa? Miten tuo lääkkeen antaminen turhaan nyt vaikuttaa? Entä mikä ihme Morrisonilla oli kun jouduitte menemään sinne päivystykseen? Mua surettaa kovasti kissan takia, tietenkin rahanmeno on ikävää, mutta voi jumalauta kun kissa on joutunut kärsimään turhaan jonkun mokan takia ja kuten itse sanoit, jopa vaarallista! Voi *piipi piip piip*! >:(

En tiedä miten tuollaisessa tilanteessa pitäisi toimia. Mitäs muuta he siellä tampereella sanoivat? Oletko ollut yhteydessä omaan eläinlääkäriin? Entä sinne päivystyspaikkaan? NImi julki ja vaatimaan korvaksia! En vaan tiedä miten.

Minä niin vihaan päivystäviä, niistä ei kuule mitään muuta kuin huonoa, jopa niistä "hienoista" kalliista paikoista jotka päivystää. Siellä missä itse olen pari kertaa joutunut käymään niin siellä verikokeen ottoa varten ajetaan tassu karvoista äänekkäällä miesten partakoneella! Onneksi ei ole tarvinnut montaa kertaa käydä ja kissa selvinnyt! Olen kyllä joutunut käymään meidän luottoeläinlääkärillä aina jälkeenpäin, jos ei muuta niin varmuuden vuoksi. Sama jos käyn tässä lähieläinlääkärillä, aina parin päivän päästä saa käydä siellä toisessa paikassa.

En tiedä mitä sanoa. Toivottavasti saat asian ajettua eteenpäin, ei noin pitäisi saada tapahtua. Kissa parkaa! :'(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 12.07.2018 klo 21:43:03
Siis joo, kissan kärsimys tässä kaikista eniten surettaa ja sitä ei rahalla voi korvata. Silti haluaisin kyllä jotain "oikeutta" ja muuta ei voi vaatia kuin rahallista korvausta.

Olisi ollut tuhoisaa antaa sitä radiojodia sillä annostuksella, mikä päivystyksen arvo olisi vaatinut! Ja kyseessä on hoito, jota ei voi peruuttaa. Mitä kaikkea vielä olisi voinut sattua. Me käytiin n. 3vkoa lääkityksen aloittamisesta omalla vakioklinikalla kontrolliverikokeissa. Siellä eläinlääkärin kanssa sitten ihmeteltiin, että miten on mennyt melkein vajaatoiminnaksi jo muutaman viikon kuurin jälkeen, no kai se on kun viitearvojen sisällä oleva kissa sitä söi  >:( Vaihdettiin siksi ja allergiaoireiden takia 2,5mg tableteista niihin 1,25mg. Ei kukaan siellä tullut diagnoosia kyseenalaistaneeksi, tietenkin vaikea olisikin ollut kun oli lääkitys jo aloitettu.

Ja entä jos olisin vaan syöttänyt vaikka vuoden tai kauemmin tuota kilpirauhaslääkettä jos siitä ei olisi tullut sivuoireita  :o Ihan kamalaa. Pitää nyt vaan koota kaikki kuitit ja laboratoriotulokset ja kirjoittaa pitkä ja asiallinen viesti tuonne päivystäneelle klinikalle. Vähän vaan pelkään että kun kyseessä on iso ja köh huonomainen ketju, niin on yhtä tyhjän kanssa  >:(

Mutta tuolla Tampereen klinikalla sai kyllä tosi hyvää palvelua, inhottava tilanne heillekin kun jonoksi asti on tulijoita ja toisen firman virheen takia näin viimetingan peruminen. Morrison oli siellä kuulemma syönyt ja vähän virtsannutkin, osa poikakissoista jotka oli tullut samaan aikaan oli kuulemma yhä syömättä ja kokonaan virtsaamatta kun haettiin Morrison kotiin. Oli kyllä jotenkin vähän traumatisoituneen oloinen, kotimatkan huusi ihan yhtä soittoa mitä ei ikinä normaalisti tee autossa, ja kaiken kruunasi erittäin haiseva ja löysä kakka kesken matkan. Eipä sitä siinä autossa voinut alkaa ratkomaan, jossain parkkialueella kun koppaa availee niin on entinen kissa. Kotiin päästyä siis pesulle ja sitten ulkotarhaan. Nyt oli kaivautunut vintille kaikkein viimeisimpään nurkkaan nukkumaan.

