Kissamaailma
KISSAN HYVINVOINTI >> Hankinta >> Kissan hankinta - liuta peruskysymyksiä
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1110970641

Aiheen aloittaja Alina 16.03.2005 klo 12:57:21

Aihe: Re: Kissan hankinta - liuta peruskysymyksiä
Kirjoittaja cezan 16.03.2005 klo 15:42:28
Kissan ruokintaan menevää summaa en osaa sanoa tarkalleen, mutta kissan tuoreruokinta on edullista. Lihaa kun ostaa isompia määriä esim. tarjouksesta ja pakastaa pieninä annoksina, pääsee todella halvalla. Myös sisäelimet, joita kissalle on hyvä syöttää, ovat todella edullisia. Kuivanappulat kannattaa ehdottomasti ostaa eläinkaupasta. Ovat hieman kalliimpia, mutta kissa saa tarvittavat ainekset pienemmästä määrästä ja ulosteen määrä on pienempi ja tällöin säästyy hiekkakuluissa. :)

Kuten edellinen kirjoittaja sanoi, hiekkaan menevä summa riippuu täysin hiekasta. Itse käytämme Best Friendsin Fresh and Easy -kissanhelmiä ja pussi, joka kestää n. kuukauden päivät maksaa 5-7 euroa, riippuen ostopaikasta.

Rokotukset, leikkaukset ja muutoin eläinlääkärikäynnit ovat hyvin paikkakunta- ja eläinlääkäriasemakohtaisia. Me asumme Tampereella ja rokotukset ovat olleet n. 40 euroa/kerta. Leikkauksen hinnasta en vielä tiedä, kun se on vasta edessä. :) Meillä on sisäkissa, joka ulkoilee valjaissa aina satunnaisesti. Siksi madotamme herran 2-3 kertaa vuodessa.

Kuten taas edellinen kirjoittaja sanoi, kissa ei missään nimessä ole jäteastia esim. juuri mausteet ja sokeri saattavat olla hyvinkin haitallisia. Eli missään nimessä kissalle ei tulisi syöttää ihmisten ruokia. Laadukkaat raksut (=eläinkaupasta ostetut, esim. Royal Canin, Hill's jne) ovat hyvän ruokinnan pohja. Lisäksi kissalle voi antaa esim. raakaa lihaa (myös sen kanan ja sianlihan ;)), sisäelimiä ja kalaa. Järvikalat tulisi pakastaa ja kypsentää ennen kissalle antamista niissä olevien mahdollisten loisten takia. Myös märkäruokaa voi antaa, jos se kissalle maistuu. Meillä herra syö esim. Animondaa (eläinkaupasta), Pirkan vuokaruokia ja joskus Whiskasia (marketeista).

Tärkeimmät noista tarvikkeista ovat tosiaan vessalaatikko ja ruokakupit. Tarpeellisia ovat myös:
*kantokoppa esim. eläinlääkärikäyntejä varten
*raapimispuu, jos haluaa säilyttää huonekalunsa ehjänä (ei täyttä takuuta siltikään ;))
*valjaat ulkoiluttamista varten
*harja/kampa turkinhoitoon, varsinkin, jos kyseessä on puolipitkä- tai pitkäkarvainen kissa
*tietysti ne lelut on oikein kivoja, mutta ei niihin tarvitse omaisuutta laittaa. :) Helppoja kotitekoisia leluja ovat esim. rullattu sukka, foliosta pyöritetty pallo ym.

Meillä Väinö syö kaksi kertaa päivässä aamulla ja illalla. Pentukissa syö huomattavasti useammin (neljä, viisikin kertaa päivässä) ja enemmän ruokaa suhteessa, kuin aikuinen kissa, koska pennulla suuri osa energiasta kuluu kasvamiseen. Määrän saa selville vain kokeilemalla. Meillä annetaan aamulla vuoka/pussiruokaa n. 100g, jonka Väinö syö kahdessa, kolmessa erässä muutaman tunnin sisään. Illalla annetaan lihaa n.50-100g, jonka Väinö syö myös osissa, usein loput vasta yöllä, kun ihmiset nukkuvat. Raksuja meilläkin on kokoajan tarjolla ja niitä kuluu vaihtelevasti. Raksuja meillä laitetaan aina vähän kerrallaan tarjolle (n. ½dl), koska ne eivät kelpaa enää seistyään kupissa kauan. Jos kissa on lihavuuteen taipuva tai esim. hotkii raksut heti tarjolle laiton jälkeen, kannattaa harkita josko niitä pitäisi vaan osan päivästä tarjolla. Raksut voi tosiaan turvottaa vedessä, jos kissa on hotkivaista laatua. Näin ne eivät turpoa vatsassa ja aiheuta esim. oksentelua. Kokeilemalla selviää tämäkin. :)

Kannattaa muistaa, että kissa on pitkäikäinen eläin, joten kunnollinen harkinta ennen hankintaa on paikallaan. Asioita, joita tulisi huomioida:
*jos lähdet matkalle, kissalle olisi hyvä hankkia hoitopaikka/hoitaja, joka käy kylässä. Itse en jättäisi kissaa vuorokautta pidemmäksi aikaa yksin.
*huonekasveista/muista kodin koriste-esineistä saattaa joutua luopumaan, mutta mitä me emme tekisi mussukoittemme vuoksi. ;)
*kissa saattaa olla yksinäinen ilman kaveria, joten ihmisellä täytyy olla aikaa leikittää ja touhuta misun kanssa. Tai voihan sitä aina hankkia kissakaverin. ;)

Tässäpä asiat, joita minulle tuli mieleen. :)

Edit: Niitä typoja jäi silti, vaikka yritin tarkistaa. :D

Kissamaailma » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2018. Kaikki oikeudet pidätetään.