Kissamaailma
KISSAN HYVINVOINTI >> Hankinta >> Kissojen totuttaminen toisiinsa
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1159619258

Aiheen aloittaja Saturnina 30.09.2006 klo 15:27:38

Aihe: Re: Kissojen totuttaminen toisiinsa
Kirjoittaja ankkaumunkero 11.04.2014 klo 14:53:28
Hei!
Olen uusi täällä keskustelualustoilla, joten toivon, että tämä on oikea keskustelu ja oma postaukseni tulee myös oikeaan paikkaan.  :-?

Olen suhteellisen tuore kissanomistaja. Sain ensimmäisen kissani tämän vuoden tammikuussa, noin kolme kuukautta sitten. Eemeli, noin 2-vuotias (voi olla 4-vuotiaskin) leikattu maatiaiskolli, oli meille tullessaan äärimmäisen arka, mutta vähitellen se on rohkaistunut ja kiintynyt minuun ja avomieheeni.  :-* Eemeli tuli meille paikallisen kissayhdistyksen kautta, mutta ei koskaan ole elänyt missään rescue-taloissa. Eemeli tuli suoraan edelliseltä omistajalta, tosin muutaman viikon yksinolon jälkeen. Luullakseni Eemeli on viettänyt koko elämänsä ainoana kissana.

Tällä hetkellä olemme avomieheni kanssa molemmat paljon kotona ja Eemelin seurana. Kesällä tilanne kuitenkin muuttuu, kun molemmat palaamme työelämään ja olemme pitkiäkin päiviä poissa kotoa. Sen takia halusin hankkia Eemelille kaverin.

Nyt päästäänkin itse ongelmaan.  :-/ Sain paikallisen kissarescue-yhdistyksen kautta Eemelille kaveriksi Miinan, noin nelivuotiaan leikatun entisen villikissan, joka on loukutettu ja loukuttamisen jälkeen vielä synnyttänyt pentuja. Miina on viettänyt kissatalolla viimeisen vuoden pienessä tilassa noin viiden muun kissan kanssa. Miina on äärimmäisen arka, sillä sitä ei uskoakseni koskaan ole kohdeltu muuten kuin haavilla ja nahkahansikkain - sillä siis ei ole ollut hellää ihmiskontaktia. Miina on ollut meillä nyt noin 1,5 viikkoa ja olen sen verran voittanut sen luottamusta, ettei se enää kuollakseen pelkää minua tai kynsi, kun lähestyn tai kuljen ohi.  :)

Ongelma onkin Eemelin ja Miinan yhteiselo. Noin 1,5 viikkoa sitten, kun toin Miinan kotiin, oli tarkoitukseni esitellä tämä parivaljakko toisilleen vähitellen, suljetun oven kautta. Eemeli kuitenkin Miinan haistaessaan aivan sekosi ja innoissaan kurnuttaen (se ystävällinen tapa moikata) säntäili ympäri taloa. Kun yritin vielä Miinalle vettä, Eemeli SÄNTÄSI pienestä ovenraosta Miinan luokse.  :o Minkäänlaista tappelua ei syntynyt ja Eemeli iloisesti haisteli Miinaa, joka taas puolestaan kellahti lattiale selälleen makaamaan ja kieri siinä.

Nyt kun vahinko oli jo tapahtunut, eikä siitä seurannut tappelua, päätin antaa kissojen olla samassa tilassa. Tämä oli varmasti virhe.  :-[ Ensimmäiset pari päivää meni todella rauhassa. Eemeli oli aivan vallattoman innoissaan uudesta tulokkaasta. Kurnutti ja kulki Miinan perässä pyllyä haistellen. Kehräsi ja hyppeli innokkaana. Kuitenkin parin päivän päästä Miina alkoi luottaa ympäristöönsä ja minuun sen verran paljon, että se uskaltautui kävelemään samassa tilassa, jossa minä olin. Siitä alkoi Miinan reviirimerkkailu, eli se, että neiti hieroi poskiaan ja kylkiään kaikkialle, minne vain kykeni.

Kun Miina oli tällä tavalla merkannut asuntoamme, se alkoi suojella sitä Eemeliltä. Nyt tilanne on se, että Eemeli ei välttämättä uskalla enää mennä sinne, missä Miina on, sillä Miina saattaa kynsin puolustaa reviiriään. Muutaman kerran kisut on ottaneet yhteen, tosin aika rauhallisesti ja tappelut usein loppuvat heti.

Suurin ongelma on Miinan passiivis-aggressiivinen käytös: kun Eemeli lähestyy jotain aluetta, jonka Miina haluaa pitää omanaan, Miina saattaa hypätä tielle, värisyttää häntäänsä ja merkata paikkaa poskellaan. Useimmiten tilanteet päättyy siihen, että Eemeli perääntyy. Joskus Eemeli yrittää pitää puoliaan ja silloin tilanne yltyy mätkimiseksi.  :(

En yhtään tiedä mitä nyt tehdä. Välillä olen lukinnut Miinan vessaan. Silloin Eemeli useimmiten tulee kurnuttamaan vessan ovelle ja yrittää kaapia oven auki. Kun avaan oven, kissat ensin tervehtivät toisiaan ja Miina usein alkaa kehrätä. Muutaman kylkihinkkaamisen jälkeen kuitenkin Miina useimmiten aloittaa aggressiivisen käytöksensä ja Eemeli lopulta kipittää pakoon.

Pitäisikö kissat esitellä toisilleen uudestaan? Miten teen sen, kun molemmat naukuvat toistensa seuraan ja suljettuun tilaan niin ahkerasti? Eemeli varsinkin tuntuu heti unohtavan Miinan aggressiivisen puolen ja kaipaa tämän seuraa, jos lukitsen Miinan pois. En myöskään osaa tuottaa niitä "positiivisia kokemuksia" molemmille oven molemmin puolin, kun Miina ei juurikaan syö ja sitä pitää siihen oikein maanitella. Eemeli taas on ovella enemmän kiinnostunut Miinasta toisella puolen, eikä siksi kiinnostu ruoasta, kun tarjoilen sen siihen paikkaan. Leikittäminenkin onnistuu vain Eemelin kanssa. Miina tykkää leikkiä vasta isommasa tilassa, jossa se pääsee kipittämään hyökkäilemään nurkan takaa ja vaanimaan lelua.

Kaikkein vaikeinta minun on ollut vaikea erottaa, onko kissojen tappelu uhkaavaa vai ei, eli pitääkö siihen puuttua. Se on selkeästi aggressiivista kissojen elekielestä päätellen (korvat takana, selkä kyyryssä ym.), mutta se ei välttämättä aina ala aggressiivisena. En myöskään osaa sanoa kumpi on vaarassa enemmän, jos tappelu yltyy pahaksi. Vaikka Miina näyttää olevan tässä se kiusaaja, Eemeli useimmiten heittää ensimmäisen kiven, eli mätkäisee Miinaa, joka useimmiten yrittää Eemeliin koskematta ajaa tämän pois. :(

Mitä olette mieltä? Mitä minun tulisi tehdä? Mitä Miinan käytös tarkoittaa ja miten sitä voisi rauhoittaa? Mitä raivokas hännän värisyttäminen, poskilla merkkailu tai kehrääminen (nämä yleensä tapahtuvat kaikki samanaikaisest) tarkoittavat? Entä onko tämä tilanne liian stressaava Eemelille, joka antaa Miinalle periksi? Miksi Eemeli sitten aina unohtaa, että Miinasta on harmia ja kaipaa tämän seuraan?

Meillä on käytössä Feliway-sumutin ja olen myös suihkuttant lisäsuihketta yhteisiin paikkoihin. Sen lisäksi kissat ovat onnistuneesti jo leikkineet lähellä toisiaan, nukkuneet muutamat päikkärit vierekkäin (toisiaan koskettamatta tosin) ja jopa syöneet herkkuja suhteellisen lähellä toisiaan.  ::) En siis tiedä, että onko kissojen keskinäinen käytös normaalia vai ei, kun osa merkeistä viittaa alkavaan ystävyyteen, osa taas piilevään ja vaaralliseen aggressioon. Kiitos jo etukäteen ja pahoittelut pitkästä viestistä!

ps. Tämä palsta on auttanut minua suunnattoman paljon uuden kissan kanssa. Kiitos siitä!  :-* :-* :-*

Kissamaailma » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2018. Kaikki oikeudet pidätetään.