En ole vielä ehtinyt hoitaa asiaa oman eläinlääkärin tai minkään kanssa, meni niin myöhäiseksi kotiinpääsy tänään. Ihan järkyttävä olo ja suututtaa vaan niin kissan puolesta. Onneksi tuolla otettiin vielä verikoe, eikä vaan annettu päivystyksen arvoihin luottaen sitä jodia!

Päivystyksessähän otettiin laajat verikokeet joissa kaikki muut arvot olivat ok. Nyt vaan mietin että voiko niihinkään tuloksiin luottaa. Se Tampereen klinikan lääkäri sanoi, ettei neurologiset oireet hänen mielestään voi johtua kilpirauhasen liikatoiminnasta...

Edit: Nooh nyt illalla hengaa sohvalla normaalisti, ehkä tämä tästä.

https://img.aijaa.com/m/00108/14592438.jpg

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 12.07.2018 klo 23:15:27
Mulla ei sanat riitä... Tuntuu niin pahalta Morrisonin puolesta. Muistan kuinka huonoksi Sukkis meni tuosta lääkkeestä ja se ei edes pitkään sitä edes syönyt. En olisi voinut jatkaa lääkettä vaikkei isotooppihoitomahdollisuutta olisi ollut.

Eikö oma eläinlääkäri tunnustellut kaulaa ja epäily noussut? Muistan kuinka Smulania ja Sukkista on tunnusteltu niin on sanottu että "juu, täällä tuntuu selvästi" vaikka itse räplätessä ei mitään huomaa. Pitäisi pystyä luottamaan eläinlääkäreihin, kissan arvokas elämä on niitten käsissä.

Teillä kävi nyt tosi kurjasti mutta toivottavasti Morrison tuosta pian tokenee ja saatte jonkinlaista korvausta. Auttaisiko joku kuluttaja-asiamies tuossa asiassa? Jos se on noin huono paikka niin muitahan eläintenomistajia pitäisi varoittaa.

*piip piip piip* >:(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 12.07.2018 klo 23:37:49
Uskomatonta sekin, mutta tuo Vet4catin eläinlääkäri  oli ensimmäinen joka mitenkään tutki kissan kaulaa  :o :o :o Tässä koko jutussa on niin epäonnisia piirteitä. Enkä itsekään vaan osannut kyseenalaistaa kenenkään ammattitaitoa. Muutenkin outoa, että tämä on vanhenevien kissojen yleisin sairaus ja eläinlääkäreiden tieto vaivasta on tätä luokkaa, että katsotaan yhtä arvoa ja sitten vaan aloitetaan lääkitys eikä kerrota muista vaihtoehdoista  :( Kuinkahan moni kissa maailmanlaajuisesti kärsii lääkkeen sivuvaikutuksista, kun omistajat ei tiedä muusta. Klinikan hoitaja sanoi, että tuo lääke aiheuttaa monille kissoille todella rajuja sivuoireita ja kasvain vaan jatkaa kasvamistaan lääkityksestä huolimatta.

Päivystyksessähän se arvo vieläpä oli muka kolminkertainen viitearvoihin nähden ja hitto että olen syyllistänyt itseäni että miten en ole huomannut aiemmin kissan oirehdintaa. Joku vielä totesi että noilla arvoilla varmasti ollut pitkään tämä vaiva. Huh.

Huomenna kerään voimia ja kaiken "todistusaineiston" kasaan ja taidan käydä ensin tuossa vakkariklinikalla kysymässä heidän näkemystään. Siellä on tosi ihana henkilökunta ja he ovat aina auttaneet ongelmissa. Sitten pitää laittaa viestiä tuonne isoon ketjuun joka päivystää täällä. Ellei sieltä saa kunnon vastausta, niin otan kyllä varmasti johonkin kuluttaja-asiamieheen tms. tahoon yhteyttä. Rahaa nyt saa aina toivottavasti jostain lisää, mutta kissa on korvaamaton. Silti ahdistaa, kun olen maksanut kohta varmaan näitä turhia kuluja sen edestä mitä tuo hoito olisi maksanut  >:(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 13.07.2018 klo 01:11:30
Tsemppiä ja onnea kovasti! Ei luulisi tämmöisen enää nykyaikana olevan mahdollista paitsi jossain takapajulassa jossa ei osata tehdä muuta kuin tunkea käsi lehmän peräaukkoon... En pääse yli enkä ympäri miten Morrison on kärsinyt turhaan eikä ole edes oma kissa. Toivottavasti mitään muuta ei ole vialla kun kerta kilpirauhasen liikatoimintaa ei vielä ollut, mistä lie laihtuminen ja muut oireet sitten johtui. Rapsuja pikkuiselle :-*

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 13.07.2018 klo 12:23:41
Kiitos tosi paljon viesteistä ja myötäelämisestä!

Voi hitto, ettei nyt vaan päästäisi liian helpolla, niin Morrison ei eilen syönyt oikein mitään kotona, yöllä ja nyt aamulla ei mikään maistu  :'( En ymmärrä yhtään mikä tässä nyt on, edellisen kerran se on ollut syömätön sen päivystysjutun aikaan. Olisiko vaan niin kova stressi  :( Onneksi minulla on sen päivystyskäynnin jäljiltä pahoinvoinninestolääkettä ja ruokahalua kohentavaa lääkettä ja annostusohje niihin, annan niitä ja toivon parasta. On tämä kyllä ihan älytön juttu kokonaisuudessaan.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 13.07.2018 klo 18:20:14
Eikä! Mikähän on? Toivottavasti olisi "vaan" stressistä johtuvaa. Nyt on sopivasti viikonloppukin alkamassa.

Täälläkin on omat haasteensa. Piti keskiviikkona antaa ruokahalulääkettä kun syöminen jo monta päivää heikkoa ja sitten juu taas söikin mutta jo eilisestä alkoi vähenemään. Tänään Sukkiksella sitten ollut pahoinvointia, oksensi ja sai pahoinvointilääkettä. Pelkään jatkuvasti että kuivuu ja tuo kotona nesteyttäminen ei onnistu, edellisen kolmen epäonnistumisen takia en edes uskalla kokeilla enää.
Yksi huono asia tuossa meidän vakiklinikalla on, kun käydään niin monella eri eläinlääkärillä siellä (se joka on vapaa silloin kun sinne pääsee, koska on kuitenkin matkan päässä ja kuskia ei aina ole). Kaikilla on hieman eri näkemykset. Yksi sanoi että nesteyttää pitäisi silloin kuin kun siltä tuntuu, kissa menee syömättömäksi ja pahoinvoivaksi pari-kolme kertaa peräkkäisinä päivinä. Toinen sanoi että 1-2 kertaa viikossa eikä missään nimessä samasta pussista jollei käytä alle vuorokaudessa sitä ja sitä ei tämän mukaan tehdä joten aina menee hukkaan. Kolmas sitten että jos nesteyttäminen ei kotona onnistu niin 20-40ml ruiskulla suuhun jokatoinen päivä. Mutta miten ihmeessä semmoinen määrä riittää kun kissan pitäisi saada 0,5dl nestettä/elopaino. Noh, olen sitten antanut joka päivä  yhteensä 20ml samalla kun truttaan sen ummetuksenestomönjän suuhun kolme kertaa päivässä. Enpä tiedä onko siitä hyötyä kun siinä on kuitua joka imee itseensä nestettä.

Muutenkaan Sukkis ei ole täysin normalistoitunut pitkäksi aikaa nesteytytsten jälkeen niin kuin silloin maaliskuussa. Miksi? Mikä on? Tämä on jatkuvaa taistelua ruokahaluttomuuden ja pahoinvoinnin kanssa ja jatkuva pelko että kissa kuivuu. Miksei kotona nesteytys vaan voinut onnistua. Syytän itseäni.

Miksi Sukkiksen ptii ylipäätään näin nuorena jo sairastua munuaisten vajaatoimintaan?

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 18.07.2018 klo 14:35:05
Voi että, on tuo nesteyttäminen kyllä hankalaa! Helteillä vielä kissan pitäisi varmaan juoda vielä normaaliakin enemmän. Munuaisten vajaatoiminta on kyllä niin kamala sairaus.

Meillä on nyt mennyt ihan hyvin. En tiedä, vaikuttavatko helteet ruokahaluun, onneksi ruoka on ihan maistunut. Kirjoitin pitkän viestin liitteineen pe sinne päivystäneeseen ketjuun, "johtoportaan" ihmiset vaikuttavat olevan lomalla mutta sain yhdeltä lomalla olevalta ihmiseltä silti kuittauksen että he tutustuvat tapaukseen ja ovat minuun yhteydessä ensi viikolla.

On kyllä vieläkin ihan paska fiilis koko kuviosta. Onneksi kissa vaikuttaa olevan kunnossa, mitä kaikkea olisikaan voinut sattua.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja hazelnutz 18.07.2018 klo 21:23:23
Kiva kuulla että mennyt hyvin, olenkin miettinyt teitä.

Tämä helle on yhtä helvettiä! Tänään taas saatiin käydä nesteytyksessä, Molemmat kissat kärsivät kovasti, sisällä meillä on 30+ astetta läpi vuorokauden eikä ne älyä hakeutua keskelle olkkaria sijoitettua "viilennyskeskusta" :(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 21.07.2018 klo 19:53:35
Voi että, helle rasittaa varmasti ihan tuplapaljon munuaiskissan elimistöä  :(

Morrison alkaa minusta olla vasta nyt normaali itsensä, kehrää, puskee ja osallistuu  :o Kai se väärä lääkitys veti elimistön ja olon vaan niin sekaisin, että lähinnä makoili jossain eikä mikään tuntunut kiinnostavan. Kunhan tuolta päivystyspaikasta vastataan, käyn kyselemässä tuossa vakkariklinkallamme mikä heidän näkemys on tilanteeseen. En ole nyt vielä käynyt siellä, kun ajattelin että hoitaa "kiireellisyysjärjestyksessä" yhteydenotot ja toisaalta tietää sitten, miten kannattaisi edetä. Ahdistaa, voiko tuosta väärän lääkkeen syönnistä olla jotain haittaa   >:(

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 30.07.2018 klo 01:08:26
Minua on jäänyt vaivaamaan, että mistä ne Morrisonin oudot oireet sitten johtui. Nyt taisin vihdoin googlettaa oikeilla hakusanoilla, kun löysin englanniksi tietoa:

"The signs of vestibular disease in cats can be quite alarming to owners, who often believe their feline friend is having a stroke. These signs include:

Nystagmus, or eyes that oscillate back and forth
Leaning against walls or furniture in order to walk
Falling down
Vomiting
Seeming "out of it"

These clinical signs usually appear suddenly, many times in less than an hour. Idiopathic vestibular disease is a short-term, self-resolving condition."

Morrisonhan meni muutamassa tunnissa täysin normaalista huonoon kuntoon, oksenti, takapää heitti, oli ihan sekaisin ja oli nystagmusta silmissä. Ja tosiaankin aivoverenvuotomaiset oireet. Kun löysin vihdoin nimen ja mahdollisen selityksen oireille, katsoin jonkun YouTube-videon jossa eläinlääkäri diagnosoi tuon katsomalla verikokeista että kaikki arvot ok ja kun se nystagmus eli silmien pakkoliike loppuu pahoinvointilääkkeellä niin se kuulemma on myös merkki että tuo on yleensä syynä eikä aivokasvain tai aivoverenvuoto tms. Siis elimistö tavallaan vaan hakee liioitellusti tasapainoa ja tulee paha olo siitä. Morrisonillahan verikokeet oli ok, paitsi se erikseen otettu ja jollain tapaa väärin analysoitu kilpirauhasarvo.

Voi siis olla, että jos olisin vaan pystynyt katsomaan tuolloin aamulla kissaa kotona aamuun, oireet olisi loppunut itsestään ja oltaisiin vältytty väärältä diagnoosilta ja koko kesän piinalta ja tuskailulta ja ihottumalta  >:(

Nyt sitten ahdistaa vielä se, että kissa on todella laihassa kunnossa  :'( Pelottaa, että syynä on syöpä tai jotain muuta kamalaa. Ihan hyvin on syönyt ja muuten ollut normaali, mutta luut tuntuu käteen ja on erittäin laiha. Eipä tietenkään kuulunut mitään sieltä päivystyspaikasta tällä luvatulla viikolla. Pitää varmaan käydä vakkariklinikalta kysymässä mitä ovat mieltä, voiko ihan vaan se lääkkeen aiheuttama ripuli ja muu vieläkin vaikuttaa. Eihän se suoliston tasapaino kai hetkessä palaudu, mutta huolestuttavan kuivakaksi on mennyt.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 18.08.2018 klo 14:21:51
Tämä ei nyt enää kuuluisi edes kilpirauhasketjuun, mutta jatkan tänne. On ollut mieli niin maassa, ettei ole tullut päivitettyä tilannetta  :(  Käytiin 2,5 viikkoa sitten eläinlääkärissä, ultrassa ja röntgenissä näkyi vatsaontelossa "jotain", mikä voi hyvin todennäköisesti olla kasvain. Paino oli tippunut ja oli enää 3,9 kiloa. Suolistossa näkyi runsaasti kaasua ja ulostetta, mikä oli yllätys koska kissalla oli ollut maha löysällä sillä viikolla. Noh, tilanne jäi nyt sitten hieman auki, koska verikokeet oli ok (syöpä ei tosin kuulemma niissä näy juuri ikinä) ja kissan vointi virkeä, tosin ruokahalu hieman aaltoileva.

Kotona sitten aloin miettiä sitä suoliston tilannetta ja annoin varmuudeksi Levolacia ja parafiiniöljyä. Ja siis huhuhuh mitä karvakertymiä tuli ulos   :o  Isoja kovia karvapötköjä, jotka olivat siis ilmeisimmin olleet ihan tukkeena suolistossa! Karvaa tuli ulos kaikkiaan viikon, vaikka en parafiiniä antanut kuin kerran! Kävin sitten kyselemässä klinikalla että entäs nyt, ja hoitaja sanoi että syy laihtumiseen voi löytyä ihan tuosta karvastakin, kun ravinto ei ole päässyt imeytymään. Nyt ollaan yritetty ruokkia Morrisonia superahkerasti mutta ruokahalu ei ole kovin kummoinen, tai välillä on ja välillä ei. Ei ole esimerkiksi suostunut syömään enää mitään kuivaruokaa, vaikka ennen se oli suurinta herkkua  :(  Saatiin ruokahalulääkettä, jota olen antanut jos näyttää että syöminen ihan loppuu. Siinä on ohjeistettua pienemmälläkin annoksella vaan aika voimakkaat sivuvaikutukset, joten levoton käytös, rauhattomuus, naukuminen.

Todella raskas kesä ollut ja tämä kyllä viimeistelee tilanteen. Kissa voi muuten hyvin, on virkeä, jaksaa ulkoilla valjaissa, leikkiä jne. Mutta ruoka ei vaan maistu niin hyvin kuin saisi maistua. On myös tosi vaikeita päätöksiä että mitäs nyt. Koepalojen otto vaatisi kissan avaamista ja jos ennuste on huono, se on. En haluaisi enää yhtään lisää kärsimyksiä Morrisonille.

Niin ja se päivystänyt klinikka... Sieltä tarjottiin minulle KAHTA KYMMENEN EURON LAHJAKORTTIA! En ymmärrettävästi suostunut tähän, mutta eipä ole taas yli viikkoon sieltä mitään vastausta kuulunut   ::)

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Clarice. 24.08.2018 klo 18:17:36
Puhelen nyt vähän itsekseni, mutta tänään käytiin kontrollikäynnillä ja vihdoin hyviä uutisia! Sama klinikka, mutta eri eläinlääkäri, joka ei tuntenut käteen mitään massaa. Ihmetteli näyttämistäni valokuvista, että onko noin isot määrät karvaa todella tullut suoliston läpi, ettei todella ole ihme että on ollut kipeä ja ruokahaluton olo. Otettiin sitten kuitenkin kontrolliröntgen, jossa ei näkynyt enää mitään selviä massoja. Tosin eläinlääkäri totesi, että suolisto on sen verran täynnä (nyt pehmeää massaa kuten hyvin syöneellä kissalla kuuluukin), ettei sen vuoksi ollut mitenkään huippuhyvä näkymä.

Hän oli sitä mieltä, että kissa on niin hyvinvoivan oloinen, ettei ole senkään vuoksi syytä huolehtia. Jos sillä olisi kasvaimia, kuulemma olisi melko väistämättä kipeä ja aristaisi mahaa painellessa jne. Lisäksi painoa oli tullut viime käyntiin verrattuna n. sata grammaa takaisin, mikä on hyvä merkki. Eläinlääkäri sanoi että onhan kissa hoikka, mutta kuitenkin jäntevä ja ihan lihaksikas, ei ns. kuihtunut.

Maha on kuitenkin ollut vielä välillä sekaisin, joten se pitää nyt saada rauhoittumaan. Kuulemma on tosi tyypillistä, että karvapaukkujen jälkeen tulee ripulia. Ja viimeisimmät tulivat kuitenkin ulos vasta tällä viikolla. Kuin jäniksenpapanoita mutta isompia ja niin kovia, etten saanut vessapaperin välissä puristettua halki. On varmaan koskenut kauheasti saada ne ulos  :( Niiden tultua pois on taas syönyt paremmin.

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Liisa-Alice 06.11.2018 klo 16:11:43
hei!

kissani sai eilen diagnoosin: kilpirauhasen liikatoiminta. lääkityksenä Apelka Vet neste kahdesti päivässä suoraan kurkkuun.

kissani on 13-vuotias tyttö, ja hän on nyt aivan järkyttynyt lääkkeen otosta. kissani pelkää minua ja menee piiloon kun tulen huoneeseen, pelkää että taas laitetaan lääkettä. hänellä oli ripulia ja vatsavaivoja (näiden vuoksi mentiin lääkäriin) ja niitä oireita lääkitessä hän muuttui pelokkaaksi.

mun sydän on aivan murtunut kun rakas kissani pelkää minua. miten voisin saada lääkkeenantohetken jotenkin miellyttävämmäksi hänelle? hän laittaa hanttiin hyvin hanakasti ja mä itsekin oon stressaantunut, ja kissa varmasti huomaa sen. nyt on hyvät neuvot tarpeen :( kissa ei ole ikinä elämässään kokenut mitään negatiivista ihmisten kohdalta, ja hänen ilmeensä on epäuskoinen ja järkyttynyt. että miten tuo rakas ihminen voi olla noin julma.

joku neuvo pitäisi nyt saada. kissan täytyy lääke saada kahdesti päivässä. myös kaikki muut vinkit ja neuvot ovat tarpeen, kuinka sopeutua elämään kissan vakavan sairauden kanssa.

kiitos!

-Liisa-Alice

Aihe: Re: Kilpirauhasen liikatoimintaa?
Kirjoittaja Kari Häkkinen 16.02.2019 klo 14:54:43
"(...) lääkityksenä Apelka Vet neste kahdesti päivässä suoraan kurkkuun (...)"

Annan kissalleni kilpirauhasen liikatoimintaan kahdesti vuorokaudessa puolikkaan tabletin Tyrazolia. Ensin kaavin teelusikalla laktoosittomasta sulatejuustosta puolikkaan herneen kokoisen pallon ja tungen siihen tabletinpuolikkaan. Birgitta on niin tottunut lääkkeenottoon, että tulee aina keittiön pöydän alle oikein odottamaan juustopalloaan.

Kun Birgitta loukkasi toisen takajalkansa, niin sille tuli antaa nestemäistä särkylääkettä parin viikon ajan. Käytin tuolloin samaa teelusikkaa laittamalla se puolilleen kevytmaitoa ja pudottamalla särkylääkepisarat sekaan. Kissa nuoli maidon joka kerralla ilman mitään ongelmia kuurin loppuun saakka.

Kissamaailma » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2019. Kaikki oikeudet pidätetään.