Kissamaailma
KAUPPATORI >> Ostetaan >> Luovutusikäasiaa tännekin
http://www.kissamaailma.net/cgi-bin/yabb/YaBB.pl?num=1083901628

Aiheen aloittaja Tabby 07.05.2004 klo 05:47:08

Aihe: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Tabby 07.05.2004 klo 05:47:08
Eli sama juttu kuin myyntipuolellakin: kissanpentujen aikaisin luovutusikä on 12 viikkoa, mieluummin hieman enemmänkin. Monet tuntuvat mieluusti haluavan mahdollisimman pienen kissavauvan (ilmoitusten perusteella), mutta kissanpennulta jää paljon hyödyllisiä asioita oppimatta, jos se riistetään emoltaan liian varhain. Joissakin poikkeustapauksissa (pennut ovat tappouhan alla, jos et heti ota niitä tai emo on kuollut/hylännyt pentunsa), voi pennun ottaa jo 10-viikkoisena.

Moderaattorit tulevat puuttumaan niihin ostoilmoituksiin, joissa halutaan alle luovutusikäinen kissanpentu  ;)

[edited by romppu 31.10.2004 - lisäsin lihavoinnin]

Aihe: Re: Luovutsikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Mirela 07.05.2004 klo 16:47:21
Totta turiset Tabby!

Pohjois-Amerikan kasvattajien sivuilla olen vieraillut ja aika kummallista hajontaa on pentujen luovutus i´issä. Olipas hassu sana, toivottavasti meni edes suht oikein.

Toiset luovuttavat jo 8-10 viikkoisina, kun taas jotkut 16 viikon ikäisinä.

Kummallista.

Aihe: Re: Luovutsikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Tabby 07.05.2004 klo 17:51:49
Hmm... Siellä ei siis ilmeisesti liitto ole määrännyt jotakin tiettyä luovutusikää pennuille? Täällähän on tuo 12 viikon luovutusikä ollut jo joitakin vuosia ihan määrättynä.

Kissanpennun lapsuus on hirmuisen lyhyt, joten on ihan suotavaa, että se saa suurimman osan siitä viettää emonsa ja sisarustensa kanssa :)

Aihe: Re: Luovutsikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Mirela 07.05.2004 klo 22:32:38
Niin, voihan se olla, että siellä ei ole säädöksiä luovutusiän suhteen. Tuskin se nyt Amerikassa mitään uutta on, eihän siellä palauteta edes pulloja!

Aatu tuli meille 13-viikkoisena, ja minusta tuntui ihan hirveän pahalle, vaikka kasvattaja toikin meille asti. Pikkuinen oksenteli, kakkaili päälleen.

Oli ihan paniikissa, kun oli ensimmäistä kertaa ilman äitiä ja siskoa.  :'(

Aihe: Re: Luovutsikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Ruipelo 08.05.2004 klo 21:58:45
Voi pikku Aatua! Toinen oli vielä niin pieni, vaikka luovutusikäinen olikin. Kyllä minusta jo järkikin pitäisi sanoa, että mitä kauemmin mamma pientä hoitaa sen parempi.

Aihe: Re: Luovutsikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Tabby 08.05.2004 klo 22:12:27
Jep, vaikka toisaalta meillähän on tämä rescuetapaus, joka tuli noin 3-viikkoisena. Laku siis. Mitään ns. käytöshäiriöitä ei ole koskaan ollut (mitä nyt puree kun pitää hyvänä), ei myöskään arkuutta, ei ongelmia sisäsiisteyden kanssa... Silti en voi suositella ottamaan kissanpentua 3-viikkoisena, vaikka se kovin söpö onkin. Lakunkin kanssa oli kiinni yöt ja päivät, ruokittava oli 3 tunnin välein - vuorokauden ajasta riippumatta. Rankkaa hommaa, vähän kuin ihmislapsen hoitaminenkin, mutta todella palkitsevaa, kun näki pennun kasvavan joka päivä. Niin ja mikä parasta: voimistuvan päivä päivältä. Aluksi kun ei ollut lainkaan varmaa, jäisikö Laku edes henkiin.

Joka tapauksessa olen vakaasti vähintään 12 viikon luovutusiän puolestapuhuja.

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Mirela 08.05.2004 klo 22:53:37
Juu, kyllä oli muutamat ensimmäiset tunnit ihan kamalia, kun katseli pientä kisua, joka etsi äitiään ja siskoaan joka kolosta.
Välillä yritin putsailla oksennuksesta turkkiaan.

Muutaman tunnin jälkeen rupesi jo nukuttamaan, ja pikkuherra kiipesi sohvan selkänojalle nukkumaan. Minä sitten jäin myös sohvalle, otin peiton päälleni ja vartioin pienen pelokkaan rauhatonta unta.

Jossain vaiheessa olin itsekkin simahtanut ihailemaan pienokaista. Heräsin, kun oloni tuntui märältä ja lämpimältä. Pikkuinen nukkui vatsani päällä ja oli laskenut alleen. Voi sitä hellyyden puuskaa, mikä ihmismielen valtasi. Vieläkin tulee kyynel silmäkulmaan, kun mietiskelee ensi hetkiä Aatun kanssa.

Nyt herra mouruaa tuossa vieressä, ja koettaa metsästää kursoria tuosta näytöltä :D Kevättä rinnassa!

Hui! Kylläpä tuli haikea mieli  :'(

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Mirela 31.10.2004 klo 09:44:23
Nyt kun olen saanut tarkkailla 4 kuukautta vanhana luovutettua Eevaa, olen erittäin mielissäni! Neiti on todella tasapainoinen nuori kissa! Minun mielestäni voisi tuota luovutusikää korottaa samantien. :D

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja elvi 17.11.2004 klo 12:03:56
Elvi ja Leevi olivat minulle tullessaan 15viikkoa. Monet ihmetteli miksi otin "noin vanhoja ja isoja". Yritin sitten selittää että kissoillakin on luovutusikä, eikä nämä ole kuin 3viikkoa sen yli. Ja minun silmiini nämä on niin pikkuisia, että pelkäsin koskea, että en vaan satuta :)
Yksikin tuttu totesi, että jos hän joskus ottaa kissan niin tahtoo ihan pienen, sellaisen joka mahtuu kämmennelle >:(

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Ruipelo 17.11.2004 klo 16:32:49
Juu ymmärsin pointin. Kissahan on käytännössä "teini" kun se alkaa osoittaa kiinnostusta vastakkaiseen sukupuoleen. Jotkut kissat juoksevat jo 5 kk iässä. Minusta kuitenkin 6 kk alkaa olla jo nuori, vaikka se vaava vielä onkin. Ihmiset mieltävät yli 4 kk kissanpennun jo tosi vanhaksi eli varmaan siksi ihmiset ottavat mieluummin keskenkasvuisen vaavan.

Kuulin jostain, että yli 6-7 kk pennulla ei enää ole ns. pennun hajua ja aikuisen kissan saattaa olla vaikeampi hyväksyä se kuin alle 7 kk rääpäle. En sitten tiedä, että miten tämä pitää paikkaansa, mutta tottaksi useamman maukujan taloudessa vanhemman kissan on ehkä helpompi hyväksyä pikkuinen rääpäle kuin vähän vanhempi pentu. Se on ainakin yksi "ongelma" kovin myöhäisessa luovutuksessa. Minä kuitenkin myös puhun vähintään 12 viikon luovutusiästä ja mieluummin vaikka 14 viikkoisena. :)

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Ruipelo 19.11.2004 klo 11:54:54
:) Niinhän se menee. En minä ainakaan löydä konkreettisia haittoja myöhäisemmästä luovutuksesta.

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Eva 02.03.2005 klo 11:56:50
Joskus lapsena käytiin hakemassa mökin läheltä kissanpentuja - ne oli naapurin mummon hoivissa. Pennut oli arvioitu n. 6 ja 8 viikon ikäisiks. Se oli yhtä helvettiä se koko kasvuprosessi ja touhu. Pissaamista kaikkialle, huonosti käyttäytyviä ja sekopäitä molemmat. :) Saatiin niistä muokattua jossain vaiheessa hyviä kissoja mutta se oli todella uuvuttavaa.

Nykyinen tyttö tuli luokseni ollessaan 14vko vanha ja se oli täysi yllätys että kissaa ei tarvitse opettaa laatikolle, se osaa käyttäytyä ja se on tottunut arkielämään ja olemiseen.

Kannatan 12 vko ja jopa ikärajan nostamista :)

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja perdita 30.03.2005 klo 21:26:02
Me otimme kisun Kseyltä kun oli  arviolta 11 viikkoa vanha, koska oli niin arka silloin ja halusi kotiinnjo oli erkaantunut emostaan ties kuinka aikaisin..  :-/ Mutta meillä sai hellyyttä ja rakkautta..
Kannatan kyllä ehdottomasti normaali olodsuhteissa jos vain on mahdollista niin vähintään sen 12vko ikää....

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja possukka86 02.04.2005 klo 10:13:53
Mä sain Tutin ja Lakun 8 viikon iässä ja ihan hyviä tyttöjä niistä on tullut!  ;D
(mitä nyt Laku on kova osoittamaan mieltään..  ::)  )

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Tabby 02.04.2005 klo 10:26:39

kirjoitti 02.04.2005 klo 10:13:53:
Mä sain Tutin ja Lakun 8 viikon iässä ja ihan hyviä tyttöjä niistä on tullut!  ;DVarmasti, mutta se ei silti oikeuta siihen, että levitetään väärää tietoa kissojen luovutusiästä ja luovutetaan kissoja uusiin koteihin liian aikaisin ;) On meidänkin Laku tullut meille 3-viikkoisena ja siitä on tullut ihan hyvä tyttö, oikeastaan täydellinen. En silti voi suositella ketään ottamaan 3-viikkoista kissaa :P

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Josca 03.07.2005 klo 13:57:35
N. 8vk Elvis ei osannut meille tullessaan käydä laatikolla, saati sitten syödä kunnolla ruokaa kupista. Aikamoista se touhu oli, mutta muuten Elvistä ei olisi enää olemassakaan  :-/

Jos ja kun me toinen kissa otetaan, niin vähintään 12vk vanhana  :)

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja ujopiima 03.07.2005 klo 14:20:47
Meillä on huomattu, että Morris, joka oli jo yli 12 viikkoinen luovutettaessa, on pikkuhiljaa opettanut oikeita käytöstapoja myös Santulle, joka tuli meille n. 1½ vuotiaana rescue-kissana, mutta joistain asioista päätellen on ehkä luovutettu aikanaan liian nuorena.

Morris on opettanut Santun leikkimään leluilla, pitämään kynnet sisällä painileikissä ja viimeisin huomio on, että Santtu ei enää pure kovaa, kun se "hellyyspuree", vaan ottaa ihan hipaisukosketuksen ja käyttää pehmeitä tassuja, niin kuin Morris. Ennen puri niin, että melkein rikkoi ihon ja teki todella kipeää.

Meillä on siis onni, että Morris on kärsivällinen, tasapainoinen ja lempeäluonteinen esimerkki Santulle. Hyvä terapeutti siis. Tiedä millaista olisi, jos olisi kaksi liian aikaisin luovutettua yhdessä... :o

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja suski 28.07.2005 klo 23:39:57
Jep, 12 viikkoa on se asiallinen. Silti mä monet kerrat olen miettinyt, miksi paikallinen esy luovuttaa 10-viikkoisena (päijät-hämeen). Onko tästä säädetty ihan laki?

Aihe: Re: Luovutsikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Haisu_Vanukas 09.09.2005 klo 22:45:47

kirjoitti 07.05.2004 klo 16:47:21:
Toiset luovuttavat jo 8-10 viikkoisina, kun taas jotkut 16 viikon ikäisinä.

Itse sain tietää vasta äsken, että äitini otti jo edesmenneen kissani alle luovutusikäisenä, ja nykyisen kissansa 8 viikkoisena tappouhan takia. Tästä luovutuksesta on aikaa yli 15 vuotta, joten enää on myöhäistä äidille huomauttaa. Kissassa ei muuten ollut pienenä vikaa, pissaili vaan vähän vääriin paikkoihin ja oli arka, nyt nykyään arvokas ja pullukka vanharouva.

Missään tapauksessa en kuitenkaan kannata alle luovutusikäisen kissan ottamista, en edes pakkotilanteessa!

Vili tuli meille 13 viikkoisena "valmiina pakettina". Vili osasi käydä vessassa, söi hyvin ja oli eloisa ja leikkisä niinkuin nykyäänkin. :)

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Piuku 10.09.2005 klo 11:28:18
Kyllä Kaapo osasi pienenä käydä laatikolla ja syömässä. Alkuun tehtiin varmuuden vuoksi niin, että aina unien ja ruoan jälkeen nostettiin toinen laatikolle, mutta kyllä se itsekin sinne osasi mennä. Siis Kaapohan on just tällänen pakkotilanteessa 8viikkoisena otettu, tiedän että liian aikaisin.

Piukulla oli tavat haussa kun se tuli meille noin 12-13 viikkoisena, mutta se olikin villiintyneen kotikissan pentu, jolla ei ollut mitään käsitystä ihmisistä ja talossa asumisesta.

Misukka, meitin prinsessa, on osannut pienestä lähtien käydä nätisti laatikolla!

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja sporttiraita 16.09.2005 klo 15:58:53
Jep, luovutusikä on 10-12 vkon iässä. EI MISSÄÄN NIMESSÄ AIKAISEMMIN.

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja hyndla 16.09.2005 klo 16:41:42

kirjoitti 16.09.2005 klo 15:58:53:
Jep, luovutusikä on 10-12 vkon iässä. EI MISSÄÄN NIMESSÄ AIKAISEMMIN.


Ei, vaan luovutusikä on 12 viikkoa, ei mitään 10-12 >:(

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Haisu_Vanukas 16.09.2005 klo 21:36:22

kirjoitti 16.09.2005 klo 15:58:53:
Jep, luovutusikä on 10-12 vkon iässä. EI MISSÄÄN NIMESSÄ AIKAISEMMIN.

Kissanpennun pitää saada olla emonsa kanssa 12 viikon ikään saakka. Usein pennut erotetaan emostaan aivan liian aikaisin ja annetaan uusiin koteihin. Tämä on eläinsuojelun periaatteiden ja eläinsuojelusäädösten vastaista, ja seurauksena on usein käytöshäiriöitä, jotka voivat olla pysyviä. Syynä niihin ei ole kissan vaikea luonne vaan ihmisen itsekäs toiminta. Pentu tarvitsee emoaan vielä pitkän aikaa sen jälkeen kun se on oppinut syömään itse.

http://www.sey.fi/elaintieto/pidahuoltakissastasi.html

Ei mitään kymmenenviikkoisia kissoja luovutettaviksi! EHDOTON MINIMI on se 12 viikkoa!!! >:( Ei kannata luottaa niihin tiedonlähteisiin jotka sanovat että kissa voidaan luovuttaa alle 12 viikkoisina, ne ihmiset ovat väärässä. >:(

Aihe: Re: Luovutusikäasiaa tännekin
Kirjoittaja Tabby 26.09.2005 klo 08:10:04
Tätä ketjua ei alunperin ole tarkoitettu kommentoitavaksi, joten pistän tämän lukkoon. Aloittakaa pentupuolella uusi topic jos katsotte tarpeelliseksi :)

Kissamaailma » Powered by YaBB 2.6.0!
YaBB Forum Software © 2000-2020. Kaikki oikeudet pidätetään